pawelsalata Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Kurczę no, ja mam właśnie niemiłe doświadczenia z tym "powinna pasować" i "nie powinna obcierać" W Accordzie '92 zakupiłem felgi z Rovera 600, ta sama, bliźniacza właściwie konstrukcja. Więc czemu felgi mają nie pasować... ano dlatego że w Accordzie dawali większe zaciski hamulcowe. I była d..a blada. Felga docisnęła do zacisku i kołem nie obrócisz. Tutaj obawiam się czego innego, że przy pełnym skręcie ocierać będzie zewnętrzna część opony (ta od strony wentyla) o nadkola itp. Wyszło mi z takiego fajnego programu w sieci, że każda felga którą chcę założyć, sprawi że koło będzie wystawało bardziej niż seryjne o 3 centymetry. A to sporo. Nic to, tak czy tak muszę wszystkie osiem sztuk odnowić, bo jeden komplet na 99% pójdzie do sprzedania. Nie wiem tylko jeszcze który. W ostateczności zostanę przy tych węższych - one będą odstawać o 2 centymetry każda, a to zawsze ten centymetr luzu więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość QXs Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Powiem tak zakładałem felgi 15stki szerokość 8 cali ET35 z oponą na feldze 195/50 R15 jedyne co obcierało to przy max skręcie wewnętrzna część opony o podłużnicę ale to tak tylko przy skręconym kole i najechaniu na jakąś górkę. dodam, że mam zawias -35mm. Przy tym zawiasie i 4 osobach na pokładzie obcierały mi jeszcze ranty tylnych nadkoli gdy jeździłem po mocno nierównych drogach z prędkością powyżej 100na godzinkę. Dodam, że to wszystko miało miejsce tylko przy obciążonym aucie i obniżonym zawiasie oraz kole takim jak wspomniałem wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2011 QXs, bardzo dziękuję za te dane, bardzo mi pomogły uspokoić się Teraz już nie martwię się że się nie zmieści to co szykuję, wrzuciłem Twoją felgę i moją felgę TUTAJ i widzę że ta Twoja to już w ogóle hardcore --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Fotki w lepszej jakości przedstawiam. Póki co - dwie felgi gotowe go zakładania, dwie w stanie surowiutkim-pordzewiałym, łamane przez opłakanym. Ale odzyskam je --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kolejna felga gotowa Jeszcze jedna i komplecik będzie przygotowany --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- QXs... mam mały próśb Czy posiadasz jakieś FOTO swojego pomykacza na tych felgach co tam pisałeś że miałeś założone? Chętnie bym zobaczył jak wygląda mała Micra na dużych kołach, jak się ma wystawanie oponki do krawędzi błotnika. Co do moich felg, to projekt "malowanie" ukończony. Teraz się muszą porządnie wysuszyć, a następnie wizyta u tokarza, będzie przerabiał otwór centralny z Polonezowskiego 58mm na Microwe 59,1. Chciałem to ręcznie roztoczyć, ale powiedział mi tokarz 10 PLN od sztuki, to nie warto kombinować, a będę miał pewne przynajmniej że do dziesiątych części milimetra jest to wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość luk1212 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Witam Mam pytanie jakie alusy polecacie do Micry K12 ?? 15"?? a jakie inne parametry felgi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 No i w końcu wybrałem wariant węższy. Felga szeroka 5 cali, średnica 13 cali, jedynie ET się zmieniło na 29 z fabrycznego. Autko stoi trochę szerzej, ale na przyszły sezon koniecznie muszę kupić opony 175 zamiast obecnie zamontowanych 155, może wezmę trochę wyższy profil niż fabrycznie, aby ładniej zapełniły wnękę koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy0409 Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Witajcie, mam dla zainteresowanych dystanse do Micry K11 oryginalne niemieckie H&R para po 10 mm i para po 5 mm. Jeśli są zainteresowani to dajcie znać. Myślę że się dogadamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SlaVeK2828 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Tez posiadam felgi od BMW REKINY 5,5 cala na tył są idealne ale na przód niestety nie bo wychodzą poza błotnik. Z chęcią kupił bym dwie 5 cali W poprzednim aucie miałem oponki 175\70 ale w micrusie lepiej 175\65 i tak beda ciut wieksze od oryginalnych 155\70 Witajcie, mam dla zainteresowanych dystanse do Micry K11 oryginalne niemieckie H&R para po 10 mm i para po 5 mm. Jeśli są zainteresowani to dajcie znać. Myślę że się dogadamy. Kolego po ile te dystany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy0409 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Witam, 2x 15 mm za 100 zł wcześniej pomyłkowo podałem że mają 2x10 mm 2x 5 mm za 70 zł pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -Bodix- Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Jakby ktoś pytał: czy podejdzie 175/65/14 felga 6/14 ET35 to proszę fotkę - pasuje jak ujulał (tylko oponka ciut większa od fabrycznej ale nie obciera...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość martin73 Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Witam Koledzy bardzo przepraszam za głupie pytanie. Jak rozumiem zamontowanie alu felg wymaga kupna nowych, ładnych nakrętek, czy może jakiejś przeróbki śrub? Do tej pory miałem auta w których felgi przykręcało się śrubami. Jak przykręcę swoje to też zpodam fotki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Czasem felga aluminiowa może mieć inną obsadkę na czoło nakrętki - rozróżnia się stożek i kulę. No i nakrętki niklowane, wyglądają o niebo lepiej. W Primerze zimowe stalówki przykręcam nakrętkami od ALU, więc w drugą stronę mniemam że także się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke16 Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Jakie felgi aluminiowe polecacie do czarnej K12 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 (edytowane) Ja dałem te, DEZENT F - w rozmiarze 6,5x15" opona z ochroną rantu 195/50R15 kolor -ciemny chrom(tak jak na foto,z jasnego chromu przechodzi ku środkowi w ciemny. http://www.dezent-wheels.com/AlcarKonfigurator/alloyv3/index.php?lcs=v86byqxns&lng=en Tak wyglądają w realu: Edytowane 21 Maja 2013 przez manix 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melsky Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 mi się alusy w micrze kompletnie nie podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 mi się alusy w micrze kompletnie nie podobają Ciekawa opinia. Felgi aluminiowe, odpowiednio dobrane, podobają się w każdym samochodzie. Taka jest zresztą między innymi ich koncepcja. W jakimś jeszcze aucie Ci się alusy nie podobają? A może rozwiniesz nieco swoją wypowiedź: dlaczego się nie podobają, czy jakieś konkretne, czy wszystkie może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melsky Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 znaczy ok opinia troche nierozwinięta i niekompletna i zbyt pochopna. nie podobają się źle dobrane a te mozna zauważyć często ale w sumie to sie tyczy każdego samochodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel332 Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 A ja wytropiłem taką stronkę z felgami http://www.felgi.pl/felgi/nissan/micra/hatchback/i/1-3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonkis Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 ja tam drugi rok śmigam na 15' i jestem zadowolony. Oponki 175/50 Kumho Solus na suchym trzymają super ale na wodzie trzeba uważać (aktualnie felgi pomalowane na złoto). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sicku Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Panowie jakie najlepsze ET do micry ? k12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 http://www.rozmiaryfelg.pl/nissan.htm Zależy od modelu, tu dobierzesz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sicku Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 te będą spoko? http://allegro.pl/show_item.php?item=4983319597&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Nie . jaki masz rocznik/silnik k12? Powinno byc 5,5Jx15 ET50 Otwór centrujący w k12 jest o ile pamiętam 60,1mmTu masz oryginałhttp://allegro.pl/nissan-micra-k12-felgi-aluminiowe-5-5jx15-et50-i4920516543.html http://allegro.pl/nissan-micra-k12-komplet-felg-felga-felgi-15-i4926431428.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sicku Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) k12 2004 r 1.2 benz hmm, no właśnie szukam felg z oponami letnimi jakby ktoś miał z chęcią odkupię! Edytowane 20 Stycznia 2015 przez sicku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dabek38 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Witam czy mogę założyć 165 70 13 zamiast 155 70 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GhostDriver Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Witam czy mogę założyć 165 70 13 zamiast 155 70 13 Różnica jest prawie 2,5%, jak założysz to licznik będzie Ci zaniżał prędkość. Zamiennikiem dla 155/70/13 jest 165/65/13. Dokładnie możesz posprawdzać tutaj --> http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi