Gość Abarth Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Do 100NX'a 1.6 według danych serwisowych wchodzi max 3.2l Tylko, że naprawdę wlejesz max 2.8l. Dlatego, że zawsze coś pozostanie w silniku. Endriu lekko się rąbnął ale pewnie chodziło mu o MOTUL 300V do silników samochodowych. Ja osobiście mogę polecić MOTUL'a 6100 Synergie+ 10W40 - MIODZIO :!: W pełni się z Tobą zgadzam. Podałem wartości według dandych serwisowych a to, że pewna ilość oleju pozostanie po spuszczeniu jest nieuniknione. Z tym olejem to mnie zaskoczyłeś. Człowiek wiecznie się uczy Mimo pracy w AutoSerwisie nie spotkałem się z takim olejem. Aktualnie jeżdżę na oleju Mobil 1 5W50 (taki lany od nowości) ale zastanawiam się nad przejściem na półsyntetyk ( ale musiałby być dobry, ponieważ silnik mimo przebiegu 202kkm spisuje się świetnie - po zdjęciu pokrywy zaworów zero nagaru). Mam zaufanie do Shell'a ale skoro polecasz Motula to muszę to przemyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Z tym olejem to mnie zaskoczyłeś. Człowiek wiecznie się uczy Mimo pracy w AutoSerwisie nie spotkałem się z takim olejem. Ja jeżdżę na tej oliwie już jakiś czas i naprawdę jestem bardzo zadowolony. Castrol Magnatec 10W40 to była przy tym tłusta woda Tylko żeby nikogo nie przeraziła cena w granicach 160zł bo to cena za 5l. Więc przeliczając na litry wychodzi taniej od Castrola ale jakość wg mnie i naprawdę wielu innych osób jest o niebo wyższa. skoro polecasz Motula to muszę to przemyśleć Jak już raz wlejesz MOTUL'a do silnika to już nie będziesz miał o czym myśleć - innej oliwy nie kupisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Abarth Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Tylko żeby nikogo nie przeraziła cena w granicach 160zł bo to cena za 5l. Więc przeliczając na litry wychodzi taniej od Castrola ale jakość wg mnie i naprawdę wielu innych osób jest o niebo wyższa. Jak widać można dostać ten sam olej za 121zł (z wysyłką) za 5L Jak już raz wlejesz MOTUL'a do silnika to już nie będziesz miał o czym myśleć - innej oliwy nie kupisz Ok - przekonałeś mnie. Przy najbliższej zmianie oleju przechodzę na MOTUL'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Jak widać można dostać ten sam olej za 121zł (z wysyłką) za 5L No widzisz jak nice Podaj linka to zerknę Chociaż mam mały zapasik ale od przybytku głowa nie boli Przy najbliższej zmianie oleju przechodzę na MOTUL'a Zastosuj też dobry filtr oleju. Ja używam filtrów marki CLEAN model DO341. Jest naprawdę dobry a co dziwne bardzo tani (ok.15-20zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Abarth Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 No widzisz jak nice Podaj linka to zerknę Chociaż mam mały zapasik ale od przybytku głowa nie boli Proszę - Motul 6100 Synergie 10W40 Zastosuj też dobry filtr oleju. Ja używam filtrów marki CLEAN model DO341. Jest naprawdę dobry a co dziwne bardzo tani (ok.15-20zł). Ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 Tak właśnie myślałem, że podasz mi linka do allegro bo coś tanio mi to wyglądało Ja osobiście oliwy z allegro bym nie kupił. W tym temacie nie mam do tego zaufania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marcinelli Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 Olej jest w 5l bańce i wyglada na oryginalny, słyszałem że rozlewane u nas w kraju są w 4l i przeważnie takie można u nas kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 No tak ale MOTUL nie jest rozlewany w Polsce i nie można go kupić w bańkach 4l. Z tego co wiem MOTUL jest rozlewany we Francji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MadziaQDI Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 No widzisz jak nice Podaj linka to zerknę Chociaż mam mały zapasik ale od przybytku głowa nie