porter59 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Jak sie nie ma co sie lubi,to sie lubi co sie ma. Osobiście marzył mi sie Lancer,wymiarowo odpowiednik Primery, - kiedyś taką jeździłem - GT 150 KM . Śmigało, aż chciało się jeżdzić. Ale cóż kasy brakło ,a założenie było jedno - tylko nowe. Note to auto, jak już ktoś kiedyś napisał - "Do trzaskania,ale żadnej przyjemności z jazdy" i tak je traktuje. A i czasy się zmieniły, żyć coraz trudniej,paliwo już nie po 3 zł , czekam też na fotke z radaru -prędkość zawyżona o 50 km/h . No i gdzie tym jeździć - tylko do pracy. Więc uznałem,że Note,pomimo swoich niedoskonałości to najlepszy wybór obecnie dla mnie,gdyż większość tras to miasto,a tu jak pisałem sprawdza się doskonale./wielkość,zwrotność,wygoda w wsiadaniu i w miarę oszczędny silnik /. Ale może kiedyś. To tyle,bo chyba zbaczam z tematu. Edytowane 31 Grudnia 2013 przez porter59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmarcin Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) porter dobre podsumowanie. W uzupełnieniu tego wszystkiego co napisales pozwolę sobie uzupełnić na podstawie swoich spostrzeżeń: - masz bliźniaki i starsze dziecko? - 3 foteliki z tyłu wchodzą, - kufer na dach + wózek bliźniaczy do bagażnika i na 2 tygodnie nad morze mozna jechac Sprawdzone, zapakowane po sufit z tyłu ale się da bez uszczerbku w komforcie jazdy W tym 2014 r. roku dorzucam 3 rowery do tego zestawu na dach a wózek zastąpi kupiona niedawno przyczepka rowerowa. Zaskakująco pakowne to cudo jest. p.s. W tej zdjeciowej relacji starsza córka jechala akurat z przodu bo jedno z bliźniąt miało jakieś ale do wyjazdu do domu i żona siedziala z tyłu:) Ale zwykle 3 foteliki jeżdżą z tyłu w ukladzie: starsza po środku jako siły rozjemcze i misja pokojowa Edytowane 2 Stycznia 2014 przez gmarcin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Coś mi to przypomina. Kiedyś tak jechałem maluchem nad morze i byłem tak wypakowany. Ale to było dawno temu i nieprawda. Notek jest w końcu minivanem , samochodem rodzinnym . Tak się w to układa, że z wiekiem rozwijamy się, żeby na starsze lata wracać do małych ,tanich i może oszczędnych. Ja na razie na swojego nie narzekam. Pięćdziesiąt tysiaczków przejechałem i póki co nic się nie dzieje. Olej, filtry, paliwo i do przodu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Maluchem do Bułgarii To był rejs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@reS Opublikowano 12 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Narzekacie na Notka......ja kupiłem w 2006 roku A Klasę W169 i wytrzymałem z nią tylko 3 lata. Co miesiąc awaria, w środku sam nie przyjemny plastik po za fotelami ze skóry. Ciągle coś z elektroniką. I rdza !!!!! A koszty serwisów to już tragedia !!! Nawet na gwarancji stawali okoniem (oczywiście krajowe ASO, będąc we Włoszech wymieniałem pasek wielorowkowy i tam kulturka) Śmialiśmy się że jadąc do ASO Mercedesa za otwarcie drzwi już liczyli 300 zł plus koszty napraw. W środku słychać mocno silnik (1.5 benzyna) a jadąc ponad 130km/h to już tragedia. Spalanie w mieście minimum 8.5 L/100km na trasie rzadko spadło poniżej 7 l/100km. Od ponad miesiąca jeżdżę Notkiem 1.6 Tekna z roku 2007 (osobisty eksport od sąsiada z zachodu, na szczęście pewniak nie od Turka tylko z prywatnego podjazdu) i powiem serio że Notek jest lepiej wykonany, cichszy, silnik bardziej oszczędny i elastyczny. Zawieszenie też dużo cichsze. Jedno co mnie zaskoczyło w Notku to cisza w środku nawet przy prędkości ponad 140km/h i spalanie !!! na trasie 5.1-5.2 l/100km z automatem klimy a po mieście nie poszło wyżej niż 6.3 l/100km !! (sprawdzane przy tankowaniu a potem tak jak komp pokazuje) Więc nie marudźcie za dużo bo Notek to całkiem udane wozidełko i nawet przed Mercedesem nie musi się kłaniać Oby tak dalej ........SZEROKOŚCI życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZy Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 w Notku to cisza w środku nawet przy prędkości