Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Katrolka oleju

123hudy
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

I znow pojawil sie problem otóż po wymianie oleju shell 10 w40 po odpaleniu zimnego silnika zapala mi sie lampka oleju i wyskakuje komunikat na ekranie pali sie tylko okolo 30 sekund picztm gasnie i juz niepowraca dopuki silnik nieostygnie sytuacja powtaza sie caly czas od 2 dni odkad zminienilem olej, nigdy wczesniej niemialem podobnej sytuacji, doziom.oleju jest ok wiec yroche mnie to zastanawia

Jedynie co to ten olej byl lany po uzyciu plynu stp do plykania silnika, czy to mozliwe ze po uzyciu tego plunu tak mi wtmylo silnik ze olej sie nieosadza tak jak wxzesniej w silniku?

Witam, widzę że odpaliłeś silnik. Szkoda tylko że nie napisałeś jak się z tym uporałeś. Mogło by się to przydać komuś na przyszłość.

Witam serdecznie I znow pojawil sie problem otóż po wymianie oleju shell 10 w40 po odpaleniu zimnego silnika zapala mi sie lampka oleju i wyskakuje komunikat na ekranie pali sie tylko okolo 30 sekund picztm gasnie i juz niepowraca dopuki silnik nieostygnie sytuacja powtaza sie caly czas od 2 dni odkad zminienilem olej, nigdy wczesniej niemialem podobnej sytuacji, doziom.oleju jest ok wiec yroche mnie to zastanawia Jedynie co to ten olej byl lany po uzyciu plynu stp do plykania silnika, czy to mozliwe ze po uzyciu tego plunu tak mi wtmylo silnik ze olej sie nieosadza tak jak wxzesniej w silniku?

Witam.

Widzę kolego, że chyba już długo "siedzisz" w UK, ale przeczytaj dokładnie co napisałeś i w miarę szybko popraw błędy, bo jest ich MASA. Chyba nie zapomniałeś już języka polskiego?

Widać również w jednym słowie, że klawiaturę z polskimi znakami masz, więc jej używaj.

Przeczytaj sobie to;

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/85932-kontrolka-oleju/?hl=%2Bkontrolka+%2Boleju

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/91173-n16-22di-kontrolka-ci%C5%9Bnienia-oleju/?hl=%2Bkontrolka+%2Boleju

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/87624-problem-z-obiegiem-oleju-w-n16-2001/?hl=%2Bkontrolka+%2Boleju

No przepraszam za pisownie fakt jest fatalna a co do tego oleju jeszcze to wlasnie zbieram sie po nowy olej i filtr do sklepu tym razem zaleje 5w30 jak zawsze i zobaczymy co sie bedzie dzialo może mu ten shell poprostu niepodszedł choc szczeze mówiąc to stawiam na pozostalosci plynu do plukania silnika pewnie osadzil sie mocno na sciankach silnika - jutro sie okaze jak wszystko znowu zmienie

A co sadzicie o zmianie oleju z polsyntetyka na synteryk? Wiem ze teoretycznie może dojść do roszczenia silnika bo wyplukaja sie nagary ale jako ze silnik zostal wyplukany juz plynem, zalany olejem i nic niecieknie oleju niegubi i nieprzybywa wiec zakladam ze jest szczelny jak byc powinien

Wiec zalanie go syntetykiem powinno byc bezpieczne chyba co nie?

Jeśli teraz nie wycieków, to śmiało lej 5/40 i najlepiej ELF Evolicion 9000 sxr /nowa nazwa/ ja tak robię i nie narzekam. Mój samochodzik a raczej silnik chodzi od nowości na ELF-e. Jeśli chcesz porównania co robi półsyntetyk w silniku, to poszukaj mojego tematu o Vacum Pompie - tam są fotki.

Wiem wiem widzialem juz kiedys te zdjecia, zreszta sam mialem okazje sie przekonac jak wyglada różnica między olejami jak rozgrzebywalem swoje silnik, dzis kupilem olej co sie zowie triple xq 5w30 syntetyk

W klasyfikacji ACEA jest A5b5 wiec pozadny, juz kiedys mi go polecal znajomy mechanik, tagrze jutro go wkleję i zobaczymy

Napisz koniecznie czy zmiana na syntetyk pomogła. Życzę Ci tylko z całego serca abyś nie był kolejną ofiarą tych magicznych płukanek do silnika, co czyszczą wszystko wraz z nagarami i robią z silników fontanny.

Ja już dwie wymiany oleju temu przeszedłem na półsyntetyk i nie zauważyłem żadnego pogorszenia się pracy silnika. Ale ja mam benzyniaka a nie klekota, a to istotna różnica bo te drugie to jakieś nawiedzone są. Kiedyś diesle robiły 500.ooo km i były ledwie dotarte, a teraz jakieś wtryski, jakieś pompy - 150.ooo km i zaczyna się zabawa u mechaników. To co zaoszczędzone na paliwie, zostawiacie później w zakładach ASO.

No olej wymieniony, pierwsze odpalenie i nieten silnik, katrolka od oleju zapalila sie tylko na kilka sekund tak jak być powinno, praca tez duzo lepsza choc wydawalo mi siw ze chodzil dobrze to różnice słychać - na lepszą oczywiście

9df14cf4f40bc9aac57d98c4904a80c5.jpg

A olej wlalem taki niewiem czy w PL jest znany ale tu cieszy sie bardzo dobra opinią

I jak widac drobnym drukiem parametry ma bardzo dobre, nigdy go jeszcze nieuzywalem zawsze lałem valvoline no ale trzeba spróbować czegoś nowego

Nie dziękuję żeby nie zapeszać.No ale faktycznie musze przyznać że aż niedowierzam jaka jest różnica pomiędzy tymi olejami, pojeździłem jeszcze trochę i az niemoge uwierzyć, silnik pracuje zupełnie inaczej prawie niesłychac tego charakterystycznego klekotania jakie robia diesle, silnik pracuje dużo ciszej prawie jak bęzyniak nawet te "kapselki" (zapomniałem jak się one nazywaja)co sa na zaworach sa nieslyszalne a wczesniej troche bylo je slychac