boli Proszę - Motul 6100 Synergie 10W40 Zastosuj też dobry filtr oleju. Ja używam filtrów marki CLEAN model DO341. Jest naprawdę dobry a co dziwne bardzo tani (ok.15-20zł). Ok A czy moglabym zmienic olej teraz przy wymianie ostatnio mialam zalane castrolem a gdybym teraz chciala zalac motulem to musialabym bardzo kombinowac znaczy sie czy cos czyscic musialabym? dodam ze calyczas pisze o polsyntetykach. aha i czy ten olej ze zdjecia z linka to moglbym nim zastapic tego castrola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 22 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 MadziaQDI bez obaw możesz wlać tego MOTUL'a. Zmiana po Castrolu będzie ale na lepsze Ten MOTUL, o którym piszę to jest właśnie półsyntetyk o klasie lepkościowej SAE 10W40. Więc jeżeli na tym castrolu wszystko jest OK to na tym oleju będzie jeszcze lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Abarth Opublikowano 22 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 MadziaQDI bez obaw możesz wlać tego MOTUL'a. Zmiana po Castrolu będzie ale na lepsze Ten MOTUL, o którym piszę to jest właśnie półsyntetyk o klasie lepkościowej SAE 10W40. Więc jeżeli na tym castrolu wszystko jest OK to na tym oleju będzie jeszcze lepiej Można też śmiało dodać, ze obecne oleje w swoich klasach lepkości są ze sobą mieszalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rz Opublikowano 22 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 potwierdzam. smigam na tym MOTULu i wszystko jest cacy pzdr rz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MadziaQDI Opublikowano 22 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 A nie orientujecie sie moze na jakiej stacji benzynowej mozna takiego motula dostac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 MadziaQDI z profilu wynika, że jesteś z Warszawy lub jej okolic. Podjedź więc do najbliżeszej hurtowni InterCars i tam powinni go mieć. Na stacjach benzynowych i w sklepach motoryzacyjnych niestety praktycznie tego oleju nie sprzedają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MadziaQDI Opublikowano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2007 Dziekuje bardzo za pomoc... obecnie zalalam tym castrolem gdyz taki mialam a jechalam w trase i musialam szybko wymienic. przy nastepnej wymianie napewno zaleje tym olejem co polecacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość august200 Opublikowano 28 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2007 Witam wybaczcie panowie ze pisze w dziale nx,sx,zx,z.... a posiadam primerke.Mam pytanko obecnie mam zalany castrol 10w40 po przeczytaniu wielu tematów wiem ze więcej go nie zaleje.Polecacie motula więdz zaufam wam i go zaleje.Moje pytanie to: 1.mieszkam w bardzo zimnym regionie polski suwałki :diabel2: samochód stoj na podwórku nie będzie za gesty w duze mrozy,bo castrol co mam zalany zachowuje swoje własciwosci od -20 do +40 stopni tak przynajmnie podaje tabelka ogulnie jest to olej wielo sezonowy jak jest z tym motulem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 28 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2007 august200 nie masz za co przepraszać, że tu piszesz bo całe forum jest dla wszystkich A co do pytania o właściwości tego oleju w bardzo niskich temperaturach to powiem Ci szczerze, że nigdy się w to nie zagłębiałem ale powinien dać radę. W razie W później jak będę w domu to poszukam jakichś informacji na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość august200 Opublikowano 28 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2007 Był bym bardzo wdzięczny ciekawi mnie czy z motula w duzy mróz nie zrobi się masło A pozatym napisz mi jesli mozesz jaki mam dokladnie model olej kupic bo rodzaij jest strasznie duzo chodzi mi o jak najlepszy połsyntetyk.Znalazłem dwa modele połsyntetyków: 1.Motul 6100 synergie plus 10W40 2.Motul 4100 power 15w50 Kóry lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Abarth Opublikowano 28 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2007 Witam wybaczcie panowie ze pisze w dziale nx,sx,zx,z.... a posiadam primerke.Mam pytanko obecnie mam zalany castrol 10w40 po przeczytaniu wielu tematów wiem ze więcej go nie zaleje.Polecacie motula więdz zaufam wam i go zaleje.Moje pytanie to:1.mieszkam w bardzo zimnym regionie polski suwałki :diabel2: samochód stoj na podwórku nie będzie za gesty w duze mrozy,bo castrol co mam zalany zachowuje swoje własciwosci od -20 do +40 stopni tak przynajmnie podaje tabelka ogulnie jest to olej wielo sezonowy jak jest z tym motulem? Nie będę się wymądrzał ale polecam Ci tą lekturkę <klik> Po zapoznaniu się z pierwszymi linijkami będziesz orłem w tej dziedzinie - jak dla mnie super opis zarówno dla zwykłego użytkownika samochodu jak i dla osoby prowadzącej warsztat jak ja [ Dodano: Pią 28 Gru, 2007 20:25 ] Był bym bardzo wdzięczny ciekawi mnie czy z motula w duzy mróz nie zrobi się masło A pozatym napisz mi jesli mozesz jaki mam dokladnie model olej kupic bo rodzaij jest strasznie duzo chodzi mi o jak najlepszy połsyntetyk.Znalazłem dwa modele połsyntetyków:1.Motul 6100 synergie plus 10W40 2.Motul 4100 power 15w50 Kóry lepszy? 10W-40 na pewno będzie lepszy na niższe temp. niż 15W50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 28 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2007 august200 kup półstyntetyk MOTUL 6100 Synergie+ 10W40. Tu masz jego opis: http://www.motul.auto.pl/pliki/motul_produ...ieplus10w40.pdf No chyba, że masz silnik w naprawdę idealnym stanie to możesz zalać syntetyk np. MOTUL 8100 X-cess 5W40 Opis: http://www.motul.auto.pl/pliki/motul_produ...00xcess5w40.pdf 10W-40 na pewno będzie lepszy na niższe temp. niż 15W50 Święta prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość august200 Opublikowano 31 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 august200 kup półstyntetyk MOTUL 6100 Synergie+ 10W40.Tu masz jego opis: http://www.motul.auto.pl/pliki/motul_produ...ieplus10w40.pdf No chyba, że masz silnik w naprawdę idealnym stanie to możesz zalać syntetyk np. MOTUL 8100 X-cess 5W40 Opis: http://www.motul.auto.pl/pliki/motul_produ...00xcess5w40.pdf 10W-40 na pewno będzie lepszy na niższe temp. niż 15W50 Święta prawda. Asz w tak super stanie to nie mam silnka od dluszego czasu jezdzi na półsyntetyku to i taki terz zaleje.Zajechałem przypadkiem do sklepu motoryzacyjnego z olejami to na słowo motul gosciu pyta się co masz pan za auto bo ten olej ludzie leją do ostrych maszyn :diabel2: Ja mowie posiadam własnie tak ową maszyne :diabel: .Ogulnie w mojej miescinie motul rzadko widzi się na pułkach w sklepach najczęsciej na zamówienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Quattro Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Do 100NX'a 1.6 według danych serwisowych wchodzi max 3.2l Tylko, że naprawdę wlejesz max 2.8l. Dlatego, że zawsze coś pozostanie w silniku. Komu pozostanie temu pozostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Komu pozostanie temu pozostanie Nie mów, że słomką wysysasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Quattro Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 nie ale lewatywe ostatecznie tez moge Ci tym przyrzadem wykonac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość august200 Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 Wczoraj zalałem motula i albo sobie wmuwiłem albo silnik ciszej chodzi na wolnych obrotach, jednak ten motul to naprawde dobry olej nigdy więcej nie zaleje innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi