Yan_2007 Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 (edytowane) Kol. JACKO29! Nie bardzo masz pojęcie o czym piszesz! Im większe odsadzenie (ET) tym bardziej koło idzie do wewnątrz auta a nie na zewnątrz. Poza tym przy doborze felgi należy także uwzględnić ilość i rozstaw szpilek (śrub), a tu jest dużo możliwości (dla QQ jest 5 x 114,3) A więc nie ''każda 16 podejdzie" Odsyłam do źródeł, np: http://www.oponaok.pl/odsadzenie-et/ http://www.felgi.pl/artykul/szerokosc-felgi-i-odsadzenie-et-offset Edytowane 15 Września 2015 przez Yan_2007 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Ale się napiąłeś! Plus dla Ciebie za wyłapanie mojego błędu.Oczywiście mialo być odwrotnie ,a o szpilkach nie pisałem,bo jak kolega ma Kaśkę to wie ile ma srub w kole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yan_2007 Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 (edytowane) Wcale się nie napiąłem tylko sprawa wcale nie jest taka prosta (sam to przerabiałem). Przy doborze felgi nie tylko ilość szpilek w kole jest ważna ale także ich rozstaw. W QQ jest to 114,3 mm ale w użyciu są zbliżone rozstawy; 5x110mm, 5x112mm, 5x115mm i o pomyłkę bardzo łatwo (w ostatnim przypadku, np. Opel Antara, Sintra, różnica wynosi tylko 0,7 mm) a konsekwencje mogą być poważne. A ocena "na oko" bywa myląca. A więc "nie kazda 16 podejdzie". Edytowane 15 Września 2015 przez Yan_2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grigorij0 Opublikowano 15 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 (edytowane) Cenna uwaga - rozstaw śrub też ma zasadnicze znaczenie, czyli podsumowując: Alufelgi rozstaw śrub 5x114,3mm osadzenie piasty 66mm ET40 lub 47 (zależy od szerokości felgi) Szerokość 16"x6,5" lub 16"x7" lub 17"x7" Panowie, a jak wrażenia z jazdy na 16" versus 17"? Edytowane 15 Września 2015 przez Grigorij0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yan_2007 Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 (edytowane) Ja jeżdzę na felgach 7"x16 (n.b. firmy MAK) zamiast 6,5" i wszystko jest O.K. Wiele firm oponiarskich zaleca do opon o szer. 215 felgi szersze niż 6,5".(np. 7"). A co do doboru felg to należy także pamiętać o kupnie odpowiednich nakrętek do szpilek, pasujących do kupionych felg. Poważni producenci felg dołączają do felg odpowiednie nakrętki. Edytowane 15 Września 2015 przez Yan_2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Ja na zimę mam 16", a na lato 18". Już wcześniej pisałem - na 16" komfort jazdy jest zauważalnie większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grigorij0 Opublikowano 15 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 A Panowie co z oponami, jeden Kolega polecał wcześniej Nokian Suv3, cenowo wyglądają OK. Mi się bdb jezdzi Oktawką na Bridgestonach Blizzak) LM32, ale są droższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yan_2007 Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 (edytowane) Ponieważ bardziej cenię sobie komofort niż wygląd, cały rok jeżdzę na felgach 16", w lecie na alu a w zimie na stalowych. I jak już wczesniej pisałem, w zimie Semperit Speed Grip 2 a w lecie na tym co fabryka dała czyli Bridgestone Dueler Sport (215x65/16). N.B. W modelach J10 i J11 opony i felgi są takie same. Edytowane 15 Września 2015 przez Yan_2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
A60 Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Witam, Podczas ubiegłorocznej zimy jeździłem na 16 cali opony Nokian WR SUV3 w rozmiarze 215/65 (letnie gumy mają rozmiar 225/45 R19) i było OK. Ale zwróćcie uwagę, że mój QQ ma napęd na 4 koła, a co za tym idzie powinien mieć opony 4x4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grigorij0 Opublikowano 16 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Tez mam naped 4x4, ale jakos nie wydaje mi sie zeby Continentale na ktorych go kupiłem były jakieś specjalne dla 4x4, tym bardziej że ten naped zalacza się praktycznie tylko przy b. malych prędkościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 (edytowane) To chyba niedorzeczność specjalne opony do takiego 4x4? Co jak co - ale jak niektórzy (nie ja) uważają, że opony lato/zima to wymysł producentów by więcej kasy wyciągnąć - to jak nazwać szukanie specjalnych opon do takich "zabawkowych" 4x4? To jak pompowanie kół azotem. Edytowane 19 Września 2015 przez Karminadel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Karminadelku,a czy przypadkiem na Twoich gumkach nie ma napisu 4x4? bo ja takowy miałem. I moim zdaniem jest to chwyt marketingowy,bo 4x4 uzależnione jest od obciążenia na oś i prędkości.Ale są opony które mają wyższe współczynniki i już nie są opisane 4x4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grigorij0 Opublikowano 19 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 W takim razie zaczynam szukać alufelg do zimówek z czujnikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Za komplet czujników zapłacisz 700zł,z alufelgami możesz trafić taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimekpl Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 ja właśnie dostałem ofertę od mojego dilera i chyba wybiorę zestaw nr.1oglądałem na cenowo - to wychodzi dość dobrze i mam gwarancje w jednym miejscu, wymianę i spokój z tym tematem na kilka lat:)uprzejmie informuję, że mamy w ofercie koła zimowe do Qashqaia:1) Opona Fulda Kristall Control HP 215/65R16 98H DOT 2015 + felga aluminiowa Dezent RE + czujniki ciśnieniaŁączna cena specjalna dla Państwa 3360 zł za zmontowane, wyważone koła.2) Opona Hankook W452 215/65R16 98H DOT 2015 + felga aluminiowa Ronal R56 + czujniki ciśnieniaŁączna cena specjalna dla Państwa 3390 zł za zmontowane, wyważone koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieer Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Moim zdaniem to bardzo dobra oferta jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Też tak uważam. Niecały rok temu za podobny zestaw felg Dezent z oponami Kleber i czujnikami musiałem zapłacić w ASO 4000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monkahead Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) Grigorij0 sprzedaję właśnie komplet alu17 Dezent, sprawdź w ogłoszeniach, może będziesz zainteresowany.Felgi aluminiowe Dezent 17" Qashqai Edytowane 20 Września 2015 przez monkahead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimekpl Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 w tym zestawieni co byście wybrali Hankooka czy Fulde - ten hankook to nowy modek i nigdzie ipinii nie moge znalesc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Więc tak - biorąc pod uwagę ostatnią zimę i prognozy pogody na nadchodzącą, ja osobiście nie wybrałbym żadnego z proponowanych zestawów. Natomiast pieniądze bym przepił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yan_2007 Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) I to jest rozsądne podejście do tematu ! Edytowane 20 Września 2015 przez Yan_2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Mam tylko nadzieję, że Klimek weźmie radę do serca, a pieniądze przepije z nami. Za tyle kasy, to może też jakieś kobitki zwabimy. Zdrówko Wasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimekpl Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 po zakupie opon też okazja do opicia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Wracać do tematu! Na Gumtree znalazłem felgi 18' po 250zł sztuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grigorij0 Opublikowano 20 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) Panowie, jeszcze jedno pytanie. Chciałbym zakupić felgi z czujnikami TPMS, czy czujniki będę musiał jakoś wgrywać do sterownika samochodu (chodzi mi o drugi komplet)? Czy są jakieś specjalne zasady obsługi i przechowywania opon z czujnikami TPMS? czy do stalówek i każdych alu da się wsadzić czujniki TPMS i czy warto...? Edytowane 20 Września 2015 przez Grigorij0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi