JaroSz Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 3 godziny temu, kobra napisał: (Ona była na pierwszej darmowej wymianie po 1000 w serwisie i zapłaciła 485 zł ) Nie pisz tutaj takich rzeczy, bo są tacy, co Ci napiszą, że za takie pieniądze niemożliwa jest wymiana oleju i zażądają dowodów 😁😁😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia (edytowane) Darmowa za 485 zł. Niezły gratis. Ja pojechałem do nieautoryzowanego serwisu Renault i wymiana 120 zł + 40 zł filtr oryginalny + 140 zł olej Elf RN17, czyli 300 zł bez gratisów. Wymianę robimy po 1000 milach, czyli po 1600 km. Wcześniej nie ma sensu, bo opiłków się nie zdąży narobić, a później ryzyko, że filtr tyle opiłków nie pomieści i wrócą do oleju. PS: ASO liczy już ok. 800 zł za olej z wymianą (niegratisową). Edytowane 7 Stycznia przez aquariusmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawzim Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia No i się zaczęło, kto da taniej. Ludzie po co co Wam nowy samochód jak go potem sami serwisujecie jak starego gruza. Stać Was wydać lekka ręką 150tys na auto ale już na serwis nie? To lepiej kupić kilkuletni samochód po gwarancji i go raz w roku zawieźć do pierwszego lepszego warsztatu na wymianę oleju za 120zl. To dopiero wtedy zaoszczędzicie. Bo tak to słaba oszczędność jak po roku tracicie z 15tys na wartości nowego auta. No tak zapomniałem ale zaoszczędzicie 1000zl na przeglądzie. Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia (edytowane) Nie przesadzaj, bo pewnie też szukasz tańszego paliwa i tańszej myjni. I nie po roku taka wymiana, a po miesiącu. Ja pojechałem do innego serwisu, bo tam przeszedł mój ulubiony mechanik z Nissana, który mi serwisował poprzednie 2 Nissany przez 12 lat i mam do niego zaufanie, a dodatkowo przejrzał mi inne podzespoły i mogłem z nim porozmawiać o tym co i jak warto robić z autem. Ale jasne, można oddać do ASO. Edytowane 7 Stycznia przez aquariusmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaroSz Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia (edytowane) @dawzim zgadzam się w 100 %. Mój wpis był taką lekką szyderą, jak to niektórzy użytkownicy nie wierzyli mi, że w ASO za wymianę oleju zapłaciłem tyle, ile zapłaciłem i oczekiwali skanu faktury 😁 Również uważam, że (jak to mawiała moja kochana babcia) "stać na krowę, to stać na cielę". Kupiłem auto za 170 tys. i jadę do autoryzowanego serwisu. Moim zdaniem mają dostęp do najnowszego oprogramowania, procedur, akcji serwisowych itp. Jaką cenę wynegocjuję, to już moja sprawa. Można jechać do kowala, tylko czy to ma sens ... Edytowane 7 Stycznia przez JaroSz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaroSz Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 55 minut temu, aquariusmax napisał: też szukasz tańszego paliwa i tańszej myjni Ja mam chyba inną filozofię życia, lub inną matematykę stosuję. Zazwyczaj tankuję tam, gdzie mi po drodze, nie szukam specjalnie tańszej stacji. Bo ile tańsze będzie ? 20 gr/l ? To na 10 litrach 2 pln, a na 40 litrach 8 pln ... Za 8 pln jeździć i szukać tańszego paliwa, jak dla mnie czasowo nieekonomiczne. Myjni szukam przede wszystkim blisko i dobrej. Cena to rzecz drugorzędna. Wolę umyć na dobrej myjni, niż później szukać kogoś, kto spoleruje miliony rys po gównianej szczocie. I mimo to, żeby chronić lakier zleciłem wykonanie ceramiki. Tak, zleciłem, a nie robiłem sam w ogródku. I tu też podstawowym kryterium był polecony, sprawdzony, zaprzyjaźniony detailer, a nie najtańszy w okolicy. Taka to moja ekonomia finansowo-czasowa. Ale może jakiś dziwny jestem 🙃😉 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert_B Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia Mam identyczne podejście do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkek1912 Opublikowano 13 Stycznia Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia ASO 617 z ich olejem, podkładką i filtrem. Z moim filtrem, podkładką i olejem 149 + 100 utylizacja oleju. Filtr oleju to kupię renówkowy ...84R, a olej CASTROL GTX 5W-30 C3 RN17 5+1l. Koszt wtedy ok. 450 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 13 Stycznia Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia (edytowane) Jak ktoś lubi mieć krew w silniku, to kupuje Castrola (nie twierdzę, że to źle). https://www.oilclub.pl/index.php?threads/zmiana-koloru-oleju-po-200-300km-czerwony-zamiast-złotego.4748/ Edytowane 13 Stycznia przez aquariusmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkek1912 Opublikowano 13 Stycznia Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia Lałem to do clio wg rekomendacji Ranault. Renówka ma te same silniki i też mają Castrola. A ten kolor z filmiku to nie z powodu jakiś dodatków i płukanek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 13 Stycznia Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia (edytowane) Z tego co widziałem i czytałem, to ten Castrol tak ma, że po jakimś czasie zmienia kolor na podobny do czerwonego. Pewnie nie ma to znaczenia w specyfikacji, ale taki wizualny efekt jest, który chciałem podkreślić. Jeszcze niedawno Castrol był mocno odradzamy (także po wtopie w Niemczech z japońskimi silnikami), a już znowu ludzie go kochają, bo Renault podpisało umowę o współpracy (jak prędzej z Elfem) i teraz go leją w ASO. Edytowane 13 Stycznia przez aquariusmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawzim Opublikowano 15 Stycznia Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia Przeglad po drugim roku z odgrzybieniem klimatyzacji 1400zl Kalisz. Wyszło 100zl więcej niż przed rokiem. Zauważyłem że już wpisują do książki kolejny przeglad za 15tys a nie jak w instrukcji 30tys.Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ww1981 Opublikowano 19 Stycznia Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia Czy ktoś już w tym roku miał pierwszy przegląd w Japan Motors (Kraków, Powstańców Śląskich), jaki jest koszt i ile czasu trwa taki przegląd??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia W dniu 19.01.2025 o 12:28, ww1981 napisał: Czy ktoś już w tym roku miał pierwszy przegląd w Japan Motors (Kraków, Powstańców Śląskich), jaki jest koszt i ile czasu trwa taki przegląd??? Nie szybciej zadzwonić do konkretnego Aso i zapytać o cenę i czas trwania przeglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ww1981 Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 45 minut temu, Andrew napisał: Nie szybciej zadzwonić do konkretnego Aso i zapytać o cenę i czas trwania przeglądu. Pewnie tak zrobię, myślałem że ktoś z forumowiczów był ostatnio na przeglądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2pac Opublikowano Piątek o 17:58 Udostępnij Opublikowano Piątek o 17:58 (edytowane) Dla zainteresowanych cennikiem w Lublinie - pierwszy serwis olejowy po 3000 km Nissan Odyssey Lublin usługa + filtr i podkładka korka 294,73 zł. Olej w moim zakresie elf c3 rn17 207,63 zł. Edytowane Piątek o 18:02 przez 2pac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi