Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Przeglądy - co i kiedy wymieniać w starym Note

poiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mój Note E11 diesel przekroczył 180tys. km i 8 lat. Pomyślałem sobie, że może warto coś w nim wymienić przy okazji corocznej wymiany oleju silnikowego i filtrów. Autko było sprowadzone z Niemiec i pierwszy właściciel serwisował go w Nissanie. Do 2014 i 150tys. wszystko było w nim wymieniane (łącznie z rozrządem) wg procedur, a potem już tylko olej i filtry.

Dlatego zastanawiam się co powinienem teraz i co jaki czas (ewentualnie co ile km) wymieniać:

- jakieś inne płyny typu olej w skrzyni, płyn w chłodnicy itp.?

- jakieś elementy warto wymienić, bo i tak zaraz się rozlecą ?  

- czy jest jakiś sposób, by ocenić zużycie hamulców z tyłu ?

pozdrawiam

Andrzej

Witam,

Mój Note E11 diesel przekroczył 180tys. km i 8 lat. Pomyślałem sobie, że może warto coś w nim wymienić przy okazji corocznej wymiany oleju silnikowego i filtrów. Autko było sprowadzone z Niemiec i pierwszy właściciel serwisował go w Nissanie. Do 2014 i 150tys. wszystko było w nim wymieniane (łącznie z rozrządem) wg procedur, a potem już tylko olej i filtry.

Dlatego zastanawiam się co powinienem teraz i co jaki czas (ewentualnie co ile km) wymieniać:

- jakieś inne płyny typu olej w skrzyni, płyn w chłodnicy itp.?

- jakieś elementy warto wymienić, bo i tak zaraz się rozlecą ?  

- czy jest jakiś sposób, by ocenić zużycie hamulców z tyłu ?

pozdrawiam

Andrzej

Masz książkę serwisową??? Czy kupując miałeś podane co było wymienione???

Zazwyczaj to:

Olej co rok,lub częściej zależnie od przebiegu.

Płyn w chłodnicy co 5 lat

Płyn hamulcowy co 2 lata

Popatrz i oceń w jakim stanie masz paski

Olej w skrzyni była norma ...chyba bo już nie mam Note ok 90tys do wymiany.Olej jest niedrogi możesz to zrobić skrzynia się odwdzięczy(ja zrobiłem wymianę po 70 tys.)

Hamulca bębnowego inaczej nie ocenisz jak nie rozbierzesz,180tys? Ja bym to ruszył,jeżeli nie było wymieniane (najlepiej komplet bębny -szczęki)

Mam książeczkę, ale w niej jest tylko krótka linijka z miejscem na wpis do każdego przeglądu. I w każdej jest standardowy tekst "grundworstung/pruf.." czy coś podobnego. W Nissanie powiedzieli, że jak chcę się dowiedzieć, co było zrobione/wymieniane, to mam pisać do tego salonu. Przypuszczam, że przez 6 lat coś jednak wymieniono. Jedynie przy przeglądzie na 120tys jest dodatkowa wzmianka o wymianie rozrządu przy 118tys. 

Innej informacji o aucie nie mam oprócz tego, że przyz akupie było oglądane nie tylko przeze mnie i wszystko świadczy, że był serwisowany w salonie Nissana.

Książeczka jest po niemiecku/włosku/francusku i nie widzę w niej informacji o tym, co powinno byc robione przy danym przeglądzie. Dlatego pytam na forum. W salonie pewnie by mi polecili wymianę połowy auta ;)

Nie chciało im się szukać.....mój Notek jest z niemiec i mam oryginalną książeczkę. Po zakupie udałem się do Nissana w Polsce i bez problemu powiedzieli mi że wpisy w książeczce zgadzają się z ich dokumentacją. Mają dokładnie opisane wszystkie wizyty w ASO w niemczech.

Teraz serwisuję w GB i też nie ma z danymi żadnego problemu. Więc Nissan ma pełną bazę danych na całą Europę.

Mój ma 10 lat i 150 tys km. Wymieniam gdy mechanik powie, że płyn o który zapytam wygląda na stary :) Olej w skrzyni już raz wymieniłem, płyn hamulcowy nie ale raz musiałem odpowietrzyć układ z uzupełnieniem więc jest ok :) Płyn chłodniczy? Nie zdradza cech zużycia. Bębny z zewnątrz zerdzewiałe, okładziny na jeszcze jakieś 30 tys km. Gumy stabilizatora skrzypią - przy okazji wymienię na oryginały (niestety każde podróby skrzeczą :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...