Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Gość Damianoo955
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Damianoo955

Witam, jestem nowy przeszukałem forum i nie znalazłem niczego ciekawego co mnie by interesowało. Mianowicie chodzi mi o układ wydechowy poczynając od kolektorów do tłumika końcowego. Chciałbym poznać cenę wymiany tego układu (oczwiście osobiście nie u mechanika bo weźmie za to miliony a to nie jest skomplikowana czynność) i korzyści lub wady płynące z zamontowania 2 tłumików końcowych wizulanie oczywiście dużo lepiej a co na to Almerka ? :)) Przy okazji wiecie może czemu moje światła działają tylko na metr przed auto ? co zrobić żeby to poprawić  :/

Co do świateł to sprawdź najpierw jak masz ustawione pokrętło ustawiania świateł. Zapewne masz przekręcone na pełne obciążenie auta dlatego oba równomiernie  poszły w dół. A koszt tłumików, jeśli nie ma na forum, sprawdź tu;

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=tłumik+Almera+N16+&search_scope=category-620&bmatch=seng-ps-mp-p-sm-isqm-3-mt-0519&buyNew=1

Wybierz co by Ci pasowało i oceń koszt tego przedsięwzięcia, na pewno wyjdzie Ci sporo taniej niż u mechanika, nawet sam zakup będzie dużo korzystniejszy. Jeśli chodzi zaś o zamontowanie dwóch tłumików, wszystko można, tyle że to już trochę bardziej skomplikowana czynność. założyć można ale wszystkie uchwyty musisz dorabiac sam no i kwestia czy będzie podejście na zamontowanie drugiego.

Gość mirekg9

Mianowicie chodzi mi o układ wydechowy poczynając od kolektorów do tłumika końcowego.

Było by miło gdybyś uzupełnił profil /silnik, paliwo/. N16 jest dużo, jeśli np. masz LPG - to odpadają dwa tłumiki.

Więc aby nie było nieporozumień i "złych doradców", to uzupełnienie profila jest wskazane.

• Upvote 1

1) światła: nie podałeś rocznika auta, ani szczegółów problemu - w wersji poliftowej często przyczyną słabego świecenia są odbłyśniki, może to być także zmatowienie kloszy;

2) wydech: nie podałeś jaki masz silnik. Ale kompletny wydech porządnie zrobiony nieco kosztuje. Nie u mechanika? A u kogo?!
Jeśli masz diesla, to w sumie po turbinie prosty downpipe i wydech 2,5" zrobi robotę.
Jeśli (jak strzelam, że masz) benzyna, to wszystko zależy jaka.. ale tu trzeba speca, żeby dobrze policzyć wydech - chyba, że sam umiesz, ale wtedy niepotrzebny Ci namiar na części, a na firmę robiącą odpowiednie rury.
Natomiast 2 końcówki w samochodzie z niedużym silnikiem to dla mnie "wiejski tuning" - przecież nie masz tam V6 z 2ma kolektorami :S

Jako kompletne, choć nie najtańsze rozwiązanie mogę polecić http://www.el-tec.pl/

Gość Damianoo955

przepraszam. Silnik 1.5 16 V PB/LPG 2002 r przed Liftem. Swiatła ustawione maxymalnie w góre ale zmiana położenia nic nie daje jest tylko gorzej im niżej. Dodam że jak włączam długie światła to po 2 min wywala mi bezpiecznik :/ 

1) światła:
Sprawdź przewody i styki. U mnie podeszła wilgoć (zgubiłem gumową zaślepkę), zaczęło iskrzyć i zaśniedział styk w który wpinamy żarówkę. Po czyszczeniu jest ok.
Druga sprawa to możliwe zmatowienie reflektorów - polerka działa cuda.
Trzecia - odbłyśniki - tu już trzeba fachowego oka. Jesteś spod Wawy, więc możesz spotkać się z kimś na zlocie. Masz blisko do Józefowa, gdzie mieszka jeden z naszych forumowych maniaków ;) Ja ze Starej Miłosnej, więc też relatywnie blisko.

Ustawianie świateł w górę niekoniecznie pomaga - powinny świecić lekko w dół (ustawiaj stojąc przodem do ściany)

2) wydech:

możesz spytać speców z forum (np. w Nissan Power Team znaleźć odpowiedni temat) o tani, a dobry wydech. Z 1.5 cudów nie osiągniesz, ale możesz nieco poprawić i dźwięk, i osiągi, bo każdy japoniec ma trochę zachowanego potencjału ;)

3) profil:

Wpisz proszę szerzej, np. "Almera N16 Hatchback QG15DE 2002r pre-lift" i wszytko będzie jasne bez dopytywania :)

Przy tym silniku dwa wydechy to porażka, daruj sobie. A co do świateł to ewidentnie masz coś porypane. Albo ktoś coś dokładał i pozostałości dają po sobie znać albo zawilgocenie spowodowało a możne powoduje nadal zwarcie i dlatego nic nie działa. Trzeba to ogarnąć, ale dobrze by zrobił to ktoś co ma o tym pojęcie. Potem można zająć się dopiero kosmetyką.

• Upvote 1

• 2 tygodnie później...

W tych lampach przed liftem można bardzo łatwo założyć żarówki do góry nogami - sprawdź czy są na pewno dobrze zamontowane. :-)

Nie ma takiej możliwości nie wprowadzaj kolegi w błąd

Nie będę się wypowiadał nt. zwarcia, lecz częstym przypadkiem złego świecenia /świeci blisko i nisko/ jest złe zabezpieczenie żarówki. Chodzi mi o te druty które dociskają żarówkę.

Też kiedyś jedna część druta/zabezpieczenia nie weszła tak jak trzeba i żarówka była przekrzywiona, gdyż źle/nierównomiernie drut dociskał żarówkę.

Spróbuj ponownie ją wyjąć, włożyć tak jak należy, a następnie dokładnie docisnąć/zabezpieczyć.

Po dokładnym zamontowaniu, żarówka nie powinna drgnąć - najwyżej ruszy się z całą lampą.

Polak wszystko potrafi......

Widziałeś kiedyś kolesia który wsadził klocki odwrotnie? :dribble:  

Ja już tak, założył metal do metalu :wow:  . Jak mu szorowało i hałasowało, to mówił że muszą się dotrzeć bo są nowe.  :laie_67:

Możliwość taka istnieje, niestety, szczególnie jeśli robi to ktoś po raz pierwszy. Żarówka wejdzie w gniazdo, ale będzie krzywo osadzona i to może być powodem takiego świecenia i braku reakcji na regulację.

U mnie tak było ^^ Żarówka siedziała nawet nieźle. Problem jest z odbłyśnikiem w żarówce który przy złym montażu jest do góry nogami. ;-)