Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nawigacja działa...ale

mark
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wczyta taką płytę to daj znać bo obdzwoniłem wielu i wszyscy twierdzili że się nie da a wskazany Puławianin nie odpisał na maila ani sms-a.

Kupiłem za bodaj 70zł ostatnią oryginalnie wydaną mapę chyba z 2013/2014 i nie narzekam

A gdzie kupić takową płytę ?

Ja mam navi nad deską, chyba pokazuje że DVD-ROM wersja 2011-2012

Chciałbym nowszą, choć wiem że nie będzie różowo

Ale skąd ?

"Pierwsze koty za płoty..."

Karta kupiona w markecie ze sprzętem domowym (nie podaję nazwy ale chyba wiadomo...), oczywiście Samsung Evo+.

Wskazówki z TEGO forum i trochę lektury ze wschodu i zachodu i SUKCEC (!) potwierdzam, po przygotowaniu karty - wgraniu swojego CIDa i skopiowaniu zawartości WŁASNEGO folderu "cryptnav"- mam działającą KOPIĘ SWOJEJ karty!!!

Teraz tylko patrzeć czy nie ukaże się nowsza wersja....

Tak przy okazji szperania w necie, podejrzałem u fascynatów "wozu dla ludu" (VW), że dzielą się swoją zawartością karty SD o bardzo podobnej strukturze i zawartości podfolderów i plików....

Ktoś może próbował wykorzystać takie dane?

Dziękuję za wskazówki.

Życzę sukcesów.

Masa wszystko fajnie ,pięknie....tylko popraw swój profil.Pisanie skrótami niewiele wnosi do odszyfrowania Twojego wozu.Nie wiem,czy masz Qashqai+2,czy Qashqai 2 czyli J11.

koledzy podepnę się pod temat z takim pytaniem ,może pomożecie. mam nawi tą co jest u góry. czyli nie ma języka polskiego(ustawiony ang.) mój problem jest taki , że coś w niej poprzestawiałem i teraz pokazuje mi kierunek jazdy np.z prawej do lewej lub z góry do dołu. a z tego co pamiętam poprzednio pokazywała mi kierunek jazdy z dołu do góry. i teraz nie mogę znaleźć w menu jak to odkręcić(niestety mój angielski jest słabo podstawowy).  Ok. już naprawione :wave:

Edytowane przez TOM79

• 3 tygodnie później...

W tym roku kaszana ma mnie zawieź do Bułgarii (ochhh już się nie potrafię doczekać jazdy. Jazda zawsze najbardziej mnie cieszy z całego urlopu).

Przed taką długą trasą zawsze porównuję trasę wytyczoną przez NCII, a np. z google map.

Obie są identyczne - mimo narzekania przez Was na nieaktualne trasy. :devil:

Dodam, że Serbia jest bardzo szczegółowo odwzorowana w NCII. Pisze to dlatego, że ostatnio pytając znajomego/klienta z pracy o podróż (też był w Bułgarii) narzekał, że miał problem w Serbii bo w okolicach Belgradu były roboty drogowe i objazd wytyczono bocznymi drogami... a jego nawigacja dla Serbii miała tylko kilka głównych dróg i musiał jechać na czuja i go to trochę wkurzyło. Dodam, że nie wiem co miał za nawigację (nie pytałem) - w każdym razie zwykłą na szybie. I zwrócił ma taki potencjalny problem uwagę.

Ale do sedna - przeglądając trasę w NCII zauważyłem, że dla Bułgarii i innych krajów, gdzie pisownia jest cyrylicą - taką czcionką - cyrilicą - są opisane miasta w NCII (sic!). Hahahah ja zaliczywszy w minionym ustroju osiem klas podstawówki z obowiązkowym rosyjskim - nie mam większych (ale nie bez) problemów z odczytem (choć trochę się męczę), ale uważam, że powinny być wyświetlane angielskimi odpowiednikami.

Dla przeciętnego młodego te krzaczki są już nie do odczytania.

Czy w opcjach idzie to jakoś zmienić? Bo ja nie znalazłem.

Z jednej strony ma to sens - takie opisywanie w natywnym jezyku danego kraju

Jeśli wybiatrasz się do Bulgarii to napisy na tablicach sa chyba w ich jezyku?

Jeśli teraz masz podana nazwe np. po angielsku to za "wala" nie wiesz gdzie jesteś i dokad jehac :)   ale mogę się mylic

• 2 miesiące temu...

Tak wygląda starsza i nowsza. Connect 3 nowsza

Cześć.

Wracam do tematu kart SD z mapami. 

Która z nich jest najnowsza ? 

post-95043-0-78821000-1496162684_thumb.jpg

post-95043-0-04453800-1496162698_thumb.jpg

post-95043-0-06871800-1496162708_thumb.jpg

Edytowane przez GRZECH0TNIK PL

no masz , a dzisiaj zmienili mi V1.1 na 4KJ0A  - jako gest grzeczności  bo niby taką ma najnowszą serwis - jutro jadę po moją  SD ! Dzięki

Cześć,

od dwóch dni mój kaszalot wywala mi komunikat o nowych mapach dla mojej j10. Ktoś coś już załatwiał u dilera? :)

Cześć,

od dwóch dni mój kaszalot wywala mi komunikat o nowych mapach dla mojej j10. Ktoś coś już załatwiał u dilera? :)

Co chcesz załatwić u dilera? Jeśli masz starą mapę to taki komunikat co jakiś czas będzie się pokazywał. U dilera za nową mapę zapłacisz ok. 1000 pln. Poszukaj na Allegro lub na eBay.

Co chcesz załatwić u dilera? Jeśli masz starą mapę to taki komunikat co jakiś czas będzie się pokazywał. U dilera za nową mapę zapłacisz ok. 1000 pln. Poszukaj na Allegro lub na eBay.

Skąd ta pewność , że mam starą mapę? Pytanie brzmiało "ktoś coś już załatwiał u dilera?" To pytanie nie oznacza, czy ktoś kupił. Tylko u dilera można się dowiedzieć najrzetelniej o wersji i wszelkich dodatkach. Na Alledrogo bajkopisarzy nie brakuje oferujących mapy świata za 500 złotych...które to później okazują się wersją z jakiegoś dziwnego rocznika. 

No i pofatygowałem się do dilera. Nie pochwaliłem się swoją kartą, włożyłem starą i potwierdzili mi, że dla j10 przypasuje V7, a komunikat najlepiej olać (dismiss)

​Dla J11 jest trzyletni (od zakupu fury) suport na darmowe pobieranie map raz na rok w programie Map Care.

Skąd ta pewność , że mam starą mapę? Pytanie brzmiało "ktoś coś już załatwiał u dilera?" To pytanie nie oznacza, czy ktoś kupił. Tylko u dilera można się dowiedzieć najrzetelniej o wersji i wszelkich dodatkach. Na Alledrogo bajkopisarzy nie brakuje oferujących mapy świata za 500 złotych...które to później okazują się wersją z jakiegoś dziwnego rocznika. 

No i pofatygowałem się do dilera. Nie pochwaliłem się swoją kartą, włożyłem starą i potwierdzili mi, że dla j10 przypasuje V7, a komunikat najlepiej olać (dismiss)

​Dla J11 jest trzyletni (od zakupu fury) suport na darmowe pobieranie map raz na rok w programie Map Care.

Napisałem "jeśli masz starą mapę" a nie "masz starą mapę". Poza tym napisałeś "ktoś coś już załatwiał ...." a nie "czy ktoś pytał o nowa mapę....". Stąd moje przypuszczenia. :)

• Upvote 1

Witam zainteresowanych użytkowników, wyposażonych w zestaw Nissan Connect LCN1.

We wcześniejszym tekście potwierdziłem możliwość wykonania kopii własnej karty SD z zestawem map.

Ponieważ zauważyłem pewne zainteresowanie tym tematem to proszę jest kontynuacja....

Znalazłem na innym forum bardzo krótką instrukcję w jaki sposób -po wykonaniu kroków jakie opisałem w poście wyżej (#1162)- można uzyskać kartę SD z nowszą zawartością map.

Otóż wystarczy skopiować (wymienić) dwa foldery MAP z nowszej wersji na kartę SD ze starszą wersją nawigacji.

Proste...?

Sam się dziwię że na to nie wpadłem, podobnie wykonuje się aktualizację kilku innych typów softu do nawigacji "przylepianych".

Ja do tego TESTU wykorzystałem wersję "Nissan LCN2KAI EUR(D)", natomiast dysponuję (dysponowałem) wersją "Nissan LCN1 EUR 2012 (F2)".

Dociekliwi zapewne zauważą różnicę.

