Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] 1,4 Osiągi 100km/h+

bomkallo

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

Tak rozglądam się po forum i coraz mniej tych almer, no ale do rzeczy. Czy ktoś z forumowiczów posiada n15 wersji 75km i umiałby mi w przybliżeniu określic prawidłowe osiągi?

Zdarzyl mi się z 2 lata temu tragiczny wypadek w postaci ulamania się swieczki i jako ze jeszcze do 100 (licznikowe 110) ciągnie te 13 sekund z hakiem to ciągle mnie zastanawia czy to wina kompresji/rozrządu, że 4 i 5 bieg stają na licznikowym 140km/h (około 130 według gpsa), dalsze przyśpieszenie często umiera, oczywiście po dłuższej jeździe zależnie od górek i dołów rozbujam sie wyżej. Nie pamiętam już czasów świetności sprzed awarii, przepływke czyszcze co jakis czas, naprawy dotyczą głównie rdzy na progach, ale może to po prostu ma tak byc?:) Jeżeli ktoś umie oszacować czasy przyspieszenia, choćby w przybliżeniu (najlepiej po odcięciu 3 biegu, 4 i 5), będe w dzięczny, to sobie porównam :) 8 lat bezawaryjnosci (wyłączając aparat i skrzynie) i tak dają temu auto 20 gwiazdek michellin:)

Dane auta

Almera n15 1.4 wersja bez elektr. szyb:)

Przebieg faktyczny 253kkm w tym zrobiłem 120 na lpg. Od wypadku ze świecą 30kkm, olej ucieka rozdzielaczem, który zamierzam uszczelnić no i troche uszkodzonym cylindrem.

Z tego co pamiętam, to fabryczne przyspieszenie do setki wynosi jakoś 12,6. Jednak wiem, że byli tacy fachowcy co robili chyba 11 sekund do setki Almerą 1.4, no ale do rzeczy. Nie za dużo wymagasz od tak starego samochodu ??? Uważam, że 13 sekund to bardzo dobry wynik dla tak starego auta i myślę, że nie masz się czego wstydzić. Sam podróżuję Almerką (87km) i wiem, że to auto za szybkie nie jest, jednak kiedy jest leciutkie (tylko kierowca) da się sprawnie podróżować, tyle, że trzeba kręcić wysoko silnik :) Jeśli chodzi o różnicę wskazań prędkości, jest to normalne zjawisko, u mnie też jakoś tak chyba o 10 km/h przekłamuje. Korozja ? To niestety największa zmora każdej Almery... :wacko: i chyba starego Nissana. No cóż ten typ tak ma już. Jeśli martwisz się o silnik, sprawdź kompresję wszystkich cylindrów i będziesz miał dość wyraźny obraz w jakim stanie jest Twój silnik.

Więcej jak 140 km/h nie chce pojechać ?? :huh:

Dzięki za odzew. Tak sobie podróżowałem ostatnio no to da sie jakość wybrnąć ponad licznikowe 150, no ale wymaga to już sporo więcej czasu i dobrych warunków geograficznych. Może faktycznie z tymi wymaganiami przesadziłem :P 

Dzięki za odzew. Tak sobie podróżowałem ostatnio no to da sie jakość wybrnąć ponad licznikowe 150, no ale wymaga to już sporo więcej czasu i dobrych warunków geograficznych. Może faktycznie z tymi wymaganiami przesadziłem :P

Uzupełnij kolego profil. Wtedy już nie będziesz musiał w nowych tematach pisać o jaki samochód chodzi.

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/88228-dlaczego-warto-uzupelnic-profil/

• 2 miesiące temu...

Ja nie wiem czy Ci to coś pomoże czy nie, czy temat masz aktualny ale moja klamcia 1.4 87 kucyków nie ma najmniejszych problemów żeby osiągnąć licznikowe 180 km/h

A niedawno próbowałem się z Almerą N16 1.5 i niewiele lepiej mi odchodziła. Dodam że gaz zakładałem jak miała przejechane 28 tyś a obecnie ma najechane 228 tys. Jakoś jeszcze daje rade.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...