Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[J11] Silnik 1.2 DIG-T opinie, serwis, uwagi

brera
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

ja tez wymienim olej co 10000km w uturbionych, a zwykłych co max 15000km , to raptem 2 razy do roku...

Problem w tym, że taki sam nalot tworzy się nie tylko na patyku, ale w całym w silniku. Może należałoby częściej wymieniać olej, bo może być tak, że stracił on już swoje właściwości absorbowania syfów i dlatego w silniku zaczyna odkładać się nalot, szlam, nagary, osady, lakiery i co tam jeszcze. Kilkanaście tysięcy km przebiegu dla popularnych olejów jakimi zalewamy nasze motorki (czyli wszystkich tych pseudosyntetyków, do jakich należy też ELF), to jest naprawdę dużo. Ja w każdym razie rzadko kiedy wymieniam olej rzadziej niż co 10000 km i w związku z tym nigdy nie miałem takich nalotów na bagnecie oleju (niezależnie od silnika).

Akurat ja jeżdże na pełnym syntetyku Liqui Moly + wymieniam olej co 10tkm, więc tego...

Dżak - ja to nie mogę się nadziwić, skąd w Tobie po tylu "doświadczeniach" z Nissanem, jeszcze tyle optymizmu :dribble:

Dobre fluidy wokół mnie krążą... :icecream:

Spokoju stoickiego Jackowi już nie zazdroszczę ale wiedzy i doświadczenia w temacie . Nie wyobrażam sobie laika nie będącego na tym forum a zderzające się z podobnymi problemami . Myślę trochę i o sobie ... bo w przeszłości zapłaciłem już za wymianę głowicy silnika gdzie wina leżała po stronie producenta:( Tyle ,że ja już na tą markę nawet nie spojrzę a Kolega chyba ślubował Nissan - owi ;)

Edytowane przez nowy 2011

A ja was chyba uspokoję trochę. Sprawdziłem auta i tylko w micrze coś ok 150kkm nie mam tego ciemniejszego odbarwienia. Zarówno w Mazdzie jak i Hyundaiu są. Nie tak ciemne ale są.

Edit: Żeby było jasne, micra od 10 lat na tym ujowym Castolu pomyka :D edge czy "cóś" :whistle:

To już wiemy że jest ujowy...nie barwi bagnetu!

No ujowy. Mnie kiedyś Edek zepcył że leję edge'a do choinki ;)

Właśnie, gdzie on zniknął? Choć się z nim nie zawsze zgadzałem to przynajmniej się nie obrażał na polemikę :)

Już dawno o Edka pytałem !!!

Nie ma Edka i umarł temat o pielęgnacji auta - ale ja go dzisiaj odświeżę

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Witam, już pisałem o moim klepiacym silniku jak go rano odpalam i jest zimny to po około 10 sekundach a czasami szybciej słyszę takie metaliczne klepka ie.Duzo ostatnio pracuje i nie mam czasu jechać do ASO ale najpewno pojadę ale nagrałem filmik i załączam to może podzielcie się opiniami czy mam jakąś fobie czy to normalna praca silnika?Zaczyna się nasilac na filmiku na początku pracuje normalnie. Proszę o opinie co sądzicie

nie mogę załączyć pliku, chwila może mie się uda

Ja pitole mam za duży rozmiar pliku który chce załączyć i nie wiem jak go pomniejszyć, jak już ogarne temat to wróce z tematem

No niestety nie załącze swojego filmiku bo teraz mi wyskakuje błąd i info. nie masz uprawnień do wysłania tego typu plików, trudno prubowałem

www.youtube.com/watch?v=BTsIWi4b5U9feature=youtu.be link na mój silnik

Panowie nie działa ten link jakiś lewy jestem z tym wszystkim, gdyby ktoś chciał posłuchać to filmik można obejrzeć na youtube, pisać klepie silnik nissan qashqai j11