I w ten oto sposób testuję na LCN1 mapy dedykowane dla LCN2.

I jestem happy!

Życzę sukcesów.

(Na pytania niedowiarków nie reaguję.) :nissan2::doctor:

Witam kolegów. Jako że posiadam w Qashqaiu mapki z 2013 roku postanowiłem zakupić nowe mapki z 2017 roku do Connecta 3. Mapy zakupiłem na ebayu w niemczech, jednak mapki wysłane z Litwy. 

Chodzi dokładnie o mapki o numerze: KE288-LCNKEV2

Po włożeniu do nawigacji wyskakuje komunikat że nie włożono karty SD, proszę `o użycie wyłącznie karty Nissana.

Co według was może być przyczyną?

Pisałem do sprzedawcy to mówił że w 99% karty działają , jednak zdarza mu się że 1% ma jakiś problem z kompatybilnością.

Niestey ja się zaliczam do tych 1%.

Sprzedawca generalnie ma sprzedanych bardzo dużo tych kart i widać same pozytywne opinie, więc coś w tym musi być.

Póki co posiadam jeszcze ta kartę i mogę zrobić jakiś jej klon gdyby ktoś chciał ją wytestować u siebie wtedy będziemy pewni czy karta nie działa tylko u mnie czy coś z nią jest nie tak.

Wersja 3, Model jak w moim opisie J11.

A jesli chodzi o karty SD na ktore mozna wgrywac mapki. Czy ta karta Samsunga EVO+ wystepuje jako normalna SD czy tylko micro SD i wtedy razem z przejsciowka uzywamy w Nissanie?

...micro SD i wtedy razem z przejsciowka uzywamy w Nissanie.

Mozliwe że występują inne "pasujące" karty SD lecz trzeba poszperać w poszukiwaniu informacji potwierdzającej jej przydatność.

https://www.google.de/search?q=samsung+evo%2B+32gb&rlz=1C1CHBF_plDE744DE744&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiqu-qQ0q7UAhVJLVAKHamZBusQ_AUICigB&biw=1366&bih=662#imgrc=OeEM8_NTrXJqMM:

Czy chodzi o tę kartę?

MA ktoś może mapki starsze z 2016 roku to chętnie się wymienię dla testów. Ja udostępnię tą z 2017 roku w zamian za starsze.

• 4 tygodnie później...

Przepraszam, jeśli pytanie się powtarza: czy można samemu jakoś zaktualizować kartę SD, aby mieć polskie mapy? Np. ściągnąć odpowiednie pliki z neta (tak np. zrobiłem w Audi)?

Samochód z Niemiec. Mapę po Polsce pokazuje wprawdzie (jak dam aby pokazał aktualną pozycję), ale nie mam możliwości wpisania polskich miejscowości, aby do nich nawigować, tylko niemieckie. Nie wiem dlaczego, skoro mapy polskie są chyba?

Mam takie coś: https://www.youtube.com/watch?v=zizPFbJOp7I

https://images81.fotosik.pl/674/7a3ea93256947ccdmed.jpg

7a3ea93256947ccdmed.jpg

Edytowane przez texwit

Przepraszam, jeśli pytanie się powtarza: czy można samemu jakoś zaktualizować kartę SD, aby mieć polskie mapy? Np. ściągnąć odpowiednie pliki z neta (tak np. zrobiłem w Audi)?

Samochód z Niemiec. Mapę po Polsce pokazuje wprawdzie (jak dam aby pokazał aktualną pozycję), ale nie mam możliwości wpisania polskich miejscowości, aby do nich nawigować, tylko niemieckie. Nie wiem dlaczego, skoro mapy polskie są chyba?

....

Przed wpisaniem miejscowości musisz wybrać kraj w którym ta miejscowość leży. Niestety w wersji oryginalnej nawi nie mówi po polsku.

Edytowane przez Andrzej G
Wycięcie obrazka z cytowanego posta
  • Upvote 1

Witam Wszystkich!

Odswieżając: Ma ktoś może nowe mapy do LCN1 (2017)?

Zrobiłbym konkretną instrukcję wraz z screenami oraz linkam i do pobrania, aby każdy mógł się cieszyć nowymi mapami.

W razie problemów służę pomocą i pozdrawiam.

• Upvote 1

9bb7f10b1473ae5b86ff88d1051b1316.jpg

Czy ktos spotkal sie z takim komunikatem w radiu Nissan Connect z konca 2016 roku ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk