Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Katalizator

Dżem
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Będę robił z wydechem na dniach tz pierdzi mi przy katalizatorze, Mam almerę N16 przed liftem, będę wkładał układ wydechowy z poliftowego modelu, katalizator wybebeszyłem i zastanawiam się co dale. Zależy mi na fajnym i w miarę cichych wydechu, ostatni tłumik będzie kwasowy komorowy.  Zastanawiam się czy nie wspawać katalizatora gdzieś nie daleko silnika tak żeby wyciszyć wydech czy jakiś tłumik  wspawać, Co poradzicie ?  Katalizator na pewno jakiś używany bym montował, ale przy LPG zastanawiam się czy ma to sens.

• 3 lata później...

Witam

Mam do was pytanie. Czy ktoś usuwał katalizator w Q18DE . Mam podejrzenie , ze mam zapchany kat , ponieważ przy wyższym obciążeniu silnik przymula zwłaszcza jak otworzy się do końca przepustnica. Dodatkowo z układu dolotowego przy niektórych prędkościach  obrotowych słychać buczenie a końcówka wydechu jest pokryta czarną sadzą. Brak błędów przy diagnostyce. Jeśli ktoś miał podobne problemy to proszę o wypowiedź.

Mam podobny problem i jestem w kropce P12 QG18DE...

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

Te sondy są dwie ale też czuję że to wina katalizatora. Moge sie mylić ale chyba dwa :-)

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

u mnie rura wydechu od środka jest czarna jak smoła, więc zapewniam, że to nie jest dowód na zużyty katalizator ;-)

u mnie rura wydechu od środka jest czarna jak smoła, więc zapewniam, że to nie jest dowód na zużyty katalizator ;-)

OK. Nie twierdze że to jest dowód. A miał ktoś spadki mocy przez przypchany katalizator? Podejrzewam że to ten pierwszy co jest umieszczony w pionie za kolektorem wydechowym może być przyczyną problemów.

OK. Nie twierdze że to jest dowód. A miał ktoś spadki mocy przez przypchany katalizator? Podejrzewam że to ten pierwszy co jest umieszczony w pionie za kolektorem wydechowym może być przyczyną problemów.

Gdy ja miałem zawalony kat to przegrzałem silnik i pękły pierścienie na jednym z tłoków, więc polecam sprawdzić :D

Kat zawsze możesz odkręcić i zerknąć pod światło czy drożny :D ewentualne spróbować oczyścić...

ale jak Ci się przegrzewał silnik to wskazówka temp. cieczy chłodzącej nie skakała?

ale jak Ci się przegrzewał silnik to wskazówka temp. cieczy chłodzącej nie skakała?

Nie, przynajmniej nie zauważyłem. 

Najpierw pękł wkład katalizatora - zaczęło dzwonić.

Niestety byłem w trasie trochę olałem sprawę, jak wróciłem zauważyłem, że kopci - po rozebraniu okazało się, że pęknięty pierścień - zapewne od zbyt dużego ciśnienia spalin i temperatury. 

To ten pod kolektorem, czy ten drugi , za sonda nr 2?

Za kolektorem, drugiego nie mam :)

Na wtorek jestem umówiony na wydłubywanie katalizatora. A jeszcze jedno pytanie do czego jest ten drugi katalizator? W poprzednim aucie miałem tylko jeden za kolektorem

Byłem wczoraj wytłuc katalizator. I uważam że te 60 zł, które wydałem to była bardzo dobra inwestycja. Katalizator był zapchany. Po wydłubaniu przede wszystkim poprawiła się elastyczność. Almerka zaczęła się normalnie zbierać przy większym obciążeniu. Poprawiło się też znacznie przyspieszenie.Teraz czuć , że to auto ma 116 KM . Poza tym zniknęło buczenie z układu dolotowego przy maksymalnym otwarciu przepustnicy. Podsumowując trzeba wydłubywać stare katalizatory.

A tak przy okazji, żeby wybić katalizator wystarczy jedynie odkręcić rurę, która od niego odchodzi do tyłu i posłużyć się przecinakiem . Nie trzeba okręcac katalizatora od kolektora wydechowego. Niestety do takiego zabiegu potrzebny jest kanał albo podnośnik.

Tylko teraz auta nie przepuści Ci diagnosta, bo badanie spalin jeszcze w tym roku ma być obowiązkowe i rejestrowane w centralnej bazie, więc musisz wstawić nowy kat...

Tylko teraz auta nie przepuści Ci diagnosta, bo badanie spalin jeszcze w tym roku ma być obowiązkowe i rejestrowane w centralnej bazie, więc musisz wstawić nowy kat...

Zawsze można się dogadać i wstawić badanie auta które ma kat. Zresztą jeśli tak będzie to 70 % aut  10 letnich i starszych nie przejdzie badań bo tak czy inaczej katalizatory nadają się w nich już na śmieci.

Zawsze można się dogadać i wstawić badanie auta które ma kat. Zresztą jeśli tak będzie to 70 % aut  10 letnich i starszych nie przejdzie badań bo tak czy inaczej katalizatory nadają się w nich już na śmieci.

Ale z rakiem od Twoich spalin się już nie dogadasz. Zużyty katalizator się wymienia (zamiennik 900zł), a jak nie ma się na to kasy to się nie jeździ.

Kolega zapewne żartował, bo za takie dogadywanie jest paragraf...

Zamiennik kosztuje 250 zł + spawanie

Kolega zapewne żartował, bo za takie dogadywanie jest paragraf...

Zamiennik kosztuje 250 zł + spawanie

Tak mam nadzieje, że kolega żartował, że będzie jeździł bez kata :)

Chętnie zapoznam się w numerem paragrafu, bo nie chce mi się jechać do kancelarii po kodeks :)

Zamiennik Bosala kosztuje ~900PLN.

http://e-autoparts.pl/katalizator-c-100004_100047.html 

a.. i nic nie trzeba spawać

Edytowane przez switch

Wiesz, ja wole dać 250 + 50 za robociznę i mam to samo, a ponad 600 zł w kieszeni

Chyba, że ktoś ma wer z dwoma kat