RATLOX Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) Witam Wszystkich Gorąco. Jestem tu "nowy" ale mogę chyba najwięcej napisać na temat nowego X-TRAILA. Odebrałem go pod koniec września ub. roku. W tej chwili mam przebieg 8 000 km. Więc jak przypuszczam jestem jednym z pierwszych właścicieli tego auta. Na tym forum jest poruszanych wiele wątków dotyczących tego samochodu, ale nie odpowiadają one do końca faktom. Po kolei: - CENA. Pierwotna cena (katalogowa) wystawiona przez nissana była trochę przesadzona i to jest fakt. Jednakże (nieoficjalnie) została szybko z korygowana. Co ciekawe, we wrześniu zapłaciłem miej niż jak bym kupił teraz na wyprzedaży rocznika 2014. Za model 1.6 ACENTA 4x4 z Nissan Connect 360 oraz pakietem acenta + (19 calowe felgi (śliczne:) , relingi , elektryczna klapa oraz system bezkluczykowy i elektryczny hamulec) do tego 5 - letnia gwarancja lub do 150 000 tyś km , grafitowy metalic wraz z chromowaną listwą na tylnej klapie zapłaciłem 126 500,00 zł brutto. Różnica między TEKNĄ - to skóra (jestem uczulony na nią), okno dachowe (miałem w s-maxie i latem ciężko, a do tego głośniej i sporo niższy sufit oraz większy hałas) , światła full led (to by się przydało , ale w zamian ma spryskiwacze reflektorów) oraz system "brzęczący" monitorowania znaków i martwego pola (wiele osób go wyłącza). I to cała różnica a różnica w cenie (biorąc dopłatę obecnie do gwarancji 5 letniej) po wszelakich promocjach około 20 000,00 zł . Za QQ z takim silnikiem i napędem na 4 koła oraz podobnym wyposażeniem i gwarancją na 5 lat musiałem zapłacić po rabatach 109 000 zł .( obecnie nie ma już 1.6 dci 4x4 w ofercie) Różnica 17500. Czy duża czy mała rzecz dyskusyjna. Podsumowując za 126500 zł mam samochód z 5 letnią gwarancją w bardzo dobrym wyposażeniem i (uważam z bardzo dobrym) dieslem z napędem na cztery koła (który mogę zblokować do 40 km/h w przeciwieństwie do RAV 4,CX5, CRV). Pamiętajmy że na cenę samochodu ma wpływ miejsce jego produkcji. QQ jest produkowany w UK a X-TRAIL w Japonii. SPORTAGE z napędem na 4 koła również kosztuje ponad 110 000 zł . Ktoś powie , ale diesel ma 180 km. Tak ma, ale nijak nie przekłada się to na wrażenia z jazdy. Nie wspomnę, że z tyłu dorosła osobo ze wzrostem powyżej 1.80 nie mieści się. Dlaczego lepsze wrażenia z jazdy daje HONDA CRV 1.6 niż 2.2 . Nie wiem czy chodzi o kulturę silnika czy jego charakterystykę ? - WNĘTRZE- Samochód jest bardzo przestronny, z tyłu miejsca jest bardzo dużo co po S-MAKSIE było dla mnie priorytetem. Deska rozdzielcza identyczna jak QQ- fakt, ale to nie dyskwalifikuje tego auta, tym bardziej że swoim wyglądem, ergonomią i jakością bije na głowę RAV 4 i Outlandera. Moja żona po wejściu do CX5 miała wrażenie jak by siedziała w małym compakcie a nie samochodzie który ma ambicje być SUV-em. Widoczność mierna a tłumaczenie handlowca że chodzi oto aby wyświetlacz centralny był na wysokości oczu jest żenujące. Ja potrzebuje na wysokości oczu widzieć całą drogę a nie wyświetlacz. W rav4 podobne wrażenia nie wspomnę o samym wyglądzie deski rozdzielczej. Zwróćcie uwagę koledzy jakiej wielkości są w nowym X-TRAILU szyby, co jest jednym z elementów mających wpływ na postrzeganie przestronności kabiny. Deska jest pod kątem opadającym w kierunku szyby co jeszcze bardziej potęguje "efekt przestrzeni" (w QQ z powodu mniejszej przedniej szyby już tego efektu nie będzie) i do tego "teatralna" tylna kanapa. Oczywiście przyczepiłem się do skrzypienia plastiku w okolicach drzwi (ala carbonowa listwa) oraz kratek wentylacyjnych, ale temat po 30 minutowej wizycie w serwisie został rozwiązany. Dodam że mimo podobieństwa do QQ, X-trail jest obecnie najładniejszym CROSS-em na rynku i to nie tylko moja opinnia, (nie licząc klasy premium). Śmieszą mnie komentarze że samochód podobny do daci duster, . Nie wiem z której strony. Bardziej VW TOUAREG podobny jest do Daci Duster. To tak jakby sejciento było podobne do MiniCoopera. Tył X-TRAIL był inspirowany LEXUSEM RX 350. X-trail był głównie projektowany na rynek amerykański jako ROUGE gdzie z sinikem 2,5 l w benzynie dobrze sobie radzi. Zresztą LEXUS RX na rynku amerykańskim jest hitem stąd inspiracja. Podsumowując nie ma samochodów idealnych. Po za jednym. Służbowym ). Jeden potrzebuje skóry i szklanego dach a drugi nie. Każdy wybór należy uszanować. Pamiętam, jak w połowie lat 90 odebrałem POLONEZA ATU. Możecie wierzyć albo nie, ale wtedy ten samochód naprawdę nie miał dla mnie żadnej wady. Na pozostałe tematy jak silnik, wrażenia z jazdy itp. napiszę później. Jeżeli jakieś pytania to służę pomocą. Jeszcze nie doszedłem jak wstawić tutaj zdjęcia. Może ktoś mi pomoże. Edytowane 3 Lutego 2015 przez RATLOX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RATLOX Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) Dzięki. Jest produkowany w 100% w Japonii. Po za tym możesz sprawdzić to po VIN-ie. W wielu salonach tłumaczą też różnice w cenie między nim a QQ. Pozdrawiam. P.S Jak wkleić zdjęcie. Edytowane 3 Lutego 2015 przez RATLOX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RATLOX Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) Tak zgadza się sprawdziłem Ale początek jest JN. Pierwsza litera J oznacza miejsce pochodzenia , druga litera N oznacza markę. Poniżej link z informacją opartą na oficjalnym stanowisku NISSANA że te sprzedawane w Polsce będą z Japonii. http://regiomoto.pl/portal/auta-nowe/pierwsza-jazda-nissan-x-trail-w-siedem-osob-po-bezdrozach-zdjecia Edytowane 3 Lutego 2015 przez RATLOX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jslanina Opublikowano 3 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 To witam drugiego posiadacza X-traila T32 na forum. Ja w przyszłym tygodniu w końcu oddaje swojego na przegląd 3k. Nad dopłatą do gwarancji 5 lat ciągle się zastanawiam - bo rocznie robię ok. 40kkm. Cenę faktycznie miałeś świetną. Wrzuć fotki swojego T32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RATLOX Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) A jak to zrobić, bo z edytora nie widać opcji (chyba) Udało się. Załączę jeszcze foty z nowymi listwami. Nowe listwy boczne oraz zamiennik (listwa) na zderzak. Ta na klapie została "wysępiona" w ramach pierwotnego zakupu. Edytowane 3 Lutego 2015 przez RATLOX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carbomer Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Full time 4wd? Co to znaczy? nie ma przełącznika napędu? Edytowane 4 Lutego 2015 przez carbomer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Chyba znaczek podnoszący wartośc autka: http://allegro.pl/naklejka-3d-chrom-4wd-full-time-emblemat-znaczek-i4976589165.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RATLOX Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Tak zgadza się, dokleiłem bo tak ładniej. Ale widzę że na ALLEGRO tańszy. W Norauto 15 zł. Ale brakowało mi czegoś na klapie więc dokleiłem. Jak wam się podoba ? Edytowane 4 Lutego 2015 przez RATLOX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 W nr2/2015 automoto x2wd oberwał od mazdy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RATLOX Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 No cóż schodzimy z tematu (to taka nasza domena) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) to sa pierwsze wrażenia redaktorow automoto. w t30 na klapie była fabrycznie naklejka ciuchów Columbii Edytowane 4 Lutego 2015 przez karibox1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 A dlaczego listwa na drzwiach tylko z jednej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Gregson jest spostrzegawczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Ladne autko. Podoba mi sie nowy X-trail, a kupilem QQ poniewaz w X-Trailu nie bylo zadnego slinika benzynowego. No moze ma jedna wade o ktorej juz wspominalem- zbyt duze podobienstwo do samego QQ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Gregs: jednym zdaniem - czy dig jest bezproblemowy? Chce kupić juka dla małzonki i się trafił za 50. szkoda, że jesteś z Toronto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Auto odebrane zostalo dwa tygodnie temu - malzonka nim obecnie jezdzi. Auto nie sprawia ZADNYCH problemow, a zona MEGA zadowolona. I nie przesadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RATLOX Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Witam. Listwa jest z obydwóch stron. Pierwsze zdjęcie jest zrobione pare dni po zakupie. Listwy boczne zamawiałem później. I niestety czekałem na nie prawie miesiąc. Są w głównym katalogu akcesori Nissana. Ten kolor listew bardzo pasuje gdyż mają identyczny kolor jak relingi. Ale można zamówić w dowolnym kolorze gdyż są lakierowane. Na parkingach przydają się. Edytowane 4 Lutego 2015 przez RATLOX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) Musze przyznac ze listwy bardzo fajnie sie komponuja z caloscia. To taki element wyrozniajacy auto -super, mnie sie podoba. Do QQ dobralem sobie listwy w kolorze nadwozia-brazowe, i mniej sie rzucaja w oczy -ale twoj pomysl byl bardzo dobry. Wogole jaki to kolor samochodu? Srebrny? Jeszcze jedna zecz ktorej nie ma w QQ -duze felgi 19". Tak powinny wygladac felgi 19" w SUV'ie. Ja nie dobralem sobie 19" w QQ poniewaz maja za niski profil 225/45R19 i klocilo mi sie to z samochodem typu SUV/Crossover. Ale tutaj chyba sa 225/55R19 i rewelacyjnie to wyglada. Dla mie bajka. Edytowane 5 Lutego 2015 przez gregson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erdol Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Jeszcze jedna zecz ktorej nie ma w QQ -duze felgi 19". Tak powinny wygladac felgi 19" w SUV'ie. Ja nie dobralem sobie 19" w QQ poniewaz maja za niski profil 225/45R19 i klocilo mi sie to z samochodem typu SUV/Crossover. Ale tutaj chyba sa 225/55R19 i rewelacyjnie to wyglada. I m. in. dlatego z SUV-a zostało tylko "V". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RATLOX Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) Witam kolegów ponownie. Samochód jest grafitowy (kad) a listwy srebrne. W QQ jest kolor podobny ale nie taki sam. Pierwotną decyzje o kolorze podjąłem widząc QQ. Miała być biała perła ale srebrne listwy boczne już nie pasowały by a ponadto bałem się czy nie znudzi mi się kolor biały. W QQ najbardziej podoba mi się brązowy, ale w X nie występuje. Jeśli chodzi o felgi to faktycznie są 19', i robią sporą różnice w wyglądzie. Na zimę kupiłem 17 z oponomi i różnica w wyglądzie zasadnicza. Edytowane 5 Lutego 2015 przez RATLOX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 I m. in. dlatego z SUV-a zostało tylko "V". raczej sv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Ja wzilem sobie samochod z 17" -uzywam ich w czasie zimy, na lato kompletuje zestaw 18" -dla mnie to taki kompromis, ladnie wyglada i komfortowo jeszcze jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RATLOX Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) Koła 19 calowe, relingi, elektryczny hamulec , kluczyk bezdotykowy oraz klapa elektrycznie podnoszona były w pakiecie acenta +. X - trail na 17 - ach nie wygląda tak ciekawie, gdyż patrząc z boku samochód jest mimo wszystko duży i felgi 17 giną. Chcąc kupić komplet 19 musiał bym wydać więcej niż cena katalogowa tego pakietu. QQ jest mniejszy i felgi 17 dobrze się prezentują. Edytowane 5 Lutego 2015 przez RATLOX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Jaki profil masz założony na tych 19'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi