Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Relingi do Qashqai J11 bez wiercenia

piciu
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko okno weź okno dachowe, jakiś Velux, Fakro.... ;)

W dniu 10.03.2017 o 08:35, JACKO29 napisał:

Tego kątówką się nie robi.Od tego jest kątówka mimośrodowa,tzw ucinak :D

No widzisz.... ja taki laik jestem.... ;)

• 2 tygodnie później...

Z roletą dzień-noc :D

Relingi zamontowane! : 

Raptem coś około godziny spokojnej robótki.Otwory zaprawione lakierem i pod osadzenie podłożony silikon.Niech sobie  schnie do rana.

Myslałem że wiercąc w dachu muszę się przyłożyć,bo jeszcze wzmocnienia są...a tu kicha.Tylko cieniutki dach a we wzmocnieniach otwory już są. I nawet udało mi się trafić idealnie :D

To 

W dniu 20.03.2017 o 20:06, JACKO29 napisał:

Z roletą dzień-noc :D

Relingi zamontowane! : 

Raptem coś około godziny spokojnej robótki.Otwory zaprawione lakierem i pod osadzenie podłożony silikon.Niech sobie  schnie do rana.

Myslałem że wiercąc w dachu muszę się przyłożyć,bo jeszcze wzmocnienia są...a tu kicha.Tylko cieniutki dach a we wzmocnieniach otwory już są. I nawet udało mi się trafić idealnie 

To teraz możesz przewozić teściową.... :P

Teciową? Zmieściłaby się w schowku...

W dniu 20.03.2017 o 21:00, JACKO29 napisał:

Teciową? Zmieściłaby się w schowku...

Myślałem, że lubi wiatr we włosach..... :P

Jacek, czy chcesz nam powiedzieć, że teściowa mieści się w schowku, bo mieszka z Tobą w formie sproszkowanej w urnie? :D

Oraz stoi na TV i przywołuje wspomnienia pysznych zupek  :)

Jacko możesz pstryknąć fotkę tych relingow, jak są zamocowane 

W dniu 20.03.2017 o 21:37, colins napisał:

Jacek, czy chcesz nam powiedzieć, że teściowa mieści się w schowku, bo mieszka z Tobą w formie sproszkowanej w urnie? :D

Dokładnie....chciałem być bardziej delikatny :D Bo kobiecina była do rany przyłóż

W dniu 21.03.2017 o 05:33, kubalon napisał:

Oraz stoi na TV i przywołuje wspomnienia pysznych zupek  :)

Jacko możesz pstryknąć fotkę tych relingow, jak są zamocowane 

Tzn?Wygląd normalny,jak w wielu Kaśkach.

A jeżeli chodzi Ci o elementy montażu,to niestety mogę tylko dokładnie opisać

Znajomek  ma QQ i podpytuje o relingi a z twojego opisu wynika że w sumie tylko odpowiednio szablon zrobić i można zakładać, a pytałem o zdjęcie bo taki niedowiarek i jak mówiłem że wygląd jak fabryczny, to jakoś chyba mi nie wierzył.

Nawet bez szablonu,jak ma trochę sprytu w garści.Generalnie relingi w Qqłce zaczynają  się jakieś 4mm od końca uszczelki (mam na myśli tył samochodu)

Wystarczy zdjąć uszczelki bez wycięć i założyć oryginały pod relingi i wszystko mamy jak na dłoni.Układa się relingi tak jak pisałem ,4 mm od końca ,ustawia się w wycięciu na dachu znaczy miejsca dotknięcia śrub białym markerem.W miejscach zaznaczonych wierci się cienkim wiertłem,ale co ważne w środku linii wycięcia w uszczelce! To daje nam symetrię.Jedna uwaga,warto wiercąc mieć wcześniej przygotowaną blaszkę lub kawałek listwy drewnianej  z wywierconym otworem około 7mm srednicy.Stanowi to dystans,który zapewni nam nietykalność kabli i poduszek pod dachem.reszta to zabawa z tapicerką.

Jacek, a powiedz Ty mi pomysłowy Dobromirze, jak są montowane te plastikowe nakładki na końcu relingów, o których pisałem w innym temacie (wada lakiernicza)? Pytam na okoliczność wymiany czy są na wcisk czy może ich wymiana wiąże się z koniecznością demontażu całych relingów od środka auta?

Tak,demontaż całości relingów jeżeli chce się to zrobić delikatnie.Nie  wiem jakie sposoby ma serwis,ale z tego co widziałem i próbowałem je zdjąć to nie taka prosta sprawa.Są mocowane na wcisk,tzn.Mają zaczep w kształcie grotu strzały,bardzo pasowny i bardzo twardy-sztywny.Tak więc jak się wciśnie osłonę i grot zaskoczy w otworze to umarł w butach,nie ma luzu.Próbowałem ścisnąć szczypcami i szło ale trzeba było mocno ściskać,żeby można było wyjąć osłonę.Dałem sobie spokój bo graniczyło to wręcz z uszkodzeniem zaczepu.

Ale podsufitka to nie problem:D

Zdejmuje się uszczelkę drzwi od góry,odpina osłonę słupka,przedniego,uszczelkę drzwi tynych,osłonę środkowego słupka i tylną osłonę okna razem z boczkiem bagażnika.Wszystkiego raptem 10 minut :D

Pourywają mi przy tym pewnie w ASO jakieś spinki i potem będę zmuszony narzekać, że tu albo tam mi dzwoni i nie będę mógł już się przechwalać, że z moim QQ nic się nie dzieje. :D

No nic, na razie i tak czekam na decyzję serwisu i się zobaczy co dalej. Dzięki za wskazówki.

• 2 tygodnie później...
  W dniu 4.04.2017 o 08:06, Miron5 napisał:

Może mi ktoś doradzi czy można kupić same relingi bez listew a w istniejących już wyciąć otwory.

Narobisz sobie tylko niepotrzebnej roboty.Jeden mały błąd przy wycinaniu i masz listwy i wygląd w plecy.Cena używanych z listwami nie jest taką dużą,w porównaniu do tych pseudo relingów.Roboty na dwie godziny i masz oryginały na dachu .Zamocowane tak jak fabryka nakazała,bo pod dachem są wzmocnienia montażowe.

W dniu 4.04.2017 o 08:13, nismo napisał:

najlepiej kupic stalowe relingi i położyć je na dach a od spodu do podsufitki przyłożyć elektromagnesy podłączone do zapalniczki samochodowej :icecream:

Mogą zjechać na postoju :D

• 6 miesięcy temu...
  W dniu 4.01.2016 o 21:37, piciu napisał:

dojechało i zamontowane.

czas montażu-2h, 

efekt- super.

szczegółowy opis wkrótce.

Witam serdecznie ,

mam pytanko ? co się robi z tym czarną osłoną pod relingirm nawierca się w niej dziury czy skraca ?

dziękująę za odpowiedź

• 1 miesiąc temu...

Bez wiercenia to chyba tylko bardziej na ozdobę, jeżeli tak, troszkę przydrogo...

Chyba bym się nie zdecydował założyć belek i np 4 bagażników rowerowych, na coś co nie jest solidnie przytwierdzone do konstrukcji auta

Ja mam takie,kupione na aliexpresie,ale o wiele taniej,teraz już nie pamiętam ile.Służą tak jak Herson napisał,jako ozdoba.Na pewno nie nadają się do założenia bagażnika.

W dniu 15.12.2017 o 15:02, pawcio napisał:

Jak bez wiercenia to na klej? :D

W rynienki wkłada się płaskowniki,które mają śruby rozporowe na boki.Rozkręcając śruby blokują płaskowniki w rynienkach,następnie do tych płaskowników przykręca się relingi.Trzyma się to dosyć mocno,bo łapałem za relingi i bujałem całym samochodem,ale tak jak pisałem wcześniej nie odważyłbym się dać na to boxa czy coś podobnego.Znalazłem przelew,kosztowało mnie to 340 PLN,a wygląda jak oryginał ;)