Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Alusy w Micrze

Pawcior
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

A ja wybrałam do mojej Micruski takie jak na zdjęciu w podpisie.. 14" oponki 185/55, troszkę hałasują ale jak się prowadzą :one:

eX ta Twoja micra to mały rozbójnik ;) bynajmniej tak wygląda :diabel2: piękna jest :one:

Go_nia, dzieki wielkie :one: :diabel: co prawda felgi mialy byc szprychy (takie jak OZty) w pozniejszym stadium mialy byc takie jak mam teraz tylko polerowane z wierzchu i lakierowane na czarno tak samo jak u Ciebie

kto jeszcze jedzie na borsk ?

BuddhaWiększość parametrów pasuje jedynie ET jest raczej za duże,chyba żebyś zastosował pierścienie dystansowe około 9 mm,bo ET raczej powinno być 38

Możesz sobie to zobrazować na TYM linku.Bardzo ładnie widać różnice rozmiarowe.

Witam

Kupiłem felgi jak na zdjęciu model 5,5Jx14CH4-36 z oponami 175/65/R14. Mam pytanie jakie nakrętki kupić do tych felg żeby mi pasowały do Micry K11. Dodam, że wizulanie widać że mają stożkowy otwór.

Proszę o podanie ewentualnego linka oraz jakie szukać rozmiary i typy nakrętek najlepiej zamkniętych.

Czy do tego typu będą potrzebne pierścienie centrujące oraz czy opony nie są za wysokie????

Dziękuje za odpowiedz.

366657675_2.jpg

366657675_1.jpg

• 2 miesiące temu...
  Cytat
Mam pytanie, czy alufelgi 15'' i opony 195/50 R15
wg katalogu nie wejda ... w rzeczywistosci roznie bywa .. ktos na forum mial takie zalozone i nie mowil ze mial jakies problemy ... ale jak 15" to oponki 195/45/15 i nie martwisz sie o nic :diabel:

sawyer_ napisał:
Mam pytanie, czy alufelgi 15'' i opony 195/50 R15, beda odpowiednie do mojej micry k-11?

Jeżeli chcesz zamulić auto to możesz próbować ;)

• 1 rok później...

Witam serdecznie, odkopalem stary temat bo chcialbym sie upewnic co do rozmiaru alufelg pasujacych do Micry K11.

Proste pytanie: czy alufelgi 6Jx14 ET38 beda pasowaly? Zgodnie z katalogiem ET powinno byc 40... 2mm podejrzewam nie zrobi roznicy ale chce miec pewnosc. Czy ktos jezdzi na takich kolach?

I drugie pytanie dotyczy opon - czy z taka felga opony 185/60 R14 nie beda ocieraly? Czy roznica w spalaniu na takiej oponie jest znaczna w porownaniu z 165?

z gory wielkie dzieki za odpowiedz!

W dniu 21.06.2010 o 22:04, bartie napisał:

Witam serdecznie, odkopalem stary temat bo chcialbym sie upewnic co do rozmiaru alufelg pasujacych do Micry K11.

Proste pytanie: czy alufelgi 6Jx14 ET38 beda pasowaly? Zgodnie z katalogiem ET powinno byc 40... 2mm podejrzewam nie zrobi roznicy ale chce miec pewnosc. Czy ktos jezdzi na takich kolach?

I drugie pytanie dotyczy opon - czy z taka felga opony 185/60 R14 nie beda ocieraly? Czy roznica w spalaniu na takiej oponie jest znaczna w porownaniu z 165?

z gory wielkie dzieki za odpowiedz!

Witam,

roznica w ET nie jest w Twoim przypadku wielka, wiec spokojnie takie felgi mozesz wkladac. Czy 185/60 nie beda ocierac? Wydaje mi sie, ze to moze byc ryzykowne. Ja mam wlozone 185/55 na tyl i zapasu wiele nie ma, moze ktos z forumowiczow zakladal takie opony to sie wypowie. W kazdym razie ja bym nie ryzykowal tylko wkladal max 185/55 (a najlepiej 185/50 - niestety, drogo toto cenowo wychodzi).

Jesli chodzi o spalanie, to w moim przypadku wzroslo 0,5-0,7 litra.

W dniu 22.06.2010 o 10:38, gazelek napisał:

Witam,

roznica w ET nie jest w Twoim przypadku wielka, wiec spokojnie takie felgi mozesz wkladac. Czy 185/60 nie beda ocierac? Wydaje mi sie, ze to moze byc ryzykowne. Ja mam wlozone 185/55 na tyl i zapasu wiele nie ma, moze ktos z forumowiczow zakladal takie opony to sie wypowie. W kazdym razie ja bym nie ryzykowal tylko wkladal max 185/55 (a najlepiej 185/50 - niestety, drogo toto cenowo wychodzi).

Jesli chodzi o spalanie, to w moim przypadku wzroslo 0,5-0,7 litra.

Dziekuje za odpowiedz! felgi rzeczywiscie pasuja, opony jednak zalozylem 165ki.

• 1 miesiąc temu...

Dzisiaj z braku lepszego zajęcia przymierzałem alusy z Colta kolegi rozmiar to 205/45 R17 i o dziwo koła pasowały i dało się jechać przy zawiasie -35mm. Jednak przy pełnym skręcie lekko ocierało. Oponka o profilu 40 nie sprawiała by już takiego problemy.

A całość wyglądała tak: (przepraszam za jakość ale tylko telefon był pod ręką)

img0314c.th.jpg

img0315q.th.jpg

Edytowane przez QXs

• 7 miesięcy temu...

Nadeszła wiosna, więc trza zmienić oponki na letnie. I tu mam zagwozdkę: mam oponki w dobrym stanie 145/80 R13 75T, wynalazłem na alledrogo takie aluski: http://allegro.pl/felgi-aluminiowe-niss ... 90122.html

I teraz pytanie do znawców: czy te oponki wejdą i będzie można na nich normalnie jeździć czy nie ??

Niby znalazłem w necie, że te oponki wejdą na max 5 cali, a tu jest 5,5... więc wolę się upewnić :)

Z góry dzięki za odpowiedź i oświecenie :)

• 1 miesiąc temu...

Jeżeli masz dobrego wulkanizatora to wejdą bez problemu ( zrobi się mały german look ). Zastanawia mnie tylko czemu masz tak wąską oponę na lato? Katalogowi idzie 155/70R13 a i tak większość wkłada szersze kapcie.

• 2 tygodnie później...

Witam.

Jestem świeżym posiadaczem nissana micry k11 rocznik 93 i chcę się zapytać, czy wejdą na przód jak i na tył alusy z oponami 195/45/14 i jeśli tak to proszę o opinie.

Witam,

Posiadam felgi z BMW, tzw. rekiny, komplet 4 sztuk. Felgi te mają 13" średnicy, 5,5" szerokości, ET 18 i rozstaw śrub 4x 100 mm... Otwór centrujący prawdopodobnie mniejszy niż Microwe 59,1, bo felgi do tej pory miałem pozakładane na Poloneza a tam jest chyba 58-58,5 mm średnicy piasty.

Moje pytania brzmią następująco:

1. czy felgi o takim ET będą pasować do Micry, czy nie będą za bardzo wystawać albo o coś ocierać

2. jakie opony polecacie założyć aby średnica koła w porównaniu do serii się nie zmieniła

3. jakie w ogóle były seryjne wymiary ET w K11 Super S na fabrycznych felgach

• 1 miesiąc temu...

Ponawiam moje zapytanie o felgi o których wspomniałem powyżej. Czy ktoś próbował zakładać trzynastki o szerokości 5,5 cala i ET 18??? Fabryczne ET to 45, prawda? Czy felga wysunięta na zewnątrz o prawie 3 cm nie będzie o nic ocierać. Planuję na tych obręczach posadzić opony 175/60 lub (mniej prawdopodobne) 185/60.

Podpowie ktoś co mnie może (nie)przyjemnego spotkać po takiej przekładce?

Hej, temat widzę ucichł, a ja dodaję tymczasem FOTO z postępu prac na felgami od BMW "rekin"... FOTO niestety zrobione telefonem bez lampy, ale i tak nieźle widać metamorfozę.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ponawiam pytanko - czy ktoś używał felg w Micrze K11 o zbliżonych parametrach - szerokość 5,5 cala, ET 18 lub szerokość 5 cali, ET 28 (mam dwa różne komplety takich felg). Moje felgi są na opony 13 cali, ale może ktoś ma na aucie założone felgi 14-tki o podobnej szerokości oraz ET.

Póki co, na felgi trafią opony 155/70, docelowo - pewnie na następny sezon - 175/60. Będę wdzięczny za odpowiedzi na powyższe zapytanie.

post-36771-0-58517100-1310937128_thumb.jpg

post-36771-0-97739100-1310937135_thumb.jpg

post-36771-0-29782100-1310937149_thumb.jpg

post-36771-0-70044400-1310937156_thumb.jpg

Edytowane przez PawelSalata