Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Osłona tarczy hamulcowej tył - regeneracja hamulców

Fryc
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Osłona tarczy hamulcowej tył gdzie i za ile? Zjedzone są przez rdzę także nie wiem czy mam rozdzierać już czy zbierać kasę i czekać aż zje je trochę więcej?

Kwestia ile kosztuje sztuka a trzeba mi dwie sztuki

W IC nie widzę tego towaru

Edytowane przez Fryc

Druga sprawa jest sprężynka w zacisku od zewnątrz po co i dlaczego?Mam ją tylko w jednym- prawym kole

Zaciski są zawalone walenie powietrza nic nie daje pewnie będę musiał założyć  z powrotem i wypchać pedałem lub grzać.

Co do osłon tanie nie są ale sam nie wiem jaka cena- taka jakość.W mojej 25 letniej toyocie właśnie piaskowałem i malowałem osłony i będą znowu na parę lat ale cena zaporowa bodajże 800 za sztukę nowe.Dziwna sprawa że osłon nie robią zamienników  w różnych autach.

jeszcze kolejna sprawa zjedzone zębatki od ABS co za kretyński patent z zębatką na wierzchu.Nie ma czasem problemu później z czytaniem sygnału w tym aucie?

Edytowane przez Fryc

Ja swego czasu szukałem takowej osłony do carismy ale niestety w sklepach moto nie szło zamówić, na szrotach nie było więc dorobiłem sam z blachy, zarówno tył jak i osłony bębnów. Było trochę pracy ale udało się a auto śmiga dalej, zatoczyło łuk i znowu trafiło do rodziny. A jeśli używane w dobrym stanie to może tu coś uzyskasz;

Zadzwoń pod numer 506982330, drugi numer 693152109 i e-mail cezar.n@onet.pl, adres Wygnanów 148, 21-306 Czemierniki, firma AUTO-NISSAN Części Samochodowe Cezary Nieznajek.  Facet rozbiera Nissany i jest bardzo kompetentny co do wiedzy o tych autach z podziałem na roczniki nawet. Zamówione części w rozsądnych cenach wysyła kurierem pod dowolny adres. (Nie za bardzo odpowiada na e-maile, nie ma czasu ich przeglądać, lepiej dzwonić)

Co do koronki, bo tak ta część się nazywa. masz tu;

http://allegro.pl/listing/listing.php?description=1&order=m&string=z%C4%99batka+ABS+P12&bmatch=s0-uni-1-4-0820&requestDescription=1&mode=desc&fallback=description

• Upvote 1

Wielkie dzięki co do nazwy koronki oczywiście ,że tak.Co do jej zdemontowania i zamontowania jakaś procedura?

Jeszcze raz dzięki za kontakt.

Co do zacisku jaka firma robi te zaciski hamulcowe?Ogólnie to potrzebuję lewy tył nie ma kto taniej i pewniej niż z allegro?

punkty rozdane

Co do osłon to może taki znajomy by zrobił z chromoniklu

Edytowane przez Fryc

Ze zdjęciem i założeniem koronki nie powinieneś mieć problemu. musisz jedynie obejrzeć czy nie jest ona mocowana śrubkami bo wówczas nie będzie chciała Ci zejść. Wygląda jakby była tylko nakładana, ale sprawdzić trzeba;

http://allegro.pl/nissan-primera-p12-koronka-pierscien-abs-i5576599522.html

Pamiętaj o przeliczeniu ilości zębów, tym się mogą różnić a to istotne dosyć.

Zaciski wiadomo będą miały czyszczenie i smarowanie ale co do jednego to sprawa jest poważniejsza z mechanizmem ręcznego na razie nie myślę się bawić w dorabianie tulejek  inne patenty jak ludzie robią. Ogólnie zaciski przeszły mega temperatury przez dłuższy wiemy o co chodzi....

Liczba zębów sprawa oczywista teraz to wygląda bardziej "jak ząb co drugi wystąp" od tej rdzy

Co do osłon myślę o chromoniklu taniej wyjdzie jeśli chodzi o nowe ale jeszcze się zobaczy

Co jeszcze ze sprężynką?

Edytowane przez Fryc

Też mi się wydaje że z  chromoniklu będą zapewne tańsze i trwalsze zarazem a co do sprężynki powinna być w jednym jak i w drugim zacisku a zdaje się że są one od hamulca ręcznego jak dobrze pamiętam.

Jaki moment dokręcenia łożyska piasty tył?

oslony dostałem od tego pana co podałes-stan super

Reperaturki mają być na jutro,a w zestawie jest trochę gumek więc na co jeszcze przewidziane są inne gumki oprócz uszczelniacza tłoczek-cylinder ,osłony przeciwzabrudzeniowej i prowadnic?W różnych zestawach innych prodducentów zacisków nie ma tyle uszczelniaczy a przynajmniej nie przewidują wymieniania 'dalej' niż tłoczek

Edytowane przez Fryc

• 2 lata później...
  • 2 tygodnie później...

Mnie by interesowało jak rozwiązałeś to w środku bo cały problem w tym że oryginalna ma chronić piastę-łożysko przed wodą i solą i tego domowo raczej nie zrobi.Te nacięcia by szło zalać nie problem-problem jest centralnie

https://partsouq.com/tesseract/assets/partsimages/Nissan/44150AU001.jpg

Edytowane przez Fryc

to był prototyp

teraz jest lepiej minimalne przerwy, wg mnie działa lepiej niż oryginał bo osłania całą tarczę

w większości P12 są przegnite osłony i rozsypują sie w ręku, moja tak samo się zachowywała

post-36932-0-23861200-1506276137_thumb.jpg

I właśnie o to chodzi samemu na szybko nijak nie zrobi tego centralnego odwinięcia i jest bardzo ważne bo ci sól tam wali.

Jak ogarniesz to sam kupię od ciebie komplet.

Nówki około stówy za szt.

Albo wyciąć tulejke i dospawac do tej blachy-pomyśl

Nierdzewka to jest temat

Ludzie niedługo będą tego potrzebować bo blacha jest taki szit że najlepszą używkę u znanego szrotowca na forum wziąłem chyba za 40 a trzeba było naczyścić  się i namalować......Więc niedługo już wcale ich nie będzie i nowych też.

Edytowane przez Fryc