Guest mt Posted March 9, 2007 Share Posted March 9, 2007 smigam micra 1.3 93r i mam pytanie do innych uzytkownikow tego modelu:ile mozna w tym aucie przejechac na rezerwie?dzieki za odp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest coyot Posted March 9, 2007 Share Posted March 9, 2007 rezerwa i wskaznik paliwa w micrze to jedna wielka zagadka gdzies juz taki temat byl .... u mnie miesci sie po zapaleniu pasozyta ok 9-7l beny .... roznie bywa ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
soul Posted March 9, 2007 Share Posted March 9, 2007 widze ze niedokladnosc wskaznika k11 odziedziczyła po k10 pełny bak wg niego oznacz około 32 litrów (zbiornik 40 l) gdy wskazowka wchodzi na pole Empty jest jeszcze jakies 6-7 litrow do dyspozycji dodatkowo zawsze po nocy wskazowka jest srednio 3 mm wyzej niz wieczorem no i w srodkowych pozycjach wskaznik opada szybciej niz w skrajnych sory za OT Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest maciulek Posted March 11, 2007 Share Posted March 11, 2007 Zgadzam się z przedmówcą Moja K11 ma to samo. Na komorniku najwięcej zrobiłem 90 km i więcej nie próbowałem bo jak wiadomo jeżdząc na resztkach można uszkodzić np lambde... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest mt Posted March 11, 2007 Share Posted March 11, 2007 to fakt ze wedlug wskazowki to 32 litry to max baku a na "oku saurona"zrobilem 50 km i jeszcze chyba moglem jechac [ Dodano: Nie 11 Mar, 2007 16:31 ] dzieki za info Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Pablo_Snk Posted March 12, 2007 Share Posted March 12, 2007 zrobilem 50 km i jeszcze chyba moglem jechac No właśnie ogólnie rezerwa jest do 50km bo w takim przedziale raczej znajdziesz stacje paliw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Schumi03 Posted March 12, 2007 Share Posted March 12, 2007 Kiedyś u siebie sprawdzałem jak to jest z rezerwą. Po pierwszym mrugnięciu rezerwy od razu zatankowałem do pełna. Weszło równe 30 litrów, więc wychodzi na to że było jeszcze 12. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest siinski Posted March 13, 2007 Share Posted March 13, 2007 I dokładnie tak samo jest w Mikrze 1.5d 1999r którą jeździ żonka na rezerwie przejeżdżała już po 170 km a ropa wciąż w baku była ,natomiast w mojej poprzedniej Mikrze 1.3 z 1995r po zapaleniu się rezerwy wchodziło do baku 35 l czyli rezerwą było ok 7l. Pozdrawiam siinski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawcior Posted March 14, 2007 Share Posted March 14, 2007 K11 '99 - 6 litrów na rezerwie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gray5 Posted March 14, 2007 Share Posted March 14, 2007 a ja niemam probelmu bo niemam lampki rezerwy jak lezy poziomo to ze 4-6 litrow jest , zalezy jak mu sie chce wyswietlac:P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest j.j Posted September 21, 2007 Share Posted September 21, 2007 czy ktoś może odpowiedzieć mi na pytane czy w k 11 rok 95 jest kontrolka rezerwy czy tylko czerwone pole na wskaźniku poziomu paliwa. kilkukrotnie wskazówka była na czerwonym polu a kontrolka sie nie zaświeciła :?: [ Dodano: Sob 22 Wrz, 2007 00:54 ] zapomniałem dodać silnik 1.0 16v Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest coyot Posted September 22, 2007 Share Posted September 22, 2007 jest kontrolka ... widocznie masz przepalona zarowke Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asterix Posted September 22, 2007 Share Posted September 22, 2007 jest kontrolka ... widocznie masz przepalona zarowke niekoniecznie....u mnie wskazówka jak już leży na czerwonym polu, to dopiero kontrolka po ok 20km sie zapala... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eX Posted September 22, 2007 Share Posted September 22, 2007 czyli czerwone pole to poczatek rezerwy (bo u mnie tez nie pali sie ksiegowy) ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest j.j Posted September 22, 2007 Share Posted September 22, 2007 dzięki za radę . okazało się iż nie było żarówki od kontrolki poziomu paliwa. nie wiem czy jest to możliwe żeby w tym modelu nie było wskazania poziomu paliwa przez kontrolkę? poza tym wymieniłem aż 7! spalonych żarówek w tym 3 w podświetleniu liczników i 4 w podświetleniu włączników ogrzewania szyby i tylnej lamy przeciwmgielnej ( nie liczę tej od poziomu paliwa której nie było) . jak to jest z tym wskazaniem paliwa? czy lampka włącza sie na moment przy włączeniu zapłonu czy dopiero gdy spadnie ilość paliwa. nie mogę sprawdzić czy dział gdyż poziom paliwa jest powyżej rezerwy. