Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Najlepszy olej do twojej fury

Gość Tofu
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

P11, 01r. 180 000km - Mobil Super S 10W40.

Nie wiem jaki był lany jak go sprowadziłem więc ten wydawał się być najodpowiedniejszym.

Moja opinia o tym oleju to - neutralny.

Chyba wiekszosc do nismo leje półsyntetyk.

Ten w miare najlepszy jest.

A co do firmu to juz kazdy wie jaki brac czasmi mozna sie tutaj doradzic.

Polecam oleje TEXACO - duży plus bo podobno jest brak podróbek na rynku :)

( czego nie można powiedzieć o wielu innych mocno reklamowanych olejach bardzo znanych producentów... )

używam go aktualnie i zalewałem Texaco do wszystkich moich aut w tym firmowych przez kilka ostatnich lat i nic złego nie mogę o tych olejach powiedzieć, zimą żadnych problemów z rozruchem, silniki pracowały zawsze idealnie...

z tego co słyszałem NISSAN zalewa olejami TEXACO swoje silniki na pierwszy montaż

( ale nie potwierdzam tej informacji na 100% )

P11, 01r. 180 000km - Mobil Super S 10W40.

Nie wiem jaki był lany jak go sprowadziłem więc ten wydawał się być najodpowiedniejszym.

Moja opinia o tym oleju to - neutralny.

Mobil sie popsuł ta marka nie jest juz za dobra często podrabiana

Ja nalałem do mojej benzynowej Almerki Castrol 10W40. Już był taki olej w silniku jak kupiłem autko, więc nic nie zmieniam. Półsyntetyk zaleca też producent w instrukcji obsługi.

U siebie zalewam cały czas do 100 tysięcy km pełen syntetyk mobil 1 5w50. Oleju nie bierze, wycieków nie ma (poza oringiem przy aparacie zapłonowym), auto ma już przejechane ponad 270 tys. km.

Do tego wymiana oleju co 15 tys km

Edytowane przez lukasz11

• 2 miesiące temu...

Jest tu jakiś posiadasz N15 z silnikiem diesla, co leje full syntetyk do niej? Obecnie jeżdżę na Mobilu 2000 10W40, od zmiany do zmiany dolewek nie robię, czyli zużycie w normie. Syntetyk nie jest jakoś specjalnie drogi, a tym autem jeszcze ze 2 - 3 lata będę jeździł i chcę dla niego jak najlepiej. Warto przejść na syntetyk? Auto rocznie robi jakieś 35tys. km.

Warto przejść na syntetyk? Auto rocznie robi jakieś 35tys. km.

Jeśli jest dobrze, to ja bym nic nie kombinował, żeby nie przedobrzyć;)

J Warto przejść na syntetyk? Auto rocznie robi jakieś 35tys. km.

warto.. auto z niemiec przyjechało na shell helix 15w40.... potem miało valvoline 5W40, teraz kolejną zmianę valvoline VR1 Racing 5W50... zmiana co około 14.000 - 15.000. silnik mruczy jak kotka

a castrola sobie daruję

również mobil pseudo łan

jakoś sporo osób zalewa reklamowanymi wynalazkami swoje furki wiec myślę że warto określić dobre i najlepsze oleje do silnika i skrzyni takie proste info

ja byłem zadowolony z

Quaker"a ale w Usa

teraz w Sr 20 używam Valvoline i różnice słyszę na łańcuchu w zimie ,,, jak rozmawiałem z dilerami olejów mechanikami nie słyszałem jednego złego zdania opini o Valvoline ,,,

ja używam 10w40 pół syntetyk

dalej słyszałem o motulu ale jak jest wersja lepkości i gęstości taka sama to bym chętnie przetestował ...

robimy Ranking :

cena za półsynt.

Valvoline co jeszcze

proszę o opinie od użytkowników co trochę przemielili różnych olejów ,,,

7 głosy Castrol

6 głosy Valvoline

5 głosy Shell

1 głos Havoline :huh:

1 głos Mobil

1 głos midland

Tofu, przydała by się aktualizacja tego zestawienia bo chyba troche zapomniałeś :unsure:

moim zdaniem z półsyntetyków to tylko motul 10w40 6100 i walwoline 10w60 vr1

POLECAM TE OLEJE u mnie na zmianę leję raz jeden raz drugi

no i płukanie oczywiście przy każdej wymianie

p11 gt sr20deh łyka 100ml na 1000km przy przebiegu prawie 170.000

a wymieniam całość po 7500-8000tys km

POZDRO

mówisz że mobil 1 5W50 jest zły?

już na 5W40 łańcuch brzęczał przy rozruchu. na blacie było wtedy 129.000. teraz jest 208.000 i olej 5W50. dalej nie brzęczy. do tego filtr knecht wg zaleceń forum.

Na MOBIL-u 5W50 zrobiłem ponad 100 tys. i wszystko jest ok.

co do oleju to najważniejsze żeby go wymieniać ;) ja robię co 15tys. + dobry filtr

a czy to będzie to Castrol, Mobil, Total, ELF lub inne to już wybór osobisty.

U mnie jest zmiana na plus po zalaniu Valvoline MaxLife 5w40. Wcześniej wlany był Shell Helix też 5w40 i było nieznacznie głośniej niż teraz, do tego spalanie trochę większe. W sumie trochę za krótki dystans i czas żeby coś więcej napisać.

• 1 miesiąc temu...

Naczytałem się o olejach na forum i.... nadal jestem w kropce :mellow: Każdy zachwala inny olej! Wkrótce będę wymieniał olej, ale sam nie wiem na co się zdecydować. Mam silnik 1.4, który śmiga na syntetyku Castrol Magnatec 5W40. Silnik pracuje na tym oleju rewelacyjnie. Kontrolka ciśnienia oleju gaśnie natychmiast po uruchomieniu silnika, nie bierze oleju, ani kropelki, pracuje miękko i cicho, tylko jest jedno ale. Kiedy zapala się zimny silnik, zwłaszcza jak fura stoi ze dwa dni nie jeżdżona, to przez pierwsze 1,5 maks 2 sekundy po uruchomieniu słychać napinacz rozrządu. Trochę mnie to wkurza i chciałbym pozbyć się tego zjawiska. Czytałem forum, że podobno odpowiedni filtr oleju pomaga pozbyć się tego irytującego zjawiska. Mam chyba oryginalny japoński filtr oleju z ASO, ale to nic nie daje. Ostatnio kolega, który ma Mazdę zachwalał mi olej Motul... Czy warto ?

PIORUN

Zostałbym przy tym oleju jesli silnik pracuje tak jak opisałes. Napinacz - cóż, spróbuj z filtrem ( ja swój napinacz wymieniłem, bo filtr nie pomół).

Ja ostatnio zmieniłem olej Mobil 5w50 na Elf 5w30, różnicy zadnej nie odczułem, silnik pracuje tak samo ładnie jak na Mobilu.