Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] regulacja zaworów w qr20de

crazykill
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy ktoś moze mi napisać jak wyglada regulacja zaworów w moim silniku?? co jest potrzebne i ile to bedzie kosztowac?? czy trzeba sciagac pasek rozrządu??

auto ma przjechane 25 tys na lpg z lubryfikacja,nigdy nie było żadnego problemu ,filtry co 10 lpg olej co 12 ,

Edytowane przez crazykill

Witam czy ktoś moze mi napisać jak wyglada regulacja zaworów w moim silniku?? co jest potrzebne i ile to bedzie kosztowac?? czy trzeba sciagac pasek rozrządu??

auto ma przjechane 25 tys na lpg z lubryfikacja,nigdy nie było żadnego problemu ,filtry co 10 lpg olej co 12 ,

w P12 nie ma paska jest łańcuch rozrządu, zawory w P12 reguluje się szklankami, było już o tym na forum

zobacz np. tutaj:

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/75748-regulacja-zaworow/

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/103222-p12-regulacja-zawor%C3%B3w-p12-qr20de/

a dlaczego chcesz regulować są jakieś niepokojące objawy?

Ostatnio robiliśmy ze znajomym taką regulację (po 30kkm na kijowo założonym i wystrojonym lpg), luz na zaworach wydechowych od 0,05 do 0,20 (a powinno być 0,35), dolotowe były ok. Oczywiście założona gówno-dająca lubrykacja. Szklanki 300PLN sztuka w ASO. Niestety jak ktoś się nie zna to płaci za niewiedzę.

Do regulacji, trzeba odkręcić pokrywę zaworową, boczną pokrywę rozrządu, odkręcić napinacz, potem zdemontować wałek, podwiesić koło rozrządu wydechowe wraz z łańcuchem i voila.

Ostatnio robiliśmy ze znajomym taką regulację (po 30kkm na kijowo założonym i wystrojonym lpg), luz na zaworach wydechowych od 0,05 do 0,20 (a powinno być 0,35), dolotowe były ok. Oczywiście założona gówno-dająca lubrykacja. Szklanki 300PLN sztuka w ASO. Niestety jak ktoś się nie zna to płaci za niewiedzę......

ale chyba nie kupowaliście szklanek w takiej cenie?

w P12 nie ma paska jest łańcuch rozrządu, zawory w P12 reguluje się szklankami, było już o tym na forum

zobacz np. tutaj:

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/75748-regulacja-zaworow/

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/103222-p12-regulacja-zawor%C3%B3w-p12-qr20de/

a dlaczego chcesz regulować są jakieś niepokojące objawy?

zero jakichkolwiek problemow ale czy nie wypadaloby??

Dobra a z ciekawosci gdzie takie szklanki mozna dostac?? aso nie dziekuje ;)

zero jakichkolwiek problemow ale czy nie wypadaloby??

Dobra a z ciekawosci gdzie takie szklanki mozna dostac?? aso nie dziekuje ;)

jak zero problemów to można na razie zmierzyć tylko luzy zaworowe

i będzie wiadomo czy coś dalej jest do roboty

szklanki jak już to się szlifuje (to z reguły wystarcza) rzadko się wymienia

jak wymiana to już poważniejszy przypadek

Dobra ,moj mechanik nic kasy nie chcial i  powiedział mi ze on tam nie widzi możiwosci regulacji i ze są hydrauliczne albo sie uja zna albo mu sie nie chcialo,

wiec żeby spr luzy zaworów co trzeba zrobić ?? pokrywa ->osłona-> ,wałki?? pytam z ciekawosci bo jak bym jechał do innego zeby mi makaronu na uszy nie nakręcał;)

kolego crazykill poczytaj mój temat:

pokusiłem się nawet o wstawienie kilku zdjęć, tam masz pokazane co sie szlifuje. Do sprawdzenia luzów wystarczy sciągnąć pokrywe zaworów.

A dla dociekliwych, 15 tys pózniej sprawdziłem luzy, bez zmian.

Edytowane przez kolbek

Dobra ,moj mechanik nic kasy nie chcial i  powiedział mi ze on tam nie widzi możiwosci regulacji i ze są hydrauliczne albo sie uja zna albo mu sie nie chcialo,

wiec żeby spr luzy zaworów co trzeba zrobić ?? pokrywa ->osłona-> ,wałki?? pytam z ciekawosci bo jak bym jechał do innego zeby mi makaronu na uszy nie nakręcał ;)

- regulacja zaworów w P12 jest mechaniczna a mechanik się uja zna .. jak napisałeś

- podczas regulacji postępuje się  jak kolega Kolbek wyżej napisał

• 4 miesiące temu...

kolego crazykill poczytaj mój temat:

pokusiłem się nawet o wstawienie kilku zdjęć, tam masz pokazane co sie szlifuje. Do sprawdzenia luzów wystarczy sciągnąć pokrywe zaworów.

A dla dociekliwych, 15 tys pózniej sprawdziłem luzy, bez zmian.

Witam, mam pytanie do kolegi bo widzę że jest obeznany w tym temacie ile takich szlifów są w stanie wytrzymać te grzybki i jeśli to nie kłopot to jaki jest nr. fabryczny tych szklanek z góry dzięki za info. Pozdrawiam.

• 6 lat później...

Witam ,chce przeprowadzić regulację luzów zaworów,mam parę pytań czy zdejmę wałek wydechowy bez przestawienia się rozrządu?

Prawdopodobnie nie, w mikrze trzeba zdjąć koła zębate i wtedy można wyciągnąć wałki. Wcześniej trzeba odkręcić napinacz. Podejrzewam że tutaj jest tak samo...