Quadro26 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 (edytowane) Witam szanowne grono forumowiczów. Poszukuję informacji o oleju jaki polecany jest do tytułowego samochodu (Qashqai 1.3 140KM, 2019 rok), poza tym oczywiście filtry powietrza, oleju i kabinowy. Ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie - z góry dziękuję za informacje i życzę udanego dnia. Edytowane 21 Czerwca 2020 przez Quadro26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekCC Opublikowano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Otwórz książkę serwisową i przeczytaj. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quadro26 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 (edytowane) Chodzi mi o konkretny produkt. Nie mam książki, gdyż szukam informacji dla starszego właściciela, a będę się z nim widział dopiero w przyszłym tygodniu. Głównym powodem, dla którego piszę ten post i zacząłem temat jest uniknięcie tragicznej wręcz prowizji na oleju w ASO (400zł vs 130). Poza tym, szanujmy się. W książeczce gwarancyjnej i rejestrze przeglądów jedyne informacje to takie, co jaki okres/przebieg należy wymienić dany element, jedynie w podręczniku właściciela w rozdziale informacje techniczne jest podana norma oleju, a do tej nie mam dostępu. Stąd ten temat Edytowane 21 Czerwca 2020 przez Quadro26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zibol Opublikowano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 (edytowane) Ja bede celować w taki zestaw, wszystko pasuje zarowno do wersji 140, jak i 160 KM w 1.3 DIG-T: Olej 5W30 ACEA C3: Motul 8100 X-Clean EFE alb Elf Evolution Full-Tech FE, na 1. raz powinieneś mieć 6l, Filtr oleju: Filtron OE 666/3, Filtr kabinowy: Filtron K 1367A (węglowy) lub K 1355 Filtr powietrza: Filtron AP 124/3. https://filtron.eu/pl/znajdz-filtr?action=showSubmodelFilters&formType=1&vehicleMake=NISSAN&vehicleModel=QASHQAI+II&vehicleType=cars&vehicleSubmodel=1.3+DIG-T&prodFrom=9%2F2018&hp=140&cc=1332&kw=103&engType=HR13 Edytowane 21 Czerwca 2020 przez Zibol 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Jakiś czas temu pisałem do umieszczenie w dziale Qashqaia ale nic się nie ukazało: Cytuję: Informacja do umieszczenia w dziale katalog części. Jestem po kontakcie z firmą Total z Panem Andrzejem Husiatyńskim - specjalistą od silników oraz z firmą Elf z Panią Moniką Rosińską. Z otrzymanych informacji wynika, że do tych silników można stosować oleje spełniające normy: "cytuję" Jest to silnik stworzony przez Renault. Renault zaleca stosowanie do niego oleju O normie RN 17 5W-30 i RN 17 FE – 0W20 RN 17 jest norma bazująca na ACEA C3 + dużo dodatkowych testów i wymagań RN 17 FE - jest norma bazująca na ACEA C5 + dużo dodatkowych testów i wymagań koniec cytatu. Takich olejów Total i Elf nie ma obecnie w sprzedaży ponieważ zgodnie z porozumieniem z Renault przez okres 3-lat od momentu wypuszczenia silnika nie mogą ich sprzedawać. W Polsce jest dostępny jedynie w sieci autoryzowanych serwisów po przeszło 400zł. W tym roku ten okres karencji się już kończy i za miesiąc - dwa powinny być w detalu. Elf Polska już na nie złożył zamówienie. Z obecnie dostępnych na polskim rynku olejów normę RN17 spełnia olej Castrol GTX 5W30 RN17 Obecnie te oleje są już dostępne i pisałem o tym "Pierwszy przegląd i następme" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zibol Opublikowano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Widze ze są też inne oleje RN 17, m.in. ELF: https://allegro.pl/kategoria/oleje-silnikowe-syntetyczne-253184?string=olej RN17&bmatch=baseline-al-product-cl-eyesa2-engag-dict45-aut-1-3-0605 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czech Opublikowano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Poniższe oleje poleca ELF na swojej stronie do tego silnika: 1st Choice SOLARIS RNX 5W-30 2nd Choice SOLARIS LSX 5W-30 3rd Choice SOLARIS DPF 5W-30 Jednak spełnienie norm RN 17 5W-30 i RN 17 FE – 0W20 dopuszcza oczywiście i inne produkty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerofan Opublikowano 9 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 O, tego tematu szukałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariogi Opublikowano 6 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 I jak Panowie z tymi olejami. Ja właśnie stoję przed zadaniem wymiany oleju w 1.3 DIG-T 140km (przebieg 2000tys z kawałkiem) i sugerując się wszelkimi informacjami odnośnie tego że oleje dla Nissana produkuje firma Total zdecydowałem się zalać silnik olejem OLEJ TOTAL QUARTZ INEO MDC 5W30. Taki bynajmniej zaleca internetowa wyszukiwarka olejów Totala. Na drugim miejscu widnieje OLEJ TOTAL QUARTZ INEO MC3 5W30. Tutaj rodzi się pytanie bo szczerze przyznam że przekopałem troszkę neta w poszukiwaniu odpowiedzi czym różnią się te dwa oleje czyli MDC vs MC3 i niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedzi. Może coś ktoś wie? Generalnie w najbliższym tygodniu wymiana. Nie wiem czym był zalany od nowości ale dam znać z czasem jak po wymianie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenek Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Jakim olejem był zalany to wie tylko producent. W serwisach do tego silnika do ubiegłego roku był stosowany TOTAL lany z beczki w kosmicznej cenie . W Mercedesach do tego samego silnika był zalecany inny olej. W cenie 25-30 zł za litr kupisz oleje renomowanych producentów, ważne jest aby był to olej SAE 5W-30 ACEA C3 . Wg mnie te literki , dodatkowe oznaczenia to nie mają większego znaczenia, lepszym rozwiązaniem wpływającym na trwałość silnika jest wymiana oleju po przebiegu mniejszym niż zaleca producent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi