Gość KevinTworog Opublikowano 22 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 Ja mam 1,6 na gaźniku i na trasie 1000km z Chorwacji zeszłem do 5,9, w cyklu mieszanym 7 a jak troche podeptam po gazie to koło 8-9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lespaul Opublikowano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 primera P10 SR 20Di mój gruzik spalił w trasie do Węgorzewa i z powrotem średnio 6,5l/100km benzynki przy predkości 90-110 km/h, zobaczymy jak będzie po docieraniu i w mieście, pewnie juz nie tak różowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mas444 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 W10 diesel Jazda tylko po Warszawie: 8l/100km Potem podłubałem przy pompie i zrobiło się 7l/100km Potem znowu podłubałem i wyszło 8,5l/100km : A więc znowu pogmerałem i czekam na wynik, ale już widzę, że będzie koło 6,8 - 7l Można ustawić nawet 6 - 6,5l, jednak trzeba się przygotować, że wyprzedzi nas Żuk, traktor i kurier na rowerze Pozdrawiam gmeraczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość japim Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 W10 Diesel Cykl mieszany (50/50) 6.5 l/100 W miescie 7-7.5l/100 Ostatnio z przyczepa 2m wysokosc (100km/h na trasie - chyba przesadzilem) i spalila mi 15 l/100km :galy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kazek Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 W10 Diesel Cykl mieszany (50/50) 6.5 l/100 W miescie 7-7.5l/100 Ostatnio z przyczepa 2m wysokosc (100km/h na trasie - chyba przesadzilem) i spalila mi 15 l/100km :galy: to trza było jechać zgodnie z przepisami ... 70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 LPG to mi chleje ok 13-14L po mieście, ale to nie jest taka spokojna jazda bo jak sami wiecie jak to jest w tym kraju ze światłami ledwo sie ruszy, a już trzeba się zatrymać na następnych. Raz na trasie przy prędkości tak ok 90-110km/h (spokojna jazda, pusto) wychlał trochę ok 9L . Na autostradzie w Czechach 120-130km/h naonstop to ok 10L. W Polsce na autostradzie 5 osób, pełny bagażnik, prędkość 130-150km/h i więcej to wychlał koło 12-14L LPG. Ostatnio z przyczepa 2m wysokosc (100km/h na trasie - chyba przesadzilem) i spalila mi 15 l/100km :galy: A ja tam się wcale nie dziwię, że ci tyle wychlał. Jak jeszcze napiszesz że miałeś ładunek na przyczepie to nie miej pretensji. Ale trochę fizyki może uzasadni Twoje zdziwienie Otóż nie wiem czy zauważyłeś, ale na ciężarówki z naczepami (chodzi głównie o plandekowce) na szoferkach masz spojlery po to, żeby wyrównać poziom ciężarowki i naczepy, a co za tym idzie zmniejszyć opory powietrza do możliwego minimum (dodatkowo te spojlery mają regulowaną wysokość) W ciężarówkach z przyczepami zauważyłem ostatnio tendencje do stosowania dyszla o zmiennej długości (oczywiście hydraulicznie0 dzięki czemu można zmniejszyć odległość poiędzy cięzarówką a przyczepąą, a co za tym idzie zawirowania powietrza i wszelkie opory -> mniejsze zużycie paliwa!! A ty masz samochód no nie ukrywajmy nie za wysoki a do tego ciągnąłeś przyczepę o wysokośki 2m która stawiala dość znaczny opór powietrza jeszcze przy tej prędkości to już w ogóle - wniosek prosty JAKBYś JECHAł WOLNIEJ TO BY CI MNIEJ SPALIł ot i cala filozofia trochę fizyki i wszistko wyjaśnione. Drugi wniosek na przyszlość - bierz przyczepę dłuższą i znacznie niższą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość eltalon Opublikowano 26 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2007 P11.144 2002 rok, 2.0TD W trasie 6.9-7.0 litra ropki. Po Warszawie jest gorzej.. Czasami 8.5 nawet niestety. Ale odkąd się remont Alej Jerozolimskich zaczął to jazda po stlicy przypomina stanie w jednym wielkim korku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marceli Opublikowano 26 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2007 P10 sedan 1,6 benzyna na trasie 5,7 litra/100km. Hmmm....chciałbym mieć taki wynik na PB.Jak Ty to robisz za tak spala??Moja PB MUSI spalic 7l 100km.Nizej raczej nie zejdzie. Ostatni wynik na LPG 400 klocków na 35litrach gazu=8,75 l/100km,dobrze czy dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość japim Opublikowano 26 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2007 A ja tam się wcale nie dziwię, że ci tyle wychlał. Jak jeszcze napiszesz że miałeś ładunek na przyczepie to nie miej pretensji.Ale trochę fizyki może uzasadni Twoje zdziwienie Otóż nie wiem czy zauważyłeś, ale na ciężarówki z naczepami (chodzi głównie o plandekowce) na szoferkach masz spojlery po to, żeby wyrównać poziom ciężarowki i naczepy, a co za tym idzie zmniejszyć opory powietrza do możliwego minimum (dodatkowo te spojlery mają regulowaną wysokość) W ciężarówkach z przyczepami zauważyłem ostatnio tendencje do stosowania dyszla o zmiennej długości (oczywiście hydraulicznie0 dzięki czemu można zmniejszyć odległość poiędzy cięzarówką a przyczepąą, a co za tym idzie zawirowania powietrza i wszelkie opory -> mniejsze zużycie paliwa!! A ty masz samochód no nie ukrywajmy nie za wysoki a do tego ciągnąłeś przyczepę o wysokośki 2m która stawiala dość znaczny opór powietrza jeszcze przy tej prędkości to już w ogóle - wniosek prosty JAKBYś JECHAł WOLNIEJ TO BY CI MNIEJ SPALIł ot i cala filozofia trochę fizyki i wszistko wyjaśnione. Drugi wniosek na przyszlość - bierz przyczepę dłuższą i znacznie niższą Dzieki za teorie, ktora ja zglebialem na studiach przez ponad 5 lat (wydzial lotniczy , wiec aerodynamike i inne znam doskonale). Moje zdziwienie nie wynika ze zwiekszonego zuzycia tylko tego, ze mozna az tyle spalic Niestety lodowki 1.8m wysokosci nie przewioze na lezaka. Dla zainteresowanych powiem tylko, ze opory rosna z kwadratem predkosci i sa proporcjonalne do powierzchni odniesienia i kilku innych wspolczynnikow (z przedzialu 0.1 - 10) ... A teraz po przemysleniu wychodzi spokojnie ze roznica w spalaniu miedzy jazda 100 km/h a 60km/h wynosi 100^2/60^2 = 2.77, czyli dokladnie zamiast 6.0l w trasie wyszlo mi ponad 15l. Z mojej strony to tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość matt28 Opublikowano 26 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2007 Witam Chyba juz pisalem, ale powtorze: Tankujac 31 - 32 litry, robie srednio 500 km. Wychodzi 6.2 l/100 km. Jazda spokojna, bez gwaltownych przyspieszen, cykl mieszany w stosunku 25% miasto, 75% poza nim. Mysle ze to calkiem przyzwoity wynik. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niezawodnyjapon Opublikowano 26 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2007 Jak poniżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzingis Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Mam od niedawna primerkę p10 1,6 z 1995 roku , jestem zadowolony bo bardzo mało mi pali może to i moja zasługa bo umiem oszczędnie jeżdzić , po zrobieniu 200 kilom. w trasie zatankowałem do pełna weszło tylko 10,6 czyli średnia wychodzi 5,3l na 100, ale prędkośc jaka miałem nie przekraczała 130 taka spokojna jazda 110 do 120 czasami troszke szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_S Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Moja pali: LPG: trasa - 11-12 miasto: 15-16 PB: strach wlaczac na PB ale tez wysoko. Aha.. i nie wazne czy cisne czy nie cisne zawsze zlopie ile wlezie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jakub_poznan Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Witam, 1,8 2000r. z włączoną klimą trasa - 7,5 l/100 km miasto 10,2 l/100 km na trasie w miarę równo 120 km/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość iberjan Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 dolaczam, td.98r geste miasto 8.1 nonstop klima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maxima26 Opublikowano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 wedłóg kompa wskazuje 10,5 i cos koło tego bedzie bez klimy, oczywiscie bezynki bo gazu nie mam i nigdy nie bede mial Gaz to zło :diabel2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ddx Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 Moja pali: LPG: trasa - 11-12 miasto: 15-16 PB: strach wlaczac na PB ale tez wysoko. Aha.. i nie wazne czy cisne czy nie cisne zawsze zlopie ile wlezie Jakies takie strasznie duze (zwlaszcza miasto) to spalanko lpg :galy: . Domyslam sie, ze pewnie masz 2.0, moze tez przydaloby sie wyregulowac lub cos wymienic/dodac w instalce lpg... albo przynajmniej wyprzedzic zaplon (jesli tego jeszcze nie zrobiles). Dla porownania spojrz spalanko ponizej . WP11 '99, GA16DE, bez klimy, lpg IIgen.: miasto - 11-11,5l/100km trasa --- 9-11l/100km oczywiscie gazu, benzyna to zlo :diabel2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzingis Opublikowano 7 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 Sprawdzcie czy czasem przyczepki nie naciagacie za sobą bo takie duże spalanie to samochodem dostawczym jak jeżdziłem to nieraz miałem mniejsze niż niektórzy,Cegłówki albo pustaki macie w nogach hahaahahahahah, oddac na budowę , w mieście 7,5---8. Pb powinno być, beż klimy i w lecie, a na trasie do 7 literków to jest górna granica--- silnik 1,6 poj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maras Opublikowano 7 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 8 litrów w mieście, tak? Może w Sanoku to da radę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_S Opublikowano 7 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 no ja chyba ciagne niewidzialna przyczepke Hamulce z tylu trzymaja, rozbiore je i naprawie. I wtedy zobaczymy ile pali tak naprawde. A co do cegly w nodze to troche prawdy w tym jest :diabel2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maacieq Opublikowano 7 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 a kółka mocno ci się grzeją?? mi lekko tylko coś obciera nic się nie grzeje ale może u mnie to też ma jakiś wpływ :zdziw: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_S Opublikowano 7 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 same felgi sie nie grzeja, ale tarcze sie grzeja dosc mocno, reka nie mozna dotknac raczej zeby sie nie poparzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piechu83 Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 p11 98r. 1,6 Pb kombi przewaznie miasto na baku przejezdzam okolo 550km czyli srednio wychodzi 10l /100km, jestem 1 wlascicielem i z tego co pamietam to takie spalanie jest od nowosci, wiec to raczej regula chyba;) ps.: gaz do kuchenek a nie do samochodow;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maras Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 Młody jesteś jak na pierwszego właściciela 9-letniego samochodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piechu83 Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 odziedziczony:)ale bliskie pokrewienstwo wiec tak jakby 1 wlasciciel;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi