chef Posted April 27, 2015 Share Posted April 27, 2015 Witam klubowiczów! od kilku miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Note'a z 2007 roku [1,4 benzynka], jest to mój w sumie 5 Nissan, a chyba 8 w rodzinie. Notes na razie spisuje się najlepiej a "usterki" na razie nie obciążyły za bardzo portfela (no może po za trafionym rozrusznikiem), gdyż, jak się okazuje, TTTM [np. - w zimne i mokre dni gruchotanie w zawieszeniu, lewy przód... irytuje strasznie, ale zanim do mechanika zdążę dojechać - cisza ]. Ale, na wspomniane w tytule "ćwierkanie" jeszcze lekarstwa nie znalazłem [na forum jest podobny wątek, z chyba 2009 roku, "dziwne dzwieki z nawiewu", ale znalazło się kilka różnic więc postanowiłem założyć nowy]. Ćwierkanie udało mi się nagrać - link do youtuba poniżej: https://www.youtube.com/watch?v=MhZTWyfNsV0 Bieg nawiewu - 2 w górę [na 1 nie zauważyłem, ale w rzadko używam] Obieg zamknięty/otwarty - nie ma znaczenia. Temperatura - początkowo myślałem, że włączona klima powoduje dźwięk, ale "udało" mi się go wygenerować na ogrzewaniu, i na wyłączonej klimie. Zaraz po starcie tego nie słychać, po kilku minutach zaczyna piszczeć i nie przestaje. We wspomnianym wyżej bliźniaczym wątku na częstotliwość dźwięku miały wpływ inne czynniki, np. kręcenie kierownicą, u mnie TYLKO nawiew, nic innego na ten dźwięk nie wpływa. Dźwięk nie jest aż tak głośny jak udało się zarejestrować na filmiku [telefon bardzo dobrze wyłapał wysokie tony] - raczej chowa się za szumem nawiewu i wierci dziurę z tyłu głowy. Na postoju znaczenie ciszej [zakładam że pęd powietrza ma tu jakiś wpływ] No i pytanko - czy ktoś spotkał się z podobnym ćwierkaniem? Jakiś pomysł? Rozbiórka kokpitu nie jest mi straszna, strzelam, że wystarczy przesmarować co-nie-co, a pisanie posta zajęło mi więcej czasu niż naprawa usterki pewnie zajmie, ale - może ktoś już to przeszedł i może doradzić coś innego niż (jazdę do serwisu i) rozbieranie plastików? Link to comment Share on other sites More sharing options...
M@reS Posted April 27, 2015 Share Posted April 27, 2015 Miałem coś takiego w Oplu Vectra .....jak rozkręciłem dmuchawę bo już nie szło tego słuchać wydobyłem prawie garść nasion klonu http://www.jestemnaptak.pl/public/article/org/klonzwyczowoce.jpg Widocznie poprzedni właściciel podczas wymiany filtra nawiewu (pyłkowego) nie zbyt dokładnie oczyścił puszkę. Po wyczyszczeniu już nie ćwierkało Link to comment Share on other sites More sharing options...
chef Posted April 27, 2015 Author Share Posted April 27, 2015 Miałem coś takiego w Oplu Vectra .....jak rozkręciłem dmuchawę bo już nie szło tego słuchać wydobyłem prawie garść nasion klonu http://www.jestemnaptak.pl/public/article/org/klonzwyczowoce.jpg Widocznie poprzedni właściciel podczas wymiany filtra nawiewu (pyłkowego) nie zbyt dokładnie oczyścił puszkę. Po wyczyszczeniu już nie ćwierkało dzięki, tego się spodziewałem, czyli śrubokręt w rękę i rozbiórka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.