rafalj Opublikowano 31 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia Witam Pacjęt X-Trail t32 1.6 dci.Słyszalny gwizd z okolic turbiny przy przyspieszaniu. Stwierdzona uszkodzoną turbina do wymiany, przy okazji rozrząd który już jakiś czas hałasował. Wymieniony rozrząd i turbina bez wyjmowania silnika i dpf.Niektóre śruby naprawdę ciężko z powrotem włożyć i przykręcić . Gwizd który powstawał niby z turbiny okazał się odkręconymi nakrętkami na kolektorze wylotowym.Oczywiście na turbinie luz na wirniku i przedmuch spalin na cięgnie idącym od gruszki.Największy problem spraiła śrubka od przykręcenia rurki olejowej od spodu turbiny.O ile pierwsza nie sprawia żadnego problemu z drugą była długa walka pewnie wyjęcie dpf pomogłoby ale dałem radę.Uwżajcie na rozrządy są dwie szerokości kół na wał ja dostałem akurat szersze o 5 mm nie pasujące do mojego silnika .Rozrząd wymieniony bez blokady wału czyli bez zdejmowania zderzaka.Oczywiście obowiązkowa blokada górnych kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dodomela Opublikowano 1 Września Udostępnij Opublikowano 1 Września 23 godziny temu, rafalj napisał: Witam Pacjęt X-Trail t32 1.6 dci.Słyszalny gwizd z okolic turbiny przy przyspieszaniu. Stwierdzona uszkodzoną turbina do wymiany, przy okazji rozrząd który już jakiś czas hałasował. Wymieniony rozrząd i turbina bez wyjmowania silnika i dpf.Niektóre śruby naprawdę ciężko z powrotem włożyć i przykręcić . Gwizd który powstawał niby z turbiny okazał się odkręconymi nakrętkami na kolektorze wylotowym.Oczywiście na turbinie luz na wirniku i przedmuch spalin na cięgnie idącym od gruszki.Największy problem spraiła śrubka od przykręcenia rurki olejowej od spodu turbiny.O ile pierwsza nie sprawia żadnego problemu z drugą była długa walka pewnie wyjęcie dpf pomogłoby ale dałem radę.Uwżajcie na rozrządy są dwie szerokości kół na wał ja dostałem akurat szersze o 5 mm nie pasujące do mojego silnika .Rozrząd wymieniony bez blokady wału czyli bez zdejmowania zderzaka.Oczywiście obowiązkowa blokada górnych kół. elegancko.... a nakretki wymienione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi