Guest krzysztof. Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 Mam qashqaia przejechane ma 2500km po myciu zaczynaja mi czesciowo parowac lampy przednie od wewnatrz czy to jest normalne?Po około 1 godz szkło lampy wysycha i plamy wilgoci znikaja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waszka Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 Mam qashqaia przejechane ma 2500km po myciu zaczynaja mi czesciowo parowac lampy przednie od wewnatrz czy to jest normalne?Po około 1 godz szkło lampy wysycha i plamy wilgoci znikaja. Nie jest to normalne , po jakimś czasie nastąpi uszkodzenie lamp.Radzę reklamować w serwisie , lub sprawdzić zamknięcie i uszczelki lamp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojciechu11 Posted July 8, 2010 Share Posted July 8, 2010 (edited) Witam. Podobną sytucję miałem w Hondzie. Reflektor po myciu lub deszczu zaparowywał. Wymieniony na gwarancji bez problemu. Jedz spokojnie do serwisu. Pozdrawiam P/S Zapomniałem o bardzo ważnej sprawie. Mi parowały w zimie i zamarzały, światła traciły swoje właściwości bo lód ograniczał zakres świecenia, w garażu odmarzały a na dworze ponownie zamarzały i tak w kółko. Edited July 8, 2010 by wojciechu11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest tomi-ei Posted September 17, 2010 Share Posted September 17, 2010 Mam qashqaia przejechane ma 2500km po myciu zaczynaja mi czesciowo parowac lampy przednie od wewnatrz czy to jest normalne?Po około 1 godz szkło lampy wysycha i plamy wilgoci znikaja. ten sam problem QQ+2 FL , co ciekawe dzisiaj odebrany z salonu, powrót w deszczu, mycie w domu i po myciu reflektory przednie zaparowane ( auto ma przejechane 50km ) - jeszcze ze dwa mycia auta zrobię fotki i REKLAMACJA... - jest może więcej osób które zauważyły ten problem w swoich QQ po FL ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Mar3ko Posted September 17, 2010 Share Posted September 17, 2010 Ostatnio ten temat przerabiałem z Oplem. Lewa lampa cały czas zaparowana. Opel Nie uznał gwarancji...przebieg 20000 km.... pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal510 Posted September 17, 2010 Share Posted September 17, 2010 Ostatnio ten temat przerabiałem z Oplem. Lewa lampa cały czas zaparowana. Opel Nie uznał gwarancji...przebieg 20000 km.... pozdrawiam. A czym to tłumaczyli?.Trzeba prosić wszystko na piśmie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meridion Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 He he w mojej Almerce to normalne-soczewkowe z przodu i tylne zawsze zimą zaparowane. N16 tak mają. Lampy z tyłu wymienione w tzw programie wymiany, i co i nic w mniejszym stopniu ale zaparowane są. Jestem ciekaw jak w naszych QQ będą się soczewki z przodu sprawować. W Almerach też wymieniali, bo się wypalały. U mnie oba reflektory padły po 2 latach -wymiana w programie Nissana. (objaw-na ścianie budynku, garażu zamiast wyraźnej linii poziomej światła i dwóch pochylonych prostokątów, dwie rozmyte plamy o nierególarnych kształtach). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest tomi-ei Posted October 3, 2010 Share Posted October 3, 2010 (edited) ten sam problem QQ+2 FL , co ciekawe dzisiaj odebrany z salonu, powrót w deszczu, mycie w domu i po myciu reflektory przednie zaparowane ( auto ma przejechane 50km ) - jeszcze ze dwa mycia auta zrobię fotki i REKLAMACJA... - jest może więcej osób które zauważyły ten problem w swoich QQ po FL ? przy drugim myciu auta parowanie nie wystąpiło - czyli wszystko ok, ciekawe od czego to jest zależne - jak problem powróci i jak dojdę jaki jest powód parowania to oczywiście opiszę to... Edited October 3, 2010 by tomi-ei Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
^^ehhh^^ Posted October 4, 2010 Share Posted October 4, 2010 miałem podobnie w poprzednim samochodzie - reklamacja odrzucona ...ale wyjąłem lampę rozkleiłem, wyczyściłem, skleiłem i po problemie :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czester15.30 Posted October 4, 2010 Share Posted October 4, 2010 Mam qashqaia przejechane ma 2500km po myciu zaczynaja mi czesciowo parowac lampy przednie od wewnatrz czy to jest normalne?Po około 1 godz szkło lampy wysycha i plamy wilgoci znikaja. http://www.motofakty.pl/artykul/zaparowane_reflektory.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest adamosin Posted October 8, 2010 Share Posted October 8, 2010 Witam, W poprzednim samochodzie Scenic 2002 parowały mi lampy nic by się nie działo ale żarówki mi padały jak "muchy" po wymianie lamp spokój. Przy okazji mam pytanie: QQ I-WAY 1,5dci po FL jakie żarówki są zastosowane w przednich reflektorach. Chciałbym wymienić żarówki na NIGHT BREAKER PLUS. Żarówek NIGHT BREAKER używałem w poprzednim aucie i byłem zadowolony. Pozdrawiam, Adam NIGHT BREAKER PLUS.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
^^ehhh^^ Posted October 8, 2010 Share Posted October 8, 2010 Witam, W poprzednim samochodzie Scenic 2002 parowały mi lampy nic by się nie działo ale żarówki mi padały jak "muchy" po wymianie lamp spokój. Przy okazji mam pytanie: QQ I-WAY 1,5dci po FL jakie żarówki są zastosowane w przednich reflektorach. Chciałbym wymienić żarówki na NIGHT BREAKER PLUS. Żarówek NIGHT BREAKER używałem w poprzednim aucie i byłem zadowolony. Pozdrawiam, Adam H7 lub jak masz xenony to wkladane sa zarniki philipsa w standarcie pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest tomi-ei Posted October 8, 2010 Share Posted October 8, 2010 (edited) Witam, W poprzednim samochodzie Scenic 2002 parowały mi lampy nic by się nie działo ale żarówki mi padały jak "muchy" po wymianie lamp spokój. Przy okazji mam pytanie: QQ I-WAY 1,5dci po FL jakie żarówki są zastosowane w przednich reflektorach. Chciałbym wymienić żarówki na NIGHT BREAKER PLUS. Żarówek NIGHT BREAKER używałem w poprzednim aucie i byłem zadowolony. Pozdrawiam, Adam co do żarówek tzw "PLUSÓW" to polecam "Auto Świat" link do artukułu poniżej: http://www.auto-swiat.pl/1-test-zarowek-h4-sprawdzamy-jakie-zarowki-swieca-najlepiej ja po własnych doświadczeniach z żarówkami +50, +80 ... już się z nich wyleczyłem... zwykłe standartowe żarówki Tungsram są bezkonkurencyjne ( jakość / żywotność / cena ) do tego brak obaw o uszkodzenie reflektorów i co chwila wymiana żarówek za prawie 100PLN Edited October 8, 2010 by tomi-ei Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
^^ehhh^^ Posted October 9, 2010 Share Posted October 9, 2010 co do żarówek tzw "PLUSÓW" to polecam "Auto Świat" link do artukułu poniżej: http://www.auto-swiat.pl/1-test-zarowek-h4-sprawdzamy-jakie-zarowki-swieca-najlepiej ja po własnych doświadczeniach z żarówkami +50, +80 ... już się z nich wyleczyłem... zwykłe standartowe żarówki Tungsram są bezkonkurencyjne ( jakość / żywotność / cena ) do tego brak obaw o uszkodzenie reflektorów i co chwila wymiana żarówek za prawie 100PLN niemniej jednak jest roznica jak załozy sie markowe dobre żarówki - u mnie [odpukać] wymieniane jeszcze nie byly - pierwszego dnia załozone zostały [specjalnie] tylko philipsy o nazwie NightGuide Double Lifetime które faktycznie duzo lepiej swieca nocą pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest tomi-ei Posted October 9, 2010 Share Posted October 9, 2010 niemniej jednak jest roznica jak załozy sie markowe dobre żarówki - u mnie [odpukać] wymieniane jeszcze nie byly - pierwszego dnia załozone zostały [specjalnie] tylko philipsy o nazwie NightGuide Double Lifetime które faktycznie duzo lepiej swieca nocą pozdrawiam Masz rację i sam to potwierdzam,że plusy świecą lepiej, problem polega na tym żeby dobrać dobre markowe żarówki które nie narobią nasz szkód w postaci wypalonych reflektorów, jednak proporcja ceny / czas użycia jest nadal mało atrakcyjna do żarówki zwykłego np Tungsrama za ok 10 PLN. Poza tym w nowych autach reflektory i tak świecą bardzo dobrze, a po kilku latach to przeliczając pieniądze zainwestowane w drogie żarówki które jednak mają o wiele mniejszą żywotność to lepiej zainwestować w nowe reflektory bo efekt będzie napewno lepszy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
^^ehhh^^ Posted October 9, 2010 Share Posted October 9, 2010 (edited) Masz rację i sam to potwierdzam,że plusy świecą lepiej, problem polega na tym żeby dobrać dobre markowe żarówki które nie narobią nasz szkód w postaci wypalonych reflektorów, jednak proporcja ceny / czas użycia jest nadal mało atrakcyjna do żarówki zwykłego np Tungsrama za ok 10 PLN. Poza tym w nowych autach reflektory i tak świecą bardzo dobrze, a po kilku latach to przeliczając pieniądze zainwestowane w drogie żarówki które jednak mają o wiele mniejszą żywotność to lepiej zainwestować w nowe reflektory bo efekt będzie napewno lepszy... podstawa to kupić 12V 55W tak jak mowi producent - a nie brać za namowa reklam mocniejszych szczegolnie czesto oferowanych na allegro pseudo xenononowych 100W bo wtedy faktycznie moga być problemy ... pzdr Edited October 9, 2010 by ^^ehhh^^ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest adamosin Posted October 9, 2010 Share Posted October 9, 2010 Witam, Chciałbym podzielić się jeszcze moimi doświadczeniami i spostrzeżeniami. - Kupując żarówki np. night BREAKER firma Osram nie może sobie pozwolić na to, aby jej wyrób niszczył reflektory i wg. mnie temperatura pracy tych żarówek niczym się nie różni od standardowych, - żywotność żarówek "ulepszonych" faktycznie jest niższa niż standardowych, - w poprzedni aucie (po wymianie reflektorów z powodu parowania) NIGHT BREAKER'y wytrzymały mi ponad rok (samochód sprzedałem i nie wiem co było dalej), - Przy jeździe non stop na światłach i robiąc jakieś 30tyś km rocznie (jak w moim przypadku) nawet zwykłe żarówki należy wymieniać co najmniej raz w roku. Koledzy sprawdzą sobie kiedyś jak świeci żarówka po roku, dwóch jeden reflektor stara drugi nowa (nawet zwykła) różnica kolosalna. Dlatego ja jestem zwolennikiem raz w roku ustawiania (lub sprawdzania) świateł i wymiany żarówek (od świateł mijania), - jestem przeciwnikiem jakiś wymyślnych żarówek udających Xenon. Halogen to nie Xenon. Za wkładanie zamiast 55W żarówek 100W to bym mandat wlepiał (oczywiście gdybym mógł). Podstawa dobrze ustawione światła a dla własnego bezpieczeństwa i bezpieczeństwa nieodpowiedzialnych pieszych, ubranych na czarno, spacerujących nocą na nieoświetlonej lokalnej drodze dobre, markowe, przebadane z nie wiem homologacjami czy innymi kwitami żarówki. Pozdrawiam, Adam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest tomi-ei Posted November 11, 2010 Share Posted November 11, 2010 ten sam problem QQ+2 FL , co ciekawe dzisiaj odebrany z salonu, powrót w deszczu, mycie w domu i po myciu reflektory przednie zaparowane ( auto ma przejechane 50km ) - jeszcze ze dwa mycia auta zrobię fotki i REKLAMACJA... przy drugim myciu auta parowanie nie wystąpiło - czyli wszystko ok, ciekawe od czego to jest zależne - jak problem powróci i jak dojdę jaki jest powód parowania to oczywiście opiszę to... QQ został umyty już 5-ty raz i problem z parowaniem przednich reflektorów jak przy pierwszym myciu już się nie powtórzył CZYLI PROBLEMU NIE MA ( tak nawiasem mówiąc zastanawiam się co było przyczyną pierwszego zaparowania zaraz po odbiorze auta z salonu ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest tomi-ei Posted November 12, 2010 Share Posted November 12, 2010 (edited) Wy to macie problemy... Wchodzę ostatnio do samochodu po deszczu i słyszę stróżkę wody gdzieś z tyłu samochodu - w tym momencie poziom mojej agresji sięgnął zenitu... Okazało się, że woda lała się przez trzecie światło stop do bagażnika (na szczęście miałem gumową matę i obyło się bez strat w sprzęcie). Światło stop na szczęście zostało wymienione w ekspresowym i priorytetowym tempie w ramach gwarancji w Warszawie na Puławskiej. Strider zamiast wymieniać światło stopu, należało zakupić zestaw naprawczy taki jak na filmie a tak nawiasem mówiąc to widzę, że nissan powien taki zestaw dodawać przy zakupie auta jako wyposażenie seryjne Edited November 12, 2010 by tomi-ei Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 8, 2010 Share Posted December 8, 2010 Ja dzisiaj zauważyłem zaparowane klosze lamp świateł cofania, które są zamontowane w klapie bagażnika. Lewa i prawa lampa w takim samym stopniu zaparowana od wewnątrz. Auto ma 2 miesiące i 3 tys. km. Aż się boję jechać do serwisu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Blash Posted January 16, 2011 Share Posted January 16, 2011 Ja dzisiaj zauważyłem zaparowane klosze lamp świateł cofania, które są zamontowane w klapie bagażnika. Lewa i prawa lampa w takim samym stopniu zaparowana od wewnątrz. Auto ma 2 miesiące i 3 tys. km. Aż się boję jechać do serwisu. Kolego to nie jestes jedyny - ja równiez mam zaparowane światla tylne właśnie się zastanawialem czy z tym jechać do serwisu a moj serdeczny kolega z którym to zakupilismy sobie Kaśki ma dokładnie to co na filmiku powyżej - leje mu się do wnetrza auta woda przy opadach na łaczniu szklanego dachu z szyba przednią całkiem super jak na auto za ponat 100tyś PLN. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 18, 2011 Share Posted January 18, 2011 Byłem w serwisie Nissana z zamiarem reklamowania lamp świateł cofania. Pokazano mi taką lampę, która w obudowie plastikowej ma prostokątny otwór 2 x 4 cm. Jak to ma nie parować. Bubel konstrukcyjny. Na wiosnę sam sobie poradzę z tym problemem, bo szkoda zdrowia na dyskusje z panami z serwisu. Rozmowa z wyszkolonymi pracownikami serwisu utwierdza mnie coraz bardziej w przekonaniu, że salon Nissana przy zakupie następnego samochodu będę omijał szerokim łukiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meridion Posted January 19, 2011 Share Posted January 19, 2011 U mnie tez widać krople wody w lampach na tylnej klapie po myciu-ale szybko znika zaparowanie. Na razie się przyglądam i nie denerwuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal510 Posted January 20, 2011 Share Posted January 20, 2011 (edited) U mnie to samo lampy cofania zaparowane w kolegi QQ także. Edited January 20, 2011 by kowal510 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pavelsti Posted April 3, 2011 Share Posted April 3, 2011 Zauważyłem przed chwilą że mam wodę(krople) w lampie przeciwmgielnej :/ co mam z tym zrobić? Ma ktoś jeszcze tak czy tylko mi się tak podziało? Lampy(cofania) na tylnej klapie w miarę ok nie dopatrzyłem się żeby były zaparowane ani żeby była w nich woda :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts