Gość CZAJNIK Opublikowano 5 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 preferuję w N-14 GTI (samochód wyczynowy) w silniku: MOTUL 300V motorsport 20W-60 w skrzyni: MOTUL 90 PA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sauron Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 P11, 01r. 180 000km - Mobil Super S 10W40. Nie wiem jaki był lany jak go sprowadziłem więc ten wydawał się być najodpowiedniejszym. Moja opinia o tym oleju to - neutralny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAAAD Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Chyba wiekszosc do nismo leje półsyntetyk. Ten w miare najlepszy jest. A co do firmu to juz kazdy wie jaki brac czasmi mozna sie tutaj doradzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomi-ei Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Polecam oleje TEXACO - duży plus bo podobno jest brak podróbek na rynku ( czego nie można powiedzieć o wielu innych mocno reklamowanych olejach bardzo znanych producentów... ) używam go aktualnie i zalewałem Texaco do wszystkich moich aut w tym firmowych przez kilka ostatnich lat i nic złego nie mogę o tych olejach powiedzieć, zimą żadnych problemów z rozruchem, silniki pracowały zawsze idealnie... z tego co słyszałem NISSAN zalewa olejami TEXACO swoje silniki na pierwszy montaż ( ale nie potwierdzam tej informacji na 100% ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość CZAJNIK Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 P11, 01r. 180 000km - Mobil Super S 10W40. Nie wiem jaki był lany jak go sprowadziłem więc ten wydawał się być najodpowiedniejszym. Moja opinia o tym oleju to - neutralny. Mobil sie popsuł ta marka nie jest juz za dobra często podrabiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mieszko Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 a jak na dzień dzisiejszy jest z Valvoline ? popsuło już sie czy można lać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Daniel35 Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Witam wszystkich. P12 Kombi mam dopiero 7 dni . Chce wymienic olej i filtr .Ma 148kk przejechane jaki olej proponujecie dla mojego diselka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baltazar Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Ja nalałem do mojej benzynowej Almerki Castrol 10W40. Już był taki olej w silniku jak kupiłem autko, więc nic nie zmieniam. Półsyntetyk zaleca też producent w instrukcji obsługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz11 Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 (edytowane) U siebie zalewam cały czas do 100 tysięcy km pełen syntetyk mobil 1 5w50. Oleju nie bierze, wycieków nie ma (poza oringiem przy aparacie zapłonowym), auto ma już przejechane ponad 270 tys. km. Do tego wymiana oleju co 15 tys km Edytowane 12 Listopada 2010 przez lukasz11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piorun_ Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Ja mam zalany Castrol Magnatec 5W40. Świetny olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Jest tu jakiś posiadasz N15 z silnikiem diesla, co leje full syntetyk do niej? Obecnie jeżdżę na Mobilu 2000 10W40, od zmiany do zmiany dolewek nie robię, czyli zużycie w normie. Syntetyk nie jest jakoś specjalnie drogi, a tym autem jeszcze ze 2 - 3 lata będę jeździł i chcę dla niego jak najlepiej. Warto przejść na syntetyk? Auto rocznie robi jakieś 35tys. km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nunu85 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Warto przejść na syntetyk? Auto rocznie robi jakieś 35tys. km. Jeśli jest dobrze, to ja bym nic nie kombinował, żeby nie przedobrzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyl Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 J Warto przejść na syntetyk? Auto rocznie robi jakieś 35tys. km. warto.. auto z niemiec przyjechało na shell helix 15w40.... potem miało valvoline 5W40, teraz kolejną zmianę valvoline VR1 Racing 5W50... zmiana co około 14.000 - 15.000. silnik mruczy jak kotka a castrola sobie daruję również mobil pseudo łan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz11 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 a castrola sobie daruję również mobil pseudo łan mówisz że mobil 1 5W50 jest zły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sauron Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 jakoś sporo osób zalewa reklamowanymi wynalazkami swoje furki wiec myślę że warto określić dobre i najlepsze oleje do silnika i skrzyni takie proste info ja byłem zadowolony z Quaker"a ale w Usa teraz w Sr 20 używam Valvoline i różnice słyszę na łańcuchu w zimie ,,, jak rozmawiałem z dilerami olejów mechanikami nie słyszałem jednego złego zdania opini o Valvoline ,,, ja używam 10w40 pół syntetyk dalej słyszałem o motulu ale jak jest wersja lepkości i gęstości taka sama to bym chętnie przetestował ... robimy Ranking : cena za półsynt. Valvoline co jeszcze proszę o opinie od użytkowników co trochę przemielili różnych olejów ,,, 7 głosy Castrol 6 głosy Valvoline 5 głosy Shell 1 głos Havoline 1 głos Mobil 1 głos midland Tofu, przydała by się aktualizacja tego zestawienia bo chyba troche zapomniałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskazip Opublikowano 21 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 moim zdaniem z półsyntetyków to tylko motul 10w40 6100 i walwoline 10w60 vr1 POLECAM TE OLEJE u mnie na zmianę leję raz jeden raz drugi no i płukanie oczywiście przy każdej wymianie p11 gt sr20deh łyka 100ml na 1000km przy przebiegu prawie 170.000 a wymieniam całość po 7500-8000tys km POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ace-mati Opublikowano 21 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 o właśnie miałem pytać o wasze doświadczenia z olejami firmy Motul w nissanach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyl Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 mówisz że mobil 1 5W50 jest zły? już na 5W40 łańcuch brzęczał przy rozruchu. na blacie było wtedy 129.000. teraz jest 208.000 i olej 5W50. dalej nie brzęczy. do tego filtr knecht wg zaleceń forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Na MOBIL-u 5W50 zrobiłem ponad 100 tys. i wszystko jest ok. co do oleju to najważniejsze żeby go wymieniać ja robię co 15tys. + dobry filtr a czy to będzie to Castrol, Mobil, Total, ELF lub inne to już wybór osobisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 ogarnę ten temat z opinią ale to i tak pleciała dyskusja a miały być wypisane co lejecie laliście i co polecacie ..przypominam ,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maius Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 U mnie jest zmiana na plus po zalaniu Valvoline MaxLife 5w40. Wcześniej wlany był Shell Helix też 5w40 i było nieznacznie głośniej niż teraz, do tego spalanie trochę większe. W sumie trochę za krótki dystans i czas żeby coś więcej napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piorun_ Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Naczytałem się o olejach na forum i.... nadal jestem w kropce Każdy zachwala inny olej! Wkrótce będę wymieniał olej, ale sam nie wiem na co się zdecydować. Mam silnik 1.4, który śmiga na syntetyku Castrol Magnatec 5W40. Silnik pracuje na tym oleju rewelacyjnie. Kontrolka ciśnienia oleju gaśnie natychmiast po uruchomieniu silnika, nie bierze oleju, ani kropelki, pracuje miękko i cicho, tylko jest jedno ale. Kiedy zapala się zimny silnik, zwłaszcza jak fura stoi ze dwa dni nie jeżdżona, to przez pierwsze 1,5 maks 2 sekundy po uruchomieniu słychać napinacz rozrządu. Trochę mnie to wkurza i chciałbym pozbyć się tego zjawiska. Czytałem forum, że podobno odpowiedni filtr oleju pomaga pozbyć się tego irytującego zjawiska. Mam chyba oryginalny japoński filtr oleju z ASO, ale to nic nie daje. Ostatnio kolega, który ma Mazdę zachwalał mi olej Motul... Czy warto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 PIORUN Zostałbym przy tym oleju jesli silnik pracuje tak jak opisałes. Napinacz - cóż, spróbuj z filtrem ( ja swój napinacz wymieniłem, bo filtr nie pomół). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 16 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 filterek Knehta olej Valvolinkę dać ... rodzaj taki sam .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Ja ostatnio zmieniłem olej Mobil 5w50 na Elf 5w30, różnicy zadnej nie odczułem, silnik pracuje tak samo ładnie jak na Mobilu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi