Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Ile pali Wasza Primerka latem i zimą

Gość daniellus
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

primera P10 SR 20Di

mój gruzik spalił w trasie do Węgorzewa i z powrotem średnio 6,5l/100km benzynki przy predkości 90-110 km/h, zobaczymy jak będzie po docieraniu i w mieście, pewnie juz nie tak różowo...

• 2 tygodnie później...

W10 diesel

Jazda tylko po Warszawie:

8l/100km

Potem podłubałem przy pompie i zrobiło się 7l/100km

Potem znowu podłubałem i wyszło 8,5l/100km :(:

A więc znowu pogmerałem i czekam na wynik, ale już widzę, że będzie koło 6,8 - 7l

Można ustawić nawet 6 - 6,5l, jednak trzeba się przygotować, że wyprzedzi nas Żuk, traktor i kurier na rowerze

Pozdrawiam gmeraczy

W10 Diesel

Cykl mieszany (50/50) 6.5 l/100

W miescie 7-7.5l/100

Ostatnio z przyczepa 2m wysokosc (100km/h na trasie - chyba przesadzilem) i spalila mi 15 l/100km :galy:

to trza było jechać zgodnie z przepisami ... 70

LPG to mi chleje ok 13-14L po mieście, ale to nie jest taka spokojna jazda bo jak sami wiecie jak to jest w tym kraju ze światłami ledwo sie ruszy, a już trzeba się zatrymać na następnych. Raz na trasie przy prędkości tak ok 90-110km/h (spokojna jazda, pusto) wychlał trochę ok 9L .

Na autostradzie w Czechach 120-130km/h naonstop to ok 10L.

W Polsce na autostradzie 5 osób, pełny bagażnik, prędkość 130-150km/h i więcej to wychlał koło 12-14L LPG.

Ostatnio z przyczepa 2m wysokosc (100km/h na trasie - chyba przesadzilem) i spalila mi 15 l/100km :galy:

A ja tam się wcale nie dziwię, że ci tyle wychlał. Jak jeszcze napiszesz że miałeś ładunek na przyczepie to nie miej pretensji.

Ale trochę fizyki może uzasadni Twoje zdziwienie

Otóż nie wiem czy zauważyłeś, ale na ciężarówki z naczepami (chodzi głównie o plandekowce) na szoferkach masz spojlery po to, żeby wyrównać poziom ciężarowki i naczepy, a co za tym idzie zmniejszyć opory powietrza do możliwego minimum (dodatkowo te spojlery mają regulowaną wysokość) W ciężarówkach z przyczepami zauważyłem ostatnio tendencje do stosowania dyszla o zmiennej długości (oczywiście hydraulicznie0 dzięki czemu można zmniejszyć odległość poiędzy cięzarówką a przyczepąą, a co za tym idzie zawirowania powietrza i wszelkie opory -> mniejsze zużycie paliwa!!

A ty masz samochód no nie ukrywajmy nie za wysoki a do tego ciągnąłeś przyczepę o wysokośki 2m która stawiala dość znaczny opór powietrza jeszcze przy tej prędkości to już w ogóle - wniosek prosty JAKBYś JECHAł WOLNIEJ TO BY CI MNIEJ SPALIł ot i cala filozofia trochę fizyki i wszistko wyjaśnione. Drugi wniosek na przyszlość - bierz przyczepę dłuższą i znacznie niższą

P11.144 2002 rok, 2.0TD

W trasie 6.9-7.0 litra ropki.

Po Warszawie jest gorzej.. Czasami 8.5 nawet niestety. Ale odkąd się remont Alej Jerozolimskich zaczął to jazda po stlicy przypomina stanie w jednym wielkim korku...

P10 sedan 1,6 benzyna na trasie 5,7 litra/100km.

Hmmm....chciałbym mieć taki wynik na PB.Jak Ty to robisz za tak spala??Moja PB MUSI spalic 7l 100km.Nizej raczej nie zejdzie.

Ostatni wynik na LPG 400 klocków na 35litrach gazu=8,75 l/100km,dobrze czy dużo? :)

A ja tam się wcale nie dziwię, że ci tyle wychlał. Jak jeszcze napiszesz że miałeś ładunek na przyczepie to nie miej pretensji.

Ale trochę fizyki może uzasadni Twoje zdziwienie

Otóż nie wiem czy zauważyłeś, ale na ciężarówki z naczepami (chodzi głównie o plandekowce) na szoferkach masz spojlery po to, żeby wyrównać poziom ciężarowki i naczepy, a co za tym idzie zmniejszyć opory powietrza do możliwego minimum (dodatkowo te spojlery mają regulowaną wysokość) W ciężarówkach z przyczepami zauważyłem ostatnio tendencje do stosowania dyszla o zmiennej długości (oczywiście hydraulicznie0 dzięki czemu można zmniejszyć odległość poiędzy cięzarówką a przyczepąą, a co za tym idzie zawirowania powietrza i wszelkie opory -> mniejsze zużycie paliwa!!

A ty masz samochód no nie ukrywajmy nie za wysoki a do tego ciągnąłeś przyczepę o wysokośki 2m która stawiala dość znaczny opór powietrza jeszcze przy tej prędkości to już w ogóle - wniosek prosty JAKBYś JECHAł WOLNIEJ TO BY CI MNIEJ SPALIł ot i cala filozofia trochę fizyki i wszistko wyjaśnione. Drugi wniosek na przyszlość - bierz przyczepę dłuższą i znacznie niższą

Dzieki za teorie, ktora ja zglebialem na studiach przez ponad 5 lat (wydzial lotniczy :P, wiec aerodynamike i inne znam doskonale). Moje zdziwienie nie wynika ze zwiekszonego zuzycia tylko tego, ze mozna az tyle spalic :) Niestety lodowki 1.8m wysokosci nie przewioze na lezaka. Dla zainteresowanych powiem tylko, ze opory rosna z kwadratem predkosci i sa proporcjonalne do powierzchni odniesienia i kilku innych wspolczynnikow (z przedzialu 0.1 - 10) ... A teraz po przemysleniu wychodzi spokojnie ze roznica w spalaniu miedzy jazda 100 km/h a 60km/h wynosi 100^2/60^2 = 2.77, czyli dokladnie zamiast 6.0l w trasie wyszlo mi ponad 15l. Z mojej strony to tyle :)

Witam

Chyba juz pisalem, ale powtorze:

Tankujac 31 - 32 litry, robie srednio 500 km. Wychodzi 6.2 l/100 km. Jazda spokojna, bez gwaltownych przyspieszen, cykl mieszany w stosunku 25% miasto, 75% poza nim.

Mysle ze to calkiem przyzwoity wynik.

Pozdrawiam

Mam od niedawna primerkę p10 1,6 z 1995 roku , jestem zadowolony bo bardzo mało mi pali może to i moja zasługa bo umiem oszczędnie jeżdzić , po zrobieniu 200 kilom. w trasie zatankowałem do pełna weszło tylko 10,6 czyli średnia wychodzi 5,3l na 100, ale prędkośc jaka miałem nie przekraczała 130 taka spokojna jazda 110 do 120 czasami troszke szybciej.

Moja pali:

LPG:

trasa - 11-12

miasto: 15-16

PB:

strach wlaczac na PB :D ale tez wysoko.

Aha.. i nie wazne czy cisne czy nie cisne zawsze zlopie ile wlezie :D

Moja pali:

LPG:

trasa - 11-12

miasto: 15-16

PB:

strach wlaczac na PB :D ale tez wysoko.

Aha.. i nie wazne czy cisne czy nie cisne zawsze zlopie ile wlezie :D

Jakies takie strasznie duze (zwlaszcza miasto) to spalanko lpg :galy: . Domyslam sie, ze pewnie masz 2.0, moze tez przydaloby sie wyregulowac lub cos wymienic/dodac w instalce lpg... albo przynajmniej wyprzedzic zaplon (jesli tego jeszcze nie zrobiles).

Dla porownania spojrz spalanko ponizej :) .

WP11 '99, GA16DE, bez klimy, lpg IIgen.:

miasto - 11-11,5l/100km

trasa --- 9-11l/100km

oczywiscie gazu, benzyna to zlo :diabel2:

Sprawdzcie czy czasem przyczepki nie naciagacie za sobą bo takie duże spalanie to samochodem dostawczym jak jeżdziłem to nieraz miałem mniejsze niż niektórzy,Cegłówki albo pustaki macie w nogach hahaahahahahah, oddac na budowę , w mieście 7,5---8. Pb powinno być, beż klimy i w lecie, a na trasie do 7 literków to jest górna granica--- silnik 1,6 poj.

no ja chyba ciagne niewidzialna przyczepke :) Hamulce z tylu trzymaja, rozbiore je i naprawie. I wtedy zobaczymy ile pali tak naprawde. A co do cegly w nodze to troche prawdy w tym jest :diabel2:

same felgi sie nie grzeja, ale tarcze sie grzeja dosc mocno, reka nie mozna dotknac raczej zeby sie nie poparzyc.

Gość piechu83

p11 98r. 1,6 Pb kombi

przewaznie miasto na baku przejezdzam okolo 550km czyli srednio wychodzi 10l /100km, jestem 1 wlascicielem i z tego co pamietam to takie spalanie jest od nowosci, wiec to raczej regula chyba;)

ps.: gaz do kuchenek a nie do samochodow;P