Guest c-e-z-a-r Posted August 27, 2013 Share Posted August 27, 2013 Witam, Jak w temacie. Problem dotyczy kombi z 1999 roku z silnikiem 2.0 w wersji 140konnej ze skrzynią CVT. To co udało się ustalić na chwilę obecną: - rozrusznik kręci - brak iskry na świecach - nie zapala się kontrolka Check-Engine przy przekręceniu stacyjki - pompa paliwa nie załącza się po przekręceniu stacyjnki (wydaje mi się, że wcześniej załączała się na chwile jeszcze przed rozruchem silnika) - pompa spięta na krótko działa - przekażnik od pompy jest ok (chodzi o taki w niebieskiej obudowie, przy tablicy z bezpiecznikami we wnętrzu - po lewej od kierowcy) - próby podłączenia do komputera przez OBD2 nieudane (ale nie mam żadnego sprawdzonego urządzenia, które wcześniej na 100% by w tym samochodzie działało) - próby sprawdzenia błędów na "na zworkę" -> łączenie dwóch skrajnych pinów w szerszej części złącza (znalezione na forum) - brak efektów- lampka wogóle się nie zapala - sprawdzenie błędów przez przekręcenie stacyjki i wciśnięcie 5x pedału gazu.. itd (także znalezione na forum) - brak efektów- lampka wogóle się nie zapala - dodatkowo sprawdzałem opór na czujniku położenia wału - wyszło 295Ohm Chciałbym poprosić Was o jakieś sugestie- co dalej można zrobić i gdzie szukać w dalszej kolejności. Wydaje mi się, że trzeba sprawdzić czy jest podawany sygnał z ECU do tego przekaźnika do pompy paliwa. Niestety nie mam żadnego schematu do kostki idącej do ECU. W załączniku zdjęcie kostki. Czy ktoś z Was ma może schemat pinów do niej lub pokierowałby mnie gdzie szukać? Z góry dzięki za wszelkie sugestie Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarlew Posted August 27, 2013 Share Posted August 27, 2013 a zwróc uwagę czy podczas kręcenia rozrusznikiem po ok. 1s zapala się czerwona dioda u góry deski. Jesli tak to NATS trzyma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest c-e-z-a-r Posted August 27, 2013 Share Posted August 27, 2013 Nie jestem teraz w stanie sprawdzić, ale chyba jest tak jak napisałeś, tzn. zapala się ta czerwona lampka. Co mogę z tym zrobić? Sprawdzałem oba kluczyki, to może być wina baterii..? I jeszcze ten jak dla mnie dziwny objaw- "nie zapala się lampka check engine" przy przekręceniu stacyjki- czy to nie sugeruje jednak jakiś problemów z ECU? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szpaku Posted August 27, 2013 Share Posted August 27, 2013 A sprawdzałeś wszystkie bezpieczniki. Wygląda jakby komputer wogóle zasilania nie mniał skoro kontrolka sie nie zapala i pompa nie chodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest c-e-z-a-r Posted August 27, 2013 Share Posted August 27, 2013 Sprawdzę jeszcze raz dla pewności dzisiaj/jutro, ale jestem przekonany na chwilę obecną, że wszystkie, których opis wskazywał, że mogą być tu istotne- sprawdziłem. Nie sprawdzałem jakichś od podgrzewania foteli, zapalniczki itp.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal2005 Posted September 4, 2013 Share Posted September 4, 2013 Hej Czy próbowałeś sprawdzić iskrę na innych świecach?, Sprawdź wszystkie bezpieczniki jak całe to wykręć licznik i zobacz czy kontrolka silnika przypadkiem nie ma spalonej żarówki. jak sprawna żarówka to wyciagnij sterownik silnika i zobacz czy przypadkiem nie jest spalony. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tofu Posted September 4, 2013 Share Posted September 4, 2013 przekaźnik Ecu ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest c-e-z-a-r Posted September 10, 2013 Share Posted September 10, 2013 Cześć, Mineło trochę czasu, ale może komuś moje rozwiązanie jakoś w przyszłości pomoże. Jak się okazało nie był to NATS, nie był ECU, ani pompa paliwa ani bezpieczniki Pod maską jest przekaźnik z którego idzie kabelek zasilający (nie wiem czy to jest jego rola na 100%) do ECU (zielono biały). Idzie on w kilku łączących się razem wiązkach, aż do grodzi pomiędzy kabiną a komorą silnika. Chyba ostatnie łączenie wiązek przed grodzią jest poprowadzone takim załamaniem mniej więcej 90*. Jak się okazało ten kabelek w tym miejscu przepuszczał. Nie wiem czy był przerwany czy nie. Jakkolwiek nie podawał sygnału do ECU. Po wymianie kabelka wszystko wróciło do normy:) Dzięki wszystkim za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.