Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nowy X-Trail 2022

Smakor
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

51 minut temu, JJacek napisał:

No i czar prysł, przyjechały 2 i żaden mój. 

A to pewne ze 2 przyjechaly?

6 godzin temu, JackSet napisał:

A to pewne ze 2 przyjechaly?

I tu wbiłeś mi ćwieka, na oczy nie widziałem, rozmawiałem przez telefon i tak mi sprzedawca powiedział.

Teraz, JJacek napisał:

I tu wbiłeś mi ćwieka, na oczy nie widziałem, rozmawiałem przez telefon i tak mi sprzedawca powiedział.

A czekaj, jesteś z Warszawy? W Odysej są od ręki jeśli ci któryś podejdzie.

10 minut temu, JJacek napisał:

Ja jestem z Gdańska, a kupowałem w Poznaniu X-a, który wpłynął do portu w Gdańsku ;)

15 godzin temu, JJacek napisał:

Również otrzymałem informację z salonu, że dwa dni temu dotarły do nich 6 szt. X-trail. Niestety wśród nich nie było zamówionego przeze mnie egzemplarza ;( 

9 godzin temu, JJacek napisał:

Przejrzałem cały internet i wszystkie salony. Niestety brak FWD (a AWD nie chcę). Mógłby byc ew. w wersji Tekna (zamówiłem e connecta).No i kolor. Tylko srebrny lub złoty wchodzi w grę.

57 minut temu, jaren23 napisał:

Również otrzymałem informację z salonu, że dwa dni temu dotarły do nich 6 szt. X-trail. Niestety wśród nich nie było zamówionego przeze mnie egzemplarza ;( 

A czy ktoś zadał pytanie: dlaczego akurat te, a nie Wasz?

Trochę to dziwne, ze niby są a nikt z forum nie odebrał od kilku mcy.

5 godzin temu, JackSet napisał:

Przejrzałem cały internet i wszystkie salony. Niestety brak FWD (a AWD nie chcę). Mógłby byc ew. w wersji Tekna (zamówiłem e connecta).No i kolor. Tylko srebrny lub złoty wchodzi w grę.

A czy ktoś zadał pytanie: dlaczego akurat te, a nie Wasz?

Trochę to dziwne, ze niby są a nikt z forum nie odebrał od kilku mcy.

No w odsseju jest tak jak dla mnie tylko na 20” a ja mam opony 19” i teraz zabawa albo z oponami albo z salonem i felgami.

powiedzieli mi że do końca roku ma dojechać. No to czekam ale jak nie będzie to chyba rozstanę się z nimi i będę szukał na rynku jak się coś pokaże. Mój znajomy jak z nim gadałem we wrześniu to kupił z ręki i już zdążył 4000 km zrobić a ja czekam.

1 godzinę temu, JJacek napisał:

No w odsseju jest tak jak dla mnie tylko na 20” a ja mam opony 19” i teraz zabawa albo z oponami albo z salonem i felgami.

powiedzieli mi że do końca roku ma dojechać. No to czekam ale jak nie będzie to chyba rozstanę się z nimi i będę szukał na rynku...

Zawsze mozna dokupic felgi 19 dla zimówek _ nawet lepiej na balonach (komplet z czujnikami za ok. 3000 pewnie sie da zrobić. Przynajmniej nie trzeba do wulkana jeździć 2x rocznie i stac w kolejce.

Tez mialem takie mysli i nawet obejrzalem forda Kuga (bo reszta odpadła w przedbiegach) ale nie umywa sie do X-Trail.

Buda nawet fajna, ale funkcjonalnosc duzo nizsza, spasowanie dyskusyjne, zwłaszcza tylnej czesci kabiny (nierówne kanapa na wysokosc i tak dobrze ze przesuwana i regulowany kat), brak schowka na okulary, marny podlokietnik, brak 3 strefy klimy, brak przejscia na narty i wędki (mi potrzebne), brak plastikowych osłon- wszystko malowane lakierem.

• Like 1

W dniu 12.12.2023 o 09:52, mmarchos napisał:

Mój poszedł w rodzinie, dziś odbieram EV9, napiszę jak wrażenia. Jakbym się naciął na EV9 to w listopadzie wracam do wspaniałego T33. W rodzinie można się jednak super dogadać albo... 

Mam niedyskretne pytanie. Ile kosztuje pakiet AC dla elektryka? 

W dniu 25.12.2023 o 21:18, JackSet napisał:

Mam niedyskretne pytanie. Ile kosztuje pakiet AC dla elektryka? 

Spoko, więc taki bogaty komplecik to 6800 dla EV9, czyli aktualizując cenę, tyle samo co za mojego X-Traila.

Żeby dodać Wam sił na czekanie, powiem, że nowy użytkownik wciąż nie może nachwalić się trakcji w X-Trailu (w różnych warunkach i rodzajach terenu/drogi/ulicy) i komfortu (małe dzieci).

Jeśli macie środki finansowe, EV9 jest super ogromna w środku a obawy o elektryka póki co po 2500km prysły. Jeśli nie potrzebujecie pancernego BWP, X-Trail jest nie do pobicia.

Ładuję prąd w domu a w trasie co 250km po 15-17min czyli tyle co wizyta w atrakcjach stacji, kawa itp. EV9 ma szybką instalację (do 200KW/h) Poza domem ładuję w 10 procentach. Domowy prąd to 0,9zł/1KWh x śr. 27kWh/100km. Nie mam jeszcze fotowoltaiki. W komplecie dostałem mobilną ładowarkę na 400V, która ładuje 10,5KW/h. Jak podłączam wieczorem, zawsze rano mam ile chcę - zasięg od 300-500km zależy od rodzaju jazdy i temp. W normalnym życiu przestałem korzystać ze stacji, tylko w trasie a to ogromna oszczędność i na chipsy nie wydaję ;)

Taka ciekawostka... nie doświadczyłem tego w spalinowych. Raz specjalnie zaryzykowałem wyjechanie prawie do zera. W spalinówce na nic wolniejsza jazda, pali swoje i już. Tu dość długo mogłem się toczyć bez klimy i na ECO i jak zacząłem w Kartuzach z zapasem 50km to w Gdańsku po prawie 30km trasy miałem 46km zapasu. W rezerwie były ładowarki po drodze :) ale nie musiałem korzystać. Chodzi mi o to, ze mogłem się poratować. Z Orlenem mam kłopot, inne bez problemu ładują.

Mam przejściówkę 230V ( max 3KW/h) więc w razie draki w 1h na 30km oszczędnej jazdy też mogę do kogoś wpaść albo się na urodzinach u wujaszka doładować. Ale NIGDY nie miałem potrzeby. Wspominam Scenica z gazem LPG - było trudniej.

Jedziemy w trasę 1500km, to jeśli nie macie nic przeciwko, opiszę wrażenia. Wg planowania Google bez przystanków to 16h20'. My rok temu zrobiliśmy to w 18h i tyle samo pokazuje mi z przystankami na ładowanie. Po prostu i tak stawałem X'em co 200 - 250km.

Edytowane przez mmarchos

@mmarchos

Czyli przy przebiegu 15k km rocznie i zuzyciu ca 27 kWh na 100 km potrzeba 4.000 kWh. To oznacza ok 4 kWp instalacji dodatkowej.

Mam prośbę. Czy ktoś z posiadaczy xtrail epower moglby wrzucić homologację?

11 godzin temu, JackSet napisał:

@mmarchos

Czyli przy przebiegu 15k km rocznie i zuzyciu ca 27 kWh na 100 km potrzeba 4.000 kWh. To oznacza ok 4 kWp instalacji dodatkowej.

Zgadza się. Nie ofertowałem jeszcze konkretnie fotowoltaiki 4kWp. Nie kalkulowałem stopy zwrotu.

Jednak ja na to patrzę tak, że bez fotowoltaiki mam 0,9zł brutto za kWh tj. przy średnim zużyciu 27KW/100km daje 0,243zł/1km czyli 3 645 zł/rok przy 15000km rocznie.

Ja robię 35000zł rocznie tj 8500zł za prąd

X-Trail to śr. 8,5l/100km czyli 0,5525zł/1km 

-  dla 15000km/rok -   8 287 zł rocznie - 3645 = 4 642 zł oszczędności
-  dla 35000km/rok -  19337zł rocznie - 8500 =  10 837 zł oszczędności

Zatem i bez fotowoltaiki mam spore zyski a większe auto. U mnie o decyzji przesądził rozmiar miejsc 2 i 3 rzędu plus bagażnik większy od Forda Galaxy (głębokość 57cm) oraz koszt 1km.

Na razie się wydurniam, więc z 2500km średnia mi wychodzi 27KW/100km.
Spokojnie umiem jeździć na poziomie 23KW/100km. Po mieście można zejść niżej.

• Upvote 1

W dniu 20.12.2023 o 15:13, JJacek napisał:

Hej, jak tam sytuacja z datą odbioru? Czy masz jakieś nowe informacje z salonu ws wstrzymanych x-trail z powodu procedur celnych ? 

4 godziny temu, jaren23 napisał:

Hej, jak tam sytuacja z datą odbioru? Czy masz jakieś nowe informacje z salonu ws wstrzymanych x-trail z powodu procedur celnych ? 

Dzisiaj była dostawa do salonu, jutro dowiem się czy jest tam mój.

No mój po 9 miesiącach się urodził. Jutro jadę zobaczyć, dostarczyć opony, odbiór w przyszłym tygodniu we wtorek, środę.

• Like 1

6 minut temu, JJacek napisał:

No mój po 9 miesiącach się urodził. Jutro jadę zobaczyć, dostarczyć opony, odbiór w przyszłym tygodniu we wtorek, środę.

A mój juz 2 tygodnie przechodzony ? a miał byc wczesniak 

2 godziny temu, JackSet napisał:

A mój juz 2 tygodnie przechodzony ? a miał byc wczesniak 

Dalej stoi w porcie?

11 godzin temu, JJacek napisał:

Dalej stoi w porcie?

Wg ostatniej informacji z 22 grudnia tak było. 

Witam, wczoraj bylem w salonie bo wystąpiły problemy z radiem[ czasem zaczyna samo się ściszać i dopiero po wyłączeniu zapłonu wraca do normy] oczywiście żadnych błędów nie znaleźli bo akurat wszystko działało. Salon potwierdził, ze aktualnie stoi na cle ok.200szt. i jeszcze jedno nie ma możliwości wykupu przeglądów na 5 lat. Ja jeszcze jeżdżę na letnich oponach r20  ale chyba kupie alu 19  od t32  i dokupie zimówki czy to dobry pomysł? Pozdrawiam i szczęśliwego Nowego Roku.

42 minuty temu, wd40 napisał:

Salon potwierdził, ze aktualnie stoi na cle ok.200szt. i jeszcze jedno nie ma możliwości wykupu przeglądów na 5 lat. Ja jeszcze jeżdżę na letnich oponach r20  ale chyba kupie alu 19  od t32  i dokupie zimówki czy to dobry pomysł? Pozdrawiam i szczęśliwego Nowego Roku.

To kolejka rośnie 

Pakiet przeglądów brak od wakacji, gdy zmienił się importer na Astara

A dlaczego alu 19 od T32? Ja bym wziął zimowe na 18. Tansze felgi i opony za taki set.

Ja osobiscie kupilem całoroczne, ale sklaniam sie do pozostawienia letnich (a chcialem sprzedać), dokupienia felg i zmiany samodzielnej kol na letnie w miesiacach maj-wrzesien a pozostałe mce na całorocznych.

W ten sposob nie zaskoczą mnue zimy w kwietniu lub październiku, a jednocześnie caloroczne nie zdegradują sie zbytnio w gorące miesiace.

Sądzę, ze na 10 lat wystarczy taki set. 

2 godziny temu, JackSet napisał:

To kolejka rośnie 

Pakiet przeglądów brak od wakacji, gdy zmienił się importer na Astara

A dlaczego alu 19 od T32? Ja bym wziął zimowe na 18. Tansze felgi i opony za taki set.

Ja osobiscie kupilem całoroczne, ale sklaniam sie do pozostawienia letnich (a chcialem sprzedać), dokupienia felg i zmiany samodzielnej kol na letnie w miesiacach maj-wrzesien a pozostałe mce na całorocznych.

W ten sposob nie zaskoczą mnue zimy w kwietniu lub październiku, a jednocześnie caloroczne nie zdegradują sie zbytnio w gorące miesiace.

Sądzę, ze na 10 lat wystarczy taki set. 

To jest interesujące bo tez taki pomysł mi chodzi po głowie zwłaszcza ze znalazłem komplet 19 oryginalnych za 2500 tys. tylko czujniki ciśnienia trzeba będzie dokupić.

Mój dzisiaj miał zmienione opony na cało roczne. I robią przegląd zerowy. odbieram na początku przyszłego tygodnia.

Pytanie mierzył ktoś powłokę lakierniczą? bo ja dzisiaj pomierzyłem na swoim i to jest dramat po 67 mikronów ma w niektórych miejscach, jest też 76, 85, 90 i trafiło się 100.

Rozmawiałem w firmie która będzie go zabezpieczała i sugerowali oklejenie folia całego bo przy 67 mikrona to nie będzie z czego ewentualnej korekty lakieru robić.

A i dostałem rabat :)

No i Państwo mi powiedzieli ze maja klienta który na BPW x5 czeka bo tez stoi w porcie. X5 robią w Stanach.

1 godzinę temu, JJacek napisał:

To jest interesujące bo tez taki pomysł mi chodzi po głowie zwłaszcza ze znalazłem komplet 19 oryginalnych za 2500 tys. tylko czujniki ciśnienia trzeba będzie dokupić.

A i dostałem rabat :)

Ja mam obecnie na T32 Anzio felgi '17 i sa takie same '18 za 2.500 pln

20240104_180238.thumb.jpg.1ff7faf114a69e662ea116b679a00124.jpg

Dalbym je na letnie, a orygialne z caloroczną. Sprawdzily sie, latwo umyć i dobrze konweniuja ze srebrnym lakierem.

Rabat? Tez pocmokam.