Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Nowy akumulator - do wyrzucenia??

adrrianaa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

jak już autko odpali to zatankuj do pełna bo w zbiorniku mogą być niewielkie  ilości wody

której nawet pojedyncza kropla  przy mrozie potrafi zamarznąć w przewodach paliwowych

i zrobić "zator",  a to jest najbardziej odczuwalne gdy w baku jest właśnie mało paliwa

Tu kolega ma całkowitą rację, niski poziom paliwa daje możliwość, przy spadku temperatury,  pocenia się pozostałej części zbiornika, więc pełny zbiornik w mroźne dni wskazany, ale też i bez przesady, teraz zbiorniki są plastikowe a nie metalowe, ale dolanie w chwili obecnej, gdy auto stało kawał czasu, do zbiornika setki czy dwóch denaturatu jest jak najbardziej wskazane.

w chwili obecnej, gdy auto stało kawał czasu, do zbiornika setki czy dwóch denaturatu jest jak najbardziej wskazane.

tzn dolać teraz czy po zatankowaniu do pełna?  w tej chwili mam ok 1/3 baku może mniej

tzn dolać teraz czy po zatankowaniu do pełna?  w tej chwili mam ok 1/3 baku może mniej

Biorąc pod uwagę fakt że stał dosyć długo śmiało możesz teraz właśnie, dla świętego spokoju, dolać setkę dykty, jeśli nazbierało się wody to się zmiesza i spali. Potem jak już będzie dobrze funkcjonował, dotankuj do pełna i nie ma takiej potrzeby by dolewać, tak jak pisałem wcześniej to było dobre jak zbiorniki były metalowe a paliwo chrzczone.

Muszę się zabrać za to auto żebym w przyszłym roku nie miała problemów. Chciała bym wyczyścić układ paliwowy urządzeniem jet clean tronic liqiu molly czy ktoś z was słyszał o tym/stosował? Oczywiście muszę wymienić filtr paliwa. Czy praktykujecie czyszczenie silnika środkami typu engine flush liqiu molly? W internecie widziałam jak czyszczą nawet ropą silnik (przepłukują). Nie podoba mi się to że po wymianie oleju bagnet jest w czarnej cieczy...  Auto praktycznie od nowości było własnością mojego ojczyma, który na autach znał się jeszcze mniej ode mnie :) Teraz auto jest moje. Jest w dobrej kondycji (jedynie to odpalanie na zimnym silniku pozostawia wiele do życzenia ale mam nadzieję że jak się nim trochę zajmę to pokonamy ten problem). Więc proszę o rady co powinnam wyczyścić, wymienić w aucie bo niestety się nie znam a nie chcę być naciągnięta w warsztacie na niepotrzebne koszty.  

Dodam tylko że niedawno wymieniałam filtr kabinowy, który nie był wymieniany prawdopodobnie od nowości! (tak też podejrzewa mój mechanik)  mój ojczym dbał o auto w sensie serwisował je ale nie znał się kompletnie więc pewnie nie raz był nabijany w butelkę za grube pieniądze :( raz pamiętam że wymienili mu olej a po jakiś 30km coś było nie tak i okazało się że brak oleju. Niemieccy fachowcy.

Edytowane przez adrrianaa

jeżeli poprzedni właściciel serwisował autko tak jak piszesz to wskazane jest żeby w autku zostały wymienione wszystkie filtry

oraz płyny (hamulcowy, wspomagania), wymienione świece, sprawdzona i nabita klimatyzacja, no i olej w silniku co ok. 12-15kkm

to tak na początek, po wymianach zobaczysz na ile się poprawiło i czy dalej coś mu dolega.....

jeżeli poprzedni właściciel serwisował autko tak jak piszesz to wskazane jest żeby w autku zostały wymienione wszystkie filtry

oraz płyny (hamulcowy, wspomagania), wymienione świece, sprawdzona i nabita klimatyzacja, no i olej w silniku co ok. 12-15kkm

to tak na początek, po wymianach zobaczysz na ile się poprawiło i czy dalej coś mu dolega.....

Może napisze co do tej pory zrobiłam:

- wymiana oleju w silniku

- nabicie klimatyzacji

- wymiana tarcz i klocków hamulcowych (były zużyte już)

- filtr kabinowy

Reszta to wielka niewiadoma bo jak pisałam auto było serwisowane za grube pieniądze ale czy to co było robione rzeczywiście jest zrobione tego nie wiadomo (jak pisałam z tą wymianą oleju, tak wymienili że silnik był pusty)

jeśli tak wymieniali olej to upewnij się czy filtr oleju też wymienili

powinien być też wymieniony filtr powietrza no i świece jak już pisałem

Piszesz że w autku nie było oleju a po wymianie bagnet jest w czarnej cieczy, dziwne jest to że nie było oleju, chyba że było go bardzo mało. Teraz po wymianie jest czarny osad, wskazane zatem było by wypłukanie silnika i ponowne zalanie świeżego oleju, wymiana filtru olejowego to także podstawa, co do wymiany świec zastanawiał bym się bo świece same w sobie gdy auto stoi nie ulegają degradacji. Trzeba by je było jednak wykręcić i ocenić ich stan a już na pewno oczyścić je trzeba.

Adrrianaa w silnikach 1,8 trzeba często kontrolować stan oleju bo one są znane z tego

że lubią brać olej, sprawdzaj nawet co 500km stan na bagnecie i rób ewentualne dolewki

mróz puścił a auto dalej nie zapala :( znalazłam na yt filmik jak ktos odpala (od 14 do 23 sekundy) - dokladnie tak to wygląda u mnie tylko bez szczęśliwego finału :(    

akumulator jest nowy wiec chyba mogę go wykluczyć? Czy to że stał 2 dni na -9 i po paru próbach odpalenia mogło go aż tak osłabić że teraz nie daje rady??? nie mam teraz za bardzo pieniedzy na mechanika tym bardziej tu w niemczech ... 

I pedał hamulca jest na maxa w górze i nie mogę go wcisnąć.... 

Edytowane przez adrrianaa

spróbuj odpalić tak że jak kręci rozrusznik to dodawaj jednocześnie trochę gazu

dodawałam :( parę prób i wszystko wygląda tak samo.....

To spróbuj jeszcze z gazem wciśniętym do oporu. Może świece zalane chyba, że masz klucze i potrafisz je wykręcić i sprawdzić przy okazji iskrę.

Muszę sprawdzić te świece bo może rzeczywiście tu jest problem, a nowe ngk kosztują 12 euro za 4szt wiec nie majątek. Żeby wykręcić świece muszę mieć klucz nasadowy 14, a do zdjęcia pokrywy silnika potrzebuje jakiegoś dodatkowego? Nigdy tego nie robiłam, ale jak widać przyszedł czas żeby się nauczyć :)  

klucz nasadowy do świec 16,  a do zdjęcia osłony od silnika klucz nasadowy 10 i tak samo 10 do odkręcenia mocowania cewek

aaa rozwartość klucza 16 a średnica gwintu jest 14 ok :) 

Temperatura w końcu na plusie i auto odżyło. To chyba rzeczywiście ta woda w układzie paliwowym. Dolałam do baku denaturatu - dziś wyjeździłam 1/4 baku (bo okazało się że miałam pół), a jutro wyjadę resztę i zaleje nowym paliwem pełny bak. Na szczęście w ciągu najbliższych 3 dni cały czas temp na plusie więc nie muszę się bać. Za tydzień znowu mrozy -10 stopni to zobaczę czy odpali czy muszę szukać dalej winowajcy. Jak auto mi dziś odpaliło to cieszyłam się jak bym w totka wygrała :) heheh 

Wierzę, że się cieszyłaś, też bym tak miał zapewne. Dolej do tego co masz paliwa w baku na pełno, jeśli jest syf to wymiesza się i łatwiej spali, ale jak chcesz  go wyjeździć do końca też dobrym pomysłem jest, akumulator masz sprawny to nie powinno być już problemów, jeśli auto pali za pierwszym razem i równo chodzi to wymiana świec, jak to zaleca kolega wyżej, jest całkowicie zbędna. Przed uruchomieniem trzeba było je wykręcić i przeczyścić, bo trochę nagaru i wilgoć która na nich też osiada zrobiły swoje.

Klucz do świec musiałam kupić na internecie i dopiero dziś ma przyjść. Jak już wszystko będę miała to zobaczę co się tam dzieje :) Silnik chodzi równo, nie szarpie wcale i odpala za pierwszym razem więc może świece są dobre jeszcze. 

Ciekawe jak u nissana, bo w mistubishi klucz do świec, rozmiar wewnętrzny miał dobry, ale nie wchodził w gniazdo w którym świece były osadzone i by wykręcić musiałem go zeszlifować. W swoim notku jeszcze nie było potrzeby by świece sprawdzać, ale jakby co klucz już mam.

Mój mechanik strasznie wychwalał odkręcanie świec w 2.2Di, mówił że jakby w tym k**ewskim Passacie tak było to by świat stał się lepszy :dribble:

osobiście nie smaruję klem żadnym smarem, uważam że wystarczy je tylko dobrze oczyścić np. drobnym papierem ściernym

Ale dobrze jest po takim czyszczeniu dać pasty CU.

mróz puścił a auto dalej nie zapala :( znalazłam na yt filmik jak ktos odpala (od 14 do 23 sekundy) - dokladnie tak to wygląda u mnie tylko bez szczęśliwego finału :(    

akumulator jest nowy wiec chyba mogę go wykluczyć? Czy to że stał 2 dni na -9 i po paru próbach odpalenia mogło go aż tak osłabić że teraz nie daje rady??? nie mam teraz za bardzo pieniedzy na mechanika tym bardziej tu w niemczech ... 

I pedał hamulca jest na maxa w górze i nie mogę go wcisnąć.... 

Ale na filmie  jest diesel :D  (a Ty masz benzin), Tak to mi kręci jak jest -30 :devil: a nie przy 0

Ale na filmie  jest diesel :D  (a Ty masz benzin), Tak to mi kręci jak jest -30 :devil: a nie przy 0

To było tylko tak podglądowo wstawione (więc bez różnicy jaki silnik). Prawdopodobnie rzeczywiście gdzieś mam wodę w układzie paliwowym i przy minusie zamarza.  To co mogłam zrobić zrobiłam w kwietniu dam go do mechanika w Polsce i wszystko mi sprawdzi. Tutaj za mechanika zapłace jak za zboże i nie wiem czy mi to zrobi.  

Palić pali, pojeździsz to się sama zorientujesz jak chodzi i czy wydaje jakieś niepokojące odgłosy. Jeśli będzie wszystko cacy to i mechanik nie będzie potrzebny, jeśli zaś będzie wydawał jakieś odgłosy niepokojące notuj je w pamięci to mechanikowi przyda się podpowiedź gdzie szukać przyczyn dolegliwości, których oby nie było.

• 1 miesiąc temu...

witam ponownie :) przepraszam za brak polskich znakow ale mam niem klawiature.

tak wiec na razie wymienilam tylko swiece a reszte zrobie pozniej u mechanika. Mrozy odpuscily i autko jak nowe.

Bede jeszcze wymieniac cewke zaplonowa oraz przewody zaplonowe. No i tu mam problem...nigdzie nie moge wyszukac przewodow zaplonowych do 1,8 (sa 1,6 czy 2,0) czy ktos moze mi napisac o co chodzi?

i druga sprawa jak odpalam rano po calej nocy na dworze i jest 0 stopni  to rozrusznik kreci, auto odpala i slychac takie uuuuuuuu....jak by cos sie zblokowalo. nagralam filmik i tam jest slychac. Czy ktos wie co to moze byc?  bede wdzieczna za podpowiedzi :) podejrzewam ze to moze byc winowajca tego ze auto na mrozie nie odpala bo powyzej 3 stopni nie buczy, 2-0 stopni buczy a na minusie nie odpala wcale wiec moze ta czesc sie blokuje (to takie moje kobiece rozwazania :)

namieszalam z loginami :) kiedys sie zarejestrowalam jako nowalijka, zapomnialam o tym i znowu zalozylam konto jako adrriana - a teraz podajac maila zalogowalo mnie jako nowalijka....ehhhh nie wazne.... nowalijka = adrriana :) 

Nowalijka/Adrriana :) , prawdopodobnie masz silnik QG18DE z cewkami zapłonowymi na każdej świecy - jeśli pracuje dobrze bez tzw. wypadania zapłonu podczas rozruchu i w trakcie jazdy (obrazowo = czkawka :) ) to pozostaw układ zapłonowy -  wg mnie on jest w porządku (świece wymieniłaś - to plus). W nim nie ma typowych przewodów zapłonowych.

Odnośnie problemów z rozrusznikiem, podejrzewałbym bendix (to takie sprzęgło jednokierunkowe dołączające rozrusznik do koła zamachowego), a właściwie jego zacinanie się z powodu wyschniętego lub zgęstniałego smaru na jego prowadnicy ślimakowej po której jest wysuwany i chowany ruchem obrotowym

(stąd Twoje kłopoty z uruchomieniem na mrozie) - wystarczy usunąć stary smar i przesmarować nowym smarem grafitowym.

Drugim powodem może być wypracowana tulejka mosiężna w obudowie (czopie) rozrusznika - skutkuje to blokowaniem się rozrusznika = rozładowaniem akumulatora.

Według mnie - wymontować rozrusznik, przejrzeć ewent. oddać do regeneracji, bądź kupić używany (koszt ok.150 zł) - nowego nie warto = za drogi.

Edytowane przez polo32