Piorun_ Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Jutro wymiana oleju. Zalewam Liquit moly leichtlauf high tech 5W40 oraz filtr Knecht made in Korea. Aktualnie śmigam na castrol magnatec 5W40. Opiszę swoje wrażenia z jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Milu Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Co myślicie o oleju marki Gulf? Chcę wlać do alemry 1,5 180000km 10W40. Kupiłem niedawno i nie wiem co jest wlane żadnej kartki w samochodzie nie było.To holenderski olej podobno słabo znany w Polsce. Pytam się bo raz zdarzyło mi się kupić olej castrol made in Białoruś. Wtedy to było audi i źle silnik chodził na tym castrolu. Wiem że można kupić mobil czy castrol orginał na allegro ale porównując paramatry Gulfa do tych bardziej znanych producentów to są podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAAAD Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Poczytaj kolego o olejach na forach. Napewno sa zalety + czy - tego produktu Myśle że jest w miare. W sklepie gdzie kupuje czesci czasami to własnie tylko ma gulfa i ravenol. Ten ravenol sobie chwalił że ciszej pracuje silnik itp. A ja jakoś słabo słyszałem o nim.Ja za 5l płaciłem 89zł a za miesiac już kosztował100zł za półsyntetyk. I zalałem ten ravenol i jak dla mnie spoko olej. Myśle że nie bedzie to zły zakup. Zreszta poczytaj sobie temat oleju czy jest temat filtrów. Wiem że polecane są sa Filtron,Mann czy Knechta no i Sędziszów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piorun_ Opublikowano 22 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 Olej wymieniony. No cóż mogę napisać, jeździ się podobnie. Silnik już tradycyjnie pracuje równo i cicho Wydaje mi się, że praca silnika jest trochę bardziej cicha, zwłaszcza na wolnych obrotach. Jednak mimo wszystko może być to moja autosugestia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kudi Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Planuje wymienić olej i filtr, Castrol Magnatec 5w40 to dobry olej na zimę do primery p11 1.6 2000r po lifcie silnik GA16DE. W książce serwisowej napisane było , że taki olej był ostatnio wlewany. ( od nie dawana jestem posiadaczem takiej primery , pierwszy mój samochód). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Castrola nie polecam. Lepiej Mobil lub Valvoline ze sprawdzonego źródła, a jak masz więcej PLN to Motul. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość matt28 Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Castrola nie polecam. Castrol nie jest najlepszy do japońskich samochodów. Ostatnio, po kilkunastu latach współpracy, zrezygnowała z niego Toyota, obecnie zalewa samochody Mobilem. Tak jak doradza kolega, zalej Primerę Motulem, Liqui Moly, ewentualnie Meguinem 5W/30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyl Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 ja bym dodał Comma (wyłaczny dystrybutor IC w Polsce) i uwielbiany przeze mnie valvoline vr1 racing 5w50 lub maxlife 5W40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wega67 Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Mobil 1 10w50 syntetyk almera n16 2001r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafarar Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Od początku kupna używałem castrol magnatec 10w-40 i byłem z niego zadowolony, raz tylko użyłem Mobil 1 10w40, bardzo szybko pożałowałem tej zmiany (głośna praca silnika, słabsza moc, stuki po kilku tysiącach) Po waszych opiniach na temat oleju zamierza przerzucić się na motula. Jaki dokładnie byłby wskazany do mojej primery p10 1.6 benzyna 240tyś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyl Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 nie zmieniaj. masz tyle nagaru i syfu po castrolu, że inny olej ruszy ten syf i zapcha całą magistralę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 nie myślę by było tak źle owszem warto zrzucić miskę olejową i gluta wyczyścić jeśli silnik nie jeździł na mineralnym to nic sie nie powinno stać ,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piorun_ Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Od początku kupna używałem castrol magnatec 10w-40 i byłem z niego zadowolony, raz tylko użyłem Mobil 1 10w40, bardzo szybko pożałowałem tej zmiany (głośna praca silnika, słabsza moc, stuki po kilku tysiącach) Po waszych opiniach na temat oleju zamierza przerzucić się na motula. Jaki dokładnie byłby wskazany do mojej primery p10 1.6 benzyna 240tyś ? Też używałem oleju castrol magnatec tylko 5w40. Teraz mam zalany liqui moly 5W40 i jestem zadowolony. Jest lepszy od castrola a silnik znacznie ciszej pracuje, lampka od ciśnienia gaśnie natychmiast. I jeszcze jedno kiedy zapala się zimny silnik nie słychać napinacza, bo na castrolu było go wyraźnie słychać przez ok. 1 s. Jeśli nie bierze oleju to śmiało można zalewać tego motula 10W40 i dobry filtr oleju, wydaje mi się, że powinieneś być zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafarar Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Oleju nie bierze ani grama. Za ryzykuje odmulanie silnika. Po zmianie oleju czeka mnie trasa s7 więc silnik się dobrze rozgrzeje, a do tego cały ten syf dobrze spali. Czy oprócz zmiany oleju na motul i wymiany filtra proponujecie również jakieś inne opcje.? Myślę nad filtrem Knecht. I jest jedno jeszcze pytanie, Pod śrubą od spustu oleju była podkładka, ta moja się w rękach rozleciała. Z jakiego materiału mogę dobrać następną (obecna jest na chybił trafił pierwsza z brzegu i trochę się poci olej w tym miejscu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Kup miedzianą, która po dociśnięciu przez łeb śruby ładnie się "rozłoży" i uszczelni. Takie podkładki stosowałem, gdy miałem wycieki z chłodnicy olejowej w motocyklu. Idealnie uszczelniły połączenie, w końcu takie się zaleca do tego typu połączeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafarar Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Dzięki, teraz już jestem przygotowany na wymianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi