Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[T31] spalanie

Gość sk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, abcdefw napisał:

Auto mam dopiero od kilku miesięcy T31 - 2.0 Dci / manual (2008 lub 2009):

Średnie spalanie: miasto 70% + trasa 6.9 litra

Trasa :

Tarnów - > Szczawnica. Szczwnica -> Tarnów  (drogi krajowe - 240km)

5.4 litra!!!!!  (prędkość 80..90km/h) Równa płynna jazda.

:emot060: 

Jak nie zobaczę to nie uwierzę :D Monitoruję wydatki na paliwo odkąd kupiłem swojego X'a. Póki co 18 tysięcy kilometrów i nigdy nie widziałem spalania w trasie mniejszego niż 6,9 jadąc usypiające 90km/h.

Z ostatniego urlopu Łomża - Szklarska Poręba - Praga + tydzień po górach - Kraków - Łomża, łącznie ponad 2000km wyszło 8,4l. 

Dwie osoby + niepełnosprawne dziecko - roleta się nie zamykała w bagażniku. Odcinki górskie + Praga w załodze 4os + dziecko. 

Prędkości 100 i 120 na dwupasmówkach, poza odcinkami górskimi wszystko tempomat. Opony BFG AT (+/- 0,5l). 

Naprawdę umiem jeździć "o kropelce", innymi autami osobowymi z dieslami pod maską (nie udawaną terenówką) bez problemu osiągałem wyniki rzędu 4,1-4,5-4,9 (fabia, golf, e46), ale w X'ie w 5,4 nie uwierzę ;)

Co do miasta to się nie wypowiadam, bo to zależy od długości pokonywanych odcinków. Ja mam wszędzie bardzo blisko i do wysokiego spalania jestem przyzwyczajony. Lato 10-12, zimą 15-16 nie jest dla mnie zaskoczeniem. 

Jeżdżąc nieśmiertelnymi 1,9tdi VW 90 km w seacie ,golfie to kiedy sie nie przekraczało 90 km swobodnie spalanie miesciło sie w 3,6-3,9l/100km.

Ten sam silnik ale juz ze 110 km (z turbina o zmiennej geometrii) palil ok.0,5 litra wiecej.Ale nawet w duzej budzie jak passat b4 miescil sie swobodnie w 5l/100km.

Dla mnie jak najbardziej jest wiarygodne co wyzej Kolega napisał bo mojego  T31 kiedy zechce -tez w tych wartosciach spalania zmieszcze.

A jak zechcę to nawet i lepiej bo   jadąc ok.80 km/h np.autostrada czy drogą ekspresową spali jeszcze mniej.Dowód w załączniku.

Mam obecnego X-traila od 2013 r i kilkakrotnie juz sprawdzałem wskazania komputera z tankowaniami  pod korek i praktycznie wychodzi to samo.

Jak komus pali wiecej to jesli nie jest to wina auta(np.dpf,wtryski,itp)to najczesciej  wiekszemu  spalaniu  winne sa złe nawyki kierowcy  ,najczesciej to niepotrzebne przeciąganie biegów czy nie ekonomiczna jazda ,co bardzo często obserwuje u innych kierowców na drodze .

P.S.

Opony też maja znaczenie-jak ktos jeździ na  takich jak BFG AT -za ich przyczyna X-trail  moze spalic nawet  i do litra wiecej na setkę

x-TRAIL.jpg

Edytowane przez piotrek3

Godzinę temu, piotrek3 napisał:

A jak zechcę to nawet i lepiej bo   jadąc ok.80 km/h np.autostrada czy drogą ekspresową spali jeszcze mniej.Dowód w załączniku.

Mam obecnego X-traila od 2013 r i kilkakrotnie juz sprawdzałem wskazania komputera z tankowaniami  pod korek i praktycznie wychodzi to samo.

pewnie, pewnie... z zaglem i odpychajac sie noga od jezdni

taka szybkosc, na takiej drodze daje wskazania 'Fuel Economy' w okolicach 5l/100km (to dynamicznie aktualizowane w postaci slupka) ale jazda w takich okolicznosciach staje sie meczarnia i sztuka dla sztuki, probowalem, wiem

ja w swojej stopce przy nicku mam srednia z tankowania, ktore kazdorazowo wpisuje na spiritmonitor.de i takie dane dotyczace uwazam za wiarygodne dot. sredniego spalania z uzywania pojazdu w dluzszym okresie a nie na podstawie przejechanej jednej trasy w ekstremalnych warunkach

Bez przesady..

Żadnego odpychania nogami  i wspomagania żaglami:).

Obecny mój T31 swobodnie i to sporo schodzi ponizej 6 l  przy spokojnej jeździe >80km/h

A co do niby "udreki" lub przyjemnosci z takiej  jazdy, to tez temat do dyskusji .

Zalezy czym kto jeździ(ł)gdzie i kiedy.
Był czas kiedy mieszkałem za granicą i jeździłem  Audi z 3litrowym dieslem o mocy sporo ponad 200km.

Wtedy fakt- jakby przyszło mi jechac ponad 1000km 80 km/h to bylaby udreka ,aczkolwiek Audi bylo bardzo wygodne i jazda nim była przejemnością.

Bedac duzo młodszy niz dzis to cieszyla mnie jazda 200-250 km/h po autostradzie -bez zwracania uwagi na spalanie.

Teraz kiedy juz od ponad 15 lat jezdze juz trzecim  z kolei X-trailem to jest wręcz odwrotnie.

Przyjemnoscią  dla mnie jest własnie jazda 80 km/h a nie dwa razy tyle czy jeszcze szybciej .

Tym bardziej ,ze X-trail nie jest wyścigowa limuzyną i szybka jazda nim ani przyjemna ani zbyt bezpieczna.

Sporo jeżdze po drogach nieutwardzonych  ,tez czesto mam obciazone dośc mocno auto .

Moja srednia spalania ,ktora wskazuje komputer Jest na poziomie jak Ciebie Borge -7.6l/100km

Tylko samej czystej trasy jest góra 20% .

Reszta to jazda po miescie.lasach ,łakach.

Ale wyjade  na dobra droge ,nie ma duzego ruchu to od razu tempomat -80km/h ,dobra muzyka i taka właśnie jazda dla mniej jest przyjemnościa a nie udreka.

A efektem już ubocznym jest własnie bardzo niskie spalanie,gdzie czasem wychodzi nawet i ponizej 5 l/100km co uwidoczniłem wklejonym zdjeciem z licznika w poscie wczesniej.

2 godziny temu, piotrek3 napisał:

Tym bardziej ,ze X-trail nie jest wyścigowa limuzyną i szybka jazda nim ani przyjemna ani zbyt bezpieczna.

jestem zgodny, dokladnie tak jak napisales, X-Trail nie jest tez pojazdem w ktorym trzeba walczyc o rekordowy wynik jazdy na tzw. kropelce, nie da sie, to nie auto do tego stworzone

2 lata temu, w tym samym temacie pisalem ze jestem sympatykiem tempa slow w wielu przejawach zycia

przemieszczajac sie od wiosny do jesieni pomiedzy swoim miejskim a wiejskim domem, czesc trasy jade sobie A1-ka z predkoscia 90 km/h ale ostatnio zdarzylo mi sie troche podrozowac po Polsce, wlasnie autostradami na dluzszych dystansach i wtedy staram sie utrzymywac tempo 110km/h (przy wyprzedzaniu wiecej w zaleznosci od sytuacji, od czasu do czasu 140-160 na krotkich dystansach zeby 'przedmuchac' turbine i rozruszac lopatki), nie bede meczyl pasazerow swoja filozofia zycia

o ile po zimie, kiedy uzywam auta sporadycznie i na krotkich, miejskich dystansach, Fuel Economy wskazywal cyferke 7,9 km/100 km tak aktualnie, pod koniec sezonu letniego, udalo mi sie zejsc do cyferki 7, co wskazuje ze srednie zuzycie na tych letnich etapach musialo byc nizsze, zeby wlasnie aktualna srednia wynosila 7

Kolejna wakacyjna wyprawa w lipcu br. po Europejskich autostradach (4k km) i potem po górach Korsyki (0,5-1k km), 5 osób, bagażnik po dach, pełen box 470l na dachu, na autostradzie predkosci ok. 140 i zuzycie rowne 8l/100km według komputra. Dygresja: spalanie spadło po wywaleniu dpf-a. 

Witam,

W dniu 22.10.2018 o 07:32, borge napisał:

wg wskazan komputera pokladowego czy z tankowania?

Kolego ten wynik był według wskazania komputera (5.4 litra), na trasie tak jak pisałem wyżej.  Poniżej zdjęcie - jazda bez przeciągania biegów. Z ważnych rzeczy brak DPF (podobno został wycięty).

Co do wskazania komputera. Średnio auto pali mi 6.8l/6.9l (taką wartość mi normalnie wskazuje komputer)  - gdzie 65% dojazdy do pracy (krótkie odcinki).  Takie też spalanie potwierdza się podczas tankowania do pełna.  Tankuję obecnie na stajach BP.

A wtedy chciałem sprawdzić, jaką wartość mogę osiągnąć podczas jazdy bardzo ekonomicznej.

45238726_460916207764920_1052391137844658176_n.jpg

Edytowane przez abcdefw

• 2 tygodnie później...
W dniu 21.10.2018 o 20:29, abcdefw napisał:

Auto mam dopiero od kilku miesięcy T31 - 2.0 Dci / manual (2008 lub 2009):

Średnie spalanie: miasto 70% + trasa 6.9 litra

Trasa :

Tarnów - > Szczawnica. Szczwnica -> Tarnów  (drogi krajowe - 240km)

5.4 litra!!!!!  (prędkość 80..90km/h) Równa płynna jazda.

Może być. Raz jeden, gdy miałem cały dzień na pokonanie 250 km poza autostradami, jadąc 90-100km/h miałem identyczny wynik: 5,4l/100km według wskazania komputra.

• 3 tygodnie później...

Gratuluje wyników, naprawdę nie wiem jak to robicie 

mój X DCI automat, jazda po warszawie 10,5-11,5 litra... ogólnie ciężko zejść poniżej 10 l.

• Like 1

Automat+Dpf+ciężka noga,to już wystarczy aby nie zszedł poniżej 10l/100km.

A mogą być  jeszcze inne przyczyny np.niedomagania wtryskiwaczy.

• 2 tygodnie później...

X-trail T31 Silnik:2.0 dci  15 KM, przebieg 140 tys. Ostatni pomiar z  jazdy mieszanej , średnia prędkość 39 km/h  /jazda w korkach/ komputer podaje średnie spalanie 6,8 l.

Sprawdzałem komputer zwykłym litrażowaniem na tej samej stacji do automatycznego wybicia wlewu, wyszło 7,1 l.

W trasie latem ok. 1200 km spalanie średnie 6,2 l. średnia prędkość 80 km.h

T31 2.0 dCi 150km +A/T + DPF, średnia prędkość 31km/h, głównie trasy miasto/pod miastem, od kilku tankowań średnie wychodzi 9,5l.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Cześć !
Ja "uczę" się jeździć dieslem - zawsze tylko Pb lub TPb.

Mam 2.0 dCi 173KM
Codziennie do pracy jadę  około 16km ( po drodze zostawiam córkę w przedszkolu, jeden przystanek)

Podczas takiej jazdy 50km\h i 80km/h - tak pozwalają znaki X pokazuje mi 8.5l/100km - lubię czasem wyprzedzić jakieś autko.
Raz udało mi się przez dwa dni zrobić spalanie jak na zdjęciu - poniżej 6L, ale to już była mocno emerycka jazda - nie dla mnie.
Na dniach wyjazd do Zakopanego (jestem z okolic Warszawy) więc zobaczymy jak spali na trasie i jaka prędkość będzie optymalna (spalanie, hałas)

Ale po 2 tygodniach i 500km od kiedy kupiłem X'a - mordeczka mi się cieszy :)

20190215_070750.jpg

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Ostatnia trasa:
Warszawa - Zakopane
2 + 2 dzieci + bagaże

Do Zakopanego trasa 160-180 km\h - spalanie 9L\100km

Z Zakopanego trasa ~110km\h - spalanie 6.5L\100km

• 8 miesięcy temu...

Trasa Poznań-Kołobrzeg-Poznań przez Czarnków/Oborniki/Wałcz czyli głównie przez miasta. Średnie spalanie z komputera to 7.0.

95% trasa, 5% miasto.

2.0 benzyna, ta słabsza

• 2 tygodnie później...

U mnie norma 10-11 na 100. Nie wiem jak wam się udaje poniżej 9 zejść. ja jak wyzeruje na trasie spalanie i jadę na tempomacie przez chwile to może się i 7 pokaże ale pierwsze naciśniecie gazu hamowanie i przyspieszenie i znowu to samo.

W dniu 24.12.2019 o 10:51, jerzypo napisał:

U mnie norma 10-11 na 100. Nie wiem jak wam się udaje poniżej 9 zejść. ja jak wyzeruje na trasie spalanie i jadę na tempomacie przez chwile to może się i 7 pokaże ale pierwsze naciśniecie gazu hamowanie i przyspieszenie i znowu to samo.

Jak silnik sprawny to tylko są dwie możliwości;

-ciężka noga

-dpf

P.S.

U mnie teraz średnie spalanie pokazuje od ok.pół roku na poziomie 7,5l/100km

Wiem,ze przy spokojnej  jeździe do 90km/h swobodnie zejdzie i poniżej 6 l/100km

Edytowane przez piotrek3

• 2 tygodnie później...

Noga napewno swoje robi bo w żadnym aucie nie miałem niskiego spalania. Tu dodatkowo automat nie ułatwia sprawy. Pogodziłem się z tym że X nie jest ekonomiczny bo nie takie jest jego zadanie. Jade na ferie w góry i z przyjemnością patrze na innych kierowców którzy na badziew oponach nie mogą wyjechać z parkingu albo zakopują się w najmniejszym śniegu. Wtedy wiem po co mam to auto :)

• 7 miesięcy temu...

mój diesel pali 12- 13 l/100 krótkie trasy w mieście po kilkanaście kilometrów.

Ktoś kiedyś wspominał, że może rozrząd przskoczył o jeden ząbek, ale mój tak pali już długo i dalej jeździ bez problemów.

Pozdrawiam

michał

Niektóre wyniki mnie zaskakują ale to może kwestia skrzyni, u mnie z automatyczną skrzynią w 2.0 Dci wynik poniżej 8 litrów to już naprawdę trzeba się spinać żeby mieć mniej. Realnie trzeba liczyć 8-10 L\100 km

Ja mam co prawda T32 1.6 dCi w manualu, ale jakie macie roznice miedzy wskazaniem a "realnym" zuzyciem?

W poprzednim T32 roznice mialem ok. 04 l/100km a teraz po lifcie z 2017 mam ok. 0,5-0,6 l/100km

Pokazuje 6,2 a wychodzi 6,8 z tankowania. Wiem, ze tankowanie tez nie jest idealna forma pomiaru ale duzo bardziej realna niz wskazania komputera, tutaj soft odgrywa zbyt duza role  :)