ponad 140km/h Cisza powyżej 140km/h ??? Albo Ci nieźle dał się w kość ten Aklas albo do 1,6 jest jakaś inna skrzynia biegów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@reS Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 A klasą nie jeżdże już z 5 lat Mam Mercedesem ale C klasa.....a w Notku jest na prawdę cicho, nie wiem nie jeżdziłem innym więc nie mam porównań. Osobiście byłem zaskoczony. Albo dobre wyciszenie albo nie wyeksploatowany egzemplarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZy Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 A klasą nie jeżdże już z 5 lat Mam Mercedesem ale C klasa.....a w Notku jest na prawdę cicho, nie wiem nie jeżdziłem innym więc nie mam porównań. Osobiście byłem zaskoczony. Albo dobre wyciszenie albo nie wyeksploatowany egzemplarz. Mój nie jest na pewno wyeksploatowany, ledwo ponad rok jeżdżenia i około 20kkm, ale już w pierwszej dalszej podróży przy 120km/h miałem wrażenie, że powinienem przełączyć już bieg na wyższy, ale to już była 5-ka... Generalnie po roku używania jestem zdania, że Note pierwszej generacji to samochód do miasta, w trasę słabo się nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@reS Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 1.6 na prawdę jest OK. Słychać silnik dopiero od około 4-4.5 tyś obr/min, do tego momentu jest zaskakująco cicho. No i w mieście bardzo elastyczny silnik....na początku przygody z Notkiem stojąc na światłach patrzyłem na kontrolki czy nie zgasł silnik. W A klasie było go zawsze słychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 (edytowane) No i w mieście bardzo elastyczny silnik. to fakt - po zmianie na zielone można zirytować niejednego właściciela paska w tedeiku Edytowane 14 Lipca 2014 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Pod warunkiem, że trafisz na 105-115KM, w pozostałych przypadkach zostaje się w czarnej chmurze sadzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@reS Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Powiedzcie mi od ilu stopni chlodzi klima? Jechalwm do rodziny temp 12-14C bardzo slonecznie a klima nie chlodzi. Na 100% byla sprawna a teraz nie :-( Chodzi o Nissana Note 1,6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Gdzieś kiedyś czytałem, że kompresor nie włącza się, gdy temperatura zewnętrzna jest mniejsza niż 5 stopni, co ma chronić parownik przed zamarzaniem. Przy kilkunastu stopniach powinna się włączyć od razu. Nawet przy temperaturach poniżej 10 stopni C, jak włączam nadmuch na przednią szybę, kompresor startuje od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@reS Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 (edytowane) Gdzie jest jakiś bezpiecznik od klimy. Bo mi sie nie włącza. Nie ma tego klik i wahnięcia obrotów. Sprężarka stoi....jutro podjadę do serwisu. Bezpiecznik tylko jest jeden pod przyciskami w kabinie ??...bo nie mogę doczytać się nigdzie czegoś więcej, a przekaźnik ?? A więc poskładamy dla zrozumienia: - Kontrolka na przycisku świeci. - Brak cyknięcia przekaźnika i wahnięcia obrotów. - Sprężarka nie załącza się. - Ciepła klima Bezpieczniki OK....szukam jaki przekaźnik odpowiada za klimę ale nic nie znalazłem. Cienizna z opisami przekaźników i bezpieczników do tego modelu. Edytowane 28 Marca 2016 przez M@reS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Może masz wyciek na wężu i czynnika brak. Kontrola UV potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@reS Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) Jestem po pierwszych testach z klimą. Rano wizyta w ASO....pomiar czynnika i KOMPLETNE ZERO, nic czynnika co jest możliwe tylko przy dużym rozszczelnieniu!! A pod koniec października był robiony całkowity przegląd klimy. Sprawdzenie sprężarki....podpięli kable od maszyny do klimy, dobili ciśnienia i sprężarka się uruchamiała. Sprawdzili UV, nigdzie nie ma widocznych śladów wycieku a takie musiały by być jak układ jest zupełnie pusty (przy mikro wycieku NIGDY nie zejdzie czynnik do końca w tak krótkim czasie .....nabili układ samym azotem do 110 atmosfer i normalne użytkowanie samochodu(oczywiście bez włączonej sprężarki ale i tak układ jest cały pod ciśnieniem)......po godzinie 15 odczyt i ZERO UBYTKÓW. Nawet przy minimalnym wycieku musiało by coś uciec przy takim ciśnieniu nie ma siły. Ponownie dobili azotu i mam przyjechać w poniedziałek. Nasuwa się jedno i to sugerują w ASO.....poprzednio NIC NIE BYŁO ROBIONE z klimą w październiku bo układ jest na 99,9% szczelny, nawet przeciwnie przez nieuwagę wypompowali cały czynnik ??(dla spokoju mam pojeździć dłużej z azotem) czyli nie NABILI KLIMY A MNIE !! Potem zrobiło się zimniej i nie zwracało się na zimno z klimy. Serwis październikowy był przeprowadzany w Polsce w ASO Nissana Edytowane 29 Marca 2016 przez M@reS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porter59 Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Coś mi mówiło żeby serwisy omijać. Swoją drogą trzeci rok,klima działa,raz filtr wymieniłem tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 U mnie po 6 latach użytkowania zrobiłem pierwszy serwis czynnika. Okazało się, że przez sześć lat ubyło 150 gram. Moim zdaniem Twój serwis był źle zrobiony. Prawdopodobnie tak jak piszesz - odciągnęli czynnik i nie nabili układu powtórnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@reS Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Cóż mogę napisać....jestem zaskoczony. Pytałem kilku znających temat i całkowity ubytek jest możliwy tylko przy dużym rozszczelnieniu A tutaj takiego nie ma bo po pierwszym azocie było by widać co i jak. A więc pisząc A trzeba napisać B...... Jestem po testach gazowych i UV oczywiście. .....szczelna. Robili nawet próżnię.....szczelna. Nabili czynnikiem i klima chodziła na full przez ponad 2h......wszystko OK. Nabili ponownie tyle ile ma być i samochód stał przez prawie dwa dni bo może na zimnym coś nie łączy.....szczelna. Dzisiaj odebrałem i za 2-3 tygodnie sprawdzę ciśnienie.......na dzisiaj instalacja szczelna. Więc chyba serwis mnie wy....ał robiąc przegląd klimatyzacji. A tak dla mojej ciekawości ma może ktoś dokładny schemat klimatyzacji w Notkach ?? zobaczył bym sobie gdzie co i jak się znajduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 No nabili cię na kasiorę. ... Oni ci wymienili czynik jak mi w Odyssey płyn hamulcowy koczkodany jedne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quark-t Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Cześć.Pytanie czy u Was w Note E12 też się tak niemiłosiernie trzęsie wolna tylna kanapa (przesuwana)? Wystarczą drobne nierówności i z tyłu mam kołatkę. Nie pomaga przesuwanie kanapy w inne położenia, sprawdzałem zablokowanie oparcia - nic. Oczywiście nic nie może podpierać kanapy z bagażnika, pasażer też może robić za tłumik drgań. Podobno TTTM. Choć jeszcze będę o to walczył w ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@reS Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Witam Powiedzcie mi czy w naszych Notkach lusterka grzeją jak się włączy grzanie na tylną szybę ?? czy w zależności od temperatury ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graphia Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 u mnie chyba zawsze. tzn nie sprawdzę tego przy +20C ale gdy mam mokre lusterka - włączając tylną szybę lusterka schną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@reS Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Powiem tak....nie zwracałem na to uwagi więc temu pytam. W samochodach jakie mamy lusterka grzeją się same jak temperatura lustra jest np 0C i nie muszę włączać grzania na szybę tylną. W Notku grzeją dopiero gdy jest włączone grzanie tylnej szyby? ....bo tak jest u mnie. Myślałem że też same w odpowiedniej temperaturze. Albo mam coś popsute, albo tak ma być ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 w tym modelu tylko łącznie z ogrzewaniem tylnej szyby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi