Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Przedłużona gwarancja - czy się opłaca?

JacekMr
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Odgrzewając nieco temat, chciałem zapytać się Kolegów/Koleżanek czy w obecnej wersji cenowej przedłużenie gwarancji o rok się opłaca i czy warto dokupywać to ubezpieczenie do Nota E12 (w benzynie), które ma już 3 rok (aktualnie koszt rozszerzonej gwarancji to 705 zł). Dodam, że do tej pory z usterek wystąpiła jedynie wymiana gwarancyjna gumowych osłon tulei zawieszenia z przodu (przy 26000 przebiegu). Czy ktoś z Was analizował OWU? Czy jest to uczciwa oferta?

E przypadku E11 - raczej bym nie namawiał, bo to bezproblemowy samochód. W przypadku E12, raczej bym w to wszedł. Nie to, że samochód gorszy, ale po prostu nie ma jeszcze ustalonej reputacji  ;). 700 PLN to dość uczciwa cena za spokój ;).

• Upvote 1

Witam,

Odgrzewając nieco temat, chciałem zapytać się Kolegów/Koleżanek czy w obecnej wersji cenowej przedłużenie gwarancji o rok się opłaca i czy warto dokupywać to ubezpieczenie do Nota E12 (w benzynie), które ma już 3 rok (aktualnie koszt rozszerzonej gwarancji to 705 zł). Dodam, że do tej pory z usterek wystąpiła jedynie wymiana gwarancyjna gumowych osłon tulei zawieszenia z przodu (przy 26000 przebiegu). Czy ktoś z Was analizował OWU? Czy jest to uczciwa oferta?

Witam, a jakie były objawy że doszło do wymiany gumowych osłon tulei?? Warto wiedzieć bo może mnie też dopadnie??

Objawy to masakryczne skrzypienie przedniej prawej części nadwozia przy przejeżdżaniu przez nierówności lub pachołki - odgłos jak w starym klekoczącym aucie. W ASO powiedzieli, że to gumy stabilizatora (wymieniane parami) bo w pierwszych tego typu usterkach wymieniali połowę zawieszenia, póki się nie nauczyli, że to gumy. Zakwalifikowano naprawę jako gwarancyjną bo taka usterka powinna wystąpić w ok. 90 000 km, a nie 26 000.

o proszę, a mnie właśnie poskrzypuje ostatnio zawias, szczególnie na progach zwalniających. Z na blacie 24kkm właśnie stuknęło. To w takim razie czeka mnie jazda do serwisu. R@V dzięki za info

• 2 tygodnie później...

Potwierdzam ten feler w E12. U mnie takie skrzypienie zaczęło się na jesieni, czyli po około 8-9 tysiącach (!!!). A staram się omijać dziury... Ostatnio byłem na pierwszym przeglądzie i przy umawianiu rzeczy do zrobienia wywiązał się taki dialog:

- Jakie usterki Pan zgłasza?

- Przy przejeżdżaniu przez próg zwalniający z prawe..

- Łączniki stabilizatorów, wymieniamy parami coś jeszcze?

:D Zatem sprawa znana. Zresztą, jak się po chwili okazało, części zamiennych nie ma nawet w magazynie w Amsterdamie.

I chyba to mnie (też) skłoni do wykupienia przedłużonej gwarancji.

Witam, ja w E12 miałem skrzypienia cała zimę ilekroć przejeżdżałem przez progi zwalniajace. Jak tylko zrobiło się cieplej problem znikł. Czy ktoś miał tak ? Bo teraz pewnie niebardzo mi wymienia.

Po wymianie może być gorzej. Nikt nie skontroluje montażu tak, jak to się robi w fabryce. Jeśli coś ewidentnie nie odpada, to lepiej nie ruszać. We wszystkich markach są mniej lub bardziej tandetne plastiki, które wcześniej czy później zaczną skrzypieć

Witam, ja w E12 miałem skrzypienia cała zimę ilekroć przejeżdżałem przez progi zwalniajace. Jak tylko zrobiło się cieplej problem znikł. Czy ktoś miał tak ? Bo teraz pewnie niebardzo mi wymienia.

Sucha guma skrzypi mniej niż mokra. Popadało trochę i się odzywa u mnie znowu (tez było cicho przez ostatnie parę dni).

Po wymianie może być gorzej. Nikt nie skontroluje montażu tak, jak to się robi w fabryce. Jeśli coś ewidentnie nie odpada, to lepiej nie ruszać. 

A to też prawda. Pojechałem przed przeglądem do stacji diagnostycznej. Diagnosta stwierdził, że jako takiego nadmiernego luzu nie ma. Ale nieco większy niż w kole lewym.

• 11 miesięcy temu...

u mnie jest podopny problem ale na progach zwalniajacych slychac jakby cos tarlo o asfalt - bardziej plastikowy dzwiek anizeli metaliczny. Czy ktos moze poradzic co i jak prosze

Pozdrawiam

Gość mike12345

Gumy stabilizatora skrzypia po jakims czasie i beda skrzypiec w zimie w Renault i Nissanie, przerabialem to juz 2 razy, slysze czesto jak Meganki i Sceniki przejezdzaja przez progi, w innych autach nie spotkalem sie z czyms takim, w Nissanie i Renault jest jeszcze ten problem ze sa schowane gleboko i trzeba opuscic cale zawieszenie do wymiany.

Gumy stabilizatora skrzypia po jakims czasie i beda skrzypiec w zimie w Renault i Nissanie, przerabialem to juz 2 razy, slysze czesto jak Meganki i Sceniki przejezdzaja przez progi, w innych autach nie spotkalem sie z czyms takim, w Nissanie i Renault jest jeszcze ten problem ze sa schowane gleboko i trzeba opuscic cale zawieszenie do wymiany.

Dziekufka chlopaki. Mcie racje .... dzis temperatura w Uk osiagnela 17 stopni no i odlosy zawieszenia ustaly. Prawda jest , ze w niskich temperaturach gumy stabilizatorow wydaja rozne odglosy.  Fenomen japonskiego auta skladanego w Angli. Jeszcze raz dziekuje za pomoc .

Ps. nie ma jak to POLSKIE forum- przejrzalem cały internet i nigdzie na angielskich stronach nie spotkalem wzmanki o tym jak rozwiazac problem a na polskim forum kjuz po kilku godzinach pojawily sie gotowe rozwiazania .

Szacunek