_Janusz_ Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 10W40 zabije ten silnik, jak i turbo :] Zmieniaj to badziewie - im szybciej tym lepiej. Zalej jakieś porządne 5W30, 5W40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Jak mocno jeżdżony to 5W40, jak nie kręcony na wysokie obroty, to 5w30 obniży zużycie paliwa. No ale kto by nie kręcił 190KM silnika Dobry, w pełni syntetyczny 5W40, spełniający wymagane normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 (edytowane) Ale jemu silnik zjada olej dlatego wlali 10W40 !! I wlanie 5W -30 40 nie pomoże!!!!! Jak by wlał 5W50 było by dobrze a 10W po przyciera turbinę i klawiaturę Edytowane 21 Października 2015 przez Edek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 U mnie zmiana z 10W40 na 5W50 zmniejszyła konsumpcję oleju :] Porządne 5W30 spokojnie wytrzyma turbo :] Tak samo jak i porządne 10W30 lub 10W40 również nie zaszkodzi turbinie. I nie mówimy tu o olejach pokroju mobil, orlen, lotos, castrol i inne badziewia, które można dostać w każdym sklepie motoryzacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Więc jaki cudowny olej masz w zanadrzu Januszu? Pytam bez złośliwości, bo sam też za miesiąc będę wymieniał i zastanawiam się czy nie fundnąć memu rumakowi przypadkiem jakiejś oliwy niedostępnej w każdym sklepie motoryzacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Janusz masz i ja miałem silnik skonstruowany pod 10W! Ja fabrycznie silnik Almery1.5 miałem zalany 10W60 dlaczego??? bo Nissan wiedział o własnych wadliwych pierścieniach Wiedź jak wymieniłem na 5W50 to silnik dostał wigoru a i pierścieni nie zjadło do 285.000km Teraz mam silnik skonstruowany pod 5W jak i nasz kolega z swoim 1.6DIG-T -10w40 zanim się rozleje po silniku to silnik dostanie po pupsku zimą najbardziej!!! Colins u ciebie przy wtrysku bezpośrednim to szkoda kupować drogiego oleju jak zaraz olej zostanie rozrzedzony benzyną ja bym stosował tylko dużą lepkość Elf jaki kupiłeś jak i Total to dobre oleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Edziu Ty mnie tu nowości żadnych nie mówisz. Elf należy do Totala, bo to jeden i ten sam koncern olejowy. Z ciekawości chciałem jedynie dowiedzieć się co poleca Janusz, ale coś nabrał wody w usta. Napisał, że Mobil, Orlen, Lotos, Castrol i inne badziewia są do kitu. Należy więc sądzić, że Elf, Shell, Motul czy inny GM również należą do tej badziewnej grupy, bo to podobna półka. O jakim więc oleju myślał Janusz? No nie usnę póki się nie dowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 (edytowane) Colins sam czekam na odpowiedz Janusza A pisałem nie w celu nowości,tylko praktycznego podejścia do tematu zalania super olejem twojego silnika Ja tam nie szukam super oleju bo znalazłem super oliwę juz w 1995 r Edytowane 21 Października 2015 przez Edek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Nie chcę mi się pisać, więc odeślę do mojego topicu. Proszę w googlu wpisać sobie "Płukanka silnika złe zło" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Janusz ale firmę tego super oleju już mogłeś napisać ,pewnie nie jest długa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 (edytowane) A wiesz Januszu, że nawet poczytałem to co pisujesz na konkurencyjnym forum. Napiszę tak - masz obsesję na punkcie olejowo-płukankowym. Żeby nie było - w dobrym tego słowa znaczeniu (tak mi się przynajmniej wydaje, bo chociaż dzielisz się z innymi swoimi eksperymentami). Odnośnie zaś proponowanych olejów, to ja osobiście dyplomatycznie przemilczę Twoje propozycje. Bo tak jak zwykle bywa każdy ma swoje preferencje i jeden lubi teściową, a inny teścia (czy jak to tam było?). Edytowane 21 Października 2015 przez colins Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Colins - na NZ masz u mnie w podpisie link do prezentacji mojego auta - zobacz co teraz mam zalane Firm robiących oleje jest za dużo do wypisywania - nie chce mi się :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Dzięki za rebus - już wiem. Ale Edkowi nie powiem - nie potrafię wymówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Colins - to, co opisałem to jest wiedza ogólnodostępna. Ja ją tylko zebrałem i w jakiś pokrętny sposób usystematyzowałem. Tylko problem pojawia się kiedy trzeba poszukać czegoś. A jak nie ma w pierwszych 10 wynikach w google to już tego na pewno nie ma. To, co wyczytywałem wertując google - niekiedy 8 lub nawet 9 strona i dalej (100 wyników na stronie) przepuszczałem przez swoje filtry w głowie i analizowałem. A teraz dalej szukam jakiś dobrych oliw, które są ciężko dostępne u nas w kraju A jak są to ma je co najwyżej jeden dystrybutor na PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Ta Mirelsy Renewole Gulfy Midlandy najlepsze ,u silnik dużo lepiej chodzi po garażu bo go energia roznosi na postoju Ja wybieram sprawdzony olej co silniczek na nim sobie cyka ledwo go słysząc, a i oliwa ta pięknie wymywa i płucze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Myślę, że żaden z nas nie jest tak naprawdę w stanie wydać wiarygodnej opinii o stosowanych olejach silnikowych. Bo trzeba by mieć kilka takich samych pojazdów, z takimi samymi silnikami, a w każdym z nich zalać inny olej i każdym z nich przejechać w podobnych warunkach ze 200 tys.km. Wtedy moglibyśmy wydawać jakieś w miarę wiarygodne opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 20lat leje ten sam olej do różnych mych silników, stwierdzam że jest bardzo dobry awarii żaden nie miał, a na rynku nie ma takiego oleju o takim składzie! Wiarygodna opinia o jednym oleju stosowanym przez 20lat Wszystkie silniki moje kupowałem zalane różnymi olejami ich kultura pracy była daleko idealna a najgorsza jaką słyszałem to na 5W30 sieczkarnia nie cykanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Powiedzmy więc Edziu, że możesz wydać jakąś tam opinię na temat jednego oleju. O innych jednak nie, bo ich przecież nie używałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Nie jakąś tam opinie, tylko solidną praktyczną opinie o jednym tak kompletnym oleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 W wielu testach, oraz pod względem właściwości fizykochemicznych najlepiej wypada zwykle Royal Purple. Aczkolwiek zalewanie go do "cywilnego" auta, to IMHO przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porter59 Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Nie przesadzajmy z olejami,nie jeździmi wyczynowo po torze. Jeżeli coś padnie w aucie to silnik na końcu. A przed nim zawieszenie,sprzęgło,elektronika czy blacharka. Prawda jest też taka,że te najbardziej reklamowane,są najczęściej podrabiane i to nie tylko tu w olejach,ale w każdej branży. Osobiście zalałem Valvoline 5W30 i też jeżdzi/Note 1.4/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Porter a jaki olej zalecisz bo tu w tym temacie pierścieniami przelatuje to chyba nie 5W30 nie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porter59 Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Znawcą nie jestem,ale przy takim ptrzebiegu 10W40 też da radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 75.000 to nie duży przebieg . A 10W40 się nie nadaje do tego silnika . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Nie przesadzajmy z olejami,nie jeździmi wyczynowo po torze. Jeżeli coś padnie w aucie to silnik na końcu. A przed nim zawieszenie,sprzęgło,elektronika czy blacharka. Prawda jest też taka,że te najbardziej reklamowane,są najczęściej podrabiane i to nie tylko tu w olejach,ale w każdej branży. Osobiście zalałem Valvoline 5W30 i też jeżdzi/Note 1.4/ Przez 7 lat jazdy Note 1.4 zalewałem tylko i wyłącznie shell 5W30 nigdy nie było problemu z olejem,mówię tu o ubytkach widocznych na bagnecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi