Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] alternator i klima

zigiwidi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
ostatnio założyłem w swojej almerce klimatyzację. Klimę udało mi się znaleźć kompletną z używanej almery którą ktoś sprzedawał na części. I pytanie w związku z tym mam takie, które się wczoraj zrodziło pod wpływem sugestii mechanika: czy orientuje się ktoś, czy powinienem również wymienić alternator na mocniejszy, czy ten montowany fabrycznie jest wystarczający? No bo tak: mechanik zasugerował, że może być za słaby, bo przecież klima dość konkretnie obciąża układ. Ale z drugiej strony, zastanawiam się czy Japończycy nie byli tak przewidywalni i nie założyli już fabrycznie alternatora, który w razie czego jest w stanie obsłużyć klimę? (zważywszy na to,że samochód pod względem elektryki był fabrycznie na to przygotowany: cała wiązka przewodów do klimy była, wszystkie wtyczki były fabrycznie gotowe, miejsce na cały układ również było przygotowane łącznie z otworami na chłodnice, wiatraki, sprężarkę itp). Wie ktoś coś na ten temat? 
Pozdrawiam

Zmień mechanika...

Kompresor obciąża silnik, bo jest napędzany z paska klinowego. Sprzęgło w kompresorze nie pobiera więcej jak 10A (taki jest bezpiecznik, więc maksymalnie koło 5A może pobierać). Co więcej kompresor nie pracuje w sposób ciągły tylko cyklicznie. Jak pan mechanik się nie zna to niech się lepiej nie wypowiada.

A niekoniecznie bo w N16 sprężarka klimatyzacji działa ciągle a ciśnienie w układzie regulowane jest w inny sposób niż wyłaczenie sprężarki. Jak jest w N15 to nie wiem.

Również uważam że nie ma sensu zmiany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...