sceptyk Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Mam ten sam zestaw. Zwróć uwagę na zamontowane nakrętki, są mniejsze niż oryginalne. Klucz do kół nie pasuje trzeba mieć redukcję. Może być mała niespodzianka w trasie. Wg mnie opony są głośniejsze na suchej nawierzchni niż bridgestone z "lata". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blixten Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Wczoraj zmieniłem opony na zimowe. Początkowo chciałem kupić UltraGrip Performance 2 ale w końcu zdecydowałem się na Conti WinterContact 4x4. Zimy jeszcze nie ma, ale na suchej i mokrej nawierzchni opona jest naprawdę bardzo dobra. Jeden mały "tips": Conti ma ochronę felgi, której nie ma UltraGrip. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kielce44 Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 (edytowane) [Witam. kupiłem te same oponki cocnti wintercontact 4x4 215/60 r17 FR 96h do QQ+2 4wd 2.0 d ale jeszcze nie załaożyłem na alusy czy ten rant ochronny przeszkadza w czymś przy montażu na alufelge ? jak się sprawują te opony ? Edytowane 18 Listopada 2009 przez Kielce44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACEK1952 Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 (edytowane) Zimowe opony to nie wszystko. Na alpejskie zimowe eskapady polecam łańcuchy THULE XS-16 na opony 215/65/16. Mają świetny patent do nakładania , a jeszcze lepszy do zdejmowania -tylko cena .... J. Edytowane 18 Listopada 2009 przez JACEK1952 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość konrad-73 Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Potwierdzam . Dzisiaj dostałem informacje od swojego delaera ze 16 niepasuja do qq+2 -------------------------------------- A teraz zaprzeczam:) Dzwoniłem do Nissana w Wa-wie do serwisu i powiedzieli mi ze 16 pasuja.... Cena stalowych felg w salonie 780,00 zł netto 195,00zł/sztuka wydaje mi się rozsądnią ceną. Prosił bym najlepiej kogos o informacje kto już zmieniał koła albo jeździ qq_2 na 16 calowych felgach przykro mi.ale nie pasuja 16 ,do silnikow 2l tylko 17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeskol Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 (edytowane) A ja zakupiłem opony Vredestein Wintrac Xtreme zobaczymy jak będzie, niby oceny ogólnie pozytywne , ale czekam na snieg. oczywiście felgi zostały fabryczne, no i cena chyba nie za wysoka - 450 Edytowane 20 Listopada 2009 przez czeskol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kori53 Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Każdy z nas ma swoje doświadczenia i związane z tym opinie. Ja do swojego QQ Acenta 1,6 benzyna, który odebrałem we wrześniu na letnich oponach 17 na alufelgach, kupiłem na zimę alufelgi 16 i w tym rozmiarze opony Fuldy 215/65/16. Wszystko pasuje i jest ok - tyle tylko, że zimy nie ma (i tej wersji się trzymajmy, oby jak najdłużej). A nawiasem mówiąc, nie dajmy się zwariować - każdy samochód ma określone parametry dotyczące opon. Alufelga czy też falga stalowa, to kwestia bardziej gustu i ewentualnej gotowości do wydania określonej kwoty. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hizel Opublikowano 21 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Ja kupiłem FULDA Kristall Supremo 215/65R16 98H i jak na razie jestem zadowolony na wodzie, błocie spisują się dobrze, śniegu jeszcze nie widziały ale może już niebawem to sprawdzę. Są ciche na asfalcie i nawet pochwalił je wulkanizator u którego je zakładałem mimo, że nie kupowałem ich u niego . Niedrogie kupione przez motostrade.pl, po zakupie na drugi dzień były u mnie, polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krakus Opublikowano 21 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Też mam teraz Fuldy, jeździłem na nich 6 lat jak miałem xsarę. Snieg, błoto, deszcz Ok, na lodzie nic nie poradzisz, przy wyższych prędkościach trochę szumiały . pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość martin Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Przy wyższych prędkościach każda ziomówka będzie szumiała, jeździłem na różnych oponach różnych producentów i nie znalazłem takiej która przy prędkości powyżej 100-ki nie szumi wcale !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość raffq Opublikowano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 prosze o podpowiedz jakie felgi alu czy stal kupić do zimówek 205/60/16 dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medyk Opublikowano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Do zimówek stalowe a alu na letnie... Ja mam zimówki pirelli scorpion ice & snow. cytat z opisu w allegro - Pirelli Scorpion Ice & Snow Zimowe opony Pirelli Scorpion Ice&Snow zostały opracowane specjalnie dla samochodów terenowo-sportowych i rekreacyjnych. Właściciele samochodów z napędem na cztery koła wymagają od swoich aut precyzji jazdy, zarówno w bardzo trudnych warunkach drogowych, jak i na zaśnieżonych bezdrożach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limon Opublikowano 5 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 Ja uzywam juz 3 sezon Michelin Aplin i moge smiało polecic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qbasss Opublikowano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 Potwierdzam . Dzisiaj dostałem informacje od swojego delaera ze 16 niepasuja do qq+2 -------------------------------------- A teraz zaprzeczam:) Dzwoniłem do Nissana w Wa-wie do serwisu i powiedzieli mi ze 16 pasuja.... Cena stalowych felg w salonie 780,00 zł netto 195,00zł/sztuka wydaje mi się rozsądnią ceną. Prosił bym najlepiej kogos o informacje kto już zmieniał koła albo jeździ qq_2 na 16 calowych felgach ---- Założyłem zimowe alu 16' + Dunlopy Winter Sport 3D -> jeździ się tak samo dobrze jak na fabrycznych 17' alu. Co prawda QQ i 16' to świeży zakup. Proponuję zwrócić uwagę na ważną sprawę przy wyborze przednich felg -> otóż u mnie śruba centralna wystaje poza felgę i muszę dobrać inne dekielki; poprostu oryginały są dużo grubsze w tym miejcu. Dołączam 2 fotki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielom01 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Cenna uwaga. Ja nieświadom możliwych problemów kupiłem Enzo H, ale wszystko pasuje idealnie. Może warto zgromadzić wiedzę jakie felgi dobrze pasują, a z jakimi jest problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQ 1.6 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Do zimówek stalowe a alu na letnie... Ja mam zimówki pirelli scorpion ice & snow. cytat z opisu w allegro - Pirelli Scorpion Ice & Snow Zimowe opony Pirelli Scorpion Ice&Snow zostały opracowane specjalnie dla samochodów terenowo-sportowych i rekreacyjnych. Właściciele samochodów z napędem na cztery koła wymagają od swoich aut precyzji jazdy, zarówno w bardzo trudnych warunkach drogowych, jak i na zaśnieżonych bezdrożach. także mam kupione te co Ty - dziś spadł śnieg to zobaczymy jak będzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACEK1952 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 (edytowane) także mam kupione te co Ty - dziś spadł śnieg to zobaczymy jak będzie... W ten weekend miałem możliwość przetestowania w ciężkich warunkach zimowych opon PIRELLI SCORPION ICE&SNOW 215/65/16" na ośnieżonych serpentynach Gór Słonych w okolicach Walimia. Było OK. Zarówno na drodze białej 10-15 cm śniegu / śnieg nieubity- świeży opad / jak i na śniegu ubitym zjeżdzonym z lodem- ślisko /-6 stopni/. QQ zachowywał się świetnie mimo napędu tylko na przód. Miałem porównanie z innymi pojazdami na zimówkach, które nie dały rady i musiały być holowane przez terenówkę.Dla uświadomienia trudów sytuacji - jeden z pojazdów co prawda na letnich oponach po zatrzymaniu się przy podjeżdzie /tzw "buksowanie"/ zsuwał się niekontrolowanie do tyłu na zablokowanych nieobracających się kołach. W każdym wypadku odniosłem wrażenie pełnej kontroli nad pojazdem zarówno przy podjazdach jak i przy zjeżdzie.Oczywiście odbywało się to na drodze bitej, nie zamierzam bowiem doświadczać terenu. W poprzednim aucie o podobnych parametrach mocy i masy miałem zimowe Michelin Alpin 185/60/15" , które może były cichsze na asfalcie, ale po śniegu bardziej niepewne zapewne z powodu "drobniejszego bieżnika". Polecam ten model opon. pozdrawiam J. Edytowane 14 Grudnia 2009 przez JACEK1952 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość klisma Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Teraz mam dylemat. W zasadzie waham się między Pirelli Scorpion, a Dunlop Grandtrek SJ6. Może znajdzie się też na forum użytkownik tych dunlop'ów i napisze parę zdań o tych oponach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość miras69 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Witam, ja również na Michelin Latitude Alpin teraz jeżdżę Naprawdę godne polecenia, przy dzisiejszej aurze, z włączonym 4x4 auto, trudno go wyprowadzić z równowagi natomiast jak wyłączyłem ESP, i włączyłem napęd na 2x4, - byłem w szoku !!! nie było problemu w jeździe bez kontroli !!! dzisiejsze doświadczenia, upewniły tylko mnie w słusznie podjętej decyzji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość klisma Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Miałem Grandtreki w X-trailu i wydaje mi się, że to dobre opony ... Wydaje mi się, że z uwagi na bieżnik będą się dobrze sprawdzać w warunkach śniegowych i przy błocie pośniegowym. A możesz napisać jak je oceniasz na asfalcie. Czy są głośne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr1 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Cenna uwaga. Ja nieświadom możliwych problemów kupiłem Enzo H, ale wszystko pasuje idealnie. Może warto zgromadzić wiedzę jakie felgi dobrze pasują, a z jakimi jest problem. Czy otwór w tej feldze też pasował, czy musialeś zakladać redukcje? Czy rozstaw śrub 114,3? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielom01 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Tak, rozstaw 5x114,3, ET=40, otwór 66mm o ile pamiętam. W komplecie były plastikowe pierścienie centrujące, nakrętki i wentyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość small Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Ostrzeżenie?! Dzisiaj rozmawiałem z dealerem na temat opon i felg. Poinformował mnie, że felg stalowych 16" nie można montować do QQ+2 z silnikiem benz. 2.0, bo są większe hamulce i się nie mieszczą w feldze. Czy spotkaliście się z tym? Witam, Posiadam QQ+ 2 i w listopadzie zamawialam opony zimowe wraz z felgami 16"( w oryginale w mojej wersji są 18") poprzez dealera Yama w Osielsku. Niestety przy wymianie opon okazało się, że nie pasują i musieli mi zamowic 17tki. Najprawdopodobniej chodzi o konkretna wersję nissana QQ w wersji I-way do który można zamontowac kola o rozmiarze 17 i 18". Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pikus75 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Chodzi nie o I-Way - tylko o QQ+2 z silnikiem 2.0. Niestety nasz samochód jest najcięższy z Qashqaii i dostał największe hamulce... Sam dziś zmieniłem opony na zimowe - przy czym nie zmieniałem felg. Zakup opon w rozmiarze 17' boli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość micstach Opublikowano 23 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 Ostrzeżenie?! Dzisiaj rozmawiałem z dealerem na temat opon i felg. Poinformował mnie, że felg stalowych 16" nie można montować do QQ+2 z silnikiem benz. 2.0, bo są większe hamulce i się nie mieszczą w feldze. Czy spotkaliście się z tym? "nonsens" Ja do QQ+2 (2.0 benzyna, Tekna), na zime, zamontowalem 16" felgi "Enzo O" (+ opony fulda kristall supremo), nie mialem z tym zadnych problemow, felga widniala w katalogach dla tego modelu samochodu (i silnika)... pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi