red Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 (edytowane) Ale takie lampy za 200-300zł w życiu się nie zwrócą więc jaki jest sens? Rozumiem, że zaoszczędzimy ok. 140W poboru w porównaniu z diodami: oświetlenie wewnętrzne - max. 10W, oświetlenie przednie max. 110W +10W, oświetlenie tylne max. 10W, oświetlenie tablicy rejestracyjnej max. 10W. Takie lampy led mają chyba po 5W na stronę=10W całkowitego poboru na diodach. Ale przeliczcie to...czy to się kalkuluje? No ok. jeszcze może szklanka paliwa na 100km w kieszeni. Akumulator troszkę dychnie? No może! Tak więc wg mnie jest sens takiego zestawu za max 150zł z montażem. Samemu raczej tego nie założymy więc i komus trzeba zapłacić. No i ile wytrzymają takie wypas Philipsy? Czasowo...? Trzeba to przekalkulować...Żarówki std się przepalają no tak, ale na szczęście dośc rzadko. Ja w przeciągu 2 lat wymieniłem 1 sztukę-tylne światło więc kosztowała mnie -naście złotych (wymieniłem w ASO). Tak więc wg mnie nie ma sensu pakować się w takie diody...które nie wytrzymają za długo. Uważam, że dzienne na std żarówki o małej mocy...5-15W na stronę byłyby super przede wszystkim dlatego, że samemu wymieni się żarówkę i jedzie się dalej (lampy "wieczne"). Może się mylę...Hmmm. Uważam, że takie diody to zbyteczny bajer, bo zwrócić na pewno się nie zwróci pędko...a może i wcale. Edytowane 21 Maja 2012 przez red Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amartin Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Red, wszystko o czym piszesz to prawda. Cały problem sprowadza się do prostego pytania, czy chcesz je mieć? Ja chciałem i założyłem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 (edytowane) Ale takie lampy za 200-300zł w życiu się nie zwrócą więc jaki jest sens? nieraz już to udowodniono - różnice w spalaniu są symboliczne - tak jak wspomniałeś, mniej więcej 150-200 ml na 100 km(więcej można oszczędzić rozsądnie naciskając pedał przyspieszenia) zwykłe żarówki zużywają się w tempie jedna na kilka lat,są tanie, łatwo dostępne a ich wymiana akurat w note nie jest problemem.Sprawny alternator bez problemu radzi sobie z uzupełnianiem energii pobieranej przez tradycyjne oświetlenie , więc argument o szybszym zużyciu baterii jest mocno naciągany. Światła diodowe również się zużywają, diody przepalają i są praktycznie niewymienne. W przypadku uszkodzenia albo spalenia którejś z diod w reflektorku nie da się zapewne dokupić pojedynczego więc nabycie nowego (przyzwoitej jakości - bo kupowanie chińszczyzny jest jeszcze mniej sensowne)kompletu zrujnuje z zapasem wszelkie hipotetyczne oszczędności. To kwestia mody, chęć uatrakcyjnienia wyglądu auta i tzw. ekologii - choć w tym przypadku raczej pseudo-ekologii, bo większe oszczędności w zużyciu paliwa przyniesie pewnie dopompowanie kół o 0,2-0,3 atm. Edytowane 22 Maja 2012 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Respi Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 A co myslicie o takim zestawie: http://allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dziennej-dzienne-hella-style-502-i2348527895.html Teoretycznie przy przepaleniu pojedynczej sztuki moznaby ją wymienić (jesli sprzedawaliby na sztuki). Prócz tego można je układać w praktycznie dowolne kształy. Minusem napewno jest wiele dziur, które po nich zostają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 (edytowane) A co myslicie o takim zestawie: http://allegro.pl/sw...2348527895.html Teoretycznie przy przepaleniu pojedynczej sztuki moznaby ją wymienić (jesli sprzedawaliby na sztuki). Prócz tego można je układać w praktycznie dowolne kształy. Minusem napewno jest wiele dziur, które po nich zostają. A może coś takiego??? http://moto.allegro.pl/pasek-diodowy-listwa-led-jazdy-dziennej-15-diod-i2320074250.html Edytowane 22 Maja 2012 przez janio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 (edytowane) ten pasek to gadżet raczej na choinkę a nie do auta - widziałem coś takiego - świecą w dzień wyjątkowo marnie,w słońcu niemal ich nie widać, poza tym nie mają prawdopodobnie żadnej homologacji. Jeśli już koniecznie chcecie montować oświetlenie dzienne - wybierajcie oferty sprawdzonych producentów (np Philips, Hella, Osram) i nie oszczędzajcie na cenie zastawu. W tym przypadku jakość ma związek z ceną i trwałością. Oszczędny dwa razy traci Edytowane 22 Maja 2012 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 (edytowane) ten pasek to gadżet raczej na choinkę a nie do auta - widziałem coś takiego - świecą w dzień wyjątkowo marnie,w słońcu niemal ich nie widać, poza tym nie mają prawdopodobnie żadnej homologacji. Jeśli już koniecznie chcecie montować oświetlenie dzienne - wybierajcie oferty sprawdzonych producentów (np Philips, Hella, Osram) i nie oszczędzajcie na cenie zastawu. W tym przypadku jakość ma związek z ceną i trwałością. Oszczędny dwa razy traci Popieram w zupełności. Jak montować to tylko znanych producentów. Te dwie stówy można odżałować na philipsa czy osram. Przecież zaraz się nie spalą. Maja do świecenia na kilkadziesiąt tyś. godz. Link do tych led na pasku podałem dla żartu. Może ktoś się zdecyduje. np oświetlić schowek. Edytowane 22 Maja 2012 przez janio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 (edytowane) niesamowicie mocne światła dzienne(diody led osram),idealnie dopasowane w miejsce halogenów do note/tiida i innych.Kolega zamontował,efekt jak fabryczne i niesamowicie mocne.Niestety drogie.Zwróćcie uwagę na 3 zdjęcie-identyczne mocowania jak w haluskach. http://www.denken.co...-homologacja-rl Edytowane 22 Maja 2012 przez manix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Widziałem w jakiejś Tiidzie w Szczecinie. Fakt, świeciły baaaaardzo jasno - o ile były to te same światła, ale wyglądały identycznie. Pytanie jak zrealizowano podłączenie? Z opisu wynika, że żadnego sterownika nie ma w zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Widziałem w jakiejś Tiidzie w Szczecinie. Fakt, świeciły baaaaardzo jasno - o ile były to te same światła, ale wyglądały identycznie. Pytanie jak zrealizowano podłączenie? Z opisu wynika, że żadnego sterownika nie ma w zestawie. Niby automatu przełączającego nie ma. Ale są jakiś moduły sterujące w reflektorach, które przełączają. Światła są ''można powiedzieć'' dosyć drogie, więc i technologia włączania na wyższym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Cena można powiedzieć ...powala. No ale cóż ,dedykacja kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 (edytowane) Widziałem w jakiejś Tiidzie w Szczecinie. Fakt, świeciły baaaaardzo jasno - o ile były to te same światła, ale wyglądały identycznie. Pytanie jak zrealizowano podłączenie? Z opisu wynika, że żadnego sterownika nie ma w zestawie. Jesli w drodze do aso(firma wcześniej)jasna tiida,to właśnie jego dedykowane,ale cena jednak szok.Za to naprawdę świetnie się prezentują,tyle że co zrobić haluskami?(które właściwie pełnią role ozdobną,prawie nic pozatym) Edytowane 22 Maja 2012 przez manix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 W okolicach Struga i Polmotoru właśnie . Koloru dokładnie nie pamiętam, ale auto było na pewno jasne . Świat może być jednak mały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 A powiedzcie mi czy takie cudo wpasowałoby się w miejsce halogenów? http://allegro.pl/lampy-do-jazdy-dziennej-dzienne-wesem-homologacja-i2300367593.html Nie jest to głupie i co najważniejsze wymienne żarówki. Jednak obawiam się, że do takich lamp trzeba coś jeszcze dokupić, bo widzę, że okablowania ani żadnych przełączników nie ma. Macie jakieś rozeznanie...co by tu było jeszcze konieczne? Nie chciałbym rozpruwać zderzaka ani wiercić, a miejsce na halogeny można by wykorzystać na takie okrągłe "lampki". Tak się zastanawiam...Muszę to przemyśleć i dowiedzieć się co jeszcze to takich 2 lampek byłoby konieczne do zakupu i jaki jest koszt montażu. Z tego co wiem one mają średnicę 8 cm...Muszę zmierzyć otwór na halogen, bo nie wiem ile on ma. A powiedzcie mi...Koledzy co mają halogeny-czy łatwa jest wymiana żarówki w takim halogenie? Rozumiem, że od tłu gdzieś trzeba wymacać ją i wykręcić (nie przeszkadza tam nic?). Podejrzewam, że w takiej lapmce dziennej wymiana będzie podobna...Pytam z ciekawości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 (edytowane) Wszystko fajnie,tylko skąd wiesz że są one do jazdy dziennej? Samo oświadczenie sprzedającego ,że maja certyfikat RL nic nie znaczy.Certyfikat RL00 i tylko taki oznacza dopuszczenie do jazdy dziennej,każde inne RL je dyskwalifikuje. Dobra ,a teraz techniczna strona:abyś mógł je użytkować prawidłowo musisz mieć zwykły przekaźnik świateł(nawet 20sto kilku amperowy) I troche przewodów aby to podłączyć. Heh,wymiana żarówki w halusie? Trzeba się dostać od spodu ,spod zderzaka,w tedy ręka jak szyja łabedzia i przekręcamy obudowę i lampka wychodzi Edytowane 23 Maja 2012 przez JACKO29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 http://sklep.wesem.pl/go/_search/full_search.php?ln=pl&sess_id=3a1a96ab1505716a53270a20303bf277&search_query_words=dzienne Tutaj jest potwierdzenie, że sa to światła do jazdy dziennej. Komu jak komu, ale producentowi trzeba wierzyć. jest to marka dośc znana na rynku (jak widać), lampy mają certyfikaty i homologacje. Prędzej uwierzę n/t tych homologacji w polskim produkcie niż z dalekiego wschodu jakich 90% na rynku. Tak więc da się wymienić żarówke w halogenie...tylko troszkę trzeba poćwiczyć-rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 24 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 http://sklep.wesem.p...y_words=dzienne Tutaj jest potwierdzenie, że sa to światła do jazdy dziennej. Komu jak komu, ale producentowi trzeba wierzyć. jest to marka dośc znana na rynku (jak widać), lampy mają certyfikaty i homologacje. Prędzej uwierzę n/t tych homologacji w polskim produkcie niż z dalekiego wschodu jakich 90% na rynku. Tak więc da się wymienić żarówke w halogenie...tylko troszkę trzeba poćwiczyć-rozumiem. Nawet dobrze się prezentują. Tylko szkoda że do naszych notków nie ma. Matiz. Skoda. Można by je jakoś zaadoptować na grilu lub w innym miejscu. Bo w naszych notkach otwory na halogeny maja rożne zaślepki. A ewentualne ramki to dodatkowy koszt. No i kabelki i automat też trzeba osobno dokupić. Trzeba jednak przyznać, ze wykonane ładnie i estetycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red Opublikowano 24 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 U mnie jest zaślepka czarna a w niej okrągły otwór do wycięcia by wsadzić tam halogen. Muszę dokładnie zmierzyć owy otwór, bo na oko ma ok. 8cm. Wcześniej przed liftingiem były nieco inne zaślepki...to prawda-jakieś takie "lejki" z dziurkami. Moje lepsze wg mnie do małej przeróbki, a może i bez niej udało by się wpakować taką lampkę dzienną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unkas66 Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 (edytowane) A powiedzcie mi proszę czy diody w tych światłach dziennych (takich jakich mnóstwo zamontowanych w autach) są wymienne? Czy jak szlag trafi taką diodę z dalekiego wschodu to konieczna jest wymiana całego zestawu (czyt. dwóch) lamp? Myslałem o takich lampach, ale przeraża mnie ich jakość i coś czuję, że długo nie pociagną. Oczywiście nie mówię o takowych za 30zł...ale ok. 100zł np. Obawiam się, że sa to jednorazówki...a w tym przypadku mija się sens montowania takowych. Widział ktoś gdzieś takie światła dzienne ale na std żarówki...5-20W na stronę? Takie coś by mi odpowiadało...ale chyba cięzko trafić. Wiem wiem...nie energooszczędne i mniej wytrzymałe od diód led, ale przynajmniej sobie można żarówkę wymienić samemu. Ja zakupiłem światła za 50zł i jestem z nich zadowolony diody w nich to SMD o długiej żywotności ponad 50 tys godzin więc niema obawy że się spalą a nawet jeśli to z powodu wady fabrycznej którą obejmuje gwarancja 2 letnia. Poniżej link do modelu który zakupiłem (oczywiście nie tylko ten sprzedawca sprzedaje ten model) http://moto.allegro....2357392280.html a prezentują się nieźle poniżej zdjęcie Edytowane 28 Maja 2012 przez Unkas66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 28 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Ja zakupiłem światła za 50zł i jestem z nich zadowolony diody w nich to SMD o długiej żywotności ponad 50 tys godzin więc niema obawy że się spalą a nawet jeśli to z powodu wady fabrycznej którą obejmuje gwarancja 2 letnia. Jak podłączyłeś - bo widzę w komplecie nie ma żadnego sterownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unkas66 Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 (edytowane) Jak podłączyłeś - bo widzę w komplecie nie ma żadnego sterownika? Mają już wbudowany automatyczny wł/wył więc nie trzeba już nic dokupywać. A podłączyli mi je w salonie bo trzeba było zdemontować cały zderzak aby je zamontować. Są dwa rodzaje tych lamp z automatycznym włącznikiem i bez. Te tańsze są bez rzecz oczywista. Mozliwe że przez pomyłkę wrzuciłem link do tych tańszych najlepiej zapytać sprzedawcy przed zakupem. Poszukam linka do sprzedawcy od którego zakupiłem automaty to wrzuce jeśli będzie ktoś zainteresowany. Jak podłączyłeś - bo widzę w komplecie nie ma żadnego sterownika? Pomyliłem linki i wrzuciłem lampy bez automatu. Poniżej poprawiam mój błąd link do lamp z automatem wbudowanym (dużej różnicy w cenie niema) http://moto.allegro....2348270970.html Edytowane 28 Maja 2012 przez Unkas66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 (edytowane) Widać, że prosta robota z tymi ledami. Zastanawia mnie co innego. Długość ich to 15,5 cm. Czy aby po zamontowaniu zachowany jest odstęp 60 cm od świateł? Wg mojego wyliczenia na styk lub 1 cm zabraknie. Myślę, ze miśki nie będą mierzyć co do centymetra. Sprzedawca zapewnia długą żywotność. Aby to była prawda. Cena mała, to nie szkoda kasy, najwyżej trochę roboty z podpięciem. Edytowane 28 Maja 2012 przez janio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Na bank za mało,a co do miśków...czasami znajdzie sie upierdliwy,co będzie się chciał wykazać.No ale jeżeli ktoś mu to umożliwi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Na bank za mało,a co do miśków...czasami znajdzie sie upierdliwy,co będzie się chciał wykazać.No ale jeżeli ktoś mu to umożliwi... No właśnie . Wydaje mi się, że do naszych notesów ledy powinny mieć dł. 12,5 cm nie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unkas66 Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 No właśnie . Wydaje mi się, że do naszych notesów ledy powinny mieć dł. 12,5 cm nie więcej. Mierzyłem i dokładnie odstęp jest równe 60 cm na styk. na samej górze w zderzaku gdzie jest szerzej jest równe 91 cm po odliczeniu 60cm rozstawu zostaje 31 idealnie na każdą lampę po 15,5cm a do krańca jest nie więcej niż 40 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi