Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Świece do P12 - rodzaje- oznaczenia-własciwosci- jakich używacie

Gość korzenduffy
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość korzenduffy

Witam ! Ostatnio borykam sie z problemem dotyczacym swiec zapłonowych. Auto nie chce odpalic z pod pracy szybkie zamowienie nowych swiec w sklepie http://e-autoparts.pl/ wyszukane po modelu silnika pojazdu itd , przybyły- montaz i nic auto gosnie wykrecam nagar okopcone wchodze na strone ngk gdzie podaja przyklady co z czym http://www.ngk.de/pl/technika-w-szczegolach/swiece-zaplonowe/diagnoza/objawy-uszkodzen/ gromadzenie nagaru czyli potrzebuje cieplejsze swiece zamawiam tym razem w intercarsie w oznaczeniach w ksiazece podaja standart BKR5E-11 rozgryzajac szyfr umieszczony na swiecach wnioskuje ze 5 mowi jaka cieplota swiecy http://www.ngk.de/fileadmin/templates/Dokumente/PL/downloads_not_used_in_downloadarea/ngk_code_zuendkerzen_pl.pdf

po przeczytaniu specyfikacji wnioskuje ze potrzbuje BKR4E-11 zamawiam odbieram, rozpakowuje ale ku mojemu zdziwieniu gwint jest krótszy. O co chodzi przerylem całą serwisówke a tam inne oznaczenia LFR4A-11. Zamontowalem , silnik odpalil na 5 sek jak w przypadku tych pierwszych z e-autoparts i zgasl wykrecam , nagar i bena . Rozumiem ze moze byc cos innego uszkodzone ... ale jak to z tymi swiecami wkoncu jest ?

Jaki silnik masz 1.6, 1.8, 2.0 ? uzupełnij profil

co do twoich problemów to auto gaśnie i nie odpala już czy odpala po jakims czasie? Jakie masz spalanie - większe? Zapala sie Tobie check engine ? Podłaczałeś go do kompa diagnostycznego, zeby sprawdzić parametry pracy silnika?

Ja od nowosci mam standartowe świece standart NGK LFR5A-11 i nigdy nie miałem problemu z nagarem, jak masz pokryte czarnym nalotem to masz zbyt bogatą mieszankę, moze to być np. niesprawna sonda lambda......

Pokryta czarnym nalotem świadczy o zbyt bogatej mieszance

Gość korzenduffy

uzupelnione silnik 1.8 na liczniku jest 255 tys podejrzewam ze wiecej o 100 ty jest , mialem wypadanie zaplonu ale wymienilem cewke i bledu nie ma . aktualnie wyswietla dwa błędy P0335 obwód położenia wału korbowego ?wadliwe dzialanie i P0011 Położenie wałka rozrzadu 'a' nieprawidlowe polozenie lub niesprawnosc czujnika. Odnosnie sond , to mnie temat troche rozbraja bo sa az 4 sondy a dojscie do nich tzn wykrecenie ich nie mam pomyslu jak i szczerze mówiac odwlekam temat. Odnosnie swiec to dlugosc gwinta to 19 mm ? tak mysle ze powinna byc wiec nie rozumiem rozszyfrowania wg NGK jutro bede do nich dzwonil. Spalanie gazu na poziomie 13 l /100 benzyny ok 11l/100

Edytowane przez korzenduffy

błędy P0335 obwód położenia wału korbowego ?wadliwe dzialanie i P0011 Położenie wałka rozrzadu 'a' nieprawidlowe polozenie lub niesprawnosc czujnika. Odnosnie sond , to mnie temat troche rozbraja bo sa az 4 sondy a dojscie do nich tzn wykrecenie ich nie mam pomyslu jak i szczerze mówiac odwlekam temat. Odnosnie swiec to dlugosc gwinta to 19 mm ? tak mysle ze powinna byc wiec nie rozumiem rozszyfrowania wg NGK jutro bede do nich dzwonil. Spalanie gazu na poziomie 13 l /100 benzyny ok 11l/100

Jak wywala tobie te błedy to bedzie auto gasło, masz padnięte czujniki lub rozciągniety łańcuch, podjedź do mechanika który specjalizuje sie w japońskich autach i ma kompa diagnostycznego na którym moze sprawdzić parametry pracy silnika (2 czujniki koszt z wymiana ok. 350 - 400 PLN, wymiana łańcucha + napinacza ok. 500 - 700 pln no chyba ze jeszcze ślizgacze są do wymiany i koła rozrzadu tedy koszty beda większe)

co do świec to nie baw sie w inne świece wstaw to co nissan zaleca NGK LFR5A-11.

W pierwszej kolejnosci zajmi sie czujnikami i sprawdź łańcuch rozrządu

Do tego modelu powinny być świece NGK LFR5A-11 lub Denso KH16TT. BKR5E-11 mają krótszy gwint.

Racja nie sprawdziłem w katalogu NGK http://www.ngk.de/nc/pl/wyszukiwarka-produktow/produktfinder/PKW/ZK_BENZINER/NISSAN/PRIMERA%2BP12/LFR5A-11/11774/

Nie potrzeba sprawdzać w serwisówce jest to co w katalogu NGK, to są te co podałeś...... nie pamiętałem dokładnie oznaczenia

Do 1.6 też polecacie NGK w standardzie? Będę na wiosnę wymieniał i chciałbym o to zadbać. Mają tutaj jakąś wersję LUX: http://www.ngk.de/nc/pl/wyszukiwarka-produktow/produktfinder/PKW/ZK_BENZINER/NISSAN/PRIMERA%2BP12/LFR5A-11/11773/ - może warto?

Nie wiem jakie mam teraz, ale pierwszy ostatnio zdażyło mi się nie odpalić samochodu po bardzo krótkiej jeździe. Mocny gaz i zapalił, ale bez gazu nie chciał... Stawiam na to że świece zostały zalane. Tylko dlaczego?

Do 1.6 też polecacie NGK w standardzie? Będę na wiosnę wymieniał i chciałbym o to zadbać. Mają tutaj jakąś wersję LUX: http://www.ngk.de/nc...LFR5A-11/11773/ - może warto?

Nie wiem jakie mam teraz, ale pierwszy ostatnio zdażyło mi się nie odpalić samochodu po bardzo krótkiej jeździe. Mocny gaz i zapalił, ale bez gazu nie chciał... Stawiam na to że świece zostały zalane. Tylko dlaczego?

Tak polecam NGK te co podaje katalog NGK takie masz oryginalnie.

ale pierwszy ostatnio zdażyło mi się nie odpalić samochodu po bardzo krótkiej jeździe. Mocny gaz i zapalił, ale bez gazu nie chciał... Stawiam na to że świece zostały zalane. Tylko dlaczego?

Dużo może byc przyczyn tego.... świece, cewki..... masz to ciągle czy raz na jakis czas?

to trzeba jeżdzić i nie zawracac sobie głowy narazie, a świece przy okazji zmień jak nie wiesz kiedy były wymieniane