Gość Pavvell Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Oleje "Nissan" są produkowane przez Total-Elf. Firma Texaco zaprzestała sprzedaży olejów w Polsce. (Skupili się na wydobyciu gazu łupkowego (Chevron-Texaco)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 (edytowane) Oleje "Nissan" są produkowane przez Total-Elf. A to ciekawa informacja bo mi powiedziano że przez shell(nawet zaprezentowano wizualnie w salonie, opakowania były IDENTYCZNE ,poza nalepką.) Edytowane 25 Sierpnia 2011 przez manix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylweq Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Tak jak pisałem powyżej leje ten dedykowany przez Nissan . Nie ważne kto produkuje. Spróbuj do automatu skrzyni Nissana nalac innych, murowana katastrofa. Kolega który miał kłopoty z dpf nalal elf 5 w30dpf, zaoszczedzil grosze i musiał wypalc dpf. Przegladam forum gdzie spora grupa ma problem z dpf, to właśnie przez kombinacje z olejami. A do toyota corrolla leje mineralnych lotów 10w40 za 54 PLN . Ale corrolla od początku jeździła na mineralnych pod marka toyota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pavvell Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 (edytowane) ps. specjalność oleju do DPF polega na tym że te oleje nie zawierają związków siarki i fosforu - bo te związki spalając się w DPF uszkadzają go. Częstotliwość wypalania filtra nie ma żadnego związku z olejem silnikowym. Oil Brochure 2009.pdf Edytowane 25 Sierpnia 2011 przez Pavvell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maper Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Letnia liczba lepkościowa oleju czyli W30, W40 czy wspomniana W60 ... to nie jest ten parametr. "W" pochodzi od słowa winter a to nie jest lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasek7 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Oleje "Nissan" są produkowane przez Total-Elf. Firma Texaco zaprzestała sprzedaży olejów w Polsce. (Skupili się na wydobyciu gazu łupkowego (Chevron-Texaco)) Wszystkie oleje są takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomi-ei Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Firma Texaco zaprzestała sprzedaży olejów w Polsce. (Skupili się na wydobyciu gazu łupkowego (Chevron-Texaco)) Od kiedy dokładnie zaprzestali sprzedaży w Polsce ? Pytam tak z ciekawości bo w zeszłym miesiącu wymianiałem olej w firmowym aucie i zresztą jak to czynię do wszystkich aut od ponad 15 lat właśnie na olej Texaco dokładnie w sieci OK-Serwis... Wszystkie oleje są takie same. bezpieczniejsze byłoby stwierdzenie: prawie takie same i pod warunkiem, że są z tej samej klasy jakościowej pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paba Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 (edytowane) przyznam się, że coraz bardziej zastanawiam się co wlać na przeglądzie QQ tutaj ciekawy dość link http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/73497-Testujemy-oleje-fotorejacja oto co dostałem w odpowiedzi od konsultanta firmy ELF (olejami tej firmy zalewałem często) - może komuś się przyda Do Pana silnika wg najnowszych norm Renault/Nissan potrzebna jest norma RN 0700 lub 0710. RN 0700 spełnia olej bardzo wysokiej klasy na właśnie tej najnowszej technologii baz ale nie PAO jest to produkt ELF EVOLUTION SXR 5W30. Ja go stosowałem przez 150 000 km i było super. RN 0700 w klasie 0W30 jest to olej Elf Excellium Full-Tech 0W30 ale on jest trudno dostępny, jest w 100% na PAO. – nie jest jednak tak energooszczędny jak ten wyżej wymieniony i znacznie droższy. RN 0710 to już lepkość 5W40 i jest to produkt ELF EVOLUTION SXR 5W40 – w większości na PAO i trudno dostępny. Najłatwiej kupić w sieci serwisów Renault. Wszystkie oleje są godne polecenia. Pozdrawiam / Best regards Andrzej Husiatyński Automotive sales support manager. PAO to ten tzw. tradycyjny syntetyk Edytowane 9 Września 2011 przez paba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paba Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 To jaka klasa lepkościowa dla Qashqai'a będzie najlepsza? ciężko powiedzieć, bo co to znaczy najlepsza? jeśli ktoś szuka klasycznego 100% oleju syntetycznego to wiele olejów 5W30, 5W40 nim nie jest parametr 0W to "gwarant" 100% syntetyka 5W30 jest tak szeroko polecany przez producentów - nie wiem do końca czemu, na pewno są energooszczędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paba Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 (edytowane) mi się wydaje, że 0W30 do normalnej, nie wyczynowej jazdy, bo tak: - pewność syntetyka na klasycznej formule, a nie hydrokrak, czy jakieś inne "blendy" - 0W z przodu to pewne najlepsze właściwości zimą - przydatne, bo mamy nierzadko srogie zimy 10W60 którego lał Kajot na pewno smaruje świetnie przy jeździe na autostradzie z dużą prędkością const, ale zimą na pewno nie będzie miał gorsze właściwości Edytowane 9 Września 2011 przez paba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paba Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 (edytowane) Ma to sens, co piszesz, a co powiecie na 5w50? Z tego co pamiętam to właśnie takim Mobilem mi Qashqai'a zalali... cóż, to świetny olej, którym też zalewałem Yarisa Mobil1 5W50 Fomula1 technology jest w 100% syntetycznym olejem chyba wybiorę właśnie między Mobile1 5W50 Formula1, a jakimś 0W30 na pewno nie dam im zarobić w ASO na oleju i filtrach PS wszystkim wypowiadającym się i przyglądającym się dyskusji polecam przyjrzeć się pochodzeniu oleju - to ważne, może najważniejsze, oczywiście nie zawsze możemy w 100% zweryfikować skąd pochodzi, ale często zwiększona czujność pozwala wykryć podróbkę sprzedawaną na allegro obok oryginałów (często podrabia się Mobile1, Motula, który wprowadził nowe etykiety) warto sprawdzić też datę produkcji oleju jeśli nie jest zakodowana jak np. w nowych ELF Edytowane 9 Września 2011 przez paba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 mi się wydaje, że 0W30 do normalnej, nie wyczynowej jazdy, bo tak: - pewność syntetyka na klasycznej formule, a nie hydrokrak, czy jakieś inne "blendy" - 0W z przodu to pewne najlepsze właściwości zimą - przydatne, bo mamy nierzadko srogie zimy Niestety oleje 0W są mordercami łańcuchów rozrządu w benzynówkach. Olej kategorycznie nie zalecany przez Nissana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paba Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Niestety oleje 0W są mordercami łańcuchów rozrządu w benzynówkach. Olej kategorycznie nie zalecany przez Nissana. hmm, miałem dwie Toyoty od nowości zalewane Edge 0W30 i oba miały łańcuszki, skąd masz o tym info? od Nissana? w instrukcji nic nie ma, wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^^ehhh^^ Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 a to ciekawe... czemu taki? Tak tak.... wiem, trochę mam słaby "zapłon".... nie wiem - teraz ostatnio dla odmiany wlano castrola 5w30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACEK1952 Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Japan Motors leje SHELL HELIX ULTA 5w40. pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 (edytowane) Najbardziej optymalnym olejem jest olej oznaczony 5W/40 Edytowane 5 Października 2011 przez Author53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Dlaczego? Dlatego ze w dolnych granicach ma takie same parametry jak 5W/30, a w górnych zachowuje dobre własciwosci przy temperaturach panujacych w polsce (powyżej +30). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 (edytowane) To dlaczego nie 5w-50? Idąc tym tropem będzie jeszcze lepszy...? Bez przesady. W naszych warunkach temperatura +50 jest raczej nie osiagalna przy prawidłowym chłodzeniu silnika. Edytowane 5 Października 2011 przez Author53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 To gdzie stosujemy olej 10w-60? Na Saharze? No, ale skoro 5w-40 jest idealny to 5w-50 nie może chyba być zły? Ja myślę, że to nie ma aż tak prostego przełożenia na temperatury zewnętrzne... Pewnie na Saharze . Mówiąc szczerze nie znalazłem w necie prostego wytłumaczenia w jakich warunkach i do jaich silników stosowac odpowiednie oleje. Sa tylko "zalecane" i to chyba przez producentów którzy maja podpisane umowy z producentami samochodów . Oparłem sie na zwykłej logice a nie badaniach organoleptycznych. Chetnie poczytam jakies konstruktywne wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 No właśnie ja tak samo, dlatego próbuję wyciągnąć od kogoś jakąś konstruktywną odpowiedź... Generalnie podpisuję się pod Twoją rekomendacją, tez według mnie 5w-40 wydaje się być najodpowiedniejszy, ale tu pojawia się dodatkowa zmienna jaką jest producent... Jedne oleje uważane są za udane, inne mniej.... Pozostaje Extra Virgin Oil z pierwszego tłoczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jadwas Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Taki to tylko w Biedronce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paba Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 (edytowane) 5W40 nie jest zalecany przez producenta i może być problem z gwarancją, kontaktowałem się z Działem Technicznym Nissana kilkakrotnie pewien nadgorliwiec serwisant nalał 10W60 w KIA i potem właścicielowi coś się stało z silnikiem konkretnego. były duże nieprzyjemności - dealer w dobrej wierze nalał oleju dobrego, ale o niezatwierdzonej lepkości radziłbym mocno nalegać na 5W30 przy każdej wymianie jeśli samochód jest na gwarancji jak nie jest to cóż, osobiście Mobil1 5W50 lub ELF Excellium 5W40 z osobistych doświadczeń lub jeszcze Kujawski 7 zbóż Edytowane 6 Października 2011 przez paba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 5W40 nie jest zalecany przez producenta i może być problem z gwarancją, kontaktowałem się z Działem Technicznym Nissana kilkakrotnie pewien nadgorliwiec serwisant nalał 10W60 w KIA i potem właścicielowi coś się stało z silnikiem konkretnego. były duże nieprzyjemności - dealer w dobrej wierze nalał oleju dobrego, ale o niezatwierdzonej lepkości radziłbym mocno nalegać na 5W30 przy każdej wymianie jeśli samochód jest na gwarancji jak nie jest to cóż, osobiście Mobil1 5W50 lub ELF Excellium 5W40 z osobistych doświadczeń lub jeszcze Kujawski 7 zbóż Ten ostatni ponoc najlepszy. To dlatego jadąc za innym samochodem czuje zapach frytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarqas Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 witam rozmawiałem telefonicznie z kilkoma serwisami w sprawie oleju do NISSAN QASHQAI BENZYNA nieważne czy 1.6 czy 2.0 serwis nissana Poznań yama motors shell 5w/40 -------- ---------- Poznań Komorniki TEXACO 10W/40 -------- ---------- Kalisz shell 5w/40 -------- --------- Bydgoszcz Osielsko 10W/40 - tam kupiłem używanego qashqaia i mówią że takim jest zalany co ciekawe co do silników wysokoprężnych wszyscy w/w są zgodni ,,olej 5w/30" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popek82 Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 10W40 to pólsyntetyk raczej powinno się go lać w samochodach ze znacznym przebiegiem. Generalnie jeżeli nawet przy dużych przebiegach np. 200 tyś. a nie ma ubytków oleju to tez nie ma podstawy żeby zamieniać syntetyk na połsyntetyk. Także serwis Poznań i Bydgoszcz trochę chyba przesadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi