Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Przegląd okresowy w ASO - ceny

mokado
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, aquariusmax napisał:

Wystarczy raz kupić z polifenolem i się samemu przekonać, czy lepiej filtruje niż zwykły węglowy (węglowy przecież tak samo słabo filtruje jak papierowy, ma zaś inne cechy). U mnie antyalergiczny działa znakomicie przez kilka miesięcy, potem normalnie, czyli słabo jak węglowy.

A czemu wybrałeś filtr niezgodny z wytycznymi Nissana dla Twojego modelu (pytam z ciekawości)?

Jak mam odróżnić który filtr jest lepszy a który gorszy? Nigdy nie widziałem żadnej różnicy. Zawsze jak jadę za kopcącym dieslem to śmierdzi, niewazne jaki mam filtr, zawsze jak wjadę w dym z komina jakiegoś domu na wiosce to śmierdzi, nieważne jaki mam filtr. Alergii żadnych nie posiadam, więc również nie wiem czy ta "antyalergiczność" coś daje. Widzę jedynie jak potrafi być zasyfiony już po pół roku, dlatego często wymieniam.

A jakie są wytyczne Nissana dotyczące tego filtra poza tym żeby pasował do modelu?

Jako zamiennik do J12 jest przeznaczony 22034, a nie 22011.
Chciałem znać innych zdanie, czemu wybierają filtry inne niż wskazuje tabela zamienników?

U mnie filtry z polifenolem na początku działają w taki sposób, że nie czuć praktycznie w ogóle diesli i dymu z kominów.
Jednak zawsze używałem droższych antyalergicznych, np. Valeo powyżej 150 zł czy tańszy i trochę gorszy MANN (do J12 Valeo nie robi, a MANN jest zgodny rozmiarami, ale nie jest wprost do J12 i jest dziwnie tani ok. 60 zł).

Edytowane przez aquariusmax

3 minuty temu, aquariusmax napisał:

Chciałem znać innych zdanie, czemu wybierają filtry inne niż wskazuje tabela zamienników?

o której dokładnie tabeli mówisz? Wiesz, ja od dawna do wielu już własnych aut kupuję oleje, filtry w internecie, gdzie masz mnóstwo sklepów i wyszukiwarek części do danego modelu. I nigdy mi się nie zdarzyło żeby coś nie pasowało, jak było napisane, że pasuje do danego modelu. Np sklep intercars po wybraniu qashqai'a J12 wyświetla między innymi takie filtry kabinowe:

image.thumb.png.2ffbc4a887647c20386c11fde265bfc1.png

więc jak dla mnie to są pasujące zamienniki.

Nie jestem przeciwko używaniu filtrów od innych modeli jeśli pasują wymiarami, ale chciałem poddać dyskusji czym się różnią, poza sztywnymi bokami (i ceną).
Nie potrafię znaleźć CU 22 011 jako pasującego do J12 (a sprawdzałem na Inter Cars, iParts, Auto Doc, MANN, Allegro, itd).

Dodam, że trzeba uważać, bo nawet MANN na swojej stronie w szczegółach opisuje błędnie, że te wszystkie filtry są węglowe CU 22 011, CUK 22 011, CU 22 034,
a ASO to powtarzają i oferują brandowany CU 22 034 jako węglowy, a on jest zwykły papierowy.

image.thumb.png.89febe04d710780b6c58d100a1332cc4.png

---------------------------------------------------------------------------------------------------

image.thumb.png.ac733c0ebc978500e12ffe79c6592a80.png

Edytowane przez aquariusmax

Jak filtr ma wymiary odpowiednie to co za różnica co za producent. Przecież to nie olej silnik się nie zatrze nie popadajmy w paranoję.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

• Upvote 1

17 godzin temu, aquariusmax napisał:

Nie potrafię znaleźć CU 22 011 jako pasującego do J12

Faktycznie na stronie intercars nie znajduje tego filtra jak wybiorę J12 z silnikiem 1.3. Ale jak się wybierze ePowera to już jest. Błąd w bazie danych.

Dostałem ofertę na przegląd w Elblągu w dobrej cenie. Jadę tam niedługo bez swoich klamotów.

Mi powiedzieli 1300 zł, więc nie warto nawet samemu klamotów kupować.