Mariusz166 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Od pewnego czasu mam (narastający) problem z szarpaniem przy ruszaniu. Mniej lub bardzie ale prawie zawsze szarpie. W miarę gładko rusza dopiero gdy puszczam sprzęgło około 2000 obr/min. Samochód ma przejechane 19 000 km i za tydzień mam umówiony przegląd po drugim roku. Chcę to reklamować ale pewnie usłyszę TTTM. Jak to wygląda u Was? czy ktoś to reklamował i z jakim skutkiem? czy to już sprzęgło się kończy? Proszę o Wasze opinie i uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kylonek Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Tak , odpowiem to samo TTTM. Ja mam 56 tysi i zawsze to samo...nic na to nie poradzisz. Kangu jest był i będzie . Czasem mniejszy czasem większy a czasem go nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 TTT nie ma.Podobnie z Twojego opisu wyglądała u mnie padająca dwumasa w 1.2 Też szarpało podczas ruszania.Na YT zamieściłem kiedyś filmik jak wyglądała dwumasa po zdemontowaniu. 1 minutę temu, Kylonek napisał: Tak , odpowiem to samo TTTM. Ja mam 56 tysi i zawsze to samo...nic na to nie poradzisz. Kangu jest był i będzie . Czasem mniejszy czasem większy a czasem go nie ma. Kangur a szarpanie to dwie różne sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 ja też mam wrażenie że ( tylko czasem ) szarpie podczas ruszania. NIe ma tego jak ruszam na pół sprzęgle. A mam dopiero 23kkm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 A u mnie z kolei po przejechaniu jedynie 1500 km od nowości (czyli jeszcze na dotarciu), pojawiło się poszarpywanie, drżenie pedału przy parkowaniu na kilka razy (tył, przód, tył, ...). To chyba takie typowe "półsprzęgło". Co to? To także zepsuta dwumasa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Jeżeli na półsprzęgle Wam szarpie tomacie ewidentnie problem ze sprzęgłem,może to być dwumasa,może być uszkodzony docisk(jedna sprężyna źle bierze) lub wyślizgana tarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Czy objawy dwumasy są takie same jak w dizlu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzyk23 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 Witam Mam podobny problem, też czasami szarpie przy ruszaniu, ale u mnie dzieje się to pod koniec puszczania sprzęgła. Nic w samochodzie nie drży.Czy to też może być zepsuta dwumasa? . Mam 45kkm sil.1,2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 Trudno wywnioskować z opisu ,które szarpanie jak wygląda.Skoro wywołuje go puszczanie sprzęgła,na pewno jest to od przeniesienia napędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 W dniu 13.12.2018 o 15:19, JACKO29 napisał: Jeżeli na półsprzęgle Wam szarpie tomacie ewidentnie problem ze sprzęgłem,może to być dwumasa,może być uszkodzony docisk(jedna sprężyna źle bierze) lub wyślizgana tarcza. Wątpię, aby po przejechaniu 1500 km uszkodziła się super dwumasa, czy docisk. Gdybam sobie, że to może przez zbytnie obciążenie "zespołu sprzęgła" nową funkcjonalność auto-hold, którą używam namiętnie (każde światła) i od to zaraz od zakupu (także na dotarciu). Mianowicie, aby w miarę szybko ruszyć, to trzeba "siłowo" ruszać, gdy hamulce jeszcze trzymają i może od tego tarcza uległa nadpaleniu/skrzywieniu/zwichrowaniu, choć żadnego przykrego zapachu nie było nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 trochę chyba wymyślacie. Cytat z aso w rybniku., NIe mieli jeszcze do wymiany dwumasy za 8k . Może ta ostatnia cyfra mówi dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 Chyba z tym problemem za 8k macie rację,ale ku przypomnieniu jak wyglądała dwumasa u mnie,...a szarpanie zaczęło się od 17 tys przebiegu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 U mnie nie jest to na tyle objaw - abym w aso to udowodnił. Więc muszę czekać - czy coś sie wykluje nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz166 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 U mnie to szarpanie występuje okresowo i z różną "intensywnością". Jadąc do serwisu sam zauważyłem, że tego dnia problem nie występuję-jednak zgłosiłem to. Z tego powodu samochód został w serwisie na 2 dni- niestety wszystko było ok a serwis nie stwierdził nieprawidłowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszwi Opublikowano 28 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 U mnie czuć delikatne szarpanie , szczególnie ,gdy dużo po mieście śmigam, ale mam zrobione ponad 120 000km, przypuszczam ,że czeka mne wymiana kompletu sprzegła, docisku, łozyka i dwumasa. Na szczeście koszty są akceptowalne, nawet oryginały sprzegła z docieksmiem Renault mozna znależc ponizej 400pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszwi Opublikowano 12 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 (edytowane) I ja się biorę za wymianę, dam znać w jakim stanie byl dwumas. ASO Nissan ma promocje na zestaw sprzęgła z dwumasem. Edytowane 16 Stycznia 2019 przez Tomaszwi Dodanie filmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszwi Opublikowano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 A tak wyglądaja luzy po 130 000km na kole dwumasowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polonus Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 W dniu 12.01.2019 o 16:09, Tomaszwi napisał: I ja się biorę za wymianę, dam znać w jakim stanie byl dwumas. ASO Nissan ma promocje na zestaw sprzęgła z dwumasem. Za ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 12 godzin temu, Tomaszwi napisał: A tak wyglądaja luzy po 130 000km na kole dwumasowym Czyli moja diagnoza była prawidłowa.U Ciebie padło po 130tys,u mnie w 1.2 już po 17 tys a wymienione przy 60tys.Objaw ten sam jak na Twoim filmie.Na moim filmie to samo pokazałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszwi Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Dokładnie. Dwumas w aso niecałe 1800, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 43 minuty temu, JACKO29 napisał: Czyli moja diagnoza była prawidłowa.U Ciebie padło po 130tys,u mnie w 1.2 już po 17 tys a wymienione przy 60tys.Objaw ten sam jak na Twoim filmie.Na moim filmie to samo pokazałem. A u mnie drżenie pedału sprzęgła przy ruszaniu zaczęło się pojawiać przy przebiegu 1500 km dla 1.2 t-dig. Jeśli to też wymaga wymiany dwumasy, to "plastelinowa" solidność renault zaczyna przerażać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Tylko że to co padło to nie Renulka tylko LUK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeke Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Pytanie, czy koło zamachowe podlega gwarancji? Teoretycznie to nie jest element eksploatacyjny sprzęgła.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Podlega,tak mi powiedziano w serwisie,ale! Trzeba po prostu dać wiarę że nie podłożą dobrego,żebyś zapłacił.Może to jest zbyt grubiańskie co mówię...ale dano mi w tedy do zrozumienia,że jak to nie będzie sprzęgło to zapłacę za całość naprawy,a w tedy kwota jaką mnie chcieli uraczyć to było coś około 2.5 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzyk Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 dokładnie jak pisze J. Mnie tez tak straszyli ( nie w nissanie ). Dlatego z reguły mówią że to na pewno nie to albo zbywają. Bo jak rzeczywiście to nie to - to płaci serwis ze swojej kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi