nesio Opublikowano 10 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Dzień dobry, Od niedawna jestem posiadaczem Nissana Rogue (X-Trail z USA jak wiecie). Chcę założyć do niego hak. Znalazłem tylko jeden firmy Westfalia ale "bardzo drogi" (pojęcie względne), który w opisie miał zapis "pasuje do Rogue". Jest wiele innych haków do X-Traila T32 w znacznie lepszych cenach ale nikt nie potrafi powiedzieć czy będą pasowały do Rogue. Te samochody mają identyczną budę. Czy ktoś może montował hak do Rogue (jaki)? Proszę o pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stuff1000 Opublikowano 10 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Taki sam samochód tylko inna nazwa...Smiało montuj od xtrail-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nesio Opublikowano 14 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jafik007 Opublikowano 2 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 Jakie DMC po montażu wpisał diagnosta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciechu11 Opublikowano 21 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 Witam. Jaki koszt mieliście w ASO ( haka z montażem, albo sam montaż i własny hak ) , tak z ciekawości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtM Opublikowano 21 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 Za montaż haka, tylko montaż zapłaciłem 600 zł ( Kraków Jasnogórska). Hak kupiłem sam 1500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jafik007 Opublikowano 24 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 Jaki uciag maksymalny haka macie wbity w dowód ? A ile realnie ciągneliście Rogue 2,5 CVT ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stuff1000 Opublikowano 24 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 Rogue ma 1000 funtów uciągu, czyli jakieś 450 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jafik007 Opublikowano 24 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 To jest zaskakująco mało. Dlaczego tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzeriusz Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 W dniu 24.11.2020 o 20:15, jafik007 napisał: To jest zaskakująco mało. Dlaczego tak ? Ponieważ no nie oszukujmy się. Haki w USA to kawałek profilu stalowego zamkniętego przymocowane na bolec. 500kg to i tak niezły wynik jak na USA. Oczywiście można pojechać na OSKP na ustalenie danych i wtedy będziemy mieć 750kg bez hamulca i 2000kg z hamulcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stuff1000 Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 (edytowane) Mój hak jest ok , a uciąg jest tak mały bo tu jest skrzynia cvt plus malutki silnik. Edytowane 30 Listopada 2020 przez stuff1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jafik007 Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 Okej, ale czy w Rogue z roku 2017 z silnikiem 2.5 benzyna i skrzynia CVT można w Polsce legalnie i bezpiecznie założyć hak z homologacja do 2000kg z przyczepą z hamulcem?? Czy skrzynia raczej tego nie wytrzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gkowal Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 Po co Ci takie parametry uciągu? Masa własna tego samochodu to jakieś 1530 kg, więc zgodnie z przepisami i tak DMC przyczepy nie może przekroczyć tej wartości. A właściwie dalej uściślając to DMC przyczepy nie może być większe niż masa właściwa ciągnika podzielona przez 1,33, czyli w tym przypadku jakieś 1150 kg. Moim zdaniem każda przyczepa o DMC większej niż 1150 kg podłączona do tego samochodu jest już nielegalna, niezależnie jak masywny hak założysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jafik007 Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 Masz rację. Pytanie brzmi czy przyczepa o masie załóżmy 1150 kg nie rozwali skrzyni CVT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stuff1000 Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 (edytowane) W instrukcji jest napisane 450 kg i to jest bezpieczna masa przyczepy do ciągnięcia. Wszystko powyżej to już ryzykujesz uszkodzeniem CVT. Edytowane 30 Listopada 2020 przez stuff1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jafik007 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 Czy mógłby ktoś podesłać link do haka który będzie pasował do nissana rogue 2017 lift? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mike85 Opublikowano 29 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2022 witam, Chyba jest nas tutaj za mało ale zapytam, czy montował ktoś już hak holowniczy? Czy zdecydowaliście sie na rozwiązanie Steinhoff (pionowo lub poziomo wpinan kulka) z wiązką Quasar? Ewentualnie kto co założył jak się to spisuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dOob Opublikowano 3 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2022 Montowałem Brink 643900 wraz z oryginalną wiązką Nissan KE5056F011. Wszystko działa jak trzeba choć otwieranie bagażnika stopą wymaga odrobinę większej cierpliwości / wiedzy gdzie łapie czujnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek103 Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 (edytowane) Czy orientuje się ktoś gdzie są wtyczki do oryginalnej wiązki haka? i czy w X-trail i Rogue jest to samo? Edytowane 30 Października 2023 przez arek103 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gkowal Opublikowano 31 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2023 Raczej nie ma dedykowanych wtyczek do haka. Dedykowaną wiązkę haka najczęściej włącza się w kostki tylnych reflektorów. Wiązka jest tak skonstruowana, że ma odpowiednie przejściówki/złodziejki. Poniżej masz pierwszy lepszy przykład znaleziony w internecie https://www.ehaki.pl/media/produkty/pdf/87140732-21140523pl-nissan-note-ab-10-13-qashqai-ab-02-14-x-trail-ab-07-14.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek103 Opublikowano 31 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2023 (edytowane) Kupiłem używanego, wypinanego pionowo haka Westfalia, który pochodził z T32 z 2018, wraz z wiązką, która oprócz złącza masy i modułu, ma tylko 4 wtyczki, które wyglądają jak były by były przygotowane pod montaż Plug&Play. Edytowane 31 Października 2023 przez arek103 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gkowal Opublikowano 1 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2023 To prawdopodobnie musisz się dostać do kostek tylnych reflektorów po obu stronach samochodu. Na 95% skończy się to rozpięciem tych złączek i wpięciem pomiędzy nie złączek z wiązki. Też tak kiedyś to robiłem z wiązką z Westfalii w moim T30. Tylko u Ciebie dochodzi jeszcze dodatkowy moduł. Jeśli kostki po obu stronach (lewa, prawa) są różne to nie da się ich pomylić. Jeśli są takie same to musisz zwrócić uwagę co gdzie wpinasz. Głównie chodzi mi o zamianę kierunkowskazów w wiązce w stosunku do samochodu. Tej potencjalnej różnicy z kostkami nie pamiętam. Niektórzy producenci wiązek po montażu wiązki zalecają wymianę bezpieczników na mocniejsze, bo podłączenie przyczepy powoduje dodatkowe obciążenie prądowe i mogą się palić standardowe bezpieczniki. W tym dokumencie co wcześniej załączałem też chyba były takie zalecenia do niektórych modeli samochodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek103 Opublikowano 2 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2023 Dzięki za wskazówki, jak będę montował to zrobię jakąś fotorelację:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi