mahtew Opublikowano 4 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 12 godzin temu, Wojtek74 napisał: A jeżeli podłączę pod gniazdo zapalniczki na stały plus , to jeżeli wyłączę stację jej wyłącznikiem nie wyczerpie mi akumulatora . Oczywiście jeżeli nie zastosuję innego wyłącznika . jeżeli zastosujesz +12 z zapalniczki to przy każdym otwarciu drzwi czy klapy bagażnika radio będzie Ci się włączać i po 3-4min wyłączać; więc to rozwiązanie nie zadziała. najlepsze rozwiązanie to ten przełącznik na stałym +12V, ale trzeba pamiętać o jego wyłączaniu :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek74 Opublikowano 14 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 W związku z tym iż takie rozwiązanie nie za bardzo mi pasowało to zrobiłem coś takiego jak na schemacie . Zastosowałem przekaźnik który załącza prąd w zależności od zapłonu . Jak pojawia się prąd po zapłonie to radio działa tak jak opisałem , po wyłączeniu zapłonu wyłącza się i nie daje się z powrotem włączyć , ale jak przełączę włącznik to można uruchomić radio . Nie często słucham radia na postoju , ale ciągłe pamiętanie o wyłączaniu radia irytowało mnie . Schemat może komuś się przyda , zawsze to dwa w jednym . A pstryczek zamontowałem pod panelem . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter Opublikowano 17 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2019 (edytowane) W dniu 14.09.2019 o 20:40, Wojtek74 napisał: W związku z tym iż takie rozwiązanie nie za bardzo mi pasowało to zrobiłem coś takiego jak na schemacie . Zastosowałem przekaźnik który załącza prąd w zależności od zapłonu . Jak pojawia się prąd po zapłonie to radio działa tak jak opisałem , po wyłączeniu zapłonu wyłącza się i nie daje się z powrotem włączyć , ale jak przełączę włącznik to można uruchomić radio . Nie często słucham radia na postoju , ale ciągłe pamiętanie o wyłączaniu radia irytowało mnie . Schemat może komuś się przyda , zawsze to dwa w jednym . A pstryczek zamontowałem pod panelem . Pozdrawiam . Tez myslalem o podobnym rozwiazaniu ale z jakiegos stalego +12V, ktore u mnie jest w zapalniczce. Stad szukam, ktory bezpiecznik to obsluguje, bo chcialem sie z dodatkowym bajpasem i wlacznikiem wpiac w takie stale +12V. Na postoju ogladam czasem filmy na YT i zanik pradu po jakims czasie mnie wkurza. W Kaśce J10 ciagnalem przewod przez bezpiecznik z akumulatora a w J11 juz mi sie nie chce. Edytowane 17 Października 2019 przez Piter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter Opublikowano 17 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2019 W dniu 4.09.2019 o 09:52, mahtew napisał: jeżeli zastosujesz +12 z zapalniczki to przy każdym otwarciu drzwi czy klapy bagażnika radio będzie Ci się włączać i po 3-4min wyłączać; więc to rozwiązanie nie zadziała. najlepsze rozwiązanie to ten przełącznik na stałym +12V, ale trzeba pamiętać o jego wyłączaniu Masz na mysli zapalniczke w podlokietniku - tam faktycznie prad pojawia sie i znika i tam videorejestrator najlepiej ppdlaczacc. W zapalniczce pod klimatronikiem u mnie jest stale +12V, ktore daje prad non stop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzior Opublikowano 18 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 Masz na mysli zapalniczke w podlokietniku - tam faktycznie prad pojawia sie i znika i tam videorejestrator najlepiej ppdlaczacc. W zapalniczce pod klimatronikiem u mnie jest stale +12V, ktore daje prad non stopCiekawe bo ja mam J11 z 2018 roku i napięcie w gnieździe pod klimatronikiem znika po kilkudziesieciu sekundach po zamknięciu drzwi.Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek74 Opublikowano 18 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 A ja boleśnie się przekonałem o tym iż napięcie w zapalniczce jest cały czas , jak przez tydzień stał sobie samochód z podłączona kamerką która pożera 0.5 A . A że to była zima , sprawność akumulatora jest jaka jest to ledwo odpalił . Żeby nie było że nie sprawdzałem , to przesiedziałem z 10 minut po zamknięciu samochodu i ładowarka cały czas wyświetlała że pracuje . 19 godzin temu, Piter napisał: Tez myslalem o podobnym rozwiazaniu ale z jakiegos stalego +12V, ktore u mnie jest w zapalniczce. Stad szukam, ktory bezpiecznik to obsluguje, bo chcialem sie z dodatkowym bajpasem i wlacznikiem wpiac w takie stale +12V. Na postoju ogladam czasem filmy na YT i zanik pradu po jakims czasie mnie wkurza. W Kaśce J10 ciagnalem przewod przez bezpiecznik z akumulatora a w J11 juz mi sie nie chce. Ale to można zrobić z wiązki od radia , ja tak mam zrobione . Tam jest 12V stałe tylko nie wiedzieć czemu nie gra z radiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter Opublikowano 20 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 (edytowane) W dniu 18.10.2019 o 15:30, Wojtek74 napisał: Ale to można zrobić z wiązki od radia , ja tak mam zrobione . Tam jest 12V stałe tylko nie wiedzieć czemu nie gra z radiem . Kolego, czy z przewodow po stronie radia wycinales przewod i +12V dales czy od strony instalacji nissana? Czy kojarzysz, ktory to przewod? https://s.click.aliexpress.com/e/D1pQ2aHcR Radyjko ogolnie bardzo fajne. Dokupie w przyszlosci modul do pomiaru cisnienia w oponach i modem LTE ale modemy chyba dzialaja inne tez. No i moze wiecire czy poza kasowaniem bledu poduszki w ASO jest jakis inny sposob na jej skasowanie? Czy ELM327 da sobie z tym bledem rade? Czy krecenie kluczykiem jak na YT poeinno skasowac ten blad? Edytowane 20 Października 2019 przez Piter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek74 Opublikowano 20 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 (edytowane) Ja to zrobiłem od strony radia żeby nie ingerować w instalację samochodu . U mnie w opisie radia ACC ( żółty kabel ) oraz B+ ( czerwony ) . Edytowane 20 Października 2019 przez Wojtek74 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek74 Opublikowano 20 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Z błędem poduszki to dobry program , te podstawowe nie dają rady co więcej zazwyczaj go nie widzą . Każdy serwis który ma rozbudowany program do diagnostyki powinien sobie poradzić . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter Opublikowano 20 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 37 minut temu, Wojtek74 napisał: Z błędem poduszki to dobry program , te podstawowe nie dają rady co więcej zazwyczaj go nie widzą . Każdy serwis który ma rozbudowany program do diagnostyki powinien sobie poradzić . Pozdrawiam Dzieki za odpowiedz. Po obejrzeniu specyfikacji przekaznika, ktorego uzyles w swojej instalacji w koncu zrozumialem co i jak w Twoim schemacie. Pewnie pojde w tym samym kierunku co Ty. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 22 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 W dniu 18.10.2019 o 15:19, Guzior napisał: Ciekawe bo ja mam J11 z 2018 roku i napięcie w gnieździe pod klimatronikiem znika po kilkudziesieciu sekundach po zamknięciu drzwi. Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka Niektóre Kaśki tak mają,nie wiem czy to przypadkiem nie jest do ustawienia przez serwis.W jednych gniazdo działa 24h na dobę w innych ginie napięcie po kilkunastu sekundach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter Opublikowano 22 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 (edytowane) U mnie QQ z 2014roku (ma jakas tabliczke przy ow zapalniczce PREMIER - nie wiem co to za wersja, jak mozna to zidentyfikowac, czy np po VIN? ) gniazdo po klimatronikiem na pewno dziala dluzej niz 12godzin i w zasadzie nie zdarzylo sie zeby pradu nie mialo - mam w nie na stale wetknieta ladowarke. Moze nienajlepszy pomysl ale po przeczytaniu kilku waszych postow i tak doladowuje w garazu akumulator raz w miesiacu. P. S. Bezpiecznik od gniazda 12V pod klimatronikiem to drugi rzad, drugie miejsce od prawej strony (oczywiscie w rozdzielni z boku od kierowcy) Edytowane 22 Października 2019 przez Piter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 22 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 A u mnie w poprzedniej Kaśce 1.2 z 2014 r gniazdo pod klimatronikiem się wyłączało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrys Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 Jak wiecie jestem szczęśliwym posiadaczem radia dasaita ( Android PX9 ).Dziś zakupiłem sobie rejestrator. Właśnie planuje podłączyć aby miała stałe zasilanie , aby wykorzystać tryb parkingowy. Może ktoś wie , który z bezpieczników ma napięcie po wyłączeniu stacyjki ( chyba że "+" wyprowadzę bezpośrednio z akumulatora -chociaż nie chce mi się tak bawić. I tu przechodzę do sedna sprawy: Radio mam podłączone normalnie , czyli po wyłączeniu stacyjki radio się wyłącza. Jak podłączyć aby radio działało po wyłączonym zapłonie. Chciałem radio i kamerę podłączyć pod zapalniczkę w podłokietniku. W załączeniu schemat. Może mi ktoś krok po kroku opisze jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek74 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 6 minut temu, Makrys napisał: Jak wiecie jestem szczęśliwym posiadaczem radia dasaita ( Android PX9 ).Dziś zakupiłem sobie rejestrator. Właśnie planuje podłączyć aby miała stałe zasilanie , aby wykorzystać tryb parkingowy. Może ktoś wie , który z bezpieczników ma napięcie po wyłączeniu stacyjki ( chyba że "+" wyprowadzę bezpośrednio z akumulatora -chociaż nie chce mi się tak bawić. I tu przechodzę do sedna sprawy: Radio mam podłączone normalnie , czyli po wyłączeniu stacyjki radio się wyłącza. Jak podłączyć aby radio działało po wyłączonym zapłonie. Chciałem radio i kamerę podłączyć pod zapalniczkę w podłokietniku. W załączeniu schemat. Może mi ktoś krok po kroku opisze jak to zrobić. Schemat podłączenia masz w moim poście w tym wątku . Rejestrator podłącz w ,, skrzynce bezpiecznikowej " po lewej stronie tam chyba wszystkie gniazda są aktywne po wyłączeniu zapłonu . Jeżeli się mylę niech ktoś mnie poprawi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrys Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 Tylko myślałem że wystarczy podpiąć przewód "+" pod odpowiedni przewód w kostce ( ACC ale chyba lepiej pod B+ ) Wojtek74 ciekawy schemat ale nie do końca go rozumiem. Nie potrzebuje dodatkowego wyłącznika. Chcę tylko mieć możliwość włączenia radia po wyłączonej stacyjce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek74 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 (edytowane) Godzinę temu, Makrys napisał: Tylko myślałem że wystarczy podpiąć przewód "+" pod odpowiedni przewód w kostce ( ACC ale chyba lepiej pod B+ ) Wojtek74 ciekawy schemat ale nie do końca go rozumiem. Nie potrzebuje dodatkowego wyłącznika. Chcę tylko mieć możliwość włączenia radia po wyłączonej stacyjce. Mogę napisać książkę jak wymieniałem korespondencję z chińczykiem odnośnie podłączenia zasilania radia . Nie da się zrobić zasilania aby działało jak w oryginale , dla tego zrobiłem jak wyżej . Edytowane 3 Stycznia 2020 przez Wojtek74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nasedoo Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 (edytowane) Witam, mam pytanie w szczególności do kolegi Makrys, Ostatnio też zacząłem myśleć o wymianie rada na chińczyka Dasaite max6. Generalnie mam parę pytań : https://pl.aliexpress.com/item/32993926906.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.15fc5c0fOsKJg7 - jak wygląda obsługa radia z kierownicy, czy poszczególne funkcje się programuje, tzn klawisze w kierownicy przypisuje się do funkcji ( widziałem filmik na youtube gdzie klawisze na kierownicy były programowane w radiu ), - czy kamery 360 działają od razu po uruchomieniu ( czy trzeba też cos ustawiać ), - czy można wgrać inne nakładki do androida, - czy przy zamówieniu radia należy zwrócić na coś uwagę żeby było wszystko ok? ( oprogramowanie ? właściwe, canbus właściwy ? ) z góry dziękuje za pomoc pozdr. Marek Edytowane 15 Stycznia 2020 przez nasedoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrys Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 (edytowane) 12 godzin temu, nasedoo napisał: Witam, mam pytanie w szczególności do kolegi Makrys, Ostatnio też zacząłem myśleć o wymianie rada na chińczyka Dasaite max6. Generalnie mam parę pytań : https://pl.aliexpress.com/item/32993926906.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.15fc5c0fOsKJg7 - jak wygląda obsługa radia z kierownicy, czy poszczególne funkcje się programuje, tzn klawisze w kierownicy przypisuje się do funkcji ( widziałem filmik na youtube gdzie klawisze na kierownicy były programowane w radiu ), - czy kamery 360 działają od razu po uruchomieniu ( czy trzeba też cos ustawiać ), - czy można wgrać inne nakładki do androida, - czy przy zamówieniu radia należy zwrócić na coś uwagę żeby było wszystko ok? ( oprogramowanie ? właściwe, canbus właściwy ? ) z góry dziękuje za pomoc pozdr. Marek 1. Musisz mieć odpowiedni canbus aby działało sterowanie z kierownicy. Canbusa powinni dać razem z radiem. Nie musiałem programować. Zaprogramowałem tylko przyciski w radiu abym miał włączanie kamer. 2.Działają odraz po wrzuceniu wstecznego biegu. Możesz przypisać klawisz aby uruchamiało się po przyciśnięciu. 3.Można wgrać 4.Przede wszystkim zamów takie radio aby obsługiwało kamery 360 CB008 DSP ( jak masz rocznik ) Edytowane 16 Stycznia 2020 przez Makrys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nasedoo Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 (edytowane) Mam rocznik samochodu 2017 przed lift tekna. Stacje chce kupić u tego samego gościa co Ty. pozdr. Edytowane 16 Stycznia 2020 przez nasedoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrys Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 3 godziny temu, nasedoo napisał: Mam rocznik samochodu 2017 przed lift tekna. Stacje chce kupić u tego samego gościa co Ty. pozdr. Ok polecam sklep. Bardzo pomocni. Obecnie testuje FCC CAR LAUNCHER https://forum.xda-developers.com/android-auto/android-head-units/fcc-car-launcher-official-thread-t3639659 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrys Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 4 godziny temu, nasedoo napisał: Mam rocznik samochodu 2017 przed lift tekna. Stacje chce kupić u tego samego gościa co Ty. pozdr. Zamów sobie jeszcze to: https://pl.aliexpress.com/item/33046602441.html?spm=a2g0o.detail.1000023.3.42394df2whfSDV Wykorzystasz gps który jest zamontowany a aucie. Ja tak zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nasedoo Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Czy na oryginalnej nakładce na androida w tej stacji idzie tak zrobić jak na filmiku, czy to jest ta oryginalna nakładka?: https://www.youtube.com/watch?v=oWJ3OlXgcCY Chodzi mi o formę czarno biała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrys Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 24 minuty temu, nasedoo napisał: Czy na oryginalnej nakładce na androida w tej stacji idzie tak zrobić jak na filmiku, czy to jest ta oryginalna nakładka?: https://www.youtube.com/watch?v=oWJ3OlXgcCY Chodzi mi o formę czarno biała? Tapetę można zmienić. jak kupiłem to miałem na niebiesko tak jak zdjęcia przykładowe w sklepie na ali. Mi się to nie podobało i aby zmienić musiałem wgrać nowy rom HTC4 https://www.youtube.com/watch?v=EhEdeD5RICk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nasedoo Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 A gdzie mogę pobrać ten rom?.. tą nakładkę inną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi