Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nie działa sterowanie radiem fabrycznym na kierownicy w NOTE

Johnny1963
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!

Mam pytanie do innych użytkowników Nissana Note. Kupiłem to autko używane ale nie działa sterowanie radiem za pomocą przycisków na kierownicy. Żaden z umieszczonych na kierownicy przycisków nie działa. Nie wiem czy to jakieś złącze w tej kierownicy czy styki czy może coś z komputerem. Czy może ktoś z użytkowników na ten temat coś napisać ?? Czy czeka mnie wizyta w serwicie Nissana ??

Pozdrawiam

Podejrzewam że samochód miał stłuczkę i wypaliły poduszki a co za tym idzie uszkodzeniu uległa sprężyna spiralna pod kierownicą i dlatego ci nie działa.

A sygnał dzwiękowy ci działa jeżeli nie to napewno sprężyna (sam sygnał da się zrobić żeby działał).

Żeby być pewnym na 100% trzeba zdiąc poduszkę kierownicy i zobaczyć czy jest czy to tylko żaślepka.

Jonny,otwórz schowek na konsoli i popatrz na zaślepki,jeżeli noszą ślady zdejmowania to na pewno ktoś zdejmował konsolę z radiem,ewentualnie odkręć obudowę kierownicy(od spodu 3 wkręty)i delikatnie ostrym nożykiem rozchyl obudowę aż puszczą zatrzaski i sprawdż czy z kostkami przy kierownicy wszystko w porządku.

• 1 rok później...

Sprawdz sobie miernikiem czy tasma nie jest przelamana .... musisz odkrecic poduszke przy wylaczonym zaplonie ..2 zaslepki z boku kierownicy potem srubokret gwiazdka wyciagasz poduszke ...wtyczka zolta ale najpierw wysuwasz czarna czesc spinki potem wtyczka wyjdzie odkrecasz kierownice i masz tasme od poduszki i sterowania radiem odlacz to wez miernik i kazda scieszke posprawdzaj pamietaj potem przy zakladaniu zeby tasme nawinoc do oporu ...palcem.. a potem odwinac 3 razy...obroty pelne.. bo w przeciwnym razie zerwiesz ja przy zkrecaniu autkiem i wywali ci blad poduszki... :devil: :devil: :devil: ...

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

ja mam notka prawie nowego (6 tygodni) z salonu i też zauważyłem że czasem nie działają przyciski na kierownicy.jak podgłoszę lu przyciszę radio przyciskiem na panelu radia to potem działają przyciski na kierownicy :-) co to kuźwa jest ?

W dniu 4.06.2011 o 17:18, vinotek napisał:

ja mam notka prawie nowego (6 tygodni) z salonu i też zauważyłem że czasem nie działają przyciski na kierownicy.jak podgłoszę lu przyciszę radio przyciskiem na panelu radia to potem działają przyciski na kierownicy :-) co to kuźwa jest ?

Vinotek, też się spotkałem z tym problemem. Zwłaszcza jak moja druga połowa "grzebie" coś przy radiu, to muszę chwilę odczekać aż będę mógł używać przycisków na kierownicy. Na szczęście po chwili (max. 1 min.) wszystko działa jak powinno.

Ja też to zauważyłem koledzy! Jak się ruszy cos przyciskiem w radiu już potem działa w kierownicy wszystko. Ale to prawda...raz na jakiś czas wszystko jest przyblokowane i w kierownicy żaden z przycisków nie reaguje. Hmmmm...Dodam, że mam podstawowy model radioodtwarzacza (ten wąski/mały). Znaczy ten problem i Wam sie pojawia? Chciałem to zgłosić w ASO, ale z czym pojadę jak przewaznie jest OK, a jak nie działa to na radiu coś ruszę i już sterowanie rusza. Nie zrozumieją tego i mnie wysmieją. ;) No i ciekawe co to może być...A już prawie rok z tym "problemem" jeżdżę...Pozdrawiam :)

Edytowane przez red

mam to "wąskie" radio i eksploatuję je dość intensywnie piąty rok. Nie miałem ani jednego przypadku utraty możliwości sterowania z kierownicy

W dniu 5.06.2011 o 21:06, Dar1962 napisał:

mam to "wąskie" radio i eksploatuję je dość intensywnie piąty rok. Nie miałem ani jednego przypadku utraty możliwości sterowania z kierownicy

to chyba nie problem z radiem. Ja mam to duże radio, i w ciągu 2 lat zdarzyło się to dwa razy (do Aso nie pojechałem bo po chwili już było ok).

Natomiast miałem inny zabawny przypadek. Zdarzyło mi się raz, że wybierałem z kierownicy nr ostatnio wybieranego telefonu (redial). Pogadałem, zakończyłem rozmowe. Po około 30 sekundach radio wyciszyło się i sam zaczyna dzwonić na wcześniej wybierany numer. Rozłączyłem, a ten ponownie. Znów rozłączyłem i wtedy dopiero do niego dotarło, że już nigdzie nie chcę dzwonić :D . Zdarzyło się to tylko raz. Później na spokojnie wytłumaczyłem sobie to w ten sposób, że pewnie przycisk słuchawki nie wrócił całkiem na swoje miejsce tzn. jakby delikatnie nadal był wciśnięty.

Edytowane przez arek_sosnowiec

W dniu 5.06.2011 o 20:05, red napisał:

Ja też to zauważyłem koledzy! Jak się ruszy cos przyciskiem w radiu już potem działa w kierownicy wszystko. Ale to prawda...raz na jakiś czas wszystko jest przyblokowane i w kierownicy żaden z przycisków nie reaguje. Hmmmm...Dodam, że mam podstawowy model radioodtwarzacza (ten wąski/mały). Znaczy ten problem i Wam sie pojawia? Chciałem to zgłosić w ASO, ale z czym pojadę jak przewaznie jest OK, a jak nie działa to na radiu coś ruszę i już sterowanie rusza. Nie zrozumieją tego i mnie wysmieją. ;) No i ciekawe co to może być...A już prawie rok z tym "problemem" jeżdżę...Pozdrawiam :)

Potwierdzam. Moje auto od nowosći ma niecałe dwa lata - wersja poliftingowa visia i przez ten czas ok. 2 razy przyciski w kierownicy odmówiły posłuszeństwa. Wyłaczam wtedy radio i właczam ponownie i jest ok. Występuje to tak sporadycznie że moim zdaniem nie warto zawracać sobie tym głowy i jezdzić do serwisu bo to strata czasu.... i pewno serwis tego nie zdiagnozujer. Zatem z tego co piszecie i zauważyłem w swoim aucie wnioskuję że TTTM:)

Edytowane przez myk

No dziwne dziwne...Wychodzi na to, że wersje poliftingowe miewają takie problemy ze sprzętem audio. Hmmm...Cóż-trzeba się przyzwyczaić to tego "error-u". ;)

Pamiętacie kolegę Notka?Wykasował swoje posty,ale ile on się nawalczył z serwisem o wymiany czujników temperatury?Niby pierdółka ,a denerwowała...więc dla czego by odpuścić zacinające się przyciski od radia?

Edytowane przez JACKO29

• 6 miesięcy temu...

Witajcie

Tak czytam, nie dziala to, nie dziala tamto. Mam Nota I-Way a wiec z fajnym radyjkiem i teraz pytanie zagadka.....czy mozna wyłaczyc radio podczas jazdy tak by calosc zgasła? Czasami czlowiek chce jechac w ciszy. Jak uzywam przycisku po lewej stronie z oznaczeniem zasilania .... klikam i zamiast wyłaczyc radio przełaczam się do navi. Radio działa-gra i widac aktualną trase pzrejazdu. Nie powinno zgasnąć? ... tak czytam w instrukcji i chyba powinno zgasnąć. Podczas uruchamiania auta radio sie pieknie samo włacza, logo nissana, itp.... ale nie dziala ten maly wyłącznik okrągły po lewej stronie, którym tez normalnie się przygłasza. A moze ten typ tak ma i jeszcze go dobrze nie poznałem?

Gość Czesław4

Mam też I-Way. Otóż podświetlenia radia nie wyłączysz ale normalnie wyłączasz radio przyciskając raz ten przycisk do podgłaśniania (z lewej strony). Jeśli chcesz ponownie włączyć przyciskasz następny raz i tak w kółko :)

Czesław4 jest tak jak piszesz. Klikam i radio robi OFF....ale w tym samym czasie przełacza się w tryb navi (pokazuje aktualną trasę przejazdu). Tak samo masz? Klikam po raz wtóry i znowu radio działa.

Gość Czesław4

gmarcin: Dokładnie tak jest jak piszesz. Jeśli masz za jasno mapę to możesz przyciemnić w opcjach lub ustawić na nocny przyciskając dwa razy przycisk u góry z lewej stony ze znaczkami słońce/ księzyc. W opcjach masz suwak do przyciemniania. Jeśli nie masz wyznaczonej trasy to mapa wcale nie przeszkadza i nie masz komunikatów lektora.

• Upvote 1

Czesław4 jeszcze raz dzieki że rozwiałeś wątpliwości żótodzioba w not'cie. Przyciemnianie, etc działa bez zarzutu. Teraz już wiem wszystko co chciałem wiedziec. Bardzo dziękuję za pomoc

Gość Czesław4
  W dniu 30.12.2011 o 13:01, gmarcin napisał:

Czesław4 jeszcze raz dzieki że rozwiałeś wątpliwości żótodzioba w not'cie. Przyciemnianie, etc działa bez zarzutu. Teraz już wiem wszystko co chciałem wiedziec. Bardzo dziękuję za pomoc

Cieszę się, ze pomogłem. A tak przy okazji raz w roku jestem w Oławie, mam tam rodzinę, dokładnie w Stanowicach.

Szczęśliwego Nowego roku !

OT

Czesław to kiedyś maly zlocik zrobimy w takim razie! Codziennie przejeżdzam przez tę miejscowość. Pozdrawiam i również wszystkiego co najlepsze w nowym roku i niech nasze nissany sprawują jak najlepiej!

• 7 miesięcy temu...

Witam,

od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem notesika 1,5 dci 86 KM z 2006 roku, póki co jestem z niego bardzo zadowolony tylk mam mały problem, gdyż nie działa mi sterowanie radia w kierownicy. Przy zakupie działały przyciski w kiero a jak dojechałem do domu to już nie. Czym to może być spowodowane i jak sobie z tym problemem poradzić. Pozdrawiam klubowiczów :wave: