Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jak wygłuszyc drzwi. Czyli krok po kroku, jak ?

Gość ABT
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

patriot12 napisał:
Cholera, gdzie mozna kupic te maty :?: Obszedlem wczoraj cala Castorame i nie maja takich, o ktorych pisze

W castoramie są firmy SOUDABAND, to jest dokładnie to samo tylko inna marka, sam testowałem

patriot12 napisał:
dzieki, a nie ma krotszych, bo 10 metrow na dlugosc chyba nie zuzyje

mi na micre poszło 7 metrów a resztę co została dokleiłem na podwójną warstwę w miejscach otworów;) Raczej będziesz potrzebował 30x10

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

A możecie poradzić, czym i jak najlepiej wyczyścić wnętrze drzwi ? Nosze się z zamiarem wygłuszenia drzwi, ale po 20 latach troche brudu się zebrało. Próbowałem zwykłej wody i szmatki, ale ciężko to idzie :zly:

I co lepiej przykleić potem ?

Maty APP miękkie - (to tylko przykład) http://allegro.pl/item296441751_app_maty_w...szawa_fvat.html

czy właśnie maty dekarskie tytan, czy jakieś inne z marketów budowlanych ?

[ Dodano: Pią 18 Sty, 2008 17:37 ]

I jak ma się to przy dłuższym użytkowaniu - ma to jakiś zły wpływ na blachy ? Przyśpieszy to korozje czy wręcz przeciwnie ?

Fer napisał:
A możecie poradzić, czym i jak najlepiej wyczyścić wnętrze drzwi ?
benzyna ekstrakcyjna

Fer napisał:
maty sa drozsze a efekt praktycznie ten sam

Fer napisał:
I jak ma się to przy dłuższym użytkowaniu
te maty to sama smola ;) moga sie jedynie odklejac jak zle przykleisz.

Pozdro

Fer napisał:
A możecie poradzić, czym i jak najlepiej wyczyścić wnętrze drzwi ? Nosze się z zamiarem wygłuszenia drzwi, ale po 20 latach troche brudu się zebrało. Próbowałem zwykłej wody i szmatki, ale ciężko to idzie :zly:

Maty APP miękkie - (to tylko przykład) http://allegro.pl/item296441751_app_maty_w...szawa_fvat.html

czy właśnie maty dekarskie tytan, czy jakieś inne z marketów budowlanych ?

[ Dodano: Pią 18 Sty, 2008 17:37 ]

I jak ma się to przy dłuższym użytkowaniu - ma to jakiś zły wpływ na blachy ? Przyśpieszy to korozje czy wręcz przeciwnie ?

Tak jak wczesniej pisalem, ja mam maty dekarskie Tytan i jestem naprawde zadowolony. Wydaje mi sie, ze jak dobrze wyczyscisz benzyna ekstrakcyjna, to smola to zabezpieczy przed rdza. Z drugiej strony maty jest folia aluminiowa, po ktorej woda splywa do kanalikow odplywowych w drzwiach.

ja mam troszkę inne pytanie dotyczące mat ... czym je najlepiej usunąć?

bo mam malutki problem ... w zeszłym roku wygłuszyłem drzwi a jakies 3 miesiące później padł mi mechanizm podnoszenia szyb i chciałbym go wymienic/naprawić?! ... i niestety muszę ściągnąć maty z jednych drzwi ... ma ktoś jakiś pomysł jak to zerwać?!

coyot napisał:
ma ktoś jakiś pomysł jak to zerwać?!

Jedyne co mi przychodzi na myśl to podgrzanie suszarką/ostrożniej opalarką i odrywanie na ciepło, a resztki benzyną ekstrakcyjną/jakiś rozpuszczalnik.

patriot12 napisał:
Wydaje mi sie, ze jak dobrze wyczyscisz benzyna ekstrakcyjna

Odtłuścić przed przyklejeniem - z tym problemu nie ma, ale jak łatwiej wyczyścić brud/błoto które przez 20lat naleciało do środka. Niechciałbym używać myjki wysokociśnieniowej jak mam elektryke w drzwiach :/ Chyba trzeba będzie poświęcić z 2-3godziny na samo czyszczenie 1 drzwi :<

Fer napisał:
coyot napisał/a:

ma ktoś jakiś pomysł jak to zerwać?!

Jedyne co mi przychodzi na myśl to podgrzanie suszarką/ostrożniej opalarką

Ja swoją jedną matę oderwałem podgrzewając ją opalarką i ładnie się wykruszyła

• 1 miesiąc temu...

Wczoraj zakupiłem taką matę jak widać na zdjęciach DJSzmer'a - Mata dekarska z alu TYTAN (bordo). Kupiłem 4 rolki 10cm x10m (stwierdziłem że węższą latwiej będzie się wykładało) ale dopiero później pomślałem że chyba ciut za dużo :) . Czy lepiej wykleić kilkoma warstwami przednie drzwi (3-4) warstwy, czy może położyć 2 warstwy na przednie drzwi i tym co zostanie obkleić też tylne żeby lepiej wygłuszyć auto? Czy konieczne jest podgrzewanie tej maty po położeniu, bo wczoraj uciąłem kawałek na próbę, i przykleiłem do imadła (akurat było pod ręką). Mata bardzo ładnie się ułożyła bez podgrzewania i ciężko było ją odkleić.

Gość patriot

Domin, ja podgrzewalem przed polozeniem, zeby latwiej bylo ja "modelowac". Masz z tylu glosniki :?: Jesli tak, to tez obklej. Poza tym zewnetrzna strona drzwi ma byc dokladnie obklejona, zeby bylo szczelnie, bo chyba o to w tych matach chodzi.

Domin napisał:
Czy konieczne jest podgrzewanie tej maty

nie, ta taśma jest dość miękka i dobrze się układa

pamiętaj odtłuścić powierzchnie

Cytat
czy może położyć 2 warstwy

wystarczy, na otworach możesz dać 3

• 2 miesiące temu...

Inni mi pomogli więc i ja się podzielę swoim wykonaniem. Może nie jest najlepsze, ale jak widziałem wykonanie niby profesjonalnych zakładów CA to moje jest naprawdę OK:

wygluszenie_1.jpg

wygluszenie_2.jpg

wygluszenie_3.jpg

wygluszenie_4.jpg

A jaką rolę pełni fabryczna folia, posłużę się zdjęciem kolegi ABT

img4876kg0.jpg

Rozbierałem drzwi i przy składaniu nie przykleiłem ponownie tej folii, czemu ona służy :?:

Dopiero po założeniu nowego radia i nowych głośników widzę, że bez wygłuszenia przynajmniej przednich drzwi nie obejdzie się. Jedynie cały czas rozważam czy mata APP czy folia dekarska lepsza :<

Czytając wasze wszystkie wypowiedzi w tym temacie troszkę się pogubiłem. Jedni z Was stosuje Maty Bitumiczne inni Maty dekarskie.

W ten weekend mam zamiar zabrać sie za montaż głośników i wytłumienie. I nadal nie wiem co zastosować czy maty z allegro czy z castoramy :zly:

Jeśli maty z allegro to ile powinienem kopić na parę przednich drzwi w N16 5D, a ile maty dekarskiej :?:

DJSzmer napisał:
jedyne czego można by było sie czepiać to za małe kawałki

"czepiać" się można, nawet wskazane :) Za małe kawałki tzn chodzi ci o powierzchnię samej maty ? Bo to co na zdjęciach i to co teraz trochę się różni, brakujące miejsca uzupełniłem taśmą dekarską widoczną gdzieniegdzie na moich zdjęciach. Generalnie z samego basu i jego głębi jestem zadowolony efekt który mnie mile zaskoczył :)

Ja przyznam ze fuszerke z wygluszeniem mala zrobilem..ale co czlowiek poradzi jak robil ez piwa, w mrozie i w ciemnosciach :P juz cieplo wiec bedzie czas na poprawki, jak cos tasmy zostanie to polke wygluszam.

Cytat
[ Dodano: Sro 14 Maj, 2008 22:10 ]

maniek, ta taśmę to chyba nie TYTAN użyłeś, wygląda mi na Soudal czy coś podobne

Nie pamiętam, być może był to Soudal, ale jeśli chodzi o samo wytłumienie to nie powinno mieć to znaczenia czy Soudal Czy Tytan, mają zbliżone parametry jesli chodzi o skład i właściwości.