myszorek Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) jak przejadę trochę kilometrów w różnych warunkach to napiszę więcej o spalaniu - tylko nie będzie to raczej rekordowo niskie zużycie bo raczej wolę dynamiczny sposób poruszania od ekojazdy... No raczej! Też myślę, że mając 163 koniki do dyspozycji ciężko by było osiągać średnio 7 l. Edytowane 23 Stycznia 2015 przez myszorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Varicella Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) @chaddy gratulacje fajnie będzie się jeździło. Koledzy, co do panoramy- szybko spowszednieje. Miałem w lagunie tzw okno dachowe duże, panoramę przez 5 lat na 407-ce i teraz też zakupiłem z QQ. Jest to raczej przyzwyczajenie. Bez tego spokojnie mógłbym śmigać. To radość raczej dla pasażerów z tyłu. Zdecydowanie na ich miejscu chciałbym mieć nawiew w drugim rzędzie. A tu taka żenująca wpadka.... nie ma takiej opcji..... (ciekawe... bo na Ukrainie i u Ruskich jest nawiew ) sorki za OT Spalanie mimo żwawej jazdy tylko po mieście i krótkie odcinki to około 10l/100km. Zdecydowanie świetnie. Takie wyniki miałem w Twingo 1.2 świętej pamięci..... Edytowane 24 Stycznia 2015 przez Varicella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Czyli o jakieś 2 litry więcej w porównaniu z 1.2. Przynajmniej porównując do mojego egzemplarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Czyli o jakieś 2 litry więcej w porównaniu z 1.2. Przynajmniej porównując do mojego egzemplarza. Ale pewnie tez jezdzisz calkiem inaczej. Inna masz dynamike jazdy. Stad ta roznica w spalaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Możliwe. Po drugie mieszkam w małym mieście więc to też ma znaczenie. Jednak bez względu na te niuanse uważam, że silnik 1.2 w warunkach miejskich lub jazdy drogami lokalnymi, gdy wykorzystuje się zwykle jakiś nieduży procent jego mocy, spali mniej niż 1.6. Odwrotna sytuacja będzie pewnie na drogach szybkiego ruchu czy autostradach, gdzie 1.6 będzie dysponował jeszcze nadwyżką mocy, a 1.2 dostanie zadyszki. Kilka dni temu przekonałem się o tym na własnej skórze, gdy miałem wyjazd do Poznania (ok.180 km w jedną stronę) i w jedną stronę jechałem po A2, a z powrotem zwykłą drogą. No i na zwykłej drodze, przy prędkościach do 120 km/h (w większości koło stówki) osiągnąłem średnie spalanie poniżej 7 l/100 km. Ta sama odległość, ale po autostradzie i z prędkościami powyżej 120 km/h spowodowała, że ciężko było mi zmieścić się w 8 l/100 km. Po prostu ten mały silnik 1.2 DIG-T przy prędkościach autostradowych zaczyna mieć ciężko i granicą rozsądnego spalania jest prędkość 120, góra 130 km/h. Powyżej tej prędkości spalanie rośnie lawinowo. Fakt, że bez większego trudu rozpędziłem się do 160 km/h, ale utrzymując taką prędkość stale spaliłbym pewnie ok.12 l/100 km. W tych samych warunkach (autostradowych) wasz silnik 1.6 spisze się bez dwóch zdań lepiej i nie zdziwię się jeśli spali mniej. Na drogach lokalnych, jak wspomniałem wyżej, odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Zgadza sie. W miescie 1.6 napewno spali wiecej. Wg teorii mialo to byc ok 1l wiecej ale poza miastem roznice beda juz zanikac a na autostradzie bedzie na odwrot, 1.6 spali mniej niz 1.2. Ale to wszystko zalezy od stylu jazdy. Bo moze sie zdazyc ze ktos 1.6 nawet w miescie spali mniej niz 1.2 Wiec podchodzil bym troche z rezerwa do wszelkich raportow spalania jesli nie ma w nich mowy o stylu jazdy. Edytowane 24 Stycznia 2015 przez gregson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProceSS Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 dokladnie jest jak piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Więc trzeba zrobić zlot i wymienić się samochodami. Zrobię kilkaset km samochodem Gregsona , a on moim i będziemy mieli jakieś miarodajne pojęcie. Ponieważ Gregsoniku Twoja żona jest teraz sama, to ja już jadę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Więc trzeba zrobić zlot i wymienić się samochodami. Zrobię kilkaset km samochodem Gregsona , a on moim i będziemy mieli jakieś miarodajne pojęcie. Ponieważ Gregsoniku Twoja żona jest teraz sama, to ja już jadę. Tu juz tu nie sciemniaj. Widze, ze na takim zlocie to nie tylko samochodami chcialbys sie wymienic.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 No wiesz, w końcu zlot z samej nazwy jest integracyjny. A tymczasem wracaj do nas szybko, bo Ci nowy wóz zardzewieje z braku jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Oby nie tylko wóz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Varicella Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Oby nie tylko wóz Spokojnie... teraz leczy się to bez problemu Edytowane 24 Stycznia 2015 przez Varicella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Spokojnie... teraz leczy się to bez problemu Oj, ktos tu widze ma juz pewne doswiadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Varicella Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Oj, ktos tu widze ma juz pewne doswiadczenia Jasne. Zapisuję często pacjentom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Panowie jak ma się sprawa z mocą silnikiem 1,6 w porównaniu z podstaową wersją przy jeździe w mieście i jak jest z turbodziurą, czy jest w ogóle wyczuwalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowakm Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Panowie jak ma się sprawa z mocą silnikiem 1,6 w porównaniu z podstaową wersją przy jeździe w mieście i jak jest z turbodziurą, czy jest w ogóle wyczuwalna? Motor zapiernicza jak mały Kaziu. Fajny silniczek, ale paliwożerny. 9 sek i stóffka na budziku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Co oznacza paliwożerny? Podaj szczegóły 9 sek. miała moja hania 1.8 ale to było 7 lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 A jak z turbodziuira? Porownywalna z 1.2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowakm Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 zużywa trochę wiecej niż producent deklaruje, oczywiście można osiągnać jeszcze więcej. Ciezko porównać mi obydwie dziury gdyż 1.2 jezdziłem tylko na próbnej i to nie gazowałem tak jak na swoim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 No ale wyczuwalna jest ta dziura wogole? Uciazliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowakm Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Ja nie czuje dziury. Turbo ciagnie tak od 2.5-3 tys troche pózniej niz w dieslu a jak wystartuje to czuć dynamikę auta .Według mnie mega silniczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 nie będzie dziury na małej turbinę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! będzie tylko doładowanie i pełna moc doładowania !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Varicella Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Witajcie... kilka słów o spalaniu 1,6.... ogólnie żadne eko mnie nie interesowało.... Więc... przejechałem przez miesiąc 750km. 400 w mieście - spalanie 11,2l/100km, 350 trasa. Z czego połowa na autostradzie z prędkością 140km/h - spalanie 8l/100km (nie do wiary!!!) i druga połowa- drogi zwykłe z prędkością około 90km/h z spalaniem średnim 5,4l/100km. Miło zaskakuje na trasie PS: to na zwykłych drogach 5,4l/100km nie zaskakuje , traktory i ciężarówki skutecznie zmniejszają szansę na zwiększenie spalania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartoszN Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 szkoda ,że Do Qashqai nie wkładają tego silnika co do JUKE/ PULSARA tj. 1.6DIG-T 190KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Ale 163 czy 190 to az taka roznica? No chyba, ze miedzy nimi jest jeszcze inna roznica ktora przemawiala by za Jukowym 1.6? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi