Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Łańcuszek rozrządu

pele
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Oj kolego czepiasz się ale dokładnie to też nie jest 1,5 - ja mam poważny problem i nie wiem co zrobić szkoda , że tak łatwo sobie z innych żarty stroisz

Ale w N16 nigdy nie było silników 1,4;)

Bardzo śmieszne 1,5 też nie bo dokładnie to jest 1,498 więc zastanów się co piszesz

1,498 ccm3 sie zawyza i wychodzi na to ze jest to pojemnosc 1,5 l.

Edytowane przez Smok_DW

Nie ma sie co denerwowac. Moze byc lancuch ale nikt Ci nie da 100 % pewnosci. Sa tez inne mozliwosci. Zaplon / uklad paliwowy.  

Mój plan działań na rozwiązanie twojego problemu:

- Sprawdzenie świec (Pęknięte izolatory), ostatnio ja i koledzy miliśmy problemy ze świecami NGK, padały po 200km. Teraz mam bosze, ale też się skończyły po 3kkm.

- Czyszczenie przepływki- można samemu

- Odpięcie sondy lambda (pojawi się błąd sondy, ale można pojeździć zobaczyć czy przerywa i jak się zachowuje w trybie awaryjnym, auto będzie dużo paliło)

- Może wzrokowo ocenić rozrząd po zdjęciu pokrywy zaworów, ustawiasz na znaki i jak u góry będzie nawet lekka asymetria znaków to rozrząd do wymiany.

Możesz też pomęczyć się trochę i poczekać na błąd. Zapali ci się check engine i będziesz wiedziała co się dzieje, Z tego co się zorientowałem brudna przepływka nie generuje błędu..

Wymiana przepustnicy to raczej zła droga.

W swoim aucie wymieniłem też napinacz, niby jest to jeden puc metalu, ale płynie przez niego cała masa oleju i cały syf się w nim zatrzymuje. Głupio jakby odpuścił.

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/89189-b%C5%82%C4%85d-wa%C5%82ka-rozrz%C4%85du-0340/

w aso podobno sprawdzają stan lancucha porównując odczyty z czujników walka i walu.