Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Komputer pokładowy w N15 (projekt)

Gość ynio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
Witam wszystkich.

Czy może mi ktoś podesłać schemat z rozmieszczeniem na pcb, i instrukcję no i najważniejsze soft? Bardzo proszę o to.....

kontaktuj sie z yniem, ale baaaardzo watpie ze ma jeszcze schematy i soft;]

Witam wszystkich.

Czy może mi ktoś podesłać schemat z rozmieszczeniem na pcb, i instrukcję no i najważniejsze soft? Bardzo proszę o to.....

why?

Witam wszystkich.

why?

bo to byla jego praca dyplomowa, z tego co wiem to z braku czasu porzucil rozwoj kompa pozniej :) i watpie czy dal by komus gratis cos nad czym sie meczyl jakis czas nie majac pewnosci ze ten ktos pozniej nie bedzie na tym zarabial. proste. jakies prawa autorskie by sie yniowi nalezaly bo jednak troche problemow bylo.

• 3 miesiące temu...
ja mam taki sam silniczek i rok tez 98 po fl... no i jak os to czy mozna zamowic takie cos :)

juz nie, projekt zakonczony i wiecej kompow nie bedzie. z braku czasu i checi wynalazcy :)

ja mam taki sam silniczek i rok tez 98 po fl... no i jak os to czy mozna zamowic takie cos :)

juz nie, projekt zakonczony i wiecej kompow nie bedzie. z braku czasu i checi wynalazcy :)

Jeśli ktoś jest zainteresowany, to polecam to: Komputer Samochodowy

Sam używam go w Matizie od ponad roku - liczy rewelacyjnie.

Projekt doczekał się kolorowego wyświetlacza z Siemensa S65.

Wczoraj przerabiałem kompa właśnie pod niego i wygląda bombowo :D

Pozdrawiam

A tak wygląda ekran główny

download.php?id=2105

• 2 miesiące temu...
Jeśli ktoś jest zainteresowany, to polecam to: Komputer Samochodowy

Sam używam go w Matizie od ponad roku - liczy rewelacyjnie.

A moze ktos to sprawdzil w nissanie? n15 najlepiej?

bo skoro nie ma mozliwosci od Mistrza z forum...

to trzeba szukac w innym miejscu...

pozostaje jeszcze allegro...

jest tam jakis uniwersalny ale czy sie nadaje? moze ktos cos wie i chcialby sie podzielic wrazeniami....

oto link do allegro : http://moto.allegro.pl/item218814987_kompu...dego_auta_.html

pozdrawiam

slawq

• 4 tygodnie później...

Ja wlasnie ten komputer zakupilem. Podpialem do mojej K11 i chula. Wyslalem teraz do goscia procesor zeby dogral mi pare dodatkowych funkcji. Jesli masz lutownice i jakies pojecie o elektronice to sobie poradzisz z podlaczeniem.

pozdrawiam

Ja wlasnie ten komputer zakupilem. Podpialem do mojej K11 i chula. Wyslalem teraz do goscia procesor zeby dogral mi pare dodatkowych funkcji. Jesli masz lutownice i jakies pojecie o elektronice to sobie poradzisz z podlaczeniem.

pozdrawiam

Witam,

moze jeskies uwagi odnosnie kompa masz ktore warto poznac przed podjeciem decyzji o zakupie? np. o instalacji lub o funkcjach ... itd.

pozdro

ps. znalazlem ten komp za pare groszy mniej jakby ktos mial chec...

ja sie jeszcze zastanawiam :P

http://allegro.pl/item229551329_komputer_p...zdego_autk.html

Sorry za zwloke, wrocilem dopiero z Mazur...

Komputer pasuje do wszystkich aut benzynowych z wtryskiem paliwa oraz czujnikiem drogi (tzw. impulsatorem vss). A podobno wszystkie auta z wtryskiem maja czujnik drogi wiec nie ma problemu. Co do gazu nie wiem - autor pisze ze dziala rowniez z gazem.

Aby podlaczyc kompa trzeba znalezc w aucie kabel z impulsami drogi (ja wzialem z komputera) oraz kabel w ktorym ida impulsy do wtryskiwacza (mozna bezposrednio z wtryskiwacza, ja wzialem z komutera). Trzaba takze polutowac kilka rezystorow i kondensatorow, do czego wymagana jest lutownica oraz minimalna znajomosc elektroniki. Wszystko jest dolaczone do zestawu wraz z instrukcja na CD. Poza tym mozna dzwonic do goscia i pytac - ja tak zrobilem.

Dodatkowo trzeba poprowadzic zasilanie: stałe +12V (zawsze bedzie wlaczone), +12V ze stacyjki oraz +12V od swiatel (tego akurat nie trzeba robic zeby komp dzialal).

Mojego kompa nie mam jeszcze podlaczonego na stale, zrobilem tylko probe i wszystko dzialalo bez problemu. Teraz bede szukal miejsca do zabudowy kompa i wyswietlacza LCD. Z kompem zrobilem zaledwie 100 km, wiec stałe uzytkowanie dopiero sie zacznie.

pzdrv

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Czy ktos, kto kupil od Ynia owy licznik, nie chce go odsprzedac?

witam,

ja u siebie zalozylem kompa z allegro...

wskazuje:

- chwilowe zuzycie paliwa...

- średnie zuzycie...

- predkosc pojazdu...

- mierzy przyspieszenie na 1/4 mili :P

- wlacza swiatla :P

- termomert zewnetrzny z informacja o olbodzeniu

- zmiana oleju

- predkosc max pojazdu...

pozdro

• 1 miesiąc temu...

hej.

jesli posiadasz chcemat kompa to mozesz smialo zamiawiac....

potrzebny jest sygnal drogi, sygnal z wtrysku sygnal od swiatel....

oraz zasilanie stale i zmienne... i oczywiscie masa////

jeden wieczor i dziala..... robisz kalibracje..... i jezdzisz....

by zmienic na nowsza wersje potrzebny kabelek i on ci bedzie potrzebny wiec od razu zamow albo sam zrobisz.... pare kabli i to wszystko....

podlaczasz zgrywasz dane kalibracji... i wgrywasz nowsza wersje.... tyle....

sledzisz forum i masz pomoc pod reka , w razie czego dzwonisz do autora i bez problemu pomaga.....

pozdro..

• 5 miesięcy temu...

Witam,,,

bedzie dzialalo... bez problemu ... wejdz na forum i poczytaj w czym to instaluja.... w tej chwili program jest tak rozbudowany ze dziala prawie jak fabryczny komputer.......

fajna zabawka....

link : http://nestor-electronic.pl/forum/index.php - to do forum....

a sklep : http://www.nestor-electronic.pl/sklep/index.php

ewentualnie na allegro.....

pozdro...