Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nowy X-Trail 2022

Smakor
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niniejszym chciałbym złożyć ofertę przejęcia leasingu mojego X-Traila e-Power e4orce. Najbogatsza wersja z hakiem i ew. oponami zimowymi, minął dokładnie 1 rok. Leasingu został jeszcze rok.

Przesiadam się na większy gdyż regularnie wożę pełną obsadę foteli - 7 dorosłych osób (6 i 7) i gdyby nie to, nie pozbywałbym się go, gdyż jeździ nim się bardzo dobrze.

Szczegóły oczywiście do dogadania.

Auto dostępne w Trójmieście od ręki ;)

W dniu 24.11.2023 o 11:40, mmarchos napisał:

Witam,

Niniejszym chciałbym złożyć ofertę przejęcia leasingu mojego X-Traila e-Power e4orce. Najbogatsza wersja z hakiem i ew. oponami zimowymi, minął dokładnie 1 rok. Leasingu został jeszcze rok.

Przesiadam się na większy gdyż regularnie wożę pełną obsadę foteli - 7 dorosłych osób (6 i 7) i gdyby nie to, nie pozbywałbym się go, gdyż jeździ nim się bardzo dobrze.

A jaki nowy wchodzi w grę?

Najpierw chcę zobaczyć szansę na cesję. Mam w rezerwie Galaxy 2012r tyle że niepewny bo 300tys.km w PowerShit ale tu się po mieście młodzież mieści. Trójka dzieci ma prawko, więc się go nie pozbyłem. Rozważam kilka aut - sprowadzenie ze stanów:

1 Nissan Pathfinder (czemu nie ma go w PL???)

2. Ford Explorer

Ewentualnie nowe:

Volvo XC90

KIA EV9

może Mesio EQV 8m-c ale to już trochę za duże.

Edytowane przez mmarchos

3 godziny temu, mmarchos napisał:

Najpierw chcę zobaczyć szansę na cesję. Mam w rezerwie Galaxy 2012r tyle że niepewny bo 300tys.km w PowerShit ale tu się po mieście młodzież mieści. Trójka dzieci ma prawko, więc się go nie pozbyłem. Rozważam kilka aut - sprowadzenie ze stanów:

1 Nissan Pathfinder (czemu nie ma go w PL???)

2. Ford Explorer

Ewentualnie nowe:

Volvo XC90

KIA EV9

może Mesio EQV 8m-c ale to już trochę za duże.

Osobiście brałbym Volvo ?

Ja przesiadlem sie ostatnio z Rogue 2021 (xtrail) na 2024 Pathfinder. Naprawde fajny autobus:) 

• Thanks 1

W dniu 26.11.2023 o 18:22, JackSet napisał:

Osobiście brałbym Volvo ?

Byłem, obejrzałem XC90 i... wolę X-Traila :) 

Ostatecznie zamówiłem EV9. 

Salon nissana może go wziąć - dogadany temat ale jak ktoś chce cesję, zapraszam. Właśnie rysnąłem drzwi, kamień w reflektor(paruje) więc muszę go zrobić z AutoCasco albo taniej oddać (okazja ;) )

Mamy jeszcze QQ na 5 lat, więc pewnie będę wpadać na forum :)

Ogłoszenie wrzuciłem na Facebook'a.

https://www.facebook.com/groups/leasingi/permalink/2154544711548520/?sale_post_id=2154544711548520

9 godzin temu, mmarchos napisał:

Byłem, obejrzałem XC90 i... wolę X-Traila :) 

Ostatecznie zamówiłem EV9. 

A co skłoniło do wyboru KIA? 

Jednak kolos ponad 5 metrowy, to wiem (chociarz przeswit skromny) i wyposażenie kompletne. 

Poza tym przekracza DMC 2.5t, więc parkowanie na chodniku odpada.

4 godziny temu, JackSet napisał:

A co skłoniło do wyboru KIA? 

Jednak kolos ponad 5 metrowy, to wiem (chociarz przeswit skromny) i wyposażenie kompletne. 

Poza tym przekracza DMC 2.5t, więc parkowanie na chodniku odpada.

Kilka czynników, miejsce - przestrzeń dla moich dużych pasażerów, długość komory bagażnika (57cm) szerokość 122 wysokość do sufitu ok. 80cm - realne ok. 450L przy 7 osobach wg pomiaru a nie danych producenta - nawet to wychodzi więcej niż podaje producent :), Jazda próbna po śniegu i nierównym terenie wypadła bdb, mam dom z 400V, akceptowalna cena, excell ;). Prześwit EV9 - 18cm, prześwit X-Trail 19cm. 

X-Trail nadal uważam to rewelacja, szczególnie parametry quasi terenowe, które sprawdziłem, jazda na śniegu - słowem jako 5 miejscowy, lub 7 miejscowy z min. 2 MAŁYCH dzieci - to cudowne auto. Qashqaia żona zostawia, jest zachwycona i kontynuujemy leas. do 5-go roku.

X-Traila zmieniam na tego kloca, bo jest w tańszej cenie pierwsza partia aut. To samo było z EV6, przedsprzedaż 250tys, potem ponad 300 tys. Jedyne auto które wziąłem na koniec pod uwagę i uznałem, ze mogę porównać pod kątem NASZYCH potrzeb z EV9 to Ford Explorer i Nissan Pathfinder. Myślę, że za jakiś czas, jak pozwolicie, opiszę wrażenia z EV9 na forum X-Traila :).

Elektryczny napęd X-Traila przekonał mnie, że już nie chcę spalinówek z wibracjami ze skrzynią biegów, mech. różnicowym, mostem (4x4), olejami itp.

Tu jeszcze oddam ukłon w stronę silnika w Explorerze - PHEV sześć cylindrów w układzie V - to nie wibruje - to mruczy. Miałem Forda Taunusa 2,0 V6 - cudeńko, ale na niego już naprawdę nas nie stać.

Gdyby nie miejsce (6 i 7 miejsce dla osób <160cm i mały bagażnik), X-Trail e-Power e4orce, jest wg mnie, jako mniejszy SUV, nadal nie do pobicia.

To parkowanie na chodniku - b.słuszna uwaga, spróbuję przetestować Straż Miejską :), powiem im, że mam pustą baterię i hel w oponach i że waży 2,49999 ;). Na plus darmowe parkowanie w całym Trójmieście i kluczowe dwa buspasy do dyspozycji - to jest ważne jak "pędzę" po dziecko do szkoły.

Edytowane przez mmarchos

Jakby było mnie stać na XC90 na Xa bym nie spojrzał... bez urazy 

Edytowane przez Smakor

@mmarchos

Ad przeswit. ● porównałem do epower FWD (205 mm). Nie zwróciłem uwagi ze AWD ma 192/198.

Reszta argumentów mnie przekonuje. Choć osobiście to pilnowanie ładowania nie do końca mi pasuje, zwłaszcza jak pojedzie sie gdzieś w "głuszę". Ale infrastruktura coraz lepsza będzie z pewnością. 

• 2 tygodnie później...
9 godzin temu, JJacek napisał:

Hej. Cos słychać z tym zblokowanymi x-mi w porcie?

No słabo. Facecik z salonu twierdzi, ze to problem urzędniczy z zakwalifikowaniem epower vs VAT lub akcyza. Sami nie wiedzą, czy to pojazd elektryczny czy nie. Ponoć zdarzaly sie przypadki zarejestrowania nawet na zielone tablice, co jednak jest błędem. 

Wielu nabywców zrezygnowało z odbioru samochodu wskutek opóźnień. 

Ja czekam mimo to, ale cierpliwość zaczyna mi sie kończyć. 

• Like 1

To jakaś masakra. Też słyszałem, że urząd chce nałożyć akcyzę jak na zwykłą benzynę czyli drożej i auta stoją.

Mój poszedł w rodzinie, dziś odbieram EV9, napiszę jak wrażenia. Jakbym się naciął na EV9 to w listopadzie wracam do wspaniałego T33. W rodzinie można się jednak super dogadać albo... ;)

Strasznie współczuję, ja miałem jednak szczęście w zeszłym roku.

Akcyza wynosi 1.55% i do tego VAT.

Czyli jak moj 192k brutto czyli 156k netto

Czyli akcyza 2,4 czyli z VATem 2.9k

I to chyba ta kość niezgody. Ale najgorsze jest brak decyzji urzędu. 

A może dystrybutor nie ma kasy żeby zapłacić i wyciągnąć auta z cła. I leci na kredycie albo na tym co spłynie ze sprzedaży. Mój ma być 20.12 w salonie, ciekawe czy będzie.

ciekawe QQ też mają problem z zakwalifikowaniem?

Edytowane przez JJacek

Hej, jak już wcześniej przedstawiałem, jestem jednym z oczekujących na zwolnienie zamówionego samochodu z odprawy celnej. W dniu dzisiejszym otrzymałem informację od dystrybutora, że żaden z wstrzymanych do kontroli pojazdów nie został jeszcze zwolniony i po raz kolejny prawdopodobny termin dostawy został odsunięty w czasie. Za każdym razem otrzymuję zapewnienie, że po stronie dystrybutora wszystkie czynności i zobowiązania zostały zrealizowane. Niestety nie przekłada się to na zrealizowanie zwolnienia z odprawy celnej. Zbliża się koniec roku. Pewnie wielu z potencjalnych nabywców powinno już eksploatować samochody od kilku miesięcy, a tu nic. Zapewne nikt nie zwróci straconego czasu i środków.       

W dniu 12.12.2023 o 08:52, JackSet napisał:

No słabo. Facecik z salonu twierdzi, ze to problem urzędniczy z zakwalifikowaniem epower vs VAT lub akcyza. Sami nie wiedzą, czy to pojazd elektryczny czy nie. Ponoć zdarzaly sie przypadki zarejestrowania nawet na zielone tablice, co jednak jest błędem. 

...

Co za bajzel... :blink: I było wymyślać "elektrowozy"? ;) Nowy importer ma super start...

No to macie nerwy... :(:( 

Ja bym raczej olał takie zamówienie...

9 godzin temu, elsebo napisał:

Co za bajzel... :blink: I było wymyślać "elektrowozy"? ;) Nowy importer ma super start...

No to macie nerwy... :(:( 

Ja bym raczej olał takie zamówienie...

Tylko co dalej?

Wybrany spełnia dane oczekiwania co do ceny, wyglądu, specyfikacji, wielkości, osiągów etc.

Jakaś propozycja alternatywy?

• Like 1

Godzinę temu, JJacek napisał:

I teraz trzeba poczekać trochę.

No tak, ale to trwa juz kilka miesięcy. Ile można sie zastanawiać (zdecydować) jaką akcyzę przyłożyć. Jeśli faktycznie nie jest elektryk (bezemisyjny) to należy sie 1.55% i oclić. Pytanie kto weźmie na sobie wzrost ceny. Moze 50:50? Ja bym zaakceptował.

My mieliśmy kiedyś zagwozdkę w firmie jak rozliczyć podatki.
Napisaliśmy do izby skarbowej .
Księgowa napisała swoje pismo.
Dostaliśmy odpowiedź do 2 tyg.
I prosto sprawa się rozwiązała. ;)

no mój ma być 20.12 zobaczymy, opony spływają, ubezpieczenie ogarnięte, zabezpieczenie też tylko pacjenta nie ma ?

Może trzeba by zainteresować media społecznościowe. Mała proruchawa nie zaszkodzi, dobry kop w tylną część ciała pana biznesmenom nie zaszkodzi.

Edytowane przez JJacek
  • Like 1

W dniu 14.12.2023 o 08:24, JackSet napisał:

Tylko co dalej?

Wybrany spełnia dane oczekiwania co do ceny, wyglądu, specyfikacji, wielkości, osiągów etc.

Jakaś propozycja alternatywy?

Tylko czy dadzą jakiś rabat za rocznik...  Mnie w Nissanie dobrze traktowało tylko tych dwoje: a/ serwis ASO w Gdańsku i b/ mój samochód ;). Dział reklamacji, totalnie z góry... na odczepnego...

Teraz chyba jest KIA Sorento w Pluginie ale, jak nie masz dużych 7 osób to X-Trail jest wspaniały.

No to ja już EV9 zrobiłem 1500km, szwagrowski jeździ "moim" X-Trailem, więc może pozostanę na forum jako delegat rodzinny :))

On jest bardzo zadowolony. Ja też. Porównaliśmy i w terenie zdecydowanie lepiej X-Trail znosi wykrzyże. EV9 nieźle sobie radzi ale X to bajeczka.

Edytowane przez mmarchos

W dniu 18.12.2023 o 16:18, JJacek napisał:

no mój ma być 20.12 zobaczymy, opony spływają, ubezpieczenie ogarnięte, zabezpieczenie też tylko pacjenta nie ma ?

Może trzeba by zainteresować media społecznościowe. Mała proruchawa nie zaszkodzi, dobry kop w tylną część ciała pana biznesmenom nie zaszkodzi.

I jak sytuacja? Fakturę wystawili?