Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Snorkel

Gość Talaga12
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

no to w sumie to samo co dedyk do terrano, rangera. no chyba ze wyrwales jakiegos safari.

panowie takie pytanie, zabieram sie do montazu snorkla chce troche przerobic dolot w 2.4 i teraz tak:

-do czego jest ten drugi kanal zaznaczony na czerwono? zmieni sie cos jesli go nie bedzie?

-czy moge usunac ten caly dolot zaznaczony na zolt? to jest sam plastik nic z czujnikow tam nie znajde jesli dobrze wiem tak?

-od dolu puszki z filtrem powietrza wchodza chyba 2 weze jesli dobrze pamietam,co to jest i czy jest opcja ich usuniecia, zaslepienia?

Chce troche go przerobic (min lepsze podpiecie pod snorkel)mam materialy do tego potrzebne, tylko potrzebuje odp na powyzsze pytania.

rkadjt.jpg

Ale po chcesz to wywalić?

Snorkel nie zastąpi filtra powietrza ... a to jest połączenie filtra z kolektorem

Zerknij no sobie pod lewy błotnik i sprawdź czy nie ma tam puszki rezonansowej - ona przeszkadza w montażu snorkela

No chyba że nabyłeś snorkel prawostronny ??

wiem ze nei zastapi, chce orginalna puszke zamienic na airbox ze stozkiem ktory zostal mi po porzednim samochodzie, prosta konstrukcja duzo mniej mejsca zajmuje latwiej podpiac sie ze snorklem,

przy mojej puszcze widze jakies 2 wloty powietrza jeden ten glowny a drugi jakis taki mniejszy.

Aha, przez parę lat jeździłem na stożku   

i z elektrykami zamiast wiskozy

nie miałem więc ani puchy filtra ani tej cienkiej rurki (bo jest mocowana do obudowy wiskozy ... jej też nie miałem)

... i nic się działo ;)

Nie mam pojęcia

wiem, że snorkel nic nie da jeśli puszka nie będzie szczelna ... Wranglera tak u mnie utopili, masakra, panewki się poobracały :(

nie wiedziałem na żywo ale o ile ta zaznaczona na czerwono rura ma wlot tylko z jednej strony, to jest to rezonator

nie wiedziałem na żywo ale o ile ta zaznaczona na czerwono rura ma wlot tylko z jednej strony, to jest to rezonator

tak jak mówisz :)

-do czego jest ten drugi kanal zaznaczony na czerwono? zmieni sie cos jesli go nie bedzie?

-czy moge usunac ten caly dolot zaznaczony na zolt? to jest sam plastik nic z czujnikow tam nie znajde jesli dobrze wiem tak?

-od dolu puszki z filtrem powietrza wchodza chyba 2 weze jesli dobrze pamietam,co to jest i czy jest opcja ich usuniecia, zaslepienia?

Pozbywając się rezonatora i dolotu i zastępując go innym/swoim własnych rozwiązaniem jestem prawie pewien, że pogorszysz osiągi. Bo prawdopodobnie zastąpisz to kawałkiem rury która ma tylko ułatwić podłączenie airboxa i snorkla.

Ale z drugiej strony czym się przejmować, jak sam montaż snorkla pogarsza osiągi. W terenie zapniesz reduktor i i tak będzie ok.

Moja tylko mała rada, jeśli snorkel będzie z plastiku to nie napinał bym się na żadne safari itp. (choć nie dotykałem i może się mylę), przy spotkaniu z grubszą gałęzią i tak pęknie.

a takie pytanie jeszcze czy jak odrkece tylko te pare gornych srub co trzymaja blotnik to wystarczy jak go odchyle zeby wywalic puszke rezonansowa i zamontowac snorkla? czy musze caly wywalic?

Ja odkręcałem cały ... wygodniej go wtedy zabezpieczyć antykorozyjnie w miejscu przewiertu.

Poza tym musiałem powiększać otwór w komorze silnika i było po prostu wygodniej.

Odkręcidz ze 3-4 śrubki więcej a komfort nieporównywalny ;)

No u mnie niby było tzn. śruba i tak ukręciła się z kawałkiem błotnika

W drugiej budzie z kolei błotnik był przyspawany do progu :D

W pewnym wieku nie można już porównywać aut które niegdyś stały gęsiego na linii produkcyjnej ;)

• Upvote 1

Ja miałem bodajże dokręcony błotnik na dole do progu, tak mi się przynajmniej coś kojarzy.

• Upvote 1

Ja miałem bodajże dokręcony błotnik na dole do progu, tak mi się przynajmniej coś kojarzy.

jest tam śrubka, o ile pamiętam zderzak trzeba zdjąć żeby dostać sie do śrubek ale to w 1

• Upvote 1

ok wiec po wstepnych pomiarch zostawiam ori rure dolotowa ale puszke wywalam i wstawiam w to miejsce uszczelniony airbox z filtrem stozkowym

lecz jeden problem mi zostaje.. jeden waz ktory idzie do puszki filtra to jest odma a drugi? ktory wychodzi z okolic puszki nad filtrem? czy to jest zwiazane z jakimis eko funkacjami?

ok mam snorkel dzis dostalem i pierwsze przymiarki ok.

jest to ten dlugi model idealnie pasuje mi pod otwor w budzie.

ale jest tez problem jak mam zamonotwac ta blaszke co idzie pod drzwi?nie pasuje mi w zaden sposob, albo uszczelka albo calkiem ksztalt.Jak sie za to zabrac?