Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Terrano problem z dostaniem sie do srodka, otwarciem drzwi, centralny nie dziala

marcello
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, tych ktorzy jeszcze nie spia  :wave:

Mam problem zeby dostac sie do wnetrza mojego terrano 5d, 1999 2,7TD

Historia:

* kluczyki mam 2 do ktorych podwieszone sa piloty

* pilot zamknal drzwi ale juz nie moge ich otworzyc

* jeden jedyny zamek od kierowcy nie otwiera sie z kluczyka (nie otwieral sie wczesniej)

* NIE PAMIETAM dokladnie ale jest taka mozliwosc ze podmienilem bezpiecznik od centralnego :rolleyes2:  (poniewaz deska mi sie przestala palic)- jednak samochod sie zamknal wiec.......?

Co zrobilem do tej pory:

*  sprawdzalem zamek juz chyba 100 razy, Wd 40 itp i nic- nie rusza sie

*  sprawdzilem baterie w obu pilotach- full

*  odciagnalem drzwi z przodu z obu stron i za klamki ciagne ale bez skutku

*  udalo mi sie otworzyc maske i akumulatory sa ok, klemy czyscilem ok 1 mc temu

*  bezpieczniki pod maska sprawdzone, swiatla dlugie dzialaja za pomoca preta przez szpare

Nie wiem czy probowac ciagnac za klami w drzwiach tylnych?

Mam gotowy mlotek, ale moze macie jakis pomysl jak np dostac sie przez drzwi tylne-bagaznika bo szybardachu nie mam.

Auto mam na podworku i prad, klucze , lomy i C4 mam w zasiegu reki  :thumbsup:

Piszcie prosze jesli macie jakies pomysly, bede bardzo wdzieczny.

A próbowałeś odpiąć na moment aku?

U mnie z tego co się orientuję, to przy odłączaniu akumulatora - centralny otwiera (albo zamyka :D) wszystkie drzwi "z automatu".

Masz już i tak zamknięte, więc.... może otworzy ;)

Albooo - przyczyna leży w tym czego "NIE PAMIĘTASZ".....

Najlepiej żeby podjechał ktoś z takim samym samochodem zdjął tapicerkę drzwi kierowcy sprawdzić za które cięgno trzeba pociągnąć żeby otworzyć drzwi i podoginać drut, popróbować na otwartym aucie a później spróbować otworzyć zamknięte,  powinno się udać. Ja tak przynajmniej swoją primerę otworzyłem.

A próbowałeś odpiąć na moment aku?

U mnie z tego co się orientuję, to przy odłączaniu akumulatora - centralny otwiera (albo zamyka :D) wszystkie drzwi "z automatu".

Masz już i tak zamknięte, więc.... może otworzy ;)

Albooo - przyczyna leży w tym czego "NIE PAMIĘTASZ".....

Tak , mam dwa akumulatory i sciagalem oba minusy kilka razy.

Przerusco- nie mam nikogo z takim autem, zreszta mam zalozony mocny sznurek na klamke od pasazera w tej chwili i nic to nie daje.

Chcialbym dodac ze mala demolka wchodzi w gre, jednak szybe chcialbym oszczedzic :whistle:  

Przerusco- nie mam nikogo z takim autem, zreszta mam zalozony mocny sznurek na klamke od pasazera w tej chwili i nic to nie daje.

No jak nie masz drugiego auta to lipa, ale samo ciągnięcie za klamkę też nic nie dawało w primerze , trzeba było znaleźć cięgno za które pociągnąć żeby drzwi się otworzyły.

A może zamarzł?

na raz otwierają się drzwi kierowcy , drugie naciśnięcie - reszta (też tak masz?)

np. ja wczoraj nie mogłam zamknąć tylnych - za kierowcą mam walnięty siłownik i muszę ręcznie operować tym "cyngielkiem" od środka (aby zamknąć "na klucz")

i tu zaskoczenie - chcę je zablokować , a wihajster stoi i nie da się położyć (obrazowo :D) - no pięknie zaklęłam sobie - gadzina będzie nie zamknięta ..

Dzisiaj rano do garażu - próbuję znów... I surprise ! Działa cyngielek :D więc zamknęłam i już nie otwieram - co by znów nie odmówił współpracy.

Sie rozpisałam... może bez sensu...ale zimą wszystko jest możliwe - zwłaszcza z zamkami ;)

Reasumując - masz wozidło w garażu?

Słuchaj , a jak wygląda w Terrano sprawa z "piątymi drzwiami" ? Masz tam zamek na klucz? Może "od doopy strony" go otworzysz?

edit.

sory za głupie pytanie - pewnie o tym już myślałeś..

A może zamarzł?

na raz otwierają się drzwi kierowcy , drugie naciśnięcie - reszta (też tak masz?)

np. ja wczoraj nie mogłam zamknąć tylnych - za kierowcą mam walnięty siłownik i muszę ręcznie operować tym "cyngielkiem" od środka (aby zamknąć "na klucz")

i tu zaskoczenie - chcę je zablokować , a wihajster stoi i nie da się położyć (obrazowo :D) - no pięknie zaklęłam sobie - gadzina będzie nie zamknięta ..

Dzisiaj rano do garażu - próbuję znów... I surprise ! Działa cyngielek :D więc zamknęłam i już nie otwieram - co by znów nie odmówił współpracy.

Sie rozpisałam... może bez sensu...ale zimą wszystko jest możliwe - zwłaszcza z zamkami ;)

Reasumując - masz wozidło w garażu?

Słuchaj , a jak wygląda w Terrano sprawa z "piątymi drzwiami" ? Masz tam zamek na klucz? Może "od doopy strony" go otworzysz?

Temperatura u mnie w dzien ok -3, a zamek jest tylko jedne. Druga sprawa ze po nacisnieciu "open" na pilocie nie mrugaja nawet swiatlka, zreszta jak sie domyslasz to probowalem nacisnac oba przyciski na dwoch pilotach - bez rezultatu (nic nie slychac , nic nie widac - prawie jak w tym filme :thumbsup: ). 

Mysle jeszcze o wylamaniu zamka (cy cus w ten desen), poniewaz zamek i tak chcialbym wymienic, na razie zamykac go nie musze- byle tylko jezdzil, a na druga szybe bede musial troche poczekac bo nie mieszkam w Polsce.

ma ktos doswiadczenie z "lamaniem zamka" etc*?

Temperatura u mnie w dzien ok -3, a zamek jest tylko jedne. Druga sprawa ze po nacisnieciu "open" na pilocie nie mrugaja nawet swiatlka, zreszta jak sie domyslasz to probowalem nacisnac oba przyciski na dwoch pilotach - bez rezultatu (nic nie slychac , nic nie widac - prawie jak w tym filme :thumbsup: ). 

Mysle jeszcze o wylamaniu zamka (cy cus w ten desen), poniewaz zamek i tak chcialbym wymienic, na razie zamykac go nie musze- byle tylko jezdzil, a na druga szybe bede musial troche poczekac bo nie mieszkam w Polsce.

ma ktos doswiadczenie z "lamaniem zamka" etc*?

No to zmienia postać rzeczy ...

Skończyły mi się proste podpowiedzi ... :D

z ostatnim zdaniem /pytaniem - "jak włamać się do samochodu"  raczej Ci nie pomogę ...

Moze rozwiercenie zamka, robil ktos juz cos takiego- jak sie do tego zabrac? Przyznam ze chcialbym dostac sie do auta jeszcze dzisiaj.

Moze rozwiercenie zamka, robil ktos juz cos takiego- jak sie do tego zabrac? Przyznam ze chcialbym dostac sie do auta jeszcze dzisiaj.

Zamek /bębenek/ stoi bo ktoś go potraktował odmrażaczem w zimie.

Rozwiercenie niewiele da. Poszukaj na allegro jak wygląda wkładka zamka i pomyśl, co tam wepchnąć aby "siłowo" obrócić.

Ja wbiłem płaski wkrętak dość głęboko i za pomocą żabki hydraulicznej obróciłem całą wkładkę.

Potem już tylko wymiana wkładki

Zamek /bębenek/ stoi bo ktoś go potraktował odmrażaczem w zimie.

Rozwiercenie niewiele da. Poszukaj na allegro jak wygląda wkładka zamka i pomyśl, co tam wepchnąć aby "siłowo" obrócić.

Ja wbiłem płaski wkrętak dość głęboko i za pomocą żabki hydraulicznej obróciłem całą wkładkę.

Potem już tylko wymiana wkładki

Jestem juz po operacji mlotek, dluto, przecinak  :thumbsup:

Malym przecinakiem rozgruchotalem zamek w mak, czesci same wypadly. Wtedy w otworze po lewej stronie jest metalowe ciegno od klamki w srodku a po prawej stronie jest ciegno od centralnego ktore trzeba nacisnac i centralny otwiera wszystkie drzwi. 

Teraz pozostalo zamowienie nowego zamka, a zamykaniem z pilota pobawie sie w weekend w cieplym warsztacie.

Dziekuje za podpowiedzi i uwazam temat za zamkniety  :closed:

Edytowane przez marcello
  • Upvote 1