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domiss Posted September 22, 2007 Share Posted September 22, 2007 czy lampka włącza sie na moment przy włączeniu zapłonu czy dopiero gdy spadnie ilość paliwaTylko, gdy spadnie ilość paliwa (i chyba dodatkowo gdy zapłon jest włączony). U mnie wygląda to tak, że jak już wskazówka sobie trochę poleży na czerwonym polu, to zaczyna się zapalać rezerwa, najpierw tylko chwilami, w zależności od tego czy jadę z górki czy pod górkę, potem na trochę dłużej, aż w końcu pali się ciągłym światłem. Przez pierwsze parę miesięcy nie wiedziałem, czy w ogóle istnieje ta lampka... wiadomo jak to jest - lepiej myśleć, że nie ma gdy jest, niż myśleć, że jest i wyjeździć benzynę do końca i zassać syf z baku do układu i potem mieć problem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Go_nia Posted September 23, 2007 Share Posted September 23, 2007 czy ktoś może odpowiedzieć mi na pytane czy w k 11 rok 95 jest kontrolka rezerwy czy tylko czerwone pole na wskaźniku poziomu paliwa. kilkukrotnie wskazówka była na czerwonym polu a kontrolka sie nie zaświeciła :?: [ Dodano: Sob 22 Wrz, 2007 00:54 ] zapomniałem dodać silnik 1.0 16v Przypomina mi się moja jazda do pierwszej rezerwy. Tak się martwiłam, że mam żarówkę przepaloną, albo podczepioną do innej kontrolki... jeździłam i jeździłam na "czerwonym" a kontrolka zapaliła się i zadźwięczała (aż podskoczyłam ) już prawie przy dnie. To był pierwszy i ostatni raz kiedy ucieszył mnie ten dźwięk i lampka Wiadomo dlaczego... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest brachu_ Posted October 14, 2007 Share Posted October 14, 2007 Potwierdzam. Auto jest juz 2 miesiace i dopiero wczoraj mrugnela nam rezerwa. Wskazowka byla wtedy na dnie i wydawalo sie, ze zaraz skonczy sie paliwo, a do stacji mielismy jeszcze daleko. Wielka byla radosc kiedy zauwazylismy jej pomaranczowy blysk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Benet Posted October 15, 2007 Share Posted October 15, 2007 czy ktoś może odpowiedzieć mi na pytane czy w k 11 rok 95 jest kontrolka rezerwy czy tylko czerwone pole na wskaźniku poziomu paliwa. kilkukrotnie wskazówka była na czerwonym polu a kontrolka sie nie zaświeciła :?: [ Dodano: Sob 22 Wrz, 2007 00:54 ] zapomniałem dodać silnik 1.0 16v Wracajac do tematu kontrolki tzw. "żyda", mam micre 1,0 16V z 1995 roku, wszystkie zarówki wymienione a kontrolka rezerwy nie pali sie nawet nie błysnie poniżej czerwonego pola.. Gdzie jeszcze moze byc problem..?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest brachu_ Posted October 15, 2007 Share Posted October 15, 2007 Benet, jesli zarowka czy dioda jest ok, to dalsza przyczyne trzeba po prostu szukac w obwodzie kontrolki. Moze jest cos wypiete, moze gdzies jest przerwany kabel.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domiss Posted October 16, 2007 Share Posted October 16, 2007 Gdzie jeszcze moze byc problem..??W baku, tam gdzie czujnik. Albo może jednak tego paliwa jest jeszcze za dużo w tym baku (ale tu nie biorę odpowiedzialności za próbę wyjeżdżenia trochę więcej...). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Juby Posted October 18, 2007 Share Posted October 18, 2007 W mojej zapala sie w połowie czerwonego zakresu, ale ja mam troche inny wskaźnik bo czerwony zakres jest dosyć duży, natomiast u mojej kochanej kobiety która również ma mikrusa z tym ze 96' ostatnio tez zaczęło się coś walić ze wskazaniem paliwa. Znajomy z ASO nissana powiedział ze może to być związane z opuszczeniem się pływaka. Bo czasem naprawde jest tak ze jak stoi na krawęzniku to rano nie moze odpalić smochodu a rezerwa sie nie pali:) wyobraźcie sobie jak to komicznie wygląda- spychanie samochodu z krawężnika pod blokiem...) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ines Posted December 14, 2007 Share Posted December 14, 2007 Ja tez jeszcze nie miałam okazji zapoznac się z moja kontrolką rezerwy... Już nawet podejrzewałam, że jej nie posiadam. Ale widzę, że nie tylko ja mam takie doświadczenia... Jak już ktoś tutaj wspomniał - wolę nie ryzykować, że kontrolka po prostu nie działa a ja będę katowac ten samochód licząc że ona kiedyś mi sie ukaże. Tankuję zawsze kiedy wskazówka wchodzi na czerwoną kreskę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest SimonWarka Posted December 14, 2007 Share Posted December 14, 2007 Ines ciut odkopała ten temat, ale przy okazji krótko wspomnę, jak to PIERWSZY raz zapaliła mi się kontrolka - skręcając dość gwałtownie w pewnej chwili coś zaczęło przez kilka sekund "brzęczeć"/dzwonić/dawać sygnał. Trochę spanikowany zauważyłem magiczną pomarańczową kontrolkę na tablicy hahaha :diabel2: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest j.j Posted March 26, 2008 Share Posted March 26, 2008 A u mnie nie było żarówki. Założyłem wkład wraz z żarówką , wyjeździłem paliwo aż wskazówka była poniżej czerwonego pola i nic. Rezerwa sie nie zaświeciła. Więc co jest grane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts