Lukasz_Mielnik Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Panowie, Na pewno ktoś już przerabiał temat i chciałem się mądrzejszych zapytać zanim odstawię auto do warsztatu Pacjent: J10 2.0 dci z 2007 roku i 220 tys km Objawy: po uruchomieniu silnika (zimnego), i po otwarciu maski umieszczeniu głowy i ucha w okolicy pokrywy rozrządu - dobiega do moich uszu charakterystyczne "szuranie" (coś jakby odgłos starej sieczkarni .. ale taki wytłumiony). Po rozgrzaniu tego objawu nie ma (albo jest bardzo delikatny - zagłuszany terkotem dizla). Czy takie "szuranie" może sugerować konieczność wymiany kompletnego rozrządu (teoretycznie nie przewidzianego do wymiany), czy może być to np. padnięty napinacz albo jeszcze jakiś inny element znajdujący się w okolicy rozrządu - dźwieki ewidentnie dobiegają z okolic pokrywy rozrządu. Jeżeli ktoś miał podobne objawy to będę wdzięczny za informacje bo nie wiem jaki budżet na to rezerwować mam Jeżeli znacie dobry warsztat (nie mam na myśli ASO) w Warszawie, tzn. taki, który ma doświadczenie z silnikiem M9R i zna jego bolączki to będę również wdzięczny za podanie. Nie chcę oddawać auta do warsztatu, który będzie "zgadywał" / "sugerował" itp. pozdrawiam i z góry dzięki za wszelkie informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 https://forum.nissanklub.pl/topic/101174-t31-20-dci-v-łańcuch-rozrządu/?page=4 Tam jest trochę do poczytania. Choć nie ten model ale silnik ten sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz_Mielnik Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Dzięki - to co podesłałeś już znam .... teraz bije się z myślami bo, tak jak jedna z osób napisała "od szurania do przeskoczenia" droga jeszcze daleka, a mi dopiero delikatnie zaczyna szurać na zimnym. Nie chcę się też pakować w wymianę kompletnego rozrządu jeżeli nie jest to konieczne - bo wiadomo koszty. Z drugiej strony jestem z tej kategorii kierowców, którzy jak już "coś tam" usłyszą to nie mogą spokojnie obok tego przejść Rozumiem, że demontaż pokrywy rozrządu musi się odbyć - tu akurat dobrze się składa bo już mi się lekko poci więc na pewno nie zaszkodzi od nowa uszczelnić, ale pytanie co dalej po zdjęciu ... czy może np. wystarczy wymiana napinacza itp itd. ...bo jak tu też wspominał ktoś stan łańcucha po ok 200 tys km nie był tragiczny (więc takie słabe nie są) ale pewnie odpowiedzi na te pytania dopiero po zdjęciu pokrywy będzie można poznać dzięki w każdym razie za włącznie się do dyskusji! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Skoro się poci to masz okazję rozebrać i sprawdzić stan szyny oraz napinacza. Te części są dostępne osobno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redi Opublikowano 10 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 aby cokolwiek zrobić z 2.0 DCI...należy go wyjąć, zatem jak już będzie wyjęty, to warto wymienić ten rozrząd oraz pokrywę (którą się wkleja nową)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.