adamos Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Witam problem rozwiązany - przyczyna trywialna - okazało się, że akumulator pomimo, że kręcił rozrusznikiem prawidłowo, był naładowany ale w trakcie zapłonu obniżał napięcie poniżej jakiejś wartości progowe przy której komputer resetuje się ... i prawidłowo nie odczytuje sygnałów. Powiem, żeby było zabawniej - wcześniej trzem mechaniorom sugerowałem, że może przy okazji wymienić akumulator - to zawszę sprawdzali jego poziom naładowania i mówili, że nie ma sensu dopiero trafiłem do pewnego "dziadka" od autoelektoniki i odpowiednio to sprawdził po nocy stania auta. Jakie szczęście, że nie posłuchałem się niektórych mechaników bo chcieli mi już wymieniać komputer i sterowniki .... Dzięki wszystkim za pomoc. Może moje doświadczenie komuś przyda się !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gambiting Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 problem rozwiązany - przyczyna trywialna - okazało się, że akumulator pomimo, że kręcił rozrusznikiem prawidłowo, był naładowany ale w trakcie zapłonu obniżał napięcie poniżej jakiejś wartości progowe przy której komputer resetuje się ... i prawidłowo nie odczytuje sygnałów. Dodam od siebie,że to dokładnie to samo miałem w innym samochodzie. Akumulator doskonale naładowany,napięcie w normie, zapalał od strzału bez żadnego zawachania.....a po starcie komputer od razu wyrzucał dziesiątki błędów("uszkodzenie silnika, uszkodzenie skrzyni biegów,uszkodzenie hamulców", po prostu myślał że chyba wypadek był ) wymiana akumulatora na nowy rozwiązała problem całkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BarracuDa Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Super